Οι «Ολλανδοί» σκόρερ, ο Μπεργκ κι ο 2ος "Φίνμπο"!

Οι «Ολλανδοί» σκόρερ, ο Μπεργκ κι ο 2ος "Φίνμπο"!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος με αφορμή τη μεταγραφή του Φινμπόγκασον γράφει στο blog του στο gazzetta για τους σκόρερ του ολλανδικού πρωταθλήματος, τον Μπεργκ και την επόμενη κίνηση του Ολυμπιακού στην επίθεση!

Σίγουρα έχει ενδιαφέρον και το καθεστώς της μεταγραφής του Φινμπόγκασον στον Ολυμπιακό. Γιατί ακόμη δεν ξέρουμε με ασφάλεια τα ποσά που αφορούν την οψιόν κλπ, κλπ.

Η αρχική πληροφορία από την Ισπανία περί οψιόν περίπου 7 εκ. Ευρώ, έδωσε τη θέση της σε άλλες πληροφορίες, από το Σαν Σεμπαστιάν επίσης, περί ενοικίου ύψους 500 χιλ. Ευρώ για ένα έτος, υποχρέωση του Ολυμπιακού να καλύψει όλο το ετήσιο συμβόλαιο του Ισλανδού και οψιόν αγοράς 4,5 εκ. Ευρώ.

Βέβαια, η ουσία είναι άλλη: να πιάσει ο Φίνμπο στον Ολυμπιακό και να βοηθήσει την ομάδα. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες, μικρότερης η, μεγαλύτερης σημασίας.

Κι επειδή ακούω και διαβάζω ότι «στην Ολλανδία ο καθένας βγαίνει πρώτος σκόρερ» η, ότι «στην Ολλανδία πολλοί βάζουν 25 και 30 γκολ, αλλά μετά χάνονται», ας ρίξουμε μία ματιά στο τι έχουν κάνει οι πρώτοι σκόρερ του ολλανδικού πρωταθλήματος τα τελευταία χρόνια. Γιατί ο Ισλανδός ήταν πέρσι πρώτος σκόρερ και πρόπερσι 3ος.

Φέτος λοιπόν ο πρώτος σκόρερ του ολλανδικού πρωταθλήματος, ο Ντεπάϊ της ΠΣΒ (22 γκολ) πήρε μεταγραφή στη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ!

Πέρσι ο πρώτος σκόρερ Φινμπόγκασον (29 γκολ) πήρε μεταγραφή (7,5 εκ. Ευρώ) από τη Χέρενβεν στη Ρεάλ Σοσιεδάδ κι ο δεύτερος σκόρερ Ιταλός Πελέ (23 γκολ) πήρε μεταγραφή από τη Φέγενορντ στη Σάουθαμπτον, με την οποία φέτος έβαλε 12 γκολ στο πρωτάθλημα και 3 στα Κύπελλα.

Πρόπερσι ο πρώτος σκόρερ Αφρικάνος Μπόνι (31 γκολ) πήρε μεταγραφή στη Σουόνσι, με την οποία πέρσι έβαλε 16 γκολ στο αγγλικό πρωτάθλημα και φέτος 9 μέχρι το Γενάρη, οπότε και πουλήθηκε στη Μάντσεστερ Σίτι. Δεύτερος σκόρερ ήταν ο Πελέ (27 γκολ με τη Φέγενορντ) και τρίτος ο Φινμπόγκασον (24 γκολ με τη Χέρενβεν).

Το 2012 ο πρώτος σκόρερ Μπας Ντοστ (32 γκολ) πήρε μεταγραφή από τη Χέρενβεν (κι αυτός) στη Βόλφσμπουργκ, όπου τον πρώτο του χρόνο έβαλε 8 γκολ, τον δεύτερο 4 και φέτος 16! Ο δεύτερος σκόρερ Ντε Γιόνγκ (25 γκολ) πήρε μεταγραφή από την Τβέντε στην Γκλάντμπαχ, όπου τον πρώτο χρόνο έβαλε 6 γκολ και το δεύτερο δόθηκε δανεικός στη Νιούκαστλ δεν έπιασε, και φέτος γύρισε στην Ολλανδία βάζοντας 20 γκολ με την ΠΣΒ. Κι αναδείχθηκε 2ος σκόρερ.

Όλοι δηλαδή οι κορυφαίοι σκόρερ του ολλανδικού πρωταθλήματος τα τελευταία τέσσερα χρόνια πήραν μεταγραφές σε Αγγλία και Γερμανία, όπου και σε γενικές γραμμές πήγαν από πολύ καλά έως καλά, έστω κι αν ο Ντοστ άργησε να προσαρμοστεί. Ο Ντε Γιόνγκ μόνο δεν τα κατάφερε έξω από την Ολλανδία.

Γενικά οι κυνηγοί που διακρίνονται στην Ολλανδία, πάνε στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και ξεχωρίζουν. Για να μην αναφερθώ στον Ουρουγουάνο Σουάρες της Μπαρτσελόνα-ο Μέρτενς (από ΠΣΒ στη Νάπολι), ο Λενς (από ΠΣΒ σε Ντινάμο Κιέβου και τώρα Σάντερλαντ), ο Τάντιτς (από Τβέντε σε Σάουθαμπτον), ενώ και τις προάλλες η Νιούκαστλ πήρε από την ΠΣΒ το Βάϊναλντουμ. Ακόμη και κάποιοι που αρχικά δεν βρίσκουν τον δρόμο τους, όπως ο Γκουϊντέτι (από Φέγενορντ σε Μάντσεστερ Σίτι), που φέτος έσκισε στη Σέλτικ κι εκανε μεταγραφή στην Ισπανία (Θέλτα).

Ο Φινμπόγκασον λοιπόν έκανε μεταγραφή στην Ισπανία, δεν τράβηξε εκεί κι ήρθε τώρα στον Ολυμπιακό. Η ποδοσφαιρική λογική λέει ότι ένας παίκτης που έβαλε 53 γκολ σε μία διετία στο ολλανδικό πρωτάθλημα, θα κάνει πλάκα στο ελληνικό. Πράγματι στην Ολλανδία οι ομάδες παίζουν πολύ επιθετικά και μπαίνουν πολλά γκολ. Δεν το αρνείται κανείς αυτό το πράγμα. Όπως δεν αρνείται κανείς ότι μπορεί ο Ισλανδός να μην προσαρμοστεί κι εδώ. Όλα μέσα είναι. Αλλά νομίζω ότι θα αποτελέσει δυσάρεστη έκπληξη αν ο Φινμπόγκασον δεν βάλει πολλά γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Να θυμίσω ότι ο Μπεργκ στην καλή του διετία στην Ολλανδία, με την μικρομεσαία Γκρόνιγκεν (6η κι 7η τότε), είχε σημειώσει 32 γκολ στο πρωτάθλημα-ακριβώς όσα έχει βάλει στο ελληνικό πρωτάθλημα σε αυτή τη διετία του στον Παναθηναϊκό, 32! Κι ακόμη και στην τρίτη του χρονιά στην Ολλανδία, ως ντεμί βασικός με την ΠΣΒ, είχε πετύχει 8 γκολ.

Και να επαναλάβω αυτό που γράφω εδώ και ημέρες: ο Ολυμπιακός παρότι πήρε τον Φινμπόγκασον κινείται και για άλλο αξιόπιστο γκολτζή, με την προοπτική να πάρει τη θέση του Χάρα στο ρόστερ. Δεν ξέρω αν θα του κάτσει αυτή η περίπτωση, αλλά αν του κάτσει θα ισχυροποιηθεί αφάνταστα επιθετικά. Και δεν αναφέρομαι στον Ουρουγουάνο διεθνή Άμπελ Ερνάντες της αγγλικής Χολ, που είναι όντως στη λίστα, αποτελεί καλή λύση, αλλά δεν είναι προτεραιότητα.

Μιλάω για γκολτζή διαπιστωμένης αξίας.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.