Τζιμπούρ, σερί και το fake 11 στα 11!

Τζιμπούρ, σερί και το fake 11 στα 11!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Τζιμπούρ, σερί και το fake 11 στα 11!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την ΑΕΚ του κομπιούτερ Γιόχανσον, του 4-3-3 που δυσκολεύει τον Μπουονανότε και για τους «έπεσες;», «έπεσα», «ε πέναλτι»…

Η σεζόν τρέχει και η ΑΕΚ οφείλει τώρα να πατήσει το γκάζι στον μαραθώνιο δυο – τριών ταχυτήτων που λέγεται (ο Θεός να το κάνει) πρωτάθλημα ελληνικού ποδοσφαίρου και πιο γνωστό ως Σούπερ Λίγκα.

Αρχίζουμε σιγά, σιγά να έχουμε ένα πρώτο δείγμα γραφής της δουλειάς του Γκουστάβο Πογιέτ και της ΑΕΚ που θέλει να δημιουργήσει. Με αυτό το 4-3-3 που αναμφισβήτητα έχει δική του σφραγίδα μόνο και μόνο από το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ο σούπερ – εξαιρετικός Γιόχανσον ως εσωτερικός χαφ (δεξιά) και ο Σιμόες σε ρόλο κόφτη.

Αυτό είναι το βασικό στοιχείο που αλλάζει προς το καλύτερο την ΑΕΚ. Ο Σουηδός χαφ είναι το απόλυτο κομπιούτερ στον άξονα της μεσαίας γραμμής και απελευθερωμένος από το μόνιμα ανασταλτικό παιχνίδι που ήταν υποχρεωμένος να παίζει το προηγούμενο διάστημα έχοντας προτεραιότητα και απόλυτη προσήλωση στο ανασταλτικό του παιχνίδι.

Η στροφή στο 4-3-3 λογική και έγινε εύκολα χάρη στα ματς που έρχονται, στο εύκολο πρόγραμμα που οφείλει να εκμεταλλευτεί η ΑΕΚ και να χτίσει ένα καλό σερί που θα την φέρει σε απόσταση από τους υπόλοιπους διεκδικητές της 2ης θέσης που είναι σε κακό έως μέτριο φεγγάρι αν εξαιρέσουμε τον Αστέρα Τρίπολης.

Σ’ αυτό το σύστημα όμως αποδεικνύεται και πόσο δύσκολο είναι να χωρέσει με ουσία ο Ντιέγκο Μπουονανότε. Διότι δεν είναι εξτρέμ, ή έστω δεν μπορεί έως τώρα να ανταποκριθεί σε αυτό! Εκτός ματς ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός και αποδεικνύεται πως όταν έχεις έναν και μοναδικό κανονικό εξτρέμ (όπως είναι ο Πλατέλλας) είναι πολυτέλεια να μην τον χρησιμοποιείς…

Μπαρμπόσα και Πλατέλλας είναι οι μοναδικοί εξτρέμ. Ο Πορτογάλος άσος δεν είναι γνήσιος επιθετικός γραμμής όπως ο 27χρονος Έλληνας άσος, όμως μπορεί να παίξει σωστά στην γραμμή. Απ’ τους υπόλοιπους στο ρόστερ σίγουρα και οι Βάργκας – Μπουονανότε μπορούν να χωρέσουν σαν εξτρέμ στο 4-3-3 αλλά τέτοια δεν είναι και αυτό φανερώνει τον κακό αγωνιστικό σχεδιασμό του καλοκαιριού αφού και στο 4-2-3-1 απαιτούνταν τουλάχιστον τρεις (αν όχι τέσσερις) κανονικοί εξτρέμ και όχι ψευτοδεκάρια που… βαφτίζουμε ακραίους επιθετικούς.

Η ΑΕΚ δεν είχε προβλήματα με αντίπαλο τον Παναιτωλικό. Μετά το παιχνίδι με τον Πλατανιά και εκείνο με τον Ηρακλή στο ΟΑΚΑ, αυτό κόντρα στην ομάδα του Αγρινίου ήταν και το πιο εύκολο τρίποντο για τους «κιτρινόμαυρους» που αν εξαιρέσουμε το ματς με τον Αστέρα Τρίπολης και την βλακεία του Βάργκας έχει αποδείξει ότι ξέρει να εκμεταλλεύεται τον παράγοντα έδρα, όπως και ότι προβληματίζει μακριά από αυτή…

Η ομάδα δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο του αγώνα. Είχε απίθανη κατοχή της μπάλας (στο 70%), δημιούργησε τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό τελικών προσπαθειών στην αντίπαλη εστία και δεν… έφαγε ούτε μισή φάση. Το λες και σημαντικό αποτέλεσμα προσπάθειας της ομάδας απέναντι σε ένα καλό συμπαγές και ουσιαστικό τακτικά σύνολο!

Οι αλλαγές του Πογιέτ ήταν και το πιο ευχάριστο μαντάτο για την ΑΕΚ. Είδε το ματς από τον πάγκο ο Ουρουγουανός και κατάλαβε τις ανάγκες της ομάδας του. Διέκρινε το πρόβλημα και το διόρθωσε. Πολύ καλό μαντάτο επαναλαμβάνω. Η είσοδος Πλατέλλα και Τζιμπούρ έβγαλε φάσεις, γκολ και κερδισμένο πέναλτι.

Για τον Τζιμπούρ δεν χρειάζεται να σημειώσω πολλά. Θαρρώ πως όλοι γνωρίζουμε ότι την ποιότητά του την διαθέτουν ελάχιστοι στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και έκανε τη διαφορά και μόνο με την κίνησή του στον χώρο. Ιδανικές υποδοχές της μπάλας, εξαιρετικό έλεγχο αυτής, σωστές τοποθετήσεις, ποδοσφαιρικό μυαλό και ομαδικός, αυτό το τελευταίο είναι το πιο ουσιαστικό…

Συμφωνώ απόλυτα με τον Πογιέτ πως ο Αλγερινός δεν είναι έτοιμος για 90λεπτο και σωματικά φυσικά. Θέλει δουλειά ακόμη, έμεινε δυστυχώς για την ΑΕΚ πίσω και το πλήρωσε ακριβά αυτό. Με Τζιμπούρ διαθέσιμο στο 80% των αγώνων της Ένωσης και όχι στο 10% μόνο η βαθμολογική συγκομιδή θα ήταν διαφορετική αφού θα ήταν άλλη ΑΕΚ σε Ξάνθη, σε Τούμπα και πάει… γράφοντας!

Σούπερ μαντάτο και η αντίδραση της πλειοψηφίας του κόσμου να αναγνωρίσει την προσφορά του στο διάστημα που αγωνίστηκε (παίζει μεγάλο ρόλο για τον Τζιμπούρ το ψυχολογικό, να νιώθει καλά εκεί που είναι) και να ζητήσει να πάρει αυτός την εκτέλεση πέναλτι το οποίο κέρδισε (με την εξυπνάδα του) στο τέλος του αγώνα φωνάζοντας το όνομά του. Ειδικά μετά τις λίγες αποδοκιμασίες με την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο…

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους υπεύθυνους του ποδοσφαιρικού τμήματος (Μπάγεβιτς, Μιλοβάνοβιτς και Πογιέτ) σχετικά με το κομμάτι της ενίσχυσης της ΑΕΚ τον Ιανουάριο. Πρέπει αυτό το διάστημα να εμπεδώσουν άπαντες τις προτεραιότητες. Σαφέστατα οι «κιτρινόμαυροι» θέλουν φορ και το φωνάζουμε από τότε που δεν έγινε η συγκεκριμένη προσθήκη. Όμως το 4-3-3 βγάζει ανάγκη και στα εξτρέμ, τεράστια. Εκείνοι ξέρουν και κρίνονται φυσικά!

Στο ελληνικό πρωτάθλημα που αποθεώνεται το ψεύτικο, το κάλπικο, το απόλυτα fake 11 στα 11 του Ολυμπιακού το μόνο που μπορεί να κάνει η ΑΕΚ είναι να διεκδικήσει ότι καλύτερο και να δημιουργήσει, να χτίσει και να παρουσιάζει συνεχώς εξέλιξη και πρόοδο… Προκάλεσε πάλι γέλιο μετά το ματς με την Βέροια αυτό με αντίπαλο τον Αστέρα Τρίπολης. Δεν στεναχωριέμαι φυσικά για την ομάδα που εκπροσωπεί ο Μποροβήλος, αυτά θέλει, αυτά λούζεται, όπως τότε με τον γκολκίπερ Μανιάτη που τους στέρησε πέναλτι και χτυπιόταν κιόλας.

Ο Ολυμπιακός εύκολα θα κατακτούσε είτε έτσι είτε αλλιώς το πρωτάθλημα. Είναι καλύτερη ομάδα, γεμάτη με έναν καλό και σοβαρό προπονητή. Όμως είναι λογικό να μη δύναται να κάνει χωρίς το κλασικό σπρώξιμο το απόλυτο νικών στο πρωτάθλημα. Διότι φυσιολογικά η ομάδα τους θα κάνει και ένα κακό ματς. Κόβει πρώτα τον Παπαδόπουλο στο ανεπανάληπτο τετ α τετ (αν τον έκοβε έτσι νταηλίκι και με την ΑΕΚ δεν θα χάναμε ποτέ στο ΟΑΚΑ) και έπειτα ο Κύζας βλέπει τον Μιλιβόγιεβιτς να πέφτει και εννοείται δείχνει βούλα. «Έπεσες;», «έπεσα ντε», «ε πέναλτι τότε», κάπως έτσι δουλεύει το πράγμα.

Αλλά είπαμε κύριε Κοντονή, το θέμα είναι η κάρτα φιλάθλου, με την έκδοση αυτής θα αλλάξουν όλα, δεν θα υπάρχει αγωνιστική κλοπή με αποφάσεις διαιτητών υπέρ συγκεκριμένης ομάδας, όλα θα κυλήσουν ομαλά και η ΕΠΟ θα καθαρίσει μέσα από την κάρτα φιλάθλου που επί της ευκαιρίας δεν υπάρχει σε καμία ομάδα ούτε μισή και όμως από πρώτη Γενάρη το μέτρο θα εφαρμοστεί (αν και θα βρίσκεται στα δικαστήρια).

Υγ: Θετικός ο Άρθο στο ματς αν και δεν χρειάστηκε ιδιαίτερα. Ο Κολοβέτσιος φαίνεται να βρίσκει ξανά τον καλό του εαυτό, τη σταθερότητά του. Χρειάζεται να βρεθεί χημεία στο κομμάτι της άμυνας. Στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο θα ‘χουμε θαρρώ τη δυνατότητα να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για τον Ισπανό κεντρικό αμυντικό.

Υγ2: Αντε να συνεχίσουν τα ματς να σταματήσουν τα σενάρια με τις ομάδες που ενδιαφέρονται για παίκτες της ΑΕΚ. Και απ’ όλους μόνο για τον κορυφαίο έως τώρα Γιόχανσον δεν έχει γραφτεί ότι ενδιαφέρονται ομάδες και έχουν κάνει πρόταση ή έστω κρούση, τόσο πιστευτά τα σενάρια…

Υγ3: Μεγάλη πίκρα για την ήττα από τον Άρη στο μπάσκετ του εξαιρετικού Πρίφτη. Δεν μπορώ να γράφω για Σάκοτα και άλλους κόουτς στο μπάσκετ, δεν το κατέχω θα είμαι άδικος. Όμως κάτι δεν πάει καλά με τον μίστερ αφού ακόμη παίκτες φέρνουμε για να καλύψουμε τις λάθος επιλογές που έγιναν… Από κει και πέρα η ομάδα θέλει και πρέπει να έχει μόνο στήριξη και αγάπη. Τώρα πρέπει πιο ζεστά να πάμε δίπλα της.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...