ΠΑΟΚ: Ο Φρανκ Αρνεσεν πίσω από τις κάμερες…

ΠΑΟΚ: Ο Φρανκ Αρνεσεν πίσω από τις κάμερες…

Gazzetta team
ΠΑΟΚ: Ο Φρανκ Αρνεσεν πίσω από τις κάμερες…

bet365

Ο Φρανκ Αρνεσεν δεν μιλάει τακτικά, αλλά όταν μιλάει πάντα κάτι έχει να πει, όπως συνέβη και στην συνέντευξη, που παραχώρησε στην εκπομπή «Kick Off» της τηλεόρασης του «ΣΚΑΪ».

Ένα μεγάλο κομμάτι της 45λεπτης συνέντευξης, «έπαιξε» τηλεοπτικά, αρκετά από όλα όσα είπε δημοσιεύθηκαν από το μεσημέρι του Σαββάτου και το βράδυ της Κυριακής, αλλά σήμερα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε ολόκληρη η συνέντευξη και κυρίως όλα τα «ακυκλοφόρητα» κομμάτια της, που παρουσιάζουν το ίδιο μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο Δανός αθλητικός διευθυντής μιλάει με ονοματεπώνυμα, καταθέτει τις απόψεις του, αναφέρεται στο χθες και στο αύριο του πρότζεκτ ΠΑΟΚ, το οποίο άρχισε να «τρέχει» τον Μάιο του 2015.

Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε στην εκπομπή «Kick Off»:

To παιχνίδι της Νάπολι με την Ιντερ ξεχωρίζει από το κουπόνι και η Sportingbet προσφέρει πληθώρα ειδικών στοιχημάτων με τις καλύτερες αποδόσεις.

Για το πρώτο εξάμηνο στον ΠΑΟΚ:

«Όταν πηγαίνεις σε μια δουλειά δεν είναι σωστό να πεις, πήγα αργά, πήγα νωρίς. Το σωστό δεοντολογικά είναι να αποδεχτείς απλά την πρόκληση. Και με τον ίδιο τρόπο λειτουργήσαμε στο θέμα των καλοκαιρινών μεταγραφών, πήραμε το χρόνο να δούμε τι πραγματικά χρειαζόμαστε και τότε προχωρήσαμε στο στήσιμο του ρόστερ. Βέβαια, το δικό μου πρώτο βήμα ήταν να βρω τον προπονητή, οπότε μετά τον ερχομό του Τούντορ, επί μια εβδομάδα 24 ώρες το 24ωρο παρακολουθούσαμε πιθανούς παίκτες και μετά αποφασίσαμε ποιους θέλουμε. Αλλά και πάλι πιστεύω ότι για να μπορέσεις να δεις τα προσόντα ενός παίκτη, το πώς λειτουργεί στην καθημερινότητα του, το πώς λειτουργεί κάτω από συνθήκες πίεσης, τα πάνω και τα κάτω του χρειάζεσαι 4 με 5 μήνες, τότε μπορείς να κάνεις την αξιολόγηση. Εγώ είμαι χαρούμενος που είχα αυτήν την εμπειρία τελικά».

Για την επιλογή Τούντορ είχατε πει ότι, ναι υπάρχει έλλειψη εμπειρίας αλλά ότι θα είστε δίπλα του για να αντικαταστήσετε αυτήν την έλλειψη, συνεχίζεται αυτή η σχέση στήριξης με τον προπονητή;

«Πιστεύω ότι πάει πάρα πολύ καλά, φυσικά πρέπει να ρωτήσετε και τον Ίγκορ γι΄ αυτό (σ.σ. γελάει), σοβαρά τώρα βρίσκομαι καθημερινά δίπλα του, ακόμη και κι αν αυτό δεν είναι με τη φυσική μου παρουσία, επικοινωνώ καθημερινά μαζί του. Όταν τα αποτελέσματα της ομάδας είναι καλά, εννοείται ότι δεν χρειάζεται να του πω τίποτα αλλά πάντα κάτι βρίσκεις για να συζητήσεις. Όταν όμως τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά, τότε πρέπει να βρίσκομαι δίπλα του, τότε είναι που με χρειάζεται περισσότερο και εκεί μπαίνει ο παράγοντας της δικής μου εμπειρίας που αναφερθήκαμε προηγουμένως για να του πω πρωτίστως ότι το ποδόσφαιρο έχει τα πάνω του και τα κάτω του. Πάντα έχει τα πάνω του και τα κάτω του. Και ότι απ ‘ αυτήν την διαδικασία πρέπει πάντα να βγαίνεις δυνατότερος. Και αυτό είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχω να πω στον 'Ιγκορ. Γι’ αυτό άκου με, μπορείς να κάνεις λάθη, όμως ποτέ τα ίδια λάθη δύο φορές. Μπορώ να πω ότι ο Ίγκορ με ακούει, είναι εξαιρετικός ακροατής και πραγματικά απολαμβάνω να δουλεύω μαζί του».

Για την προτίμηση στη βαλκανική αγορά στις μεταγραφές, αν αυτή η προτίμηση είναι συνειδητή επιλογή, ή αν έγινε εξ ανάγκης:

«Για την επιλογή προπονητή κύριο μέλημά μου ήταν να ακούσω τους ανθρώπους που ήταν ήδη μέσα στο κλαμπ για να καταλήξω στην επιλογή. Δεν είχα την τύχη να εργαστώ ποτέ σε κλαμπ της χώρας μου, οπότε ήμουν πάντα ένας ξένος. Οπότε αυτό που έχω μάθει οπουδήποτε πηγαίνω είναι να αφουγκράζομαι το ίδιο το κλαμπ, τη φιλοσοφία, την νοοτροπία, το τι είναι πραγματικά ο ΠΑΟΚ. Οπότε έμαθα την νοοτροπία και έπρεπε να την περάσω στον προπονητή, να τον ενημερώσω για την ύπαρξη πίεσης και την ύπαρξη ανυπομονησίας. Σκέφτηκα ότι πρέπει να βρω έναν προπονητή σε αυτήν την φιλοσοφία, άρα τι καλύτερο από την βαλκανική αγορά. Έχουμε τα εγχώρια παραδείγματα του Σάντος από την Πορτογαλία, του Μίτσελ από τον Ολυμπιακό και επίσης κάποιους από Λατινική Αμερική. Οπότε συνέλεξα τα δεδομένα, έχοντας η αλήθεια είναι το χρόνο εναντίον μου και κατέληξα στον Ίγκορ, ακούγοντας πάντα τους ανθρώπους εντός της ομάδας. Γιατί δεν διάλεξα προπονητή για μένα, διάλεξα προπονητή για τον ΠΑΟΚ. Τώρα στο κομμάτι των παικτών, μπορώ να πω ότι μαθαίνω κάνοντάς το. Προφανώς και είναι πολύ δύσκολο να φέρεις παίκτες από την Γαλλία, την Αγγλία, την Γερμανία, καθώς δεν προτιμούν να έρθουν σε μια χώρα μικρότερη, στο δικό τους μυαλό, από τις οποίες κατάγονται. Και εκεί καταλήγεις και αναρωτιέσαι, ποιοι παίκτες, οι οποίοι θα είναι ταυτόχρονα οικονομικά εφικτοί και εξίσου ταλαντούχοι με τους Άγγλους, τους Γερμανούς και τους Γάλλους και θα νιώσουν την πρόκληση ότι εδώ θα μεγαλώσει η αξία τους και θα θέλουν να παίξουν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Επομένως, στρέφεσαι στην Λατινοαμερικάνικη αγορά, στη βαλκανική και φυσικά στην ελληνική. Είμαι πολύ χαρούμενος καθώς διαπίστωσα ότι έχουμε πραγματικά ταλαντούχους Έλληνες παίκτες, φυσικά όχι χάρη σε έμενα, αλλά χάρη στη δουλειά που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια το κλαμπ».

Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που ο ΠΑΟΚ προχώρησε σε αγορές παικτών αντί ελεύθερων παικτών, γιατί ο ΠΑΟΚ τόσα χρόνια μας είχε συνηθίσει στο αντίθετο:

«Εννοείται πως στόχος μου είναι και πάντα θα είναι η φθηνότερη και παράλληλα ποιοτικότερη λύση. Όμως είναι δύσκολο στην περίπτωση των νεαρών παικτών, οι οποίοι ήδη παίζουν στο υψηλότερο επίπεδο που μπορούν στην χώρα τους, να τους φέρεις δωρεάν. Όμως εγώ προτιμώ, και αυτό εξήγησα στον κ. Σαββίδη, αυτές τις περιπτώσεις παικτών να τις βλέπω με την προοπτική της επένδυσης. Δεν θέλω να έρχονται οι παίκτες και να παίζουν για εκατό χρόνια στον ΠΑΟΚ. Θέλω να έρχονται να μας βοηθούν για τρία ή τέσσερα χρόνια και μετά να τους βλέπω να παίζουν σε πρωταθλήματα μεγαλύτερων χωρών. Με αυτόν τον τρόπο θα μας φέρουν χρήματα, τα οποία χρήματα, εμείς θα ξανά επενδύσουμε για να αγοράσουμε παίκτες. Δεν νομίζω πως είναι ξόδεμα χρημάτων αλλά μια επένδυση. Νομίζω ότι κάναμε κάποια καλά πράγματα, κάποια όχι και τόσο καλά. Δεν το βλέπω με την έννοια του κερδίζω χρήματα αλλά με την έννοια του επανακτώ χρήματα».

Αυτήν την στιγμή ανοίγει ένα μεταγραφικό παράθυρο για την απόκτηση ενός επιτελικού μέσου. Πόσο κοντά είμαστε σε αυτό;

«Αυτό που ισχύει και έχουμε συμφωνήσει και με τον κ. Σαββίδη και τον Ίγκορ είναι πως δεν χρειάζεται να πάρουμε παίκτες απλά για να υπάρχουν, φυσικά και λόγω του τραυματισμού του Κωνσταντινίδη και των συχνών τραυματισμών του Κίτσιου, χρειαζόμαστε ένα σωστό φουλ μπακ, πλην του επιτελικού. Γι’ αυτό πρέπει να είσαι σε εγρήγορση, γιατί προκύπτουν θέματα. Οπότε είπαμε, αν είναι να κάνουμε μια μεταγραφή αυτός θα είναι ένας παίκτης που θα έρθει και θα μας κάνει με την προσθήκη του δυνατότερους σαν ομάδα, αν είναι δυνατόν. Γι’ αυτό το λόγο έχω τους σκάουτερ μου και κοιτάμε για ότι είναι διαθέσιμο και μπορούμε να πάρουμε. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το παράθυρο είναι λίγο περίεργο καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί ποιοτικοί ποδοσφαιριστές στην θέση που χρειαζόμαστε. Κάθε μέρα έρχονται ονόματα και υπήρξαν μία δύο περιπτώσεις, οι οποίες ίσως και να επέλεξαν να πάνε αλλού αλλά παρόλο αυτά δεν είμαι απαισιόδοξος και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να έρθουμε σε συμφωνία με ένα δεκάρι. Δεν είναι ότι έχω αυτήν τη στιγμή έναν συγκεκριμένο παίκτη αλλά παρακολουθώ κάθε μέρα, τα μάτια μου είναι στραμμένα σε όλες τις πιθανές περιπτώσεις, αυτή είναι η δουλειά μου, ώστε να έρθει ο κατάλληλος άνθρωπος, ο κατάλληλος παίκτης στην ομάδα μας».

Η επιλογή του Πέλκα στο να αναλάβει αυτήν τη θέση και να επωμιστεί την ευθύνη, η αλήθεια είναι πως είχε ένα ρίσκο και φάνηκε από νωρίς ότι χρειάζεται ενίσχυση σε αυτήν την θέση. Έχουμε φτάσει μέσα Γενάρη και ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί μεταγραφή, θεωρείτε πως έχουμε καθυστερήσει;

«Στην περίπτωση του Πέλκα συμφωνώ πως είναι άδικο να του φορτώνουμε τέτοιο βάτος και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έπαιζε στο πρωτάθλημα της Πορτογαλίας, μπορεί να μην είχε παιχνίδια συνεχόμενα παιχνίδια από την αρχή της σεζόν πέρσι αλλά στην πορεία αυτό άλλαξε και γι’ αυτό δεν θα έλεγα πως δεν έχει καθόλου εμπειρία. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι εμείς φέτος στην αρχή, με δύο δεκάρια και ήταν αυτός με τον Μακ και τότε είχαμε ακόμη στο ρόστερ μας και τον Λούκας. Άρα είναι προφανές πως δεν ήταν το μοναδικό δεκάρι που είχαμε. Αν είδατε στο ματς με ΠΑΣ Γιάννινα ο Πέλκας ήταν ένα αληθινό δεκάρι και εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα του τι ρόλο θέλει να δώσει ο ΠΑΟΚ στον Πέλκα και να του ζητήσει να γίνει κορυφαίος και να είναι αυτός το επόμενο δεκάρι στα υπόλοιπα παιχνίδια της ομάδας. Επανερχόμαστε σε αυτό που είπα και προηγουμένως ότι δεν είναι εύκολο και δεν υπάρχει πληθώρα ποιοτικών παικτών στην αγορά. Ξέρετε δεν με νοιάζει τι λέει ο κόσμος, δεν θα υποκύψω στην πίεση, και πιστέψτε με την καταλαβαίνω περισσότερο από τον καθένα γιατί είμαι μέσα στον ΠΑΟΚ, το ότι πρέπει να κάνουμε κάτι. Πρέπει να κάνουμε κάτι που είναι σωστό και το είπα αυτό και το καλοκαίρι. Και αυτό σκοπεύω να κάνω».

Για την ασάφεια που υπάρχει επί των μεταγραφικών θεμάτων στην ομάδα, για το ποιος είναι ο ρόλος του στα μεταγραφικά, υπάρχει και η υπόθεση του Γκαλίτσιου, υπάρχει ένα θολό τοπίο στον ΠΑΟΚ:

«Πάντα δέχομαι και μου είναι απολύτως κατανοητό το ότι ο ιδιοκτήτης θέλει να κάνει μια οποιαδήποτε αλλάγή. Σε τελική ανάλυση είναι η ομάδα του, η δική του ομάδα και μπορεί να κάνει ότι πιστεύει για να την κάνει καλύτερη και δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό. Επίσης πρέπει να τονίσω πως είναι απολύτως ξεκάθαρο ποιος κάνει τι μέσα στην διοίκηση. Αυτό είναι ένα βασικό σημείο. Εγώ από την θέση μου θα συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω το τελευταίο μισό χρόνο, θα συνεχίσω να αξιολογώ πιθανούς παίκτες και να συζητώ για την πρόοδο που κάνει η ομάδα των σκάουτερ γύρω από τις μεταγραφές. Έπειτα πηγαίνω στον προπονητή, του λέω ένα όνομα παίκτη, είναι ο τάδε. Αν μου πει ναι, καλώς, αλλιώς αν μου πει όχι είναι ξεκάθαρο ότι δεν τον αγοράζω. Όπως μπορεί να μου προτείνει και εκείνος κάποιον και να του πω όχι εγώ. Πρέπει να υπάρχει και από τους δυο μας το σίγουρο ναι. Το επόμενο βήμα είναι να μιλήσω στον Τζακ τον πρόεδρο μας, είναι πολύ σημαντικό για μένα να ξέρω ότι οι τρεις μας είμαστε στην ίδια φιλοσοφία. Ο επόμενος άνθρωπος είναι ο κ. Σαββίδης, στον οποίο παρουσιάζω τα δεδομένα του παίκτη καθώς και οτιδήποτε έχει να κάνει με τα οικονομικά. Και μετά απλά περιμένω το ναι ή το όχι του κ. Σαββίδη. Και αυτός ο τρόπος συνεννόησης με αυτήν την σειρά πιστεύω ότι είναι ο σωστός γιατί όταν έχει φτάσει ένας παίκτης με δύο ναι ως τον κ. Σαββίδη, δεν μπορεί να δημιουργηθεί η παρανόηση του «εγώ είπα ναι, αλλά μήπως εσύ είπες όχι» και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να δώσω να καταλάβει ο κ .Σαββίδης τι είναι αυτό που του προτείνω και τότε είτε θα πει «ναι, Φρανκ το κάνουμε αυτό» ή θα μου πει «όχι, μέχρι τόσα μπορώ να δαπανήσω». Πλέον, αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται και μπορώ να πω ότι είναι η καλύτερη αν και είναι καινούργια για όλους μας».

Ο Φρανκ Άρνεσεν θα έλεγε ποτέ σε προπονητή του «μην υπολογίζεις αυτόν τον παίκτη λόγω συμβολαίου»;

«Μιλάμε για τα πάντα, πρέπει να το κάνω αυτό. Παρόλα αυτά υπάρχει μόνο ένας άνθρωπος ο οποίος αποφασίζει για το ποιοι θα είναι οι έντεκα που θα παίξουν και ποιοι αυτοί που θα καθίσουν στον πάγκο και αυτός είναι ο προπονητής και κανένας άλλος. Κανένας δεν θα έπρεπε να παρεμβαίνει στο έργο του, γενικά είμαι της άποψης ότι πρέπει να συζητάω με τον προπονητή, θα σου προτείνω να παίξεις με κάποιον τρόπο, εσύ θα μου πεις θα παίξουμε έτσι και έτσι, αν χάσουμε όμως παίζοντας με το δικό σου τρόπο, μπορούμε να υποθέσουμε ότιμε τον δικό μου τρόπο θα χάναμε με ένα γκολ λιγότερο. Εγώ είμαι εδώ για να στηρίζω, εσύ είσαι εδώ για να πειθαρχείς, είναι δική σου δουλειά να διαλέξεις την ενδεκάδα και για μένα είναι πολύ σημαντικό να νιώθει τόσο άνετα με την δική μου στήριξη και υποστήριξη ότι τελικά θα κάνει τις σωστές επιλογές. Έπειτα συζητάμε πολύ, τόσο πριν όσο και μετά το ματς. Αλλά αυτός είναι που θα πάρει τις αποφάσεις, εγώ δεν είμαι εδώ γι’ αυτό. Έχω παίξει στο υψηλότερο επίπεδο, είμαι στο χώρο πολλά χρόνια, φυσικά και θα του πω την άποψη μου. Και από την άλλη έχουμε την επιχειρηματική πλευρά του θέματος, και ο προπονητής πρέπει να το αντιλαμβάνεται και αυτό ώστε να μπορώ και εγώ να του πω « κοίτα να δεις έχουμε έναν παίκτη που δεν υπογράφει, πως θα το χειριστούμε». Πάντως με την μέχρι τώρα εμπειρία μου αυτά είναι λίγο αμφίρροπα, τυχαίνει να έχεις παίκτη που δεν θέλεις να υπογράψει, ξέρεις αυτός μπορεί να θέλει καινούργιο συμβόλαιο και εμείς δεν τον θέλουμε, θέλουμε κάτι άλλο. Και υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που λέμε ότι ίσως τον θέλουμε αλλά δεν θέλει αυτός. Οπότε πρέπει πάντα να γνωρίζεις τι ακριβώς θέλει η άλλη πλευρά, δηλαδή ο παίκτης και ο ατζέντης του, οι οποίοι εννοείται ότι θα σκέφτονται με γνώμονα το δικό τους συμφέρον. Γενικά όλες αυτές οι περιπτώσεις είναι πάρε - δώσε».

Υπάρχουν πολλές συζητήσεις για τους παίκτες των οποίων τα συμβόλαια τελειώνουν το καλοκαίρι του 2017. Υπάρχει κάποια περίπτωση από αυτές που είναι προχωρημένη;

«Πρώτα απ' όλα έχουμε τους παίκτες των οποίων τα συμβόλαια τελειώνουν φέτος το καλοκαίρι, έχω ετοιμάσει ήδη και έχω στείλει πριν τα Χριστούγεννα στον κ. Σαββίδη τις προτάσεις μου για το ποιοι θέλω, πάντα μαζί με τον προπονητή, να παραμείνουν και ποιοι να φύγουν. Και επομένως ποιους εμείς ως ΠΑΟΚ θα τους ανανεώσουμε τα συμβόλαια. Δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο ποιοι θα μείνουν τελικά ή όχι, βέβαια έχουμε ανανεώσει ήδη κάποιους όπως για παράδειγμα ο Μυστακίδης και ο Πέλκας για τον οποίο είμαι πολύ χαρούμενος, αφού είχε μείνει με έξι μήνες συμβόλαιο και του κάναμε τριετές, τον Κωνσταντινίδη που τραυματίστηκε αλλά θα επιστρέψει κοντά μας, επομένως κάτι έχουμε κάνει που είναι πολύ καλό ειδικά για τα νέα παιδιά. Τα οποία βεβαίως δεν είναι τόσο παιδιά για να παίζουν στην πρώτη ομάδα, το οποίο είναι πολύ σημαντικό γιατί θα παραμείνουν παραπάνω μαζί μας».

Τι να περιμένουμε από την μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού, θα λειτουργήσει ο ΠΑΟΚ σε σωστούς χρόνους;

«Ξέρω την ομάδα μας, τις ανάγκες του ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει, φυσικά υπάρχει ο παράγοντας του απρόβλεπτου γιατί ακόμη και οι παίκτες που θέλουμε να μείνουν μπορεί να δεχτούν καλύτερες προσφορές και έτσι πρέπει να είμαι απόλυτά προετοιμασμένος, να έχω έτοιμες τις λίστες μου από τους σκάουτερ και να έχω έτοιμους υποψήφιους για κάθε θέση. Πλέον, έχω λόγω χρόνου την πολυτέλεια να γνωρίζω κάθε κενό και την άποψη του προπονητή για αυτά και είμαι πολύ πιο έτοιμος σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι. Φυσικά και δεν ελπίζω να έρθει το καλοκαίρι και να χρειαστεί να υπογράψουμε τόσα πολλά καινούργια συμβόλαια καθώς είδαμε ποσό δύσκολο είναι να έρχονται πολλοί καινούργιοι παίκτες στην ομάδα γιατί χρειάζονται χρόνο προσαρμογής, να συνειδητοποιήσουν που βρίσκονται και να αντιμετωπίζουν την όλη κατάσταση και αυτό κοστίζει βαθμούς. Ελπίζω να έχω έναν πυρήνα παικτών και σε αυτό να προσθέσουμε κάποιες μεταγραφές πολύ καλών παικτών».

Το ελληνικό πρωτάθλημα απαιτεί εμπειρία, μήπως πρέπει ο ΠΑΟΚ να κινηθεί για τέτοιους παίκτες;

«Πρέπει αρχικά να δεις πως θα εξελιχθούν αυτοί οι νεαροί παίκτες. Ένα πράγμα είναι αληθινό, πρέπει να παρακολουθείς την εξέλιξη των νεαρών παικτών, βλέπω τον Χαρίση, τον Τσιμίροτ, τον Πέλκα, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Μπορείς να πεις είναι πολύ νέοι, δεν είναι αρκετά μεγάλοι, και να τους κλείσεις τις πόρτες όποτε δεν συμφωνώ με αυτό. Αλλά παραδέχομαι ότι δεν μπορείς να πας εκει έξω και να κερδίσεις τίτλους, έχοντας μόνο νεαρούς παίκτες, οπότε πρέπει να το έχουμε αυτό πάντα στο μυαλό μας, ότι χρειαζόμαστε και τους έμπειρους. Οπότε βρισκόμαστε σε δίλημμα, θέλουμε ένα δεκάρι ταλαντούχο 21-22 ετών ή έναν 24+. Το ίδιο ισχύει για τις θέσεις που ψάχνω για την επόμενη σεζόν. Μπορεί αυτός ο παίκτης να μας δώσει έναν συνδυασμό των χαρακτηριστικών που ζητάμε και να είναι ταυτόχρονα και έμπειρος; Τότε ναι, τον παίρνουμε. Γι αυτό για εμάς αυτήν την στιγμή προέχει να ταυτοποιήσουμε σε ποια θέση χρειαζόμαστε ενίσχυση και σε ποια ηλικία τον θέλουμε αυτόν τον παίκτη».

Για την διαχείριση του Μπερμπάτοφ και πως κρίνει τον χειρισμό του παίκτη από τον προπονητή;

«Πρώτα απ' όλα πιστεύω πως ήρθε πολύ αργά, 2 Σεπτεμβρίου και ουσιαστικά δεν είχε κάνει προετοιμασία. Δεν τον λες και νέο πλέον , οπότε έπρεπε να είμαστε προσεκτικοί μαζί του. Πιστεύω ότι ο προπονητής μας έπραξε πολύ ορθά, βάζοντας τον 20λεπτα πότε πότε και ήταν καλά. Προφανώς και περιμένεις περισσότερα από τον Μπερμπάτοφ, να σκοράρει σε κάθε παιχνίδι, να δίνει ασίστ σε κάθε παιχνίδι αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να το κάνουμε και να τα ζητάμε όλα από εκείνον. Οπότε εκεί πιστεύω πως πρέπει να είσαι λίγο προσεκτικός. Επίσης δεν είχε σερί παιχνιδιών λόγω των τραυματισμών του και αυτό είναι δύσκολο και για τον προπονητή για το πως θα το διαχειριστεί, πως θα τον χρησιμοποιήσει, ποιες είναι οι κατάλληλες στιγμές, και το γνωρίζαμε ότι δεν μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε δυο φορές την εβδομάδα. Διότι δεν είναι δυνατό λόγω της ηλικίας του, γι’ αυτό κάποιες στιγμές τον αφήνεις στον πάγκο και άλλες τον χρησιμοποιείς. Το σημαντικότερο όμως απ' όλα είναι να βάλουμε στο μυαλό του Μπερμπάτοφ πως το βασικότερο για εκείνον είναι να το απολαμβάνει, να το κάνει όλο αυτό με χαρά, διότι έχει να δώσει παρά πολλά στην ομάδα. Με την εμπειρία του, με την κλάση του. Φανταστείτε ότι ήθελε εδώ και θυμηθείτε ποσό γρήγορα μπήκε να παίξει και δεν εννοώ ότι είναι τόσο γρήγορος πλέον αλλά ποσό γρήγορα σκέφτεται. Και έχει και πολύ γρήγορα πόδια. Εύχομαι, ελπίζω και πιστεύω πως στα επόμενα ματς που είναι και τα πιο κρίσιμα θα αποτελεί μια σταθερά για εμάς, δεν έχω πρόβλημα με ότι έχει συμβεί, αυτό έγινε αλλά πιστεύω ότι από εδώ και πέρα έχει να μας δώσει πολλά πράγματα».

Πως είναι η συνεργασία με τον κ. Σαββίδη και αν έχετε βρει κώδικα επικοινωνίας;

«Δεν ήταν εύκολο στην αρχή γιατί πρώτα απ' όλα δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα. Δεν μιλάω ελληνικά, δεν μιλάει αγγλικά, δεν μιλάω ρωσικά. Οπότε ξέρετε ήταν πολύ βασικό να καταλάβω στην αρχή τι ζητάει. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι ασχολείται ενεργά με το κλαμπ, έχει πολύ αγάπη για τον ΠΑΟΚ και θέλει το καλύτερο. Αυτός είναι ένας καλός συνδυασμός. Πλέον έχω μάθει να του δίνω τις πληροφορίες που θέλει με τον τρόπο που τις θέλει και όποτε χρειάζεται του λέω αυτός είναι ο παίκτης που χρειαζόμαστε, να του τον παρουσιάσω σωστά, ώστε να μου πει αν τον θέλει ή όχι. Εννοείται ότι όσο περνάει ο καιρός αυτή η επικοινωνία γίνεται όλο και καλύτερη πράγμα πολύ φυσιολογικό, αφού συνεχίζουμε να μαθαίνουμε ο ένας τον άλλον. Ούτως η άλλως είναι πολύ δύσκολο να πεις ναι όταν κάποιος σε ζητήσει σε γάμο ειδικά όταν δεν ξέρεις τον άλλον. Αλλά έχουμε βρει τα πατήματα μας και κάθε μέρα μαθαίνω όλο και περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται, πράγμα πολύ καλό για εμένα και τον ΠΑΟΚ».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα