ΠΑΟΚ: Η μέρα που «έφυγε» ο Σάννον

Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ: Η μέρα που «έφυγε» ο Σάννον

bet365

Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2007, ο Λες Σάννον ταξίδεψε στη γειτονιά των αγγέλων και το Gazzetta.gr σας θυμίζει τις σπουδαίες στιγμές του στους ελληνικούς πάγκους.

«Στο ποδόσφαιρο η άφεση αμαρτιών γίνεται με έργα και όχι με λόγια». Έτσι συνήθιζε, να απαντά σε υποβολή συγνώμης των παικτών του. Η νοοτροπία αυτή αποτελούσε και αποτελεί παράδοση πέρα από τη Μάγχη. Εκεί, στο θρυλικό λιμάνι του Λίβερπουλ γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1926 ο Λες Σάννον.

Εκείνες τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη μια παρέα προσφύγων δημιουργούσαν τον ΠΑΟΚ και ο Άγγλος το λεγε με καμάρι: «Ήταν η μοίρα μου να έρθω και να δουλέψω σ’ αυτή την ομάδα…».

Παιδί του Μέρσεϊσαϊντ και του Άνφιλντ, ξεκίνησε την καριέρα του από την Λίβερπουλ και έκανε το ντεμπούτο του στο αγγλικό πρωτάθλημα στις 17 Απριλίου 1948, στο Άνφιλντ, με αντίπαλο την Μάντσεστερ Σίτι.

Ακολούθησε μια μεγάλη καριέρα με την Μπέρνλι, όπου πήγε το 1949, συμπληρώνοντας πάνω από 260 συμμετοχές και 39 γκολ με τη φανέλα της έως το 1958 όταν αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, όχι κι από τα γήπεδα.

Ξεκίνησε ως προπονητής της Εβερτον το 1959, ακολούθησε η Άρσεναλ για μια τετραετία, η Μπέρι και η Μπλάκπουλ μέχρι το 1971 όταν ένας Έλληνας ανταποκριτής στο Λονδίνο, ο Λάμπης Τσιριγωτάκης, θα μεσολαβήσει για να μάθουν στη Θεσσαλονίκη, ότι στην Αγγλία υπάρχει ένας πολύ καλός προπονητής, που μπορεί να αλλάξει την ιστορία της ομάδας.

Κι αυτό έγινε. Ο Αγγλος παραλαμβάνει μια φουρνιά εξαιρετικών ποδοσφαιριστών, μερικούς εκ των οποίων θα μετατρέψει σε αστέρια και θα δημιουργήσει ή καλύτερα θα τελειοποιήσει τον ΠΑΟΚ της «χρυσής δεκαετίας» του ’70.

Με τον Δικέφαλο κατέκτησε δύο κύπελλα (1972, 1974), έπαιξε σε άλλους δύο τελικούς (1971, 1973), οδήγησε την ομάδα στους «8» του κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης (1974) και έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος (1973), αλλά όψεται η Παναχαϊκή και κάποια άλλα γεγονότα που στέρησαν από εκείνη την σπουδαία ομάδα τον τίτλο…

Ο Σάνον για πολλούς έκανε τον καλύτερο ΠΑΟΚ όλων των εποχών για πολλούς την πιο αδικημένη ομάδα από άποψη τίτλων. Στις 10 Οκτωβρίου 1974, με δελτίου Τύπου, γνωστοποιεί την οριστική απόφαση αποχώρησής του από τον ΠΑΟΚ. Το ίδιο κάνει και με επιστολή προς τη διοίκηση του συλλόγου αφήνοντας αιχμές για το ρόλο του αθλητικού Τύπου της Θεσσαλονίκης.

Η καριέρα του στην Ελλάδα συνεχίστηκε στον Ηρακλή (1975-76) με τον οποίο επίσης κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος το 1976, στον ΟΦΗ (1979-80, 1982-84). Πέρασε επίσης από τον πάγκο του Ολυμπιακού Π., του Εθνικού Π. και του Α.Ο. Αιγάλεω. Το τελευταίο αθλητικό πόστο στην καριέρα του ήταν στη Λούτον Τάουν.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα