Οι Boxing Days όπως τις έζησα στο γήπεδο!

Οι Boxing Days όπως τις έζησα στο γήπεδο!

Οι Boxing Days όπως τις έζησα στο γήπεδο!

Αν για κάτι είναι πραγματικά αξεπέραστο το αγγλικό ποδόσφαιρο είναι αυτή η μοναδική του γιορτινή ατμόσφαιρα με τα συνεχόμενα ματς μέσα στις γιορτές! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

Έχοντας βιώσει αυτή την εμπειρία περνώντας περισσότερες από 25 φορές τις γιορτές στο Nησί μπορώ άφοβα να πω ότι αν ποτέ κάποιος σταματούσε τα ματς μέσα στα Χριστούγεννα, στο αγγλικό πρωτάθλημα, θα ήταν σαν να έβγαζε τη ψυχή από το σώμα!

Αυτή τη Boxing Day θα καλύψω το ματς της πρωτοπόρου και εκπληκτικής φέτος Λέστερ του Ρανιέρι απέναντι στη Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ» και το μυαλό μου πάει αμέσως σε ένα ματς μεταξύ των δυο ομάδων στο ίδιο γήπεδο που βίωσα πριν σχεδόν είκοσι χρόνια! Ήταν 26 Δεκέμβρη του 1996 και η Λίβερπουλ που πετούσε φωτιές και ήταν πρώτη στη βαθμολογία με τέσσερις πόντους διαφορά από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, υποδεχόταν την Λέστερ του Μάρτιν Ο'Νιλ που ήταν έβδομη και έκανε μια πολύ καλή πορεία. Το τελικό 1-1 παρά τις δεκάδες ευκαιρίες που σπατάλησε η Λίβερπουλ την έβγαλε από τους στόχους της και δυο εβδομάδες μετά θα είχε χάσει τη κορυφή!

Πηγαίνοντας το χρόνο πίσω, η πρώτη μου εμπειρία από αγώνες της Boxing Day και γενικώς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που βίωσα στο γήπεδο ήταν το μακρινό 1979 όταν είδα στο «Άνφιλντ» την Λίβερπουλ να κερδίζει με 2-0 την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Από τότε μέχρι φέτος σε αυτά τα 36 χρόνια δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε μετατρέπει το ποδόσφαιρο στην Αγγλία σε θρησκεία! Αυτή η διαφορετική προσέγγιση με το ποδόσφαιρο να βάζει τα καλά του, ο κόσμος να το διασκεδάζει, ο καιρός να δίνει τον τόνο, πότε με κρύο , πότε με χιόνι αλλά και (σπάνια) με έναν ήλιο που κάνει δειλά δειλά την εμφάνιση του πριν χαθεί πολύ σύντομα, σε κάνει να αντιλαμβάνεσαι τι είναι για αυτούς αυτή η ιεροτελεστία!

Με νέους, και παιδιά με γυναίκες και ζευγάρια, με ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που πηγαίνουν στο γήπεδο γιατί έτσι μεγάλωσαν, με τέτοιες εικόνες και παραστάσεις. Και στην Βρετανία οι παραδόσεις είναι πάνω από όλα! Όποιος θέλει ν καταλάβει τι σημαίνει πραγματικά αγγλικό ποδόσφαιρο ας προσπαθήσει να δει ένα ματς μέσα στις γιορτές σε οποιαδήποτε κατηγορία! Θα προσπαθήσω να διαλέξω πέντε από τα ματς που είδα μέσα στο γήπεδο όλα αυτά τα χρόνια στην Αγγλία ειδικά την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων αν και όπως λένε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο να διαλέξεις μέσα από τις αναμνήσεις σου γιατί αδικείς αυτά που είναι η ίδια η ζωή σου!

Διαβάστε περισσότερα στο england365.gr

Best of internet