«Όλοι γελούσαν όταν μιλούσα για πρόκριση»

«Όλοι γελούσαν όταν μιλούσα για πρόκριση»

bet365

O αναμορφωτής της Εθνικής Αλβανίας, Τζιάνι Ντε Μπιάζι προτού συνέλθει από το hangover της ιστορικής πρόκρισης αποκαλύπτει στο gazzetta.gr το μυστικό της επιτυχίας της Εθνικής Αλβανίας!

Ο Τζιάνι Ντε Μπιάζι αποτελεί τον σύγχρονο ήρωα της Αλβανίας. Ανέλαβε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της γειτονικής χώρας τον Δεκέμβριο του 2011, έχοντας προηγουμένως θητεύσει σε μικρομεσαίες ομάδες του καμπιονάτο.

Ο 59χρονος τεχνικός, ο οποίος στα μάτια των Αλβανών δικαιολογημένα φαντάζει ως Μουρίνιο κατάφερε το ακατόρθωτο για τα δεδομένα της βαλκανικής χώρας εκθέτοντας τους προκατόχους του.

Βασίστηκε σε ένα πρότζεκτ με πολλούς νέους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αγωνίζονται σε συλλόγους του εξωτερικού, κατορθώνοντας να μεταλαμπαδεύσει την ποδοσφαιρική του φιλοσοφία.

Ουσιαστικά δημιούργησε ένα σύνολο δίχως τον μεγάλο σταρ, αλλά με ομαδικό πνεύμα, πειθαρχία και αποφασιστικότητα εντός αγωνιστικού χώρου.

Οι υποσχέσεις του για μία ανταγωνιστική ομάδα που θα διεκδικήσει την πρόκριση για το Εuro 2016 στη Γαλλία, μόνο φρούδες δεν αποδείχθηκαν.

Ο καπετάνιος της «Κombetarja Shqiptare», οδήγησε το αλβανικό πλήρωμα στο ιστορικό 0-3 στο Ερεβάν κόντρα στην Αρμενία γράφοντας το όνομα του με χρυσά γράμματα στην κατά τα άλλα πενιχρή ποδοσφαιρική ιστορία της Αλβανίας.

Το gazzetta.gr εντόπισε τον εδώ και λίγους μήνες κάτοχο αλβανικού διαβατηρίου, Τζιάνι Ντε Μπιάζι κυριευμένο από το μεθύσι της πρόκρισης λίγο πριν το ταξίδι της επιστροφής για τα Τίρανα.

«Δεν ήμουν ποτέ άλλοτε τόσο χαρούμενος. Έζησα στην καριέρα μου πολλές ευχάριστες στιγμές αλλά αυτό που ζήσαμε στο Ερεβάν δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο. Είναι η απόδειξη πως όταν κάτι το θέλεις πολύ, ακόμη και όταν δεν λογίζεσαι ως φαβορί μπορείς να πετύχεις την υπέρβαση.

Είμαι ευτυχής που κάναμε τον αλβανικό λαό χαρούμενο με αυτή την επιτυχία. Από την πρώτη στιγμή πίστεψα σε αυτό το πρότζεκτ παρότι οι περισσότεροι γελούσαν όταν είχα θέσει τόσο υψηλούς στόχους. Τώρα νομίζω πως όλοι είναι μαζί μας. Είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς παικτών, προπονητικού επιτελείου και ομοσπονδίας».

Η Εθνική Αλβανίας σύμφωνα με τον Ντε Μπιάζει δεν έχει πιάσει ταβάνι. Η Γαλλία μπορεί να αποτελεί τουριστικό προορισμό, ωστόσο σύμφωνα ο Ιταλός προπονητής θεωρεί πως υπάρχουν περιθώρια μεγαλύτερης βελτίωσης.

«Δεν θέλω να επαναπαυτούμε σε αυτή την επιτυχία και να διακόψουμε την προσπάθεια. Νομίζω πως μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα πράγματα. Η ομάδα έχει περιθώρια βελτίωσης. Η Ελλάδα είχε αποδείξει τι μπορεί να πετύχει μία μικρή χώρα το 2004. Τώρα ήταν σειρά της Αλβανίας να προκριθεί. Χτίσαμε από την αρχή μία καινούργια ομάδα και δικαιωθήκαμε. Πετύχαμε τον μεγάλο στόχο μας και συνεχίζουμε».

Οι ήττες από Πορτογαλία, Σερβία προκάλεσαν τριγμούς στο αλβανικό οικοδόμημα, αλλά όπως εξηγεί ο Ντε Μπιάζι οι ποδοσφαιριστές του δεν το έβαλαν κάτω.

«Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ευτυχώς μετά τις δύο απανωτές ήττες από Πορτογαλία και Σερβία δεν χάσαμε την ψυχραιμία μας. Είπα στους παίκτες πως έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και θα ήταν κρίμα εδώ που φτάσαμε να μην τα καταφέρουμε».

 

EURO Τελευταία Νέα