Ο Κλοπ στο δρόμο για το Ανφιλντ...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Ο Κλοπ στο δρόμο για το Ανφιλντ...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος δεν έχει αμφιβολία για την επιλογή της Λίβερπουλ, ούτε για την διαφαινόμενη θετική απάντηση του Γερμανού. Αναρωτιέται απλώς αν στη φάβα υπάρχει λάκκος και δεν το αποκλείει...

Από την ώρα που αποχαιρέτησε την αγαπημένη του Ντόρτμουντ, το όνομά του γράφτηκε από όσους ασχολούνται με το ρεπορτάζ της Λίβερπουλ. “Ο Κλοπ κυκλοφορεί ελεύθερος...” ήταν το σχόλιο, το οποίο επί της ουσίας αποτελούσε σημείωση προς την διοίκηση των “Κόκκινων”.

Η τελευταία έτσι κι' αλλιώς είχε πάθει έρωτα με τον Γιούργκεν Κλοπ από το 2010, αλλά αδυνατούσε να τον πείσει να εγκαταλείψει το project Μπορούσια Ντόρτμουντ. Δεν τα κατάφερε ούτε το 2012 όταν προσέλαβε εντέλει τον Μπρένταν Ρότζερς. Με τον τελευταίο το γυαλί έτσι κι' αλλιώς είχε ραγίσει από πέρυσι. Διότι δεν ήταν μόνο η επιτροπή μεταγραφών που του είχαν φορέσει καπέλο. Ηταν ότι το περασμένο καλοκαίρι επί της ουσίας του επέβαλαν να αλλάξει βοηθούς. Το δέχτηκε, επιβεβαιώνοντας ότι ως προσωπικότητα δεν... Αν σου αλλάζουν τους βοηθούς με το έτσι θέλω, σύντομα θα αλλάξουν κι εσένα...

Το ότι ο Κλοπ ήταν ελεύθερος ήταν έτσι κι αλλιώς μία διαρκής πρόκληση για τους ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ, οι οποίοι πλέον έχουν καθίσει στο τραπέζι με τον Γερμανό και προσπαθούν να τον δελεάσουν, την ίδια ώρα που ο Ρότζερς κάνει διακοπές στην Ισπανία περιμένοντας μία αποζημίωση τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ.

Οτι ο Κλοπ θα έχει ότι ζητήσει είναι σχεδόν βέβαιο. Εξυπακούεται ότι θα πάρει μαζί του όποιον συνεργάτη επιθυμεί (Ζέλικο Μπούβατς και Πίτερ Κράβιετζ είναι βέβαιοι) και ο Μάικ Γκόρντον που έχει καθίσει από την πλευρά της Λίβερπουλ στο τραπέζι των συζητήσεων, είναι έτοιμος να προσφέρει στο πιάτο και την ουσιαστική κατάργηση της επιτροπής μεταγραφών. Η οποία για λόγους τακτ θα παραμείνει ως τέτοια, αλλά θα έχει ρόλο εισηγητή και ο Κλοπ θα αποφασίζει. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει ο Κλοπ θα υπογράψει για τρία χρόνια και οι ετήσιες απολαβές του θα αγγίζουν τα 7 εκατ. ευρώ!

Ωραία όλα αυτά και όπως όλα δείχνουν μέχρι και την Παρασκευή θα έχουν αποκτήσει και επίσημο χαρακτήρα με τις σχετικές ανακοινώσεις και παρουσιάσεις. Το ερώτημα όμως παραμένει. Είναι ο Κλοπ αυτό που ψάχνει η Λίβερπουλ και είναι η Λίβερπουλ αυτό που ψάχνει ο Κλοπ;

Σωστά επιλέγει Λίβερπουλ ο Κλοπ;

Στο τελευταίο ερώτημα απάντησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο κολλητός φίλος του Γιούργκεν Κλοπ, ο Στέφαν Εφενμπεργκ, μεγάλη δόξα του γερμανικού ποδοσφαίρου. “Ο Κλόπο μου είπε ότι θέλει να δουλέψει σε μία ομάδα που δεν θα είναι έτοιμη και θα την διαχειριστεί, αλλά θα την φτιάξει από την αρχή. Μία ομάδα που θα έχει πολύ κόσμο πίσω της και θα θέλει να επιστρέψει στις επιτυχίες. Οτι ακριβώς έκανε δηλαδή με την Ντόρτμουντ...”. Ξέρετε τίποτα καλύτερο για αυτό εκτός από την Λίβερπουλ; Αρα αν όντως ο Κλοπ είπε πριν λίγες ημέρες όλα αυτά στον Εφενμπεργκ, η Λίβερπουλ είναι για αυτόν, σχεδόν ο ιδανικός προορισμός.

Είναι ο Κλοπ, ο ιδανικός για την Λίβερπουλ;

Για την Λίβερπουλ όμως ο Κλοπ είναι ο ιδανικός προπονητής; Εδώ υπάρχουν και ορισμένες αμφιβολίες. Ο Κλοπ είναι ο ιδανικός άνθρωπος για να χτίσει μία ομάδα από το μηδέν αν πάρουμε ως παράδειγμα το τι έκανε με την Ντόρτμουντ. Είναι επίσης ο ιδανικός προπονητής για να εξελίξει ποδοσφαιριστές και να τους μετατρέψει από σπουδαία ταλέντα σε παίκτες παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Γενικά η Λίβερπουλ σήμερα, μοιάζει πάρα πολύ με το project που ανέλαβε να τρέξει ο Κλοπ την ημέρα που ανακοινώθηκε ως προπονητής της Μπορούσια. Ενας κοιμώμενος γίγαντας με πολύ πιστούς οπαδούς που θέλει να επιστρέψει στις επιτυχίες. Οι διαφορές είναι δύο. Η πρώτη ότι η Λίβερπουλ δεν έχει τα οικονομικά προβλήματα που είχε η Ντόρτμουντ και το πορτοφόλι της είναι πολύ μεγαλύτερο και η δεύτερη η πίεση. Στην Λίβερπουλ θα υπάρχουν προσδοκίες για μεγάλα πράγματα από την πρώτη ημέρα, στην Ντόρτμουντ υπήρχε πολύ υπομονή. Στην Λίβερπουλ η πίεση έχει να κάνει και με τον πολύ σκληρό ανταγωνισμό, ενώ στην Ντόρτμουντ η επιστροφή στην κορυφή ήταν πιο εύκολη, αφού η μοναδική ομάδα που έπρεπε να ξεπεραστεί ήταν η Μπάγερν.

Θα έχουν υπομονή στην Λίβερπουλ με τον Κλοπ;

Στην Μπορούσια ο Κλοπ με λίγα λόγια είχε πολύ χρόνο για να δουλέψει και να εξελίξει την ομάδα, στην Λίβερπουλ πολύ λιγότερο. Αν μείνει εκτός τετράδας για παράδειγμα στην εφετινή σεζόν είναι κάτι που θα έχει αντίκτυπο και στον ίδιο. Και την επόμενη σεζόν θα είναι αυτοσκοπός η επιστροφή στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλιώς θα είναι τεράστια δική του αποτυχία και ενδεχομένως λόγος απόλυσής του. Στην Ντόρτμουντ τον περίμεναν τρία χρόνια μέχρι να γευτούν κάποια επιτυχία. Την πρώτη χρονιά σε πρωτάθλημα δύο – άντε τριών ομάδων, τερμάτισε έκτος και την δεύτερη χρονιά 5ος μακριά από τις θέσεις που οδηγούσαν στο Τσάμπιονς Λιγκ και τις δύο φορές... Και φυσικά δεν πήρε κανέναν τίτλο αυτές τις δύο πρώτες χρονιές.

Στην Λίβερπουλ ο Κλοπ θα εμφανιστεί ως Μεσσίας που θα τα αλλάξει όλα. Μπορεί κάποιος τον Μεσσία να τον έχει μέσα στα πόδια του και να περιμένει τρία ή και τέσσερα χρόνια για να το καταλάβει; Είναι ένα ερώτημα που μόνο οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες μπορούν να το απαντήσουν.

Ως εκ τούτου, είναι φανερό ότι η Λίβερπουλ καλά κάνει και στρώνει χαλί στον Κλοπ, αλλά δεν είναι φανερό ότι αυτό το χαλί θα την οδηγήσει στην γη της επαγγελίας. Ο Κλοπ χρειάζεται περισσότερο και από τα χρήματα της Λίβερπουλ, τον χρόνο της Ντόρτμουντ και χρειάζεται περισσότερο και από το όνομα της Λίβερπουλ, την ησυχία και την εμπιστοσύνη να δουλέψει όπως αυτός νομίζει. Και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και ορισμένες αλλαγές στον τρόπο προπόνησης και στον τρόπο λειτουργίας μίας ομάδας που μπορούν να σοκάρουν τον οργανισμό Λίβερπουλ. Ο Κλοπ έχει μάθει να λειτουργεί όπως ο Σερ Αλεξ ή ο Βενγκέρ και η Λίβερπουλ τέτοια ελευθερία δεν έδωσε ούτε στον “Βασιλιά” Κένι Νταλγκλίς. Ο Κλοπ έμαθε να αποφασίζει από το για ποιον ποδοσφαιριστή θα προσφέρει 40 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό του, μέχρι το πώς θα φορούν τις επικαλαμίδες οι παίκτες του. Οτιδήποτε του αφαιρέσεις από αυτές τις αρμοδιότητες, είναι πιθανό να χαλάσεις το παζλ και να του δημιουργήσεις εκνευρισμό. Οσο ιδανική επιλογή μοιάζει ο εκρηκτικός Γερμανός προπονητής για τον πάγκο της Λίβερπουλ, άλλο τόσο μπορεί να είναι το απόλυτο φιάσκο και για τις δύο πλευρές.

Στο τέλος εξυπακούεται ότι καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι ορθώς η Λίβερπουλ επιλέγει αυτόν και ορθώς ο ίδιος επιλέγει να απαντήσει θετικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πιθανότητα της αποτυχίας δεν υπάρχει. Υπάρχουν σημάδια που σε κάνουν να ανησυχείς. Πολύ λιγότερα από αυτά που σε κάνουν να πιστεύεις ότι πρόκειται για τον “γάμο” της χρονιάς, αλλά υπάρχουν...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.