Aπό Ολυμπιακός σε... Olympiacos!

Aπό Ολυμπιακός σε... Olympiacos!

Αντώνης Σαούλης
Aπό Ολυμπιακός σε... Olympiacos!

bet365

Πως οι «ερυθρόλευκοι» τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στην ευρωπαϊκή ελίτ και ψάχνουν μια ακόμα καλή σεζόν για να διατηρηθούν στο top 20 της UEFA.

Από το '97 παίζει μόνιμα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Υπήρξαν οι εξαιρέσεις του 2008/09 (αποκλεισμός από την Ανόρθωση στον 3ο προκριματικό) και του 2010/11 (τερμάτισε τελευταίος στα πλέι οφ ο Ολυμπιακός την προηγούμενη σεζόν). Είχε τις καλές του (στους «8» κόντρα στην Γιουβέντους) είχε και τις κακές του (εύκολοι αποκλεισμοί και βαριά σκορ στους ομίλους).

Του έλειπε η συνέπεια. Μια σταθερή πορεία ετών που θα του έδινε την ευκαιρία να καθιερωθεί στην ευρωπαϊκή ελίτ. Για να φτάσει σε αυτήν έπρεπε να ξεκινήσει από το μηδέν. Την σεζόν 2010/11 ο Ολυμπιακός με νέα διοίκηση, προπονητή και ρόστερ ξεκίνησε από τον δεύτερο προκριματικό του Europa League. Και μπορεί ν' απέκλεισε εύκολα την Μπέσα για να προκριθεί στον τρίτο προκριματικό αλλά εκεί υπήρξε το σοκ!

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ όχι μόνο τον άφησε εκτός Ευρώπης από τα μέσα Ιουλίου αλλά τον... παράτησε και με 2.5200 πόντους. Μια ειδική βαθμολογία που θα την κρατούσε για την επόμενη πενταετία. Για να μπορέσει να επιστρέψει στην ελίτ ο Ολυμπιακός χρειαζόταν συνέπεια. Συνέπεια στις καλές ευρωπαϊκές χρονιές. Οι «ερυθρόλευκοι» το κατάφεραν. Η κακή χρονιά του 10/11 πλέον δεν υπάρχει στην τελευταία πενταετία και ο Ολυμπιακός μπαίνει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ως 23ος σύλλογος στην Ευρώπη!

Πως το κατάφερε αυτό; Αρχικά με μία εντυπωσιακή χρόνια το 2011/12. Εκεί που παραμένει το μεγάλο «αν». Το «αν ο Ολυμπιακός πέρναγε την Μέταλιστ που θα έφτανε». Είναι η ευρωπαϊκή χρονιά με τα τρία συνεχόμενα διπλά (Μασαλία, Μόσχα, Μέταλιστ) και το... μεγάλο ματς στην Γερμανία ανάμεσα στη Ντόρτμουντ και την Αρσεναλ.

Ο Ολυμπιακός του Βαλβέρδε τελείωσε τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ με 9 βαθμούς έχοντας νικήσει τη Ντόρτμουντ (εντός), την Μαρσέιγ (εκτός) και την Αρσεναλ (εντός). Συνέχισε την ευρωπαϊκή του περιπέτεια στο Europa League. Εκεί όπου προκρίθηκε στους «16» αποκλείοντας την Ρούμπιν με δύο νίκες. Συνάντησε την Μέταλιστ την οποία νίκησε στην Ουκρανία αλλά αποκλείστηκε στο τελευταίο 10λεπτο όταν και δέχθηκε δύο γκολ.

Μπορεί να έμεινε με το «αν» αλλά έμεινε και με 17.5200 πόντους. Την επόμενη σεζόν και με Ζαρντίμ στον πάγκο ο Ολυμπιακός τελείωσε τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ ξανά με 9 βαθμούς. Νίκες με Μονπελιέ (εντός κι εκτός) και Αρσεναλ (εντός). Τρίτος ξανά και συνέχεια στο Europa League εκεί που με Μίτσελ προπονητή με δύο ήττες από την Λεβάντε αποκλείεται από την ευρωπαϊκή συνέχεια. Συνολικοί πόντοι; 10.8800.

Με Μίτσελ στον πάγκο την χρονιά 2013/14 ο Ολυμπιακός πέφτει σε όμιλο με Παρί, Μπενφίκα και Αντερλεχτ. Συγκεντρώνει 10 πόντους. Νίκες με Αντερλεχτ (εντός κι εκτός) και Μπενφίκα (εντός) αλλά και μία ισοπαλία (με Μπενφίκα εκτός). Το μπόνους πρόκρισης στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ ηταν μεγάλο και σε αυτό πρόσθεσε και μία νίκη κόντρα στην Γιουνάιτεντ. Εκλεισε την σεζόν με 19.2200 πόντους!

Πέρσι ξανά με Μίτσελ στους ομίλους ο Ολυμπιακός κατακτά και πάλι 9 βαθμούς στους ομίλους. Νίκες με Ατλέτικο (εντός), Γιουβέντους (εντός) και Μάλμε (εντός). Αποκλείστηκε πάλι την τελευταία αγωνιστική όταν Γιουβέντους και Ατλέτικο έμειναν στο 0-0 στην Ιταλία. Στο Europa με Περέιρα προπονητή ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε από τη Ντνίπρο με μία ήττα και μία ισοπαλία. Σύνολο πόντων; 12.2400.

Η συνέπεια έγινε πράξη. Ο Ολυμπιακός μπήκε την φετινή ως η 23η ομάδα στην Ευρώπη. Και αν κάνει μια ανάλογη πορεία και φέτος δεδομένα θα διατηρηθεί κοντά στην 20αδα και αν κάνει και υπέρβαση θα μπει μέσα στις πρώτες 20 ομάδες. Είπαμε η συνέπεια είναι αυτή που μεταμόρφωσε τον Ολυμπιακό σε Olympiacos. Και πως παρά το γεγονός ότι έχει κληρωθεί με Μπάγερν και Αρσεναλ δεν είναι... τελειωμένος. Τις τελευταίες τέσσερις χρονιές στους ομίλους έχει 9, 9, 10 και 9 βαθμούς...

Ο Ολυμπιακός την τελευταία τετραετία έχει νικήσει την πρωταθλήτρια Αγγλίας (Γιουνάιτεντ), την πρωταθλήτρια Ισπανίας και φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ (Ατλέτικο Μαδρίτης), την πρωταθλήτρια Ιταλίας και μετέπειτα φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ (Γιουβέντους), την πρωταθλήτρια Γαλλίας (Μονπελιέ), την πρωταθλήτρια Σουηδίας (Μάλμε), την πρωταθλήτρια Βελγίου (Αντερλεχτ)... Αλλά και Ντόρτμουντ, Μαρσέιγ, Αρσεναλ... Όλες αυτές μόνο την τελευταία 4ετία.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα