Μια ευκαιρία χάθηκε, μια νέα εμφανίζεται

Μια ευκαιρία χάθηκε, μια νέα εμφανίζεται

Αντώνης Σαούλης
Μια ευκαιρία χάθηκε, μια νέα εμφανίζεται

bet365

Πως ο Ολυμπιακός του Σίλβα μοιάζει με αυτόν του Βαλβέρδε πριν από τέσσερα χρόνια και γιατί το Γιουρόπα Λιγκ έχει τις δικές του ευκαιρίες.

Ηταν μια ιστορικά χαμένη ευκαιρία. Οχι επειδή ο Ολυμπιακός δεν έχει ξαναπροκριθεί στην φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Ούτε για τα 5 εκατ. ευρώ που έχασε από την μη πρόκρισή του. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν την ευκαιρία ν' αφήσουν για πρώτη φορά την Αρσεναλ εκτός ομίλων! Το πρεστίζ του συλλόγου θ' αυξανόταν κι άλλο και προφανώς θα έκανε πολύ μεγαλύτερο... ντόρο μια πρόκριση επί των «κανονιέρηδων» απ' ότι έκανε πριν δυο χρόνια κόντρα στην Μπενφίκα για παράδειγμα.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν έχασε την ευκαιρία παρά το γεγονός ότι προκρινόταν με τρία αποτελέσματα. Ομως για κάθε χαμένη ευκαιρία, υπάρχει μια νέα. Το φετινό σύνθημα των «ερυθρολεύκων» παραμένει ζωντανό. Το «we keep on dreaming» που υπάρχει ραμμένο στον γιακά της ερυθρόλευκης εμφάνισης διατηρείται ως... μοτίβο. Οχι στις «16» καλύτερες του Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ.

Και η φετινή (ευρωπαϊκή) χρονιά θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτή προ τετραετίας. Οταν ο Ολυμπιακός του Ερνέστο Βαλβέρδε έμενε πάλι εκτός συνέχειας Τσάμπιονς Λιγκ και με πιο... επίπονο τρόπο από την ήττα της Τετάρτης. Τότε οι «ερυθρόλευκοι» νικούσαν την βαθμολογικά αδιάφορη Αρσεναλ αλλά μάθαιναν πως στα τελευταία λεπτά η Μαρσέιγ πετύχαινε δύο γκολ κόντρα στην Ντόρτμουντ για να προκριθεί αυτή και όχι ο Ολυμπιακός.

Εκείνος ο Ολυμπιακός ήταν εξίσου καλός με τον φετινό. Κάποιοι μπορούν να διαφωνήσουν με το ποια είναι καλύτερη αλλά μικρή σημασία έχει. Το συμπέρασμα είναι ότι ο φετινός Ολυμπιακός έχει την ίδια ευκαιρία που είχε ο Ολυμπιακός του Βαλβέρδε. Μια καλή πορεία στο Γιουρόπα Λιγκ. Το εντυπωσιακό είναι και πως έτσι και τότε έτσι και τώρα βρίσκεται στους «32» με την Γιουνάιτεντ. Τότε ήταν και η Σίτι. Και η Βαλένθια. Και η Πόρτο. Και η Ατλέτικο Μαδρίτης (η οποία το κατέκτησε εκείνη την χρονιά).

Ηδη ο Ολυμπιακός θα μπει στην κληρωτίδα με τις Βαλένθια, Σεβίλλη, Σαχτάρ και Γαλατασαράι (ήδη υπάρχει και η Σεντ Ετιέν που θα είναι σίγουρα δεύτερη στον όμιλό της) και από το Τσάμπιονς Λιγκ συνεχίζουν επίσης στο Γιουρόπα η Γιουνάιτεντ, η Πόρτο και η Λεβερκούζεν. Εύκολες δεν είναι. Ομως κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει η κληρωτίδα και ποιες θα συνεχίζουν. Ο φετινός Ολυμπιακός δεν φαίνεται ομάδα που μπορεί να σνομπάρει ή να υποτιμήσει τον θεσμό. Το έκανε επί Μίτσελ (αποκλεισμός από Λεβάντε), το έκανε με Περέιρα (αποκλεισμός από τη Ντνίπρο). Βεβαίως ήταν προπονητές που είχαν προσληφθεί Γενάρη μήνα...

Ο φετινός Ολυμπιακός έχει μια τεράστια διαφορά στο πρωτάθλημα και μπορεί να μην το νοιάζει τόσο η Κυριακή όσο η Πέμπτη. Ταυτόχρονα έχει την ποιότητα ως ομάδα να κάνει την διαφορά και στο Γιουρόπα Λιγκ. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι δύο καλύτερες ομάδες την τελευταία 6ετία (αυτή του Βαλβέρδε κι αυτή του Σίλβα) δεν προκρίθηκαν στους «16». Ομως αυτή του Σίλβα έχει την ευκαιρία να συνεχίσει αυτό που άφησε μισό ο Βαλβέρδε το 2012.

Τότε τα ζευγάρια στους «32» ήταν τα εξής:
Ρούμπιν Καζάν-Ολυμπιακός
Μπράγκα-Μπεσίκτας
Λοκομοτίβ Μόσχας-Μπιλμπάο
Αγιαξ-Μάντσεστερ Γιουν.
Σάλτσμπουργκ-Μέταλιστ
Αλκμάαρ-Αντερλεχτ
Λάτσιο-Ατλέτικο
Βικτόρια Πλζεν-Σάλκε
Λέγκια-Σπόρτινγκ Λισαβώνας
Πόρτο-Μάντσεστερ Σίτι
Στόουκ-Βαλένθια
Στεάουα-Τβέντε
Βίσλα-Σταντάρ Λιέγης
Ουντινέζε-ΠΑΟΚ
Τραμπζονσπόρ-Αϊντχόφεν
Ανόβερο-Μπριζ

Από τους «32» σχηματίστηκαν τα εξής ζευγάρια στους «16»
Μέταλιστ-Ολυμπιακός
Σπόρτινγκ Λισαβώνας-Μάντσεστερ Σίτι
Τβέντε-Σάλκε
Ατλέτικο-Μπεσίκτας
Σταντάρ Λιέγης-Ανόβερο
Βαλένθια-Αϊντχόφεν
Αλκμάαρ-Ουντινέζε
Μάντσεστερ Γιουν.-Μπιλμπάο

*Mε bold οι ομάδες που προκρίθηκαν στα προημιτελικά του θεσμού.

Αν μη τι άλλο ο Ολυμπιακός του Σίλβα έχει μια νέα ευκαιρία μπροστά του. Μια ευκαιρία που αν την κυνηγήσουν θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα η χαμένη με την Αρσεναλ...

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα