Ενας Ελληνας στην ιατρική «καρδιά» της Μπαρτσελόνα

Ενας Ελληνας στην ιατρική «καρδιά» της Μπαρτσελόνα

Δήμος Μπουλούκος
Ενας Ελληνας στην ιατρική «καρδιά» της Μπαρτσελόνα

bet365

Ο ορθοπεδικός Διονύσης Χίσσας ταξίδεψε στη Βαρκελώνη συνεργάστηκε με το ιατρικό επιτελείο της Μπαρτσελόνα και εξηγεί στο gazzetta.gr γιατί είναι κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος!
“Mes que un club” δηλαδή κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος είναι το σύνθημα της Μπαρτσελόνα και αυτό αποδεικνύεται σε κάθε τομέα λειτουργίας της κορυφαίας ομάδας.
Το επιβεβαιώνει ο ορθοπεδικός χειρουργός Δρ. Διονύσης Χίσσας, Διευθυντής του τμήματος αθλητικών κακώσεων του νοσοκομείου Μετροπόλιταν, που ήταν προσκεκλημένος σε ένα Masters Εvent που διοργάνωθηκε στη Βαρκελώνη από το ιατρικό επιτελείο του αθλητικού τμήματος της Μπαρτσελόνα.
Σκοπός ήταν η ανταλλαγή απόψεων σε επιστημονικά και οργανωτικά θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των αθλητικών τραυματισμών καθώς και με τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται για την επιστημονική υποστήριξη των αθλητών.
Ο κ. Χίσσας επιστρέφοντας στην Αθήνα μίλησε στο gazzetta.gr για τη σπουδαία εμπειρία που έζησε στο «στρατόπεδο» των πρωταθλητών Ισπανίας!
Γιατί ταξιδέψατε στη Βαρκελώνη;
«Ημουν προσκεκλημένος της Μπαρτσελόνα σε ένα ιατρικό Masters Εvent. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κύκλου συνεργασίας που έχουν με γιατρούς από όλο τον κόσμο, για να ανταλλάσσουν απόψεις και να συζητούν διάφορα ιατρικά θέματα σχετικά με την πρόληψη αλλά και την αποθεραπεία αθλητικών τραυματισμών.»
Που έγινε η συνάντηση;
«Συγκεντρωθήκαμε στο Ciutat Esportiva Joan Gamper που είναι το προπονητικό της κέντρο και δεν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά αποτελεί τη στέγη για όλα τα αθλήματα που καλλιεργεί ο σύλλογος της Καταλωνίας σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα το μπάσκετ και το χάντμπολ. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κέντρο ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι περιλαμβάνει και μία μικρή κλινική η οποία δεν λειτουργεί μόνο ως κέντρο αποθεραπείας αλλά διαθέτει και όλα τα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα.
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι ποδοσφαιρικές ομάδες ασχολούνται περισσότερο με την αποκατάσταση και την αποθεραπεία τραυματισμένων παικτών. Εσείς, όμως, αναφερθήκατε σε πρόληψη...
«Η Μπαρτσελόνα ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της πρόληψης των τραυματισμών. Εχουν αναπτύχθεί ειδικές μετρήσεις και σε συνδυασμό με στατιστικούς δείκτες, είναι πλέον είναι εφικτό να διαπιστωθεί ποιος ποδοσφαιριστής είναι πιο κοντά σε έναν μυϊκό τραυματισμό. Κι όταν αναφερόμαστε σε μυϊκούς τραυματισμούς, μιλάμε για σχεδόν το 40% του συνόλου των τραυματισμών που πλήττουν τους ποδοσφαιριστές, ενώ το 1/3 των παικτών κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα υποστεί κάποιον μυϊκό τραυματισμό , που θα τον κρατήσει για ένα χρονικό διάστημα εκτός προπονήσεων και αγώνων. Να τονίσω επίσης ότι στους ποδοσφαιριστές άνω των 30 οι μυϊκοί τραυματισμοί συμβαίνουν πιο συχνά. Αρα έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία να προληφθεί ένας τραυματισμός, ειδικά όταν αναφερόμαστε στην Μπαρτσελόνα, στην οποία αγωνίζονται ορισμένοι από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου...»
Εκτός από την πρόληψη, υπάρχει άλλος τομέας που η Μπαρτσελόνα ρίχνει ιδιαίτερο βάρος;
«Οι άνθρωποι της δίνουν μεγάλη σημασία και στο θέμα της διατροφικής υποστήριξης των αθλητών. Μία σωστή και κατάλληλη διατροφή, πέρα από την ενδυνάμωση του ποδοσφαιριστή, συντελεί σημαντικά στην βελτίωση της απόδοσης, στην αποφυγή τραυματισμών ή συνεισφέρει και στη γρήγορη αποθεραπεία. Ετσι έχουν καταρτίσει ειδικά προγράμματα διατροφής που ακολουθούν όλοι οι αθλητές της από την επαγγελματική ομάδα έως τις ακαδημίες.»
Από πόσους γιατρούς αποτελείται το ιατρικό τιμ της Μπαρτσελόνα;
«Στο σύνολο είναι σχεδόν 10 γιατροί καθώς υπάρχουν τρεις κύριοι γιατροί και ακόμα 6-7 που τους συνεπικουρούν. Εχουν τακτικές συναντήσεις για όλα τα θέματα που αφορούν τις ομάδες και τους αθλητές . Να τονίσω επίσης πως είναι το μοναδικό club του οποίου οι ιατρικές υπηρεσίες έχουν χαρακτηριστεί από την FIFA ως “Center of Excellence”.
Ολα όσα βλέπουμε λοιπόν σε κάθε αγώνα της Μπαρτσελόνα, δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα προγραμματισμού και δουλειάς
«Είναι πραγματικά έτσι. Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτό το σύλλογο και οι επιτυχίες έρχονται μέσα από την σωστή και οργανωμένη δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές παρά μόνο δουλειά...»
 

LA LIGA Τελευταία Νέα