Οι καλύτεροι επιθετικοί της Superleague

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Οι καλύτεροι επιθετικοί της Superleague

bet365

O Βασίλης Σαμπράκος διαβάζει την έκθεση των αναλυτών των football analytics της Superleague και τις εκτιμήσεις τους για την πορεία μεσοεπιθετικών και επιθετικών μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος.

Οι αναλυτές της Smart Physio ετοίμασαν μια απεικόνιση της πορείας των μεσοεπιθετικών και των επιθετικών των ομάδων της Superleague στις πρώτες 18 αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Όπως πάντα, πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση, που αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τους προπονητές, τους επιτελείς των ομάδων αλλά και για όλους εμάς που παρατηρούμε την εξέλιξη του ελληνικού πρωταθλήματος. Σας την παραδίδω λοιπόν την μελέτη των Θανάση Τράμπα και Περικλή Βλαχάκη. Καλή ανάγνωση.

“Σε προηγούμενο μέρος, αναλύσαμε την έννοια των προσδοκώμενων γκολ με σκοπό να εκτιμήσουμε την πραγματική ικανότητα μιας ομάδας σε σύγκριση με την εικόνα που μας δίνει σε μια δεδομένη αγωνιστική. Θα χρησιμοποιήσουμε την ίδια μεταβλητή, για να αξιολογήσουμε την εκτελεστική αποτελεσματικότητα των μεσοεπιθετικών και επιθετικών ποδοσφαιριστών της Superleague. Προκειμένου να είμαστε λίγο πιο δίκαιοι με τις ομάδες χαμηλά στο βαθμολογικό πίνακα, υπό την έννοια ότι οι ομάδες τους θεωρούνται λιγότερο ικανές να "πατάνε" περιοχή και επομένως να έχουν μικρότερες πιθανότητες να κερδίσουν fouls, έχουμε εξαιρέσει όλα τα penalty, που εξ' ορισμού αντιστοιχούν σε υψηλότερα προσδοκόμενα γκολ. Επιπλέον, έχουμε εξαιρέσει όλους εκείνους τους ποδοσφαιριστές με λιγότερα από 500 λεπτά συμμετοχής, ώστε να υπάρχει ένα ελάχιστο ικανό δείγμα, ώστε να δείξουν τις δυνατότητές τους, καθώς και εκείνους με λιγότερα από 3 γκολ έως σήμερα (πριν την έναρξη της 19ης αγωνιστικής).

Στον πίνακα Α, απεικονίζονται οι ποδοσφαιριστές με τα προσδοκόμενα γκολ από αυτόν με την υψηλότερη βαθμολογία προς σε αυτόν με την χαμηλότερη. Όσο υψηλότερο το σκορ, τόσο μεγαλύτερη ικανότητα του ποδοσφαιριστή να βρίσκεται σε επικίνδυνες θέσεις για να μετουσιώσει τις ευκαιρίες σε γκολ. Είναι λογικό να παρατηρούμε στις πρώτες θέσεις, επιθετικούς περιοχής, καιώς είναι συχνότερο για αυτούς να υποδέχονται τις πάσες σε αποστάσεις κοντινότερες προς το αντίπαλο τέρμα, επομένως και συχνά πιο επικίνδυνες σε σύγκριση με κάποιους που προτιμούν να σουτάρουν από μεγάλη απόσταση.

Στον πίνακα Β, απεικονίζονται τα πραγματικά γκολ του κάθε ποδοσφαιριστή, ωστόσο η σειρά αλλάζει τόσο στην κορυφή, όσο και στην υπόλοιπη κατάταξη' ενώ στον πίνακα Γ παρουσιάζουμε τη διαφορά πραγματικών μείον των προσδοκόμενων γκολ.

Όσο μεγαλύτερη η διαφορά, τόσο παραπάνω από τα προσδοκόμενα γκολ έχει επιτύχει ο ποδοσφαιριστής. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί, είτε από την μεγάλη ικανότητα ενός ποδοσφαιριστή να μετουσιώνει ακόμα και φαινομενικά ακίνδυνες ευκαιρίες σε γκολ, είτε συνδυασμός ικανότητας και τύχης του ποδοσφαιριστή, καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 400 σουτ για να αρχίσει να σταθεροποιείται η απόδοσή του.

Είναι αυτονόητο, ότι κάποιοι θα παρατηρήσουν ότι όλοι οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν την ίδια συμμετοχή σε λεπτά και θα ήταν άδικο να κρίνουμε αυτούς που δεν έχουν χάσει λεπτό συμμετοχής με αυτούς που παίζουν ώς αλλαγές. Επομένως, έαν ένας scout έχει να επιλέξει ανάμεσα σε 2 επιθετικούς με τα ίδια χαρακτηριστικά, αλλά ο Α έχει 20 γκολ και 20 συνεχόμενα 90λεπτα και ο Β έχει σκοράρει 20 γκολ σε 15 90λεπτα, τότε ο Β θεωρείται πιο αποτελεσματικός καθώς σε λιγότερο χρόνο συμμετοχής έχει ίδια τέρματα. Προκειμένου λοιπόν να κανονικοποιήσουμε την απόδοση ως προς ίδια λεπτά συμμετοχής, λάβαμε υπόψιν τη συνολική συμμετοχή κάθε ποδοσφαιριστή (πίνακας Δ).

Στον πίνακα Ε και ΣΤ, παρουσιάζουμε τις αποδόσεις των ποδοσφαιριστών ως προς 90λεπτα για τα προσδοκόμενα (πίνακας Ε) και τα πραγματικά γκολ (πίνακας ΣΤ).

Στον τελευταίο πίνακα Ζ, παρουσιάζουμε την διαφορά πραγματικών μείον προσδοκόμενων ανά 90λεπτο.

Για το ελληνικό πρωτάθλημα, όσοι ποδοσφαιριστές βρίσκονται μεταξύ -0.100 και 0.100, τότε αυτοί είναι πολύ κοντά στην προσδοκόμενη επιτυχία τερμάτων τους. Αυτοί που βρίσκονται πάνω από +0.100, είναι συνήθως αυτοί που θα γίνουν στόχοι μελλοντικών μεταγραφών, ιδίως εάν επαναλάβουν μετά από ένα χρόνο παρόμοια απόδοση. Ενώ αυτοί που βρίσκονται κάτω από -0.100, συνήθως δέχονται έντονη κριτική και σύντομα θα χάσουν θέση από την 11αδα σε περίπτωση εναλλακτικών επιλογών. Επειδή, όμως αναφέραμε ότι η μετατροπή ευκαριών γκολ σταθεροποιείται σε μακροχρόνια βάση, συνήθως εάν οι τελευταίοι είναι πραγματικά ικανοί (με σχετικά υψηλό δείκτη προσδοκομένων και πραγματικών γκολ), τότε βρίσκουν τις επόμενες χρονιές τον καλό τους εαυτό, ωστόσο μπορεί να έχουν απομακρυνθεί από τις ομάδες τους με την ταμπέλα του αποτυχημένου ή ντεφορμε.

Σε επόμενο ποστ θα εξετάσουμε με έναν επιπρόσθετο τρόπο την αξιολόγηση των σκορερ με βάση τους βαθμούς που δίνουν στην ομάδα τους”.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.