Κάθε χρόνο, το ίδιο λάθος ο Βενγκέρ...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Κάθε χρόνο, το ίδιο λάθος ο Βενγκέρ...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον Αλσατό που βλέπει τις ευκαιρίες να περνούν, επειδή ακριβώς δεν σχεδιάζει σωστά το καλοκαίρι, και δεν φροντίζει τους παίκτες του τον χειμώνα. Η ενδεκάδα... ανάγκης με Ολυμπιακό!

Ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά είναι που ο Βενγκέρ βλέπει να γκρεμίζονται τα όνειρα της ομάδας του και του ίδιου τον μήνα Νοέμβριο. Το “ο μαύρος Νοέμβριος του Βενγκέρ” κοντεύει να γίνει μεγαλύτερο σλόγκαν και από το “Arsene Knows”.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πώς ένας προπονητής που προγραμματίζει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια δεν φροντίζει τα βασικά. Κάθε Νοέμβρη η Αρσεναλ μετράει πληγές, επί της ουσίας χαμένους στόχους και φυσικά απώλειες.

Το αρνητικό ρεκόρ τραυματισμών...

Πρόκειται για την ομάδα που σπάει κάθε ρεκόρ τραυματισμών. Φέτος από τον Αύγουστο ως σήμερα 18 διαφορετικοί παίκτες της (!!!) έχουν χάσει το λιγότερο από ένα ματς λόγω τραυματισμού και φυσικά αρκετοί από αυτούς είναι μυικοί.

Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια με αποτέλεσμα ο Βενγκέρ το προπερασμένο καλοκαίρι (του 2014) μετά το πέρας του Παγκοσμίου Κυπέλλου να πανηγυρίσει που έκλεισε τον Αμερικανό γυμναστή Φορσάιθ, ο οποίος για πάρα πολλά χρόνια ήταν ο βασικός γυμναστής της Εθνικής Γερμανίας. Η προσθήκη του υποτίθεται ότι θα τέλειωνε μία και καλή την μεγάλη πληγή της Αρσεναλ που ήταν οι τραυματισμοί.

Φρούδες ελπίδες, η κατάσταση αντί να καλυτερέψει χειροτέρεψε... Για μία ακόμη φορά τους μήνες που κρίνονται πολλά η Αρσεναλ έχει ξεμείνει από παίκτες και θυμίζει νοσοκομείο. Αυτή τη στιγμή οι Αλέξις Σάντσες, Καθόρλα, Κοσιενλί, Γουόλκοτ, Κοκλέν, Γουίλσιρ, Γουέλμπεκ, Αρτέτα και Ροζίτσκι είναι εκτός λόγω τραυματισμού και δύσκολα κάποιος από αυτούς θα είναι έτοιμος για τον “τελικό” με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, στον οποίο η Αρσεναλ θα παίξει το ευρωπαϊκό μέλλον της.

Στο μεταξύ ακριβώς λόγω αυτών των απουσιών, αλλά και του Ράμσεϊ και Τσάμπερλεϊν που μόλις επέστρεψαν, η Αρσεναλ τον μήνα Νοέμβριο στην Πρέμιερ Λιγκ συγκέντρωσε μόλις δύο βαθμούς. Τα αυτονόητα αν είχε κάνει τώρα θα είχε μαζέψει 7 βαθμούς και θα ήταν μόνη πρώτη στο +3 από Σίτι και Λέστερ. Τώρα είναι 4η! Είναι απίστευτο, αλλά απολύτως αληθινό, μέσα στο 2015, από τον περασμένο Ιανουάριο ως σήμερα (σε 11 μήνες δηλαδή) η Αρσεναλ βίωσε 50 διαφορετικούς τραυματισμούς.

Ο... προγραμματισμός του καλοκαιριού και η έλλειψη rotation...

Και όλα αυτά γιατί ο Βενγκέρ δεν κάνει καλό προγραμματισμό το καλοκαίρι και δεν κάνει rotation το χειμώνα. Στο ματς με τη Νόριτς τραυματίστηκαν σοβαρά και θα λείψουν από το Καραϊσκάκη τρεις βασικότατοι παίκτες της Αρσεναλ, ο Σάντσες, ο Καθόρλα και ο Κοσιενλί. Λογικό αφού εδώ και μήνες και οι δύο παίζουν ασταμάτητα ενενηντάλεπτα. Για τον Σάντσες ήταν τόσο φανερό ότι κάποια στιγμή χρειάζονταν ξεκούραση που έγινε σχετική ερώτηση στον Βενγκέρ. Το ακόμη πιο αστείο είναι ότι ο Βενγκέρ στη συνέντευξη τύπου παραμονή του αγώνα με την Νόριτς παραδέχτηκε ότι στην Αρσεναλ είναι σε κατάσταση “συναγερμού” σε σχέση με το ενδεχόμενο τραυματισμού του Αλέξις Σάντσες. Και τον έβαλε να παίξει με τη Νόριτς και φυσικά τραυματίστηκε, αφού τον είχε αφήσει να παίζει 90 λεπτά και με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ.

Ο Τιερί Ανρί έκανε έντονη κριτική στον Βενγκέρ. “Ο Σάντσες παίζει ασταμάτητα. Και ενδιάμεσα πάει και πολύ μακρινά ταξίδια στη Λατινική Αμερική όπου παίζει 90λεπτα με την Χιλή. Ηταν πολύ φυσιολογικό που έπαθε μυικό τραυματισμό. Ο Βενγκέρ το ήξερε ότι θα συμβεί και δεν έκανε τίποτα για να το αποφύγει...”είπε μεταξύ άλλων.

Η έλλειψη παικτών...

Γιατί ο Βενγκέρ όμως τον έβαζε και έπαιζε ασταμάτητα; Μα γιατί δεν έχει άλλον. Ολοι παίζουν ασταμάτητα. Ο Οζίλ, ο Σάντσες, ο Καθόρλα, ο Ζιρού. Η Αρσεναλ δεν έχει άλλους να βάλει λόγω των απουσιών. Ηδη χρειάστηκε να παίξει ένα ματς με βασικό μεσοεπιθετικό ένα αριστερό μπακ, τον Γκιμπς. Με τους Γουόλκοτ, Τσάμπερλεϊν, Ράμσεϊ, τραυματίες τον τελευταίο μήνα και τους Ροζίτσκι, Γουέλμπεκ τραυματίες από την αρχή της σεζόν η Αρσεναλ δεν έχει άλλες μεσοεπιθετικές λύσεις. Ακόμη και ο Κάμπελ που έμεινε στο ρόστερ από σύμπτωση το περασμένο καλοκαίρι, έχει γίνει βασικός επειδή δεν υπάρχει άλλος. Η Αρσεναλ εδώ και ενάμιση μήνα παίζει με μοναδικό σέντερ φορ στο ρόστερ τον Ζιρού. Μοναδικό όμως. Οπότε ο Γάλλος παίζει τα πάντα και χωρίς να γίνεται αλλαγή. Και αυτό διότι ενώ ο Βενγκέρ ήξερε το καλοκαίρι ότι δεν θα έχει τον Γουέλμπεκ για έξι-επτά μήνες, δεν πήρε σέντερ φορ! Εμεινε λοιπόν με τον Ζιρού και με τον Γουόλκοτ να τον προσποιείται. Και όταν τραυματίστηκε ο Γουόλκοτ έμεινε μόνο με τον Γάλλο. Είναι πραγματικά φοβερό αν το αναλογιστεί κανείς, Μία ομάδα αυτού του επιπέδου να έχει στο ρόστερ της έναν μόνο καθαρόαιμο σέντερ φορ και ένα δεύτερο, τον Γουέλμπεκ που δεδομένα όμως θα έλειπε έξι επτά μήνες.

Ο Βενγκέρ αν και είχε στη διάθεσή του τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ για μεταγραφές δεν πήρε παρά μόνο τερματοφύλακα. Πρόκειται για την μοναδική από τις 100 ομάδες των πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων που το περασμένο καλοκαίρι δεν έκανε ούτε μία μεταγραφή παίκτη που να αγωνίζεται σε οποιαδήποτε θέση πλην του τερματοφύλακα. Η δικαιολογία ήταν ότι “δεν βρήκαμε αυτό που ψάχναμε”. Η πραγματικότητα ότι ο Βενγκέρ φοβήθηκε να πληρώσει για τον Σνάιντερλεν και ενώ είχε συμφωνήσει σε όλα τον άφησε να πάει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οπως πήγε και ο Μαρσιάλ που επίσης τον ήθελε ο Βενγκέρ αλλά έβρισκε υπερβολικά τα χρήματα που έδινε η Μονακό. Εμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή για φορ να περιμένει την Ρεάλ για τον Μπενζεμά και τελικά δεν πήρε κανέναν. Δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το τελευταίο καλοκαίρι που ο Βενγκέρ αρνείται να συμβιβαστεί με τις υπερβολικές τιμές είναι αλήθεια (αλλά αυτές είναι τι να κάνουμε) της αγοράς και να ψωνίσει παίκτη στις θέσεις που η ομάδα του είχε ανάγκη...

Στο δια ταύτα...

Στο τέλος της ημέρας οι φίλοι της Αρσεναλ όπως όλα δείχνουν θα μείνουν και φέτος με την απορία, τι θα είχε συμβεί αν ο Βενγκέρ είχε πάρει έναν σέντερ φορ και ένα αμυντικό χαφ ώστε να μην έχει από ένα στο ρόστερ του. Αν η ομάδα θα μπορούσε να πάρει το πρωτάθλημα ή όχι. Χώρια που για πρώτη φορά μετά από 15 συνεχόμενα χρόνια η Αρσεναλ μπορεί να αποκλειστεί και από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Διότι στο Καραϊσκάκη θα έρθει με τουλάχιστον 7 πολύ σημαντικές απουσίες. Και γράφω επτά, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα είναι 9 αν δεν τραυματιστεί και κάποιος ακόμη...

Η ενδεκάδα στο Καραϊσκάκη...

Με τόσες πολλές απουσίες η Αρσεναλ στο Καραϊσκάκη θα έρθει με τουλάχιστον προβληματική ενδεκάδα. Αν δεν υπάρξουν νέα προβλήματα θα παίξει με γκολκίπερ τον Τσέχ, τετράδα στην άμυνα τους Μπεγερίν, Γκαμπριέλ, Μερτεζάκερ και Μονρεάλ (υπάρχουν κάποιες ελπίδες για Κοσιενλί), με αμυντικά χαφ στο 4-2-3-1 τους Φλαμινί και Ράμσεϊ, με επιθετική τριπλέτα τους Κάμπελ, Οζίλ και Τσάμπερλεϊν και κορυφή τον Ζιρού. Αν δεν έχει γυρίσει ο Γουόλκοτ στον πάγκο δεν θα υπάρχει ούτε ένας μεσοεπιθετικός. Μάλλον θα υπάρχει, ο 17χρονος Αντελάιντ που δεν έχει κάνει ούτε μία επίσημη εμφάνιση με την Αρσεναλ...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.