FIFA: Αρνήθηκαν τις κατηγορίες Καγέχας και Ναπαούτ

FIFA: Αρνήθηκαν τις κατηγορίες Καγέχας και Ναπαούτ

bet365

Μη ένοχοι δήλωσαν στις ΗΠΑ δύο ανώτεροι αξιωματούχοι και ο άλλοτε πρόεδρος της Ονδούρας, κατηγορούμενοι για δωροληψία, ως αντάλλαγμα για εμπορικές συμβάσεις στα ΜΜΕ, στο σκάνδαλο που εξακολουθεί να ταλανίζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ο Ραφαέλ Καγέχας, πρόεδρος της Ονδούρας την περίοδο 1990-1994 και μετέπειτα πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας και ο Χουάν Άνχελ Ναπαούτ, πρώην πρόεδρος της CONMEBOL, βρέθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, δηλώνοντας αμφότεροι μη ένοχοι για τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν σε χωριστές ακροάσεις.

Αμφότεροι εκδόθηκαν στις ΗΠΑ εθελοντικά μετά την ποινική δίωξη εναντίον τους, με κατηγορία για δωροδοκία, στις 3 Δεκεμβρίου. Είναι 2 από τους συνολικά 41 ανθρώπους και οντότητες, που κατηγορούνται από την επιχείρηση-σκούπα των Ηνωμένων Πολιτειών που έφερε στο φως το σκάνδαλο που ταλανίζει την FIFA.

Ο Καγέχας κατηγορείται για δωροληψία από τη Media World, θυγατρική του ισπανικού ομίλου Imagina, ώστε η εταιρεία να αποκτήσει τα τηλεοπτικά και εμπορικά δικαιώματα των προκριματικών αγώνων για τις διοργανώσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2014, του 2018 και του 2022. Η Imagina δήλωσε πως είναι πρόθυμη να συνεργαστεί πλήρως με τις αμερικανικές αρχές και ανέστειλε τη δραστηριότητα του διευθύνοντα συμβούλου της Media World καθώς και ενός ακόμη υπαλλήλου της.

Ο ανακριτικός υπάλληλος ενέκρινε ένα πακέτο ομολόγων ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση του Ναπαούτ με 24ωρη ασφάλεια και παρακολούθηση μέσω βίντεο στο σπίτι του. Ο 57χρονος Παραγουανός, που παραιτήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα από τα καθήκοντά του ως αντιπρόεδρος της FIFA, είναι κατηγορούμενος για προσέλκυση δωροληψιών από δύο εταιρίες αθλητικού μάρκετινγκ για να εξασφαλίσει τη χορήγηση εμπορικών δικαιωμάτων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, μεταξύ των οποίων και το Copa Libertadores.

Παράλληλες έρευνες από αμερικανικές και ελβετικές αρχές επικεντρώνονται στο κατά πόσο οι συμβάσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα φιλοξενίας των εν λόγω Παγκοσμίων Κυπέλλων αποκτήθηκαν με τη βοήθεια δωροδοκίας. Τα σχήματα που περιγράφονται στο κατηγορητήριο της 3ης Δεκεμβρίου, περιελάμβαναν περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες και μίζες για την εμπορία και την εκπομπή των δικαιωμάτων ολόκληρων τουρνουά, αλλά και μεμονωμένων αγώνων.

Από τους 41 κατηγορούμενους, οι 14 έχουν δηλώσει την ενοχή τους, ενώ 4 εξ αυτών -μεταξύ των οποίων ο Καγέχας και ο Ναπαούτ- βρίσκονται στις ΗΠΑ. Οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια διαδικασιών για την έκδοσή τους.

 

Τελευταία Νέα