Τσάνας: «Εμπειρία και κέρδος από την παρουσία μου στην Εθνική»

Τσάνας: «Εμπειρία και κέρδος από την παρουσία μου στην Εθνική»

Δημήτρης Τομαράς
Τσάνας: «Εμπειρία και κέρδος από την παρουσία μου στην Εθνική»

bet365

Ο Κώστας Τσάνας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη αναφέρθηκε στα προσωπικά του κέρδη από την παρουσία του στην Εθνική αλλά και την ομάδα γενικότερα.
Ο Τσάνας μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Δωδώνη Super Fm 104,3» και αναφέρθηκε στην εμπειρία του με την ομάδα, στο τι έφταιξε και τι μπορεί πλέον να γίνει στο μέλλον. Πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στα άλλα είπε για:
Το τέλος της Εθνικής στα προκριματικά του Euro και το εάν αφήνει κάποια ικανοποίηση: «Δεν αφήνει ικανοποίηση το αποτέλεσμα, αλλά την ελπίδα, γιατί στο τελείωμα αυτής της κακής προσπάθειας κοιτάμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Συνήθως όλοι βλέπουν και κρίνουν το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας. Υπάρχουν στην Εθνική παίκτες με ποιότητα, που δεν ξέχασαν το ποδόσφαιρο από τη μία μέρα στην άλλη. Απλά όταν χάνεις την αυτοπεποίθηση, γιατί χάνεις 2 φορές από τα Φερόε, δεν μπορεί παρά να σε προβληματίζει η πορεία αυτής της ομάδας».
Το τι μπορεί να πήγε άσχημα: «Για να προκριθείς χρειάζεται συνδυασμός πραγμάτων. Είναι φυσικά ψυχολογία, αλλά είναι ικανότητα, είναι τακτική, είναι συμπεριφορά, είναι φυσική κατάσταση, είναι όλα αυτά μαζί που συνθέτουν το ποδόσφαιρο ως παιχνίδι. Όταν παίζαμε οι συγκυρίες ήταν τέτοιες που δεν μας ευνόησαν. Μετά το Μουντιάλ έφυγε ο προπονητής, κάποιοι ποδοσφαιριστές δεν ήταν όπως πριν, γενικώς συνέβησαν πολλά που πρέπει να αξιολογηθούν τώρα στο τέλος, να διορθωθούν και να ξαναβρούμε τα χαμένα στοιχεία μας».
Τις πολλές επιλογές και κλήσεις παικτών: «Υπάρχουν δύο απόψεις. Κάποιοι λένε ότι δεν επηρέασαν, άλλοι ότι δεν υπήρχε κορμός. Ξαναλέω ότι έφυγαν παίκτες, υπήρχαν παίκτες χωρίς ομάδα, υπήρξαν τραυματισμοί, τιμωρίες. Πρέπει να γεμίσεις το ρόστερ, όμως και να παρουσιαστείς με 24. Συμφωνώ ότι για να υπάρχει ομοιογένεια θα πρέπει ως επί το πλείστον να υπάρχουν άτομα γνωστά, ώστε να αποδίδουν καλύτερα, αλλά όταν οι συνθήκες το απαιτούν πρέπει να υπάρχει και συνέχεια. Εξάλλου το πρόβλημα δεν ήταν ότι είχαμε πολλές επιλογές σε διεθνείς. Άλλωστε μπήκαν σταδιακά τα νέα πρόσωπα. Στις επιλογές υπήρχαν και όσοι είχαν την εμπειρία της Εθνικής, αλλά κλήθηκαν και όσοι ήταν σε φόρμα ή που έχουν ικανότητες. Δεν πρέπει να περιμένουμε τους παίκτες να φτάσουν στα 28 για να κληθούν στην Εθνική».
Το τι ήθελε εκείνος να βελτιώσει: «Δεν μπορείς να διαλέξεις. Ανέβηκα στην Εθνική μετά την ήττα από τα Φερόε που σε πληγώνει και ψυχολογικά και αγωνιστικά, γιατί μένεις τελευταίος. Θέλει αναζήτηση αιτιών, θέλει οι παίκτες να βρουν ξανά την αυτοπεποίθησή τους, θέλει το παλιό κίνητρο για την επιτυχία που το είχαν συνηθίσει και όχι αυτό της αποφυγής της αποτυχίας. Είναι άλλο πράγμα να παλεύεις για τη νίκη, τη χαρά και τους 3 βαθμούς και άλλο να προσπαθείς να αποφύγεις τις άσχημες εμφανίσεις και τις ήττες. Εκεί προσπαθήσαμε να εστιάσουμε».
Την κριτική και τι ρόλο έπαιξε: «Υπάρχουν κριτικές διαφόρων ειδών, αυτές που έχουν στόχο να διορθώσουν πράγματα είναι αναγκαίες, αυτές που έχουν στόχο να ισοπεδώσουν εξαρτάται μετά από τον κάθε παίκτη πως τη δέχεται και πως την αντιλαμβάνεται. Είναι θέμα αυτών που κρίνουν τι διάθεση έχουν. Πάντα θα βρεις κάτι να γράψεις, το θέμα είναι αν θες να βοηθήσεις ή όχι».
Το πόσο γενικά είχαμε καλομάθει πως στην πρώτη δυσκολία σηκώσαμε τα χέρια ψηλά: «Σίγουρα είχαμε καλομάθει σε αποτελέσματα. Οι εμφανίσεις μπορεί να μην ήταν καλές σε κάποια ματς παλιότερα, αλλά η νίκη ερχόταν κι αυτό μετρούσε. Σαν χώρα δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε πάρα πολλούς παίκτες. Πόσους Έλληνες έχουμε στο δικό μας πρωτάθλημα που πρωταγωνιστούν; Αν δεν έχουμε Έλληνες με πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουμε πρόβλημα στο μέλλον, εκτός αν πεισμώσουν και μέσω της Εθνικής θέλουν αποδείξουν ότι μπορούν και εξακολουθούν να είναι καλοί παίκτες. Βέβαια κάθε παίκτης πρέπει κι αυτός από την πλευρά του να καταλάβει ότι έχει ηθική υποχρέωση να προσφέρει στην Εθνική. Δεν έρχεσαι να ξεκουραστείς, έρχεσαι να προσφέρεις και να βοηθήσεις την Εθνική της χώρας σου. Η εξέλιξή τους εξαρτάται από την Εθνική πολλές φορές και δεν πρέπει να το ξεχνάνε».
Το κατά πόσον ένιωσε ότι υπάρχει στήριξη στα δύσκολα: «Εγώ σαν προπονητής δεν χάρηκα τη νίκη με την Ουγγαρία, αλλά την προσπάθεια των παιδιών και τη στήριξη του κόσμου. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο σημαντικό ήταν να προέρχεσαι από ήττες, να είσαι τελευταίος και να έχεις τον κόσμο να τραγουδάει τον εθνικό ύμνο, να χαίρεται και να χειροκροτεί στο τέλος».
Το εάν έμεινε ευχαριστημένος από τους παίκτες, τα κριτήρια περί μεγάλων ομάδων για κλήση στην Εθνική και τον Βελλίδη: «Από την προσπάθεια σαφώς. Οι ποδοσφαιριστές των Εθνικών έχουν λίγες μέρες στη διάθεσή τους, κάτι να πάει στραβά μπορεί να μην αποδώσουν. Οι πρώτοι που θέλουν να κερδίσουν είναι οι ίδιοι και οι πρώτοι που στενοχωριούνται από μια άσχημη εμφάνιση ή από την ήττα είναι οι ίδιοι.
Το θέμα των κλήσεων ρωτήστε πως γινόταν παλιά αυτό. Για να είσαι στην Εθνική είναι πρώτα απ' όλα θέμα ικανότητας, ποιότητας, προσωπικότητας και ποιος είναι ο τρόπος που ξεχωρίζεις. Όταν φτάσει η ώρα της 24άδας θα δείτε ότι πάντα θα γκρινιάζουν κάποιοι ότι έμειναν έξω κάποιοι από τις κλήσεις. Το θέμα είναι να αποδεικνύεις πάντα ότι καλώς κλήθηκες.
Τον Βελλίδη η θέση του τερματοφύλακα είναι δύσκολη θέση σε μια αποστολή. Υπάρχουν τερματοφύλακες που περίμεναν χρόνια. Ο Μάρκος δίκαια βρίσκεται στην Εθνική, έχει σταθερότητα, έδειξε φοβερό επαγγελματισμό, είναι καταπληκτικός χαρακτήρας και η ηλικία του, του δίνει το δικαίωμα να ελπίζει για την συνέχεια».
Το συναίσθημα που του αφήνει η παρουσία του στην Εθνική και το μέλλον του: «Εμπειρία. Η λέξη τα περικλείει όλα. Είναι προσωπικό κέρδος η παρουσία μου. Οι Εθνικές έχουν ιδιαιτερότητα και καλείσαι να διαχειριστείς όλα τα συναισθήματα, τα οποία είναι μέσα στο ποδόσφαιρο.
Όσο για μένα έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό ότι θα είμαι στο τεχνικό τιμ. Δεν ξέρω αν θα αλλάξει κάτι».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα