Το Κόπα Αμέρικα σε 5+1 σημεία (pics)

Κώστας Ζάλιαρης
Το Κόπα Αμέρικα σε 5+1 σημεία (pics)

bet365

Το gazzetta.gr παραθέτει τα σημεία εκείνα στα οποία αξίζει να σταθεί κανείς έπειτα από την ολοκλήρωση του φετινού Κόπα Αμέρικα που βρήκε θριαμβεύτρια τη διοργανώτρια, Χιλή.

Το φινάλε του Κόπα Αμέρικα δεν θα μπορούσε να περιέχει περισσότερη δικαιοσύνη μετά την κατάκτηση του τροπαίου από τους Χιλιανούς που πανηγύρισαν την πρώτη μεγάλη επιτυχία στην ιστορία της ύπαρξης της εθνικής τους ομάδας ποδοσφαίρου.

Το καλό για εμάς στην Ελλάδα, είναι πως παρά το γεγονός πως για να δούμε τα ματς της διοργάνωσης έπρεπε να κοιμηθούμε άγρια χαράματα, δεν υπήρξαν πολλές στιγμές κατά τις οποίες να σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλύτερο να έχουμε κοιμηθεί νωρίς...

Το gazzetta.gr στέκεται στα 5+1 σημεία που αξίζει να ξεχωρίσει και να κρατήσει κανείς από το φετινό Κόπα Αμέρικα που είχε αρκετό «ψωμί».

1.Το «έπρεπε» της Χιλής και η άξια κυρίαρχος

Στη χώρα της, μπροστά στον λαό της, με το καλύτερο υλικό των τελευταίων πολλών ετών, η Χιλή έπρεπε να κάνει το κάτι παραπάνω. Και αυ τό το «έπρεπε», όση πίεση κι αν ασκούσε, δεν έκρυβε καμία υπερβολή. Οι διοργανωτές είχαν εύκολο όμιλο, πέτυχαν 10 γκολ στα τρία πρώτα παιχνίδια τους και έκαναν την απαραίτητη συντήρηση δυνάμεων ενόψει των νοκ-άουτ αναμετρήσεων, με τον Χόρχε Σαμπάολι να κάνει εκπληκτική δουλειά και να παρουσιάζει την καλύτερη ομάδα του φετινού Κόπα Αμέρικα, το οποίο είχε την πιο δίκαιη κατάληξη.

2.Άλλος ο Μέσι της Μπαρτσελόνα, άλλος ο Μέσι της Αργεντινής

Ο... εξωγήινος Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόνα, έδωσε τη θέση του σε έναν θνητό, κουρασμένο και δίχως έμπνευση ποδοσφαιριστή στο Κόπα Αμέρικα. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ, αποτυγχάνει γι' ακόμα μια διεθνή διοργάνωση να φανεί αντάξιος των προσδοκιών και να οδηγήσει την «αλμπισελέστε» σε μια μεγάλη επιτυχία. Έναν χρόνο μετά την ήττα στον τελικό του Μουντιάλ, ο Μέσι είδε ξανά ένα τρόπαιο να τον περιμένει, αλλά να το παίρνουν στα χέρια τους οι αντίπαλοι. Βέβαια, δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς μονάχα εκείνον για τις εμφανίσεις της Αργεντινής, με τον Τάτα Μαρτίνο να δέχεται σκληρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο παρουσίασε την εθνική ομάδα στα γήπεδα της Χιλής.

3.Η Βραζιλία δεν έδιωξε τα «φαντάσματα»

Αυτό που πέρασε στη χώρα της, το περασμένο καλοκαίρι, έκαναν τη Βραζιλία να βάλει στόχο την προσπάθεια να διώξει τα... φαντάσματα και να βρει ξανά τον εαυτό της. Ο Φιλίπε Κουτίνιο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα πλάνα του Κάρλος Ντούνγκα, όμως ο Νεϊμάρ με τη χαζομάρα που έκανε στο παιχνίδι με τους Κολομβιανούς, στέρησε ίσως από τη «σελεσάο» την ευκαρία για κάτι καλύτερο στον θεσμό, από την παρουσία στα προημιτελικά, όπου και σταμάτησε η πορεία των Βραζιλιάνων.

4.Απροσδόκητοι πρωταγωνιστές

Ξεκινώντας από τη θέση κάτω απ' τα δοκάρια, ο Νταβίντ Οσπίνα της Άρσεναλ, αν και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια και... τύχη για να πάρει τη θέση του βασικού πορτιέρο στους «κανονιέρηδες», δέχθηκε μόλις ένα γκολ σε τέσσερα ματς για την Κολομβία, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Στην άμυνα, ο Κάρλος Άσκες, πρώην άσος του Παναιτωλικού, αναδείχθηκε σε «βράχο» της άμυνας του Περού που του χρωστάει αρκετά για την πορεία μέχρι και τα ημιτελικά. Στη μεσαία γραμμή, ο Χόρχε Βαλδίβια έδειξε τις επιθετικογενείς αρετές του. Μπορεί να μη σκόραρε, όμως έσπρωχνε το παιχνίδι της Χιλής μπροστά, είχε τρεις ασίστ και η παρουσία του στο χώρο του κέντρου αποτέλεσε βαρόμετρο. Τέλος, στην επίθεση, ο Εντουάρντο Βάργκας ίσως και να... κέρδισε μεταγραφή ή πολύ περισσότερη εμπιστοσύνη στη Νάπολι μετά τις εμφανίσεις και τα γκολ του. Όσα δεν έχει καταφέρει να βγάλει στην Ευρώπη σε συλλογικό επίπεδο, τα... αράδιασε στα γήπεδα της πατρίδας του, για ν' αποτελέσει σημαντική μονάδα των Χιλιανών.

5.Το ελκυστικό Περού

Το Περού κατάφερε ν' ανέβει στο τρίτο και τελευταίο σκαλί του βάθρου στη φετινή διοργάνωση. Ο Πάολο Γκερέρο τράβηξε το ενδιαφέρον του ποδοσφαιρικού κόσμου πάνω του, ωστόσο, οι πολύ καλά δουλεμένες αντεπιθέσεις της εθνικής ομάδας και ο τρόπος με τον οποίο η μπάλα μπορούσε να φτάσει ταχύτατα στην αντίπαλη περιοχή, έκανε το σύνολο του Ρικάρδο Γαρέκα πολύ ελκυστικό στο μάτι, κερδίζοντας πολλούς φιλάθλους. Το Περού έφτασε στα ημιτελικά όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα κατακτήτρια, όμως η παρουσία της στον θεσμό έκανε ακόμα πιο ενδιαφέροντα τα ξενύχτια μας...

Bonus: Ο... κακός του Κόπα Αμέρικα

Ο Γκονσάλο Χάρα αναδείχθηκε στον «κακό» της διοργάνωσης. Όσοι παρακολούθησαν το παιχνίδι της Χιλής με την Ουρουγουάη για τα προηιτελικά της διοργάνωσης, θα μίσησε τον διεθνή άσο της Μάιντς (στην οποία πιθανότατα δεν θα αγωνιστεί ξανά) έπειτα από τον τρόπο που βρήκε για να προκαλέσει την αποβολή του Καβάνι. Με ανάρμοστη και απαράδεκτη χειρονομία και με «θέατρο», εκμεταλλεύτηκε την κακή ψυχολογική κατάσταση του Ουρουγουανού που είχε ενημερωθεί ότι λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε οδηγηθεί στη φυλακή για τη συμμετοχή του σε θανατηφόρο τροχαίο.

 

Τελευταία Νέα