Οταν ο Λίτσας έβαζε «φωτιά» στην Τούμπα...

Οταν ο Λίτσας έβαζε «φωτιά» στην Τούμπα...

bet365

Το όνομα «Νίκος Λίτσας» έμεινε για να θυμίζει για πάντα, στους ΠΑΟΚτσήδες τον χειρότερο διαιτητή που πέρασε ποτέ από την Τούμπα. Το Gazzetta.gr θυμάται τις… ομορφιές του πριν 35 χρόνια.

Στις 9 Μαρτίου 1980, ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ υποδέχθηκε στην Τούμπα τον Παναθηναϊκό, αλλά την παράσταση κλέβει ο διαιτητής του ντέρμπι. Τι έκανε; Μόλις στο 4΄ ο Κωστίκος σκοράρει έπειτα από εκτέλεση κόρνερ και κεφαλιά του Αποστολίδη, ο επόπτης φεύγει τρέχοντας για τη σέντρα, αλλά ο Λίτσας ακυρώνει το γκολ, υποδεικνύοντας ότι η μπάλα είχε περάσει άουτ μετά την εκτέλεση του κόρνερ. Στο 11’ ο Ρότσα ανοίγει το σκορ, ο ΠΑΟΚ πιέζει για την ισοφάριση και τα καταφέρνει με τον Κωστίκο. Αλλά ο Λίτσας το ακυρώνει κι αυτό, υποδεικνύοντας φάουλ του Κόβη επί του Κωστίκου στην αρχή της προσπάθειάς του! Υπήρχε, όμως, και συνέχεια. Στο 57’ αρνήθηκε πέναλτι σε ανατροπή του Αναστασιάδη από τον Τερζανίδη και αμέσως μετά απέβαλε με κόκκινη τον Πέλλιο για διαμαρτυρία. Ο Λίτσας έγραψε στο φύλλο αγώνα, ότι δέχθηκε επίθεση από τον ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, που τιμωρήθηκε με 10 αγωνιστικές.

Στο 83’ ο Τερζανίδης διπλασίασε τα γκολ για τους φιλοξενούμενους και η Τούμπα είναι έτοιμη να εκραγεί. Προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα, στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Λίτσας δίνει πέναλτι στον ΠΑΟΚ, αλλά ο Ορφανός κάνει πράξη την επιθυμία της εξέδρας και αστοχεί επιδεικτικά.

Το τι επακολούθησε της λήξης εκείνου του αγώνα στο 84’ από τον Λίτσα, είναι δύσκολο να περιγραφεί. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώνεται έξω από τα αποδυτήρια περιμένοντας την αποχώρηση του διαιτητή. Τελικά η συγκέντρωση μετατρέπεται σε διαδήλωση. Οδομαχίες του κόσμου με την αστυνομία, οδοφράγματα, ξύλο. Και, το κυριότερο, καταγράφηκε για πρώτη φορά σε γήπεδο χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία.

Τα πρωτοφανή για την εποχή επεισόδια στο γήπεδο, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Τούμπας, από τη Λαμπράκη μέχρι και την 25η Μαρτίου, είχαν απολογισμό: 23 αστυνομικοί τραυματίες, 20 φίλαθλοι τραυματίες και 7 συλλήψεις.

Ο Νίκος Βεζυρτζής υποβάλλει μήνυση εναντίον του διαιτητή για άσεμνη χειρονομία προς την εξέδρα, αλλά μια μέρα πριν τη δίκη ο Λίτσας μπαίνει για νοσηλεία σε νοσοκομείο του Πειραιά.

Το ωραίο της υπόθεσης. Η Επιτροπή Διαιτησίας (τότε ΠΕΔΕΠ) αθώωσε τον διαιτητή Λίτσα! Με παρέμβαση της ΕΠΑΕ τιμωρήθηκε με έξι μήνες αποκλεισμό, αλλά ουσιαστικά μετά από εκείνο το ντέρμπι στην Τούμπα, ο Λίτσας εξαφανίστηκε από τον χάρτη της διαιτησίας...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα