Η ακάλυπτη επιταγή Πλατινί αφήνει την Ελλάδα στο έλεος του Γκιρτζίκη

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Η ακάλυπτη επιταγή Πλατινί αφήνει την Ελλάδα στο έλεος του Γκιρτζίκη

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το τέλος των ελληνικών προσδοκιών ότι η UEFA θα αναγκάσει την ΕΠΟ να αλλάξει το εκλογικό της καθεστώς και να επιτρέψει την εξυγίανση του ποδοσφαίρου.

Η ανάμειξη του ονόματος του Μισέλ Πλατινί στο σκάνδαλο FIFA άφησε ηθικά εκτεθειμένο τον σημερινό πρόεδρο της UEFA και ψαλίδισε, τουλάχιστον φαινομενικά, τις πιθανότητές του να κερδίσει τις εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου για να διαδεχθεί τον μέντορά του, τον Σεπ Μπλάτερ, στην προεδρία της FIFA. Στην διάρκεια των τελευταίων 15 ημερών ο Γάλλος αλλοτινός σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου δεν κατάφερε να ντριμπλάρει το σύμπαν και να εξηγήσει πειστικά για ποιο λόγο έλαβε 1.8 εκατ. ευρώ από τον Μπλάτερ το 2011, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές της FIFA, στις οποίες ο Πλατινί αποφάσισε τελικά να μην είναι υποψήφιος. Δεν κατάφερε να βρει πειστικές εξηγήσεις, όπως σχολίασε ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Ράινχαρντ Ράουμπαλ σε μια συνέντευξη στην Suddeutsche Zeitung.

Στην ελληνική ανάγνωση αυτής της υπόθεσης έχει πολύ μικρή σημασία το αν τελικώς ο Πλατινί θα είναι ή όχι υποψήφιος, το αν θα εκλεγεί, το αν θα αποδειχθεί ότι έχει ή δεν έχει την υποστήριξη του Μπλάτερ, όπως εκτίμησε ο προκάτοχός του στην UEFA, ο Λέναρντ Γιόχανσον σε μια συνέντευξή του στην Evening Standard. Σημασία για την Ελλάδα έχει ότι ο Πλατινί και οι σημερινοί συνεργάτες του δεν έχουν χρόνο για να ασχοληθούν με οτιδήποτε άλλο πλην της διαχείρισης αυτής της κρίσης και συνεπώς δεν πρόκειται να σκύψουν πάνω στα προβλήματα οποιασδήποτε ομοσπονδίας – μέλους. Κυρίως όμως σημασία έχει ότι ακόμη και αν ασχολούνταν ουδείς θα μπορούσε να περιμένει από αυτόν τον πρόεδρο και αυτή τη διοίκηση της UEFA να απαιτήσουν με τη στάση τους από την διοίκηση μιας ομοσπονδίας να υπακούσει στην απαίτηση της πλειοψηφίας ενός λαού για εξυγίανση του ποδοσφαίρου.

Τούτο τον καιρό, που επεξεργάζεται ένα νέο αθλητικό νομοσχέδιο και οραματίζεται να αλλάξει τον εκλογικό χάρτη των αθλητικών ομοσπονδιών και να βάλει περιορισμούς που θα σπάσουν κατεστημένα, ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής δεν μπορεί να ποντάρει στην βοήθεια της UEFA. Κι αυτό είναι το λιγότερο, διότι το πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι η πιθανότητα να αρνηθεί η UEFA την βοήθεια στην παρασκευή του νομοσχεδίου αλλά η βεβαιότητα ότι θα βάλει πλάτη στην ΕΠΟ και θα πει όχι σε αλλαγές εκδημοκρατισμού της διαδικασίας εκλογής νέας διοίκησης, υπογραμμίζοντας την απειλή αποβολής του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Τούτο τον καιρό συμβαίνουν στην ποδοσφαιρική Ελλάδα γεγονότα που σε μια άλλη εποχή θα είχαν κοστίσει στον πρόεδρο και την διοίκηση της ΕΠΟ τις καρέκλες τους και θα είχαν οδηγήσει σε εξελίξεις και αλλαγές. Η ποδοσφαιρική – και όχι μόνο – Ελλάδα του 2015 όμως τα παρακολουθεί όλα με απάθεια. Πρόεδρος μιας διοίκησης που βρίσκεται πιο συχνά σε εισαγγελικά, ανακριτικά γραφεία και δικαστικές αίθουσες από όσο βρίσκεται στα γραφεία της Ομοσπονδίας και στα γήπεδα όχι απλώς παραμένει στη θέση του αλλά και στο απυρόβλητο. Πρόεδρος μιας ΕΠΟ που ξήλωσε αρχιδιαιτητή μετά από τρεις (ναι, τρεις) αγωνιστικές πρωταθλήματος και κρατά εκτός ΚΕΔ τον Κάκο, τον Μπίκα, τον Βασσάρα και την επιλογή αλλοδαπών επαγγελματιών για να έχει τον Σωμαρακάκη και τον Νταμπόση, όχι απλώς δεν δέχεται κριτική αλλά δεν “αγγίζεται” από την πλειονότητα των media.

Πρόεδρος μιας ΕΠΟ που διέλυσε την πιο επιτυχημένη Εθνική στην ιστορία του ποδοσφαίρου στέκεται στη θέση του παρ' ότι δεν καταφέρνει εδώ και 2,5 μήνες να βρει προπονητή! Λες και η προτεραιότητα για το εθνικό ποδόσφαιρο ήταν η πρόσληψη προπονητή για την Εθνική Ελπίδων και όχι την Ανδρών, η ΕΠΟ έσπευσε να ανακοινώσει την πρόσληψη του Αντώνη Νικοπολίδη, με συνέπεια να μην έχει τι να κάνει τον Κώστα Τσάνα όταν ο Μπερντ Σούστερ δήλωσε ότι θέλει μόνο δικές του επιλογές για το επιτελείο των συνεργατών του και τελικώς να αναγκαστεί να χαλάσει μια κλεισμένη συμφωνία. Η διοίκηση αυτών των χειρισμών όχι μόνο παραμένει στη θέση της αλλά δεν νιώθει ότι φέρει ευθύνη για το σημερινό κατάντημα και το ιστορικό χαμηλό 15ετιας για την Εθνική ομάδα και γι' αυτό δεν απολογείται.

Υπάρχει ελπίδα για το ποδόσφαιρο, κι αν ναι πού κρύβεται; Στην πιθανότητα αλλαγής διοίκησης στην UEFA επειδή ο Πλατινί θα αποχωρήσει είτε επειδή θα γίνει πρόεδρος της FIFA είτε επειδή δεν θα μπορεί πλέον να συνεχίσει στην προεδρία της UEFA όπως εκτιμούν και προβλέπουν αρκετοί αναλυτές της κατάστασης που διαμορφώνεται στη διάρκεια του τελευταίου 15θημέρου στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία μετά από την αποκάλυψη της ακάλυπτης ως σήμερα πληρωμής των 1.8 εκατ. ευρώ. Πόσο πιθανό είναι όμως να αφήσει ο Πλατινί στην τύχη την επιλογή του διαδόχου του; Οσο πιθανό ήταν και είναι να αφήσει ο Μπλάτερ στην τύχη του το δαχτυλίδι του προέδρου της FIFA. Συνεπώς και σε αυτό το σενάριο η μόνη εγγυημένη προοπτική αλλαγή είναι αυτή που φοβίζει – δικαιολογημένα ή όχι, θα είναι το topic ενός επόμενου σημειώματος στο blog μου – την ελληνική ποδοσφαιρική αγορά και την ποδοσφαιρική κοινωνία: το ποδοσφαιρικό GREXIT.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.