«Εθνική περηφάνια για τους Αλβανούς η πρόκριση στο Euro»

«Εθνική περηφάνια για τους Αλβανούς η πρόκριση στο Euro»

bet365

Ο ρεπόρτερ της αλβανικής ραδιοτηλεόρασης (TVSH), Ένο Σκάρτσο αναλύει στο gazzetta.gr την Εθνική Αλβανίας, μιλώντας για τον αντίκτυπο στη γειτονική χώρα, τον Ντε Μπιάζι, αλλά και τη νέα γενιά της ομάδας.

Τα Τίρανα από την Κυριακή θυμίζουν μεθυσμένη πολιτεία. Η Αλβανία για πρώτη φορά στην ιστορία της προκρίθηκε στην τελική φάση μεγάλης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης μετά το εμφατικό 3-0 στο Ερεβάν επί της Αρμενίας.

Οι διεθνείς της «kombetarja shqiptare» μετά την απρόσμενη επιτυχία αντιμετωπίζονται ως ήρωες, ενώ ο Τζιάνι Ντε Μπιάζι, ο Ιταλός προπονητής που έλαβε την αλβανική υπηκοότητα θεωρείται πλέον κάτι σαν Ότο Ρεχάγκελ στη γειτονική χώρα.

Το gazzetta.gr επικοινώνησε με τον δημοσιογράφο της αλβανικής δημόσιας τηλεόρασης (TVSH), Ένο Σκάρτσο. Ο τελευταίος εξήγησε τι συνιστά η συγκεκριμένη επιτυχία για την Αλβανία, στάθηκε στην επίδραση που άσκησε ο Τζιάνι Ντε Μπιάζι, ενώ αναφέρθηκε στην πετυχημένη συνταγή της ομάδας.

«Αυτή η πρόκριση αποτελεί εθνική περηφάνια για τους Αλβανούς. Είναι όπως όταν η Ελλάδα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, μολονότι σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για την κατάκτηση κάποιου τίτλου.

Πολλές μικρές ποδοσφαιρικά χώρες έχουν καταφέρει να φέρουν κάποια σπουδαία αποτελέσματα ή ακόμη και να προκριθούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους, όπως συνέβη τώρα.

Είναι ένα επίτευγμα για το οποίο οι Αλβανοί περίμεναν και ήλπιζαν για μεγάλο διάστημα και τελικά καταφέραμε να βρεθούμε στην τελική φάση μίας σημαντικής διοργάνωσης.

Αυτή την φορά δεν θα πανηγυρίσουμε για άλλες εθνικές ομάδας, αλλά μόνο για την ομάδα μας, την Αλβανία».

Η επιτυχία μόνο τυχαία δεν ήρθε για τον Τζιάνι Ντε Μπιάζει και τους παίκτες του, έχοντας εκπονήσει ένα φιλόδοξο πλάνο για περίπου τέσσερα χρόνια.

«Στην πραγματικότητα αυτή η επιτυχία χτίζονταν εδώ και χρόνια. Από την ημέρα που ο Τζιάνι Ντε Μπιάζι ανέλαβε την εθνική Αλβανίας δούλεψε προκειμένου να ενισχυθεί η ομάδα.

Εκείνη την εποχή όμως είχε λιγότερες εναλλακτικές λύσεις αναφορικά με τους παίκτες. Μάλιστα είχε καλέσει 50 ποδοσφαιριστές για να τους δοκιμάσει.

Ο Ντε Μπιάζι επίσης δούλεψε με την ομάδα στα προκριματικά του Μουντιάλ, θέτοντας από τότε τον στόχο για πρόκριση στο Euro 2016, κάτι που δεν είχε διστάσει να δηλώσει ευθαρσώς»!

Ο Ένο Σκάρτσο θεωρεί πως η ψυχολογία των διεθνών και ο τρόπος που προσέγγιζαν τα ματς αποτέλεσε κλειδί στην αγωνιστική βελτίωση τους.

«Αυτό που άλλαξε ήταν ο αντίκτυπος στο ψυχολογικό κομμάτι στον τρόπο με τον οποίο οι διεθνείς αντιμετώπιζαν τους αντιπάλους.

Κάποτε, ήμασταν χαρούμενοι όταν παίζαμε καλά κόντρα σε μεγάλες ομάδες, όμως με μικρές ομάδες αισθανόμασταν ακόμη μικρότεροι και σχεδόν πάντα αδυνατούσαμε να κατακτήσουμε βαθμούς.

Αυτή τη φορά ο Ντε Μπιάζι εμφύτευσε στο μυαλό των παικτών την πίστη πως μπορούν να τα καταφέρουν αποσπώντας βαθμούς ακόμη και από ομάδες όπως η Πορτογαλία και η Γαλλία».

Ο Αλβανός ρεπόρτερ επισημαίνει την επιστολή που είχε στείλει ο άλλοτε τεχνικός της Ουντινέζε προκειμένου να «ντοπάρει» ψυχολογικά τους παίκτες του.

«Ο ρόλος του Ντε Μπιάζι είναι θεμελιώδης σε αυτό το κατόρθωμα. Να σου θυμίσω την ανοικτή επιστολή που έστειλε στους παίκτες μετά το ματς με την Γεωργία στα προκριματικά του Μουντιάλ.

Ο Ιταλός προπονητής ζητούσε από τους παίκτες του να έχουν αυτοπεποίθηση προκειμένου να ακολουθούν τις οδηγίες του έχοντας έναν στόχο.

Να γίνουν μεγάλη ομάδα, όπου θα έχουν υψηλούς στόχους. Προφήτης ή όχι... οι κουβέντες του Ιταλού που έγινε Αλβανός πολίτης, βγήκαν αληθινές».

Η Αλβανία το ερχόμενο καλοκαίρι θα ταξιδέψει ως αουτσάιντερ στα γήπεδα της Γαλλίας. Σύμφωνα με τον Ένο Σκάρτσο η ομάδα μπορεί να στηριχθεί στη νέα γενιά της, ωστόσο ουδείς μπορεί να προβλέψει εάν αντεπεξέλθει στην πίεση που θα ασκηθεί.

«Αυτή η ομάδα, έχει πολλά ακόμα να δώσει. Πολλοί παίκτες είναι νέοι. Μπορώ να αναφέρω τους Τσιμσίτι, Κάτσε, Ρόσι, Χισάι και άλλους που μπορούν να γίνουν καλύτεροι και να βελτιωθούν.

Τώρα θα πρέπει να δούμε εάν οι παίκτες μας μπορούν να αντέξουν την μεγάλη πίεση που θα έχουν σε ένα τόσο σημαντικό τουρνουά.

Είναι η πρώτη φορά που θα βρεθούν σε αυτή την θέση. Θα πρέπει να δούμε εάν η Αλβάνια μπορεί να εξελιχθεί σε ευχάριστη έκπληξη στο Euro 2016 που θα διεξαχθεί στην Γαλλία».

 

EURO Τελευταία Νέα