«Παραλίγο στον πάγκο του Ολυμπιακού μαζί με τον Μπόας»

«Παραλίγο στον πάγκο του Ολυμπιακού μαζί με τον Μπόας»

«Παραλίγο στον πάγκο του Ολυμπιακού μαζί με τον Μπόας»

bet365

Ο νέος σκάουτερ της Νιούκαστλ, Νίκκι Παπαβασιλείου μιλάει στο gazzetta.gr για την επιστροφή του στις «καρακάξες», αναφέρεται στη στενή φιλία του με τον Μπόας, τις προπονήσεις στο πλευρό του Μουρίνιο αλλά και την μέθοδο Κέρβερ.

Ο Νίκκι Παπαβασιλείου πριν από 22 χρόνια έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος Κύπριος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στην Premier League για λογαριασμό της Νιούκαστλ.

Ο 44χρονος πρώην τεχνικός, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει εργαστεί σε ΟΦΗ, Ολυμπιακό Λευκωσίας, Απόλλωνα Λεμεσού, Ένωση Νέων Παραλιμνίου και Ερμή Αραδίππου πριν από λίγες μέρες αποδέχθηκε την πρόταση που του έκανε η Νιούκαστλ προκειμένου να εκτελέσει χρέη σκάουτερ για τις «καρακάξες».

Ο παλαίμαχος Κύπριος διεθνής μίλησε στο gazzetta.gr για το παρασκήνιο της συνεργασίας του με τον αγγλικό σύλλογο, ενώ αποκάλυψε πως ο φίλος του, Αντρέ Βίλας Μπόας προτού εκτοξεύσει τις μετοχές του με την Πόρτο είχε δεχθεί κρούση από τον Ολυμπιακό!

Η εκτίμηση του γενικού διευθυντή των Ακαδημιών της Νιούκαστλ, Τζο Τζόις στο πρόσωπο του Νίκκι Παπαβασιλείου αποτυπώθηκε με την πρόταση που έκανε στον τελευταίο να αναλάβει το σκάουτινγκ της ομάδας.

«Πρόκειται για μία πολύ ωραία εξέλιξη. Είναι σημαντικό που κράτησα επαφή με τον γενικό διευθυντή των Ακαδημιών της Νιούκαστλ, Τζο Τζόις.

Είχαμε γνωριστεί σε ένα μάθημα Κέρβερ, όπου ήταν καλεσμένος στην Ελβετία. Διατηρήσαμε επικοινωνία, με κάλεσε και μου ανέλυσε τον ρόλο μου στη Νιούκαστλ.

Σαφώς και είμαι χαρούμενος για αυτή τη συνεργασία με τον σύλλογο στον οποίο αγωνίστηκα πριν απο 21 χρόνια».

Ποιος είναι όμως ο ακριβής ρόλος του άλλοτε μέσου του ΟΦΗ;

«Η Νιούκαστλ ψάχνει για ποδοσφαιριστές οι οποίοι θα βρίσκονται ένα βήμα πριν από την πρώτη ομάδα. Δουλειά μου είναι να βρω και να προτείνω ταλέντα όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο, τα οποία θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις μίας μεγάλης ομάδας όπως είναι η Νιούκαστλ.

Απαιτείται καλό σκάουτινγκ προκειμένου οι ποδοσφαιριστές να διαθέτουν τα χαρακτηριστικά που ζητάει η Νιούκαστλ.

Ψάχνω για exceptional παίκτες, όπου η τιμή τους δεν θα έχει εκτοξευθεί. Θα βρίσκονται στο στάδιο εκείνο όπου θα συμπεριληφθούν στην reserve team με στόχο το μεγάλο βήμα στην πρώτη ομάδα».

Όπως σημειώνει ο Νίκκι Παπαβασιλείου στο gazzetta.gr η συνεργασία του με την Νιούκαστλ σε καμία περίπτωση δεν βάζει φρένο στις προπονητικές φιλοδοξίες του.

«Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, το οποίο δεν επηρεάζει την καριέρα μου ως προπονητή. Η αγορά άλλωστε είναι μεγάλη και μέσα από τις διασυνδέσεις που υπάρχουν ενημερωνόμαστε για το αν υφίσταται κάποια ενδιαφέρουσα προοπτική.

Είναι θέματα που έχουν συζητηθεί με τον Τζο Τζόις. Είμαι επαγγελματίας προπονητής και θέλω να συνεχίσω σε αυτό τον δρόμο».

Ο Νίκκι Παπαβασιλείου συνδέεται με στενή φιλία εδώ και αρκετά χρόνια με τον Αντρέ Βίλας -Μπόας. Μάλιστα όπως αποκαλύπτει ο Πορτογάλος τεχνικός προτού αναλάβει την Πόρτο είχε απασχολήσει τον Ολυμπιακό!

«Με τον Μπόας γνωριστήκαμε όταν δίναμε και οι δύο εξετάσεις για το δίπλωμα προπονητικής UEFA pro-licence.

Μια φορά τον μήνα κάναμε ταξίδια και έτσι γίναμε φίλοι. Εκείνη την εποχή ήταν βοηθός του Μουρίνιο και είχε αναλάβει την ανάλυση παικτών και αντιπάλων.

Μέναμε στο ίδιο δωμάτιο, βγαίναμε μαζί και δέσαμε από τότε. Με είχε φιλοξενήσει και στο Λονδίνο. Μάλιστα όταν αποχώρησε από την Ακαντέμικα είχε ακουστεί και για τον Ολυμπιακό, όπου σε περίπτωση που προχωρούσαν οι επαφές μου είχε ζητήσει να αναλάβω ασίσταντ.

Τελικά πήγε στην Πόρτο με τα γνωστά αποτελέσματα. Θήτευσε για οχτώ χρόνια στο πλευρό του Μουρίνιο, ενώ έκανε δουλειά σε Τότεναμ, Τσέλσι και τώρα στη Ζενίτ.

Είναι ένα έξυπνο παιδί πολύ αξιόλογο, με πετυχημένη καριέρα».

Ο Κύπριος προπονητής εκμεταλλεύομενος τις διασυνδέσεις του παρακολούθησε και τον Ζοζέ Μουρίνιο επί το έργον. Για τον «Special One» μόνο καλά λόγια είχε να πει.

«Ο Αντρέ με έβαλε σε όλες τις προπονήσεις της Ίντερ παρακολουθώντας για δύο εβδομάδες την μεθοδολογία, τον τρόπο οργάνωσης και δουλειάς του ανθρώπου και προπονητή Μουρίνιο.

Πρέπει να το δεις από κοντά για να καταλάβεις πως δουλεύει ο Μουρίνιο. Τον τρόπο που κοουτσάρει και διαχειρίζεται τους παίκτες. Το πως έρχεται πολύ κοντά τους αλλά και συνάμα μακριά τους. Είναι ένας προπονητής που αγγίζει την τελειότητα στην δουλειά του».

Ο Νίκκι Παπαβασιλείου καταθέτει την άποψη του για το επίπεδο των Ελλήνων τεχνικών.

«Θεωρώ πως υπάρχουν αξιόλογοι Έλληνες προπονητές. Το θέμα είναι πόσο το ψάχνουν και παρακολουθούν για το παγκόσμιο ποδοόσφαιρο.

Πιστεύω υπάρχουν ταλέντα στην προπονητική και δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε απ'όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ή το κυπριακό ποδόσφαιρο, όπου υπάρχουν πολλά κοινά.

Πρέπει να βάλουμε ένα λιθαράκι όλοι μας και να οδηγήσουμε το ποδόσφαιρο ένα βήμα πιο μπροστά.

Τα πάντα στο ποδόσφαιρο και στην προπονητική εξελίσσονται συνεχώς. Το κομμάτι της ψυχολογίας του ποδοσφαιριστής έχει μπει στο εξωτερικό. Μου θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται στην Αμερική ακόμα και στο μπάσκετ».

Ο 44χρονος τεχνικός δεν κρύβει την εκτίμηση του για τον Πεπ Γκουαρδιόλα.

«Ξεχωρίζω τον Πεπ Γκουαρδιόλα για τις ιδέες που έβαλε, το πάθος του και τον τρόπο με τον οποίο καθοδήγησε την Μπαρτσελόνα αλλά και την Μπάγερν.

Πρόκειται για βαθιά φιλοσοφία που έχει την βάση της στον Ρίνους Μίχελς την οποία μεταλαμπάδευσε ο Κρόιφ.

Βλέπεις στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα το ποδόσφαιρο που παίζει από τις Ακαδημίες της».

Ο σκάουτερ της Νιούκαστλ εκτός των άλλων αποτελεί τον επίσημο αντιπρόσωπο του προπονητικού προγράμματος Coerver, σε Κρήτη και Κύπρο το οποίο βασίζεται στη μέθοδο του «θρυλικού τεχνικού της Φέγενορντ στη δεκαετία του '70.

«Ο Γουίλ Κέρβερ ήταν εκείνος που είχε την ιδέα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα με σκοπό να βοηθήσει τους ποδοσφαιριστές μέσα από μία συγκεκριμένη μέθοδο να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά τους.

Με τη συνεργασία των Κουκ και Γκαλούστιαν το πρόγραμμα εξελίχθηκε σε σημείο σήμερα να το εφαρμόζουν όμαδες όπως οι Μπάγερν Μονάχου, Μαρσέιγ, Νιούκαστλ και Άρσεναλ.

Είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα 90 λεπτών, το οποίο αφορά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ανταποκριθεί ο ποδοσφαιριστής από το ζέσταμα μέχρι την στιγμή που επιστρέφει στα αποδυτήρια».

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα