Μεξικό: Mε την τρέλα του Ερέρα και την πείρα του Μαρκές

Μεξικό: Mε την τρέλα του Ερέρα και την πείρα του Μαρκές

Δημήτρης Ρούσσος
Μεξικό: Mε την τρέλα του Ερέρα και την πείρα του Μαρκές

bet365

Στο Μουντιάλ 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας έθελξε με την απόδοση του, όμως η Ολλανδία της … πήρε τη μπουκιά απ’ το στόμα στο τελευταίο δεκάλεπτο της φάσης των 16! Παραδοσιακά θεαματική και συνάμα στιβαρή ομάδα, το Μεξικό είναι εδραιωμένο στις συνειδήσεις των περισσότερων ως μια ομάδα που έχει τη δυνατότητα να εντυπωσιάσει.

Παρότι το Μεξικό δεν ανήκει στην CONMEBOL, την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Νότιας Αμερικής, έχει προσκληθεί στα περισσότερα τουρνουά που έχουν διεξαχθεί. Παραδοσιακά το Copa America δεν είναι μια διοργάνωση στην οποία το Μεξικό διακρίνεται. Δεν έχει φτάσει ποτέ στην κατάκτηση του, ενώ στην ακριβώς προηγούμενη διοργάνωση το 2011 αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων. Αντίστοιχη πορεία στη φετινή διοργάνωση θα καταγραφεί ως αποτυχία στο “μητρώο” της Εθνικής, παρόλο που η φετινή 23άδα των Μεξικανών αποτελείται κατά βάση από παίκτες που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της χώρας.

Αυτό, επειδή λίγες εβδομάδες μετά το Copa America ακολουθεί το “Concacaf Gold Cup” (σ.σ το Κύπελλο Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής), όπου ο Μιγκέλ Ερέρα δείχνει πως θα δώσει έμφαση, εξ ου και οι απουσίες των Κάρλος Βέλα, Τσιτσαρίτο Ερνάντες και Έκτορ Ερέρα από τα γήπεδα της Χιλής. Στα τρία τελευταία φιλικά που έδωσε από 31/5 έως και 7/6, νίκησε (3-0) τη Γουατεμάλα, έφερε ισοπαλία (1-1) με το Περού και στο πιο δυνατό τεστ, έχασε (2-0) από τη Βραζιλία. Στον όμιλο του θα αντιμετωπίσει το Εκουαδόρ, την “οικοδέσποινα” Χιλή και τη Βολιβία, με τις πιθανότητες να είναι υπερ της πρόκρισης του στην επόμενη φάση.

Στα συν της ομάδας είναι το γεγονός πως πολλοί παίκτες, δεδομένων των συνθηκών, παίρνουν την πρώτη τους ευκαιρία να φορέσουν το εθνόσημο και σίγουρα θα έχουν την όρεξη και τη φιλοδοξία να ποδώσουν στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους. Βέβαια, το “νόμισμα” έχει δύο όψεις, καθώς από την άλλη το γκρουπ των παικτών χαρακτηρίζεται από απειρία, ενώ το “Concacaf Gold Cup” που ακολουθεί ενδεχομένως να αποπροσανατολίσει την ομάδα.

Προπονητής: Μιγκέλ Ερέρα

Ο 47χρονος Μεξικανός Μιγκέλ Ερέρα βρίσκεται στον πάγκο της Εθνικής από τον Οκτώβριο του 2013, όταν ανέλαβε ως ο... τέταρτος προπονητής σε διάστημα ενός μήνα την Εθνική! Από τις αρχές Σεπτεμβρίου ως τις αρχές Οκτωβρίου 2013, το Μεξικό ανέλαβαν, με θητεία κάποιων ημερών ο Χοσέ Μανουέλ ντε λα Τόρε, ο Λουίς Φερνάντο Τένα, ο Βίκτορ Μανουέλ Βούτσετιτς, για να καταλήξει η Ομοσπονδία στον Ερέρα, που με 2 νίκες και 5 ισοπαλίες οδήγησε το Μεξικό στη Βραζιλία. Τα αποτελέσματα και η εικόνα του Μεξικού δείχνουν πως πρόκειται για έναν ταλαντούχο τεχνικό που ξέρει καλά τη δουλειά του. Κέρδισε μάλιστα την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της Ομοσπονδίας σε τέτοιο βαθμό, που τους “ανάγκασε” να του προσφέρουν συμφόλαιο μέχρι το 2018, αφού είδαν στο πρόσωπο του τον άνθρωπο που μπορεί να οδηγεί εκ του ασφαλούς την Εθνική από τη μια διοργάνωση στην άλλη. Έχει μείνει στη μνήμη των περισσότερων για τις “έξαλλες” αντιδράσεις του στις επιτυχίες της ομάδας του στο περασμένο Μουντιάλ, με την παρορμητικότητα του και τους έντονους πανηγυρισμούς του να τον καθιστούν “μασκότ” της διοργάνωσης! Είναι μάλιστα τόσο αγαπητός στον κόσμο, που έπειτα από λαϊκή απαίτηση, έγινε κέρινο ομοίωμα σε μουσείο του Μεξικού, από τα χέρια του καλλιτέχνη, Μάρκος ντε λα Φουέντε!

Αστέρι: Ράφαελ Μάρκες

H παρουσία του Ράφα Μαρκές δεσπόζει στη λίστα των παικτών που επιλέχθηκαν από τον Ερέρα, πολλώ δεν μάλλον συνδυαστικά με την απουσία των Βέλα, Τσιτσαρίτο και Ερέρα. Όλα τα … κλισέ επιβεβαιώνονται απόλυτα στην περίπτωση του, καθώς ο πρώην παίκτης της Μπαρτσελόνα και νυν της Βερόνα, έστω και στα 36 του παραμένει ο “στυλοβάτης” της άμυνας και ο οδηγός της συνολικής ανασταλτικής λειτουργίας των “el tri”. Η δε εμπειρία του είναι τέτοια που καθιστά εκ των πραγμάτων τον ρόλο του πρωταγωνιστικό, στο τελευταίο ενδεχομένως σπουδαίο τουρνουά της καριέρας του.

Διακρίσεις

Στο τουρνουά του 2001, στα γήπεδα της Κολομβίας, το Μεξικό είχε φτάσει μέχρι τον τελικό, όπου έχασε με 5-4 στα πέναλτι από τη διοργανώτρια χώρα. Κατα τ’ άλλα έχει κατακτήσει 3 φορές την τρίτη θέση, τις χρονιές 1997,1999 και 2007.

Ρόστερ

Τερματοφύλακες

Χέσους Κορόνα (Κρούζ Αζούλ)
ΑλφρέδοΤαλαβέρα (Τολούκα)
Μέλιτον Ερνάντες (Βερακρούθ)

Αμυντικοί

Μάρκες Κοράλ (Κερατέρο)
Χεράρντο Φλόρες (Κρούζ Αζούλ)
Ράφα Μαρκές (Βερόνα)
Ούγκο Αγιάλα (Τίγκρες)
Χούλιο Ντομίνγκες (Κρουζ Αζούλ)
Κάρλος Σαλσίδο (Τσίβας)
Μιγκέλ Ερέρα (Πατσούκα)
Αντριάν Αλντρέντε (Σάντος)
Εφράιν Βελάρντε (Μοντερέι)
Χουάν Κάρλος Βαλενθουέλα (Άτλας)

Μέσοι

Μάριο Οσούνα (Κερατέρο)
Χουάν Κάρλος Μεντίνα (Άτλας)
Χαβιέρ Γκέμες (Τιχουάνα)
Χέσους “Τεταρίτο” Κορόνα (Τβέντε)
Χαβιέρ Ακίνο (Ράγιο Βαγιεκάνο)
Λουίς Μόντες (Λεόν)
Μάρκο Φαμπιάν (Τσίβας)

Επιθετικοί

Ραούλ Χιμένεθ (Ατλέτικο Μαδρίτης)
Εντουάρντο Ερέρα (Πούμας)
Ενρίκε Εσκιέδα (Τίγκρες)
Ματίας Βουόζο (Τσιάπας)

Tips

- Στο Μεξικό δεν έχει διοργανωθεί ποτέ ούτε το Κόπα Αμέρικα, ούτε το Νοτιοαμερικανικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, όπως ονομαζόταν η διοργάνωση μέχρι το 1975.

- Ο προπονητής Μιγκέλ Ερέρα ήταν ο χαμηλότερα αμοιβόμενος προπονητής εξ όσων βρέθηκαν στο Μουντιάλ 2014, κερδίζοντας “μόλις” 209.810 δολάρια.

- Μόνο 3 από τους 23 παίκτες που αποτελούν το φετινό ρόστερ του Μεξικού έχουν σκοράρει με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας! Πρόκειται για τους Ερέρα (3 γκολ), Χιμένες (2 γκολ) και Κορόνα (1 γκολ).

- Έχει αγωνιστεί τρεις φορές στα ημιτελικά, χάνοντας και τις τρεις και κερδίζοντας πάντα στη συνέχεια τον μικρό τελικό! (1-0 το Περού το 1997, 2-1 τη Χιλή το 1999 και 2-1 την Κολομβία το 2007)

- Μαζί με τη Τζαμάικα, είναι οι ομάδες που προσκλήθηκαν φέτος να συμμετέχουν στη διοργάνωση. Γενικά συμμετέχουν ως προσκεκλημένοι στο Κόπα Αμέρικα, αφού γεωγραφικά δεν ανήκουν στη Νότια Αμερική, γι’ αυτό και συμμετέχουν και στο Κύπελλο Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής.

 

Τελευταία Νέα