Πως το Europa League θα γίνει πιο ελκυστικό

Πως το Europa League θα γίνει πιο ελκυστικό

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει κάποιες ιδέες που μπορούν να κάνουν το Europa League περισσότερο... δελεαστικό τόσο για τις ομάδες που συμμετέχουν, όσο και για τους φιλάθλους.

Το έκτο Europa League πέρασε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και μαζί με το τέλος της φετινής σεζόν, έπεσε και η αυλαία της πρώτης εξαετίας μιας διοργάνωσης που ξεκίνησε το 2009-10. Έξι χρόνια μέσα στα οποία όσοι ασχοληθήκαμε με τη διοργάνωση – όπως εγώ - μάθαμε και ζήσαμε πάρα πολλά. Το ίδιο, φαντάζομαι, συμβαίνει και με την UEFA.

Οι άνθρωποι της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας έχουν γίνει σαφώς πιο ώριμοι μετά από αυτή την πρώτη 6ετία της διοργάνωσης και δεν αποκλείεται, σε βάθος χρόνου, να προχωρήσουν σε κάποιες αλλαγές, ώστε το «πακέτο» που ακούει στο όνομα Europa League να μπορέσει να ανταγωνιστεί το Champions League και να γίνει πιο ελκυστικό τόσο για τις ομάδες που συμμετέχουν, όσο και για τους ποδοσφαιρόφιλους. Το gazzetta.gr παραθέτει παρακάτω κάποιες ιδέες προς... αυτή την κατεύθυνση.

Χρήμα, χρήμα, χρήμα

Η τεράστια διαφορά ανάμεσα στο Champions League και το Europa League δεν είναι άλλη από τα χρήματα. Τα ποσά που κερδίζουν οι ομάδες που συμμετέχουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτές που αγωνίζονται στη δεύτερη. Το πρώτο βήμα ήδη έγινε, καθώς η UEFA ανακοίνωσε αύξηση εσόδων για την επόμενη 3ετία ύψους 50% για τις ομάδες που θα παίρνουν μέρος στο Europa League. Ακόμη κι έτσι, όμως, η διαφορά με το Champions League είναι τεράστια. Για να καταλάβετε, μια νίκη στους ομίλους του Europa League θα δίνει από του χρόνου σε μια ομάδα το ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ, την ώρα που το αντίστοιχο ποσό στο Champions League θα είναι σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Όσον αφορά το μπόνους της απλής συμμετοχής σε ομίλους; 12 εκατομμύρια την επόμενη 3ετία στο Champions League και 2,4 στο Europa League. Η διαφορά μεταξύ τους παραμένει χαώδης.

Τρίτη και όχι Πέμπτη

Ένα παράδειγμα θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο. Τη φετινή σεζόν, στις 6 Μαΐου, όλος ο πλανήτης απόλαυσε τον Λιονέλ Μέσι στο 3-0 της Μπαρτσελόνα επί της Μπάγερν Μονάχου για τα ημιτελικά του Champions League. Την αμέσως επόμενη μέρα διεξάγονταν οι αναμετρήσεις Νάπολι-Ντνίπρο και Σεβίλλη-Φιορεντίνα στο Europa League. Μετά από την ποδοσφαιρική πανδαισία στο Καμπ Νου, ποιος μπορούσε να δει κάτι άλλο την αμέσως επόμενη μέρα; Είχε... χορτάσει μπάλα την Τετάρτη το βράδυ. Η λαχτάρα του ποδοσφαιρόφιλου είναι τεράστια την Τρίτη το βράδυ και ξεθυμαίνει την Τετάρτη, που ολοκληρώνεται η Matchday του Champions League. Γι’ αυτό θα απολαύσει περισσότερο το «ορεκτικό» του Europa League την Τρίτη το βράδυ, πριν περάσει στο «κυρίως πιάτο» του Champions League Τετάρτη και Πέμπτη.

Σταθερή ώρα

Ακόμη και οι... πέτρες γνωρίζουν την ώρα έναρξης των αγώνων του Champions League. 21:45 (ώρα Ελλάδος). Όμιλοι, νοκ άουτ, τελικός... όλα τα παιχνίδια ξεκινούν την ίδια ώρα (εκτός από αυτά σε Ρωσία, Ουκρανία κτλ. που λόγω πολικού ψύχους ξεκινούν νωρίτερα). Αντίθετα, στο Europa League οι μισοί αγώνες αρχίζουν στις 20:00 και οι άλλοι μισοί στις 22:05 (λόγω πλήθους αγώνων και τηλεοπτικών δικαιωμάτων). Από αγωνιστική σε αγωνιστική, οι φίλαθλοι χάνουν... την μπάλα για το ποια ώρα αγωνίζεται η ομάδα τους. Όλα αυτά μέχρι τα προημιτελικά, όπου όλα τα παιχνίδια ξεκινούν στις 22:05, όπως και αυτά των ημιτελικών. Όχι όμως και ο τελικός, ο οποίος αρχίζει σε... ώρα Champions League, δηλαδή 21:45!

Διαχωρισμός Champions League – Europa League

Είναι γνωστό πως οι οκτώ ομάδες που τερματίζουν στην 3η θέση των ομίλων του Champions League παίρνουν... μετάθεση για τους 32 του Europa League, εκεί όπου γίνονται μια μίξη με τις 24 ομάδες που έχουν προκριθεί από τους ομίλους του Europa League. Από ‘κει και πέρα το λόγο παίρνουν οι κληρώσεις. Δε θα ήταν πιο ελκυστικό για τους φιλάθλους αυτές οι οκτώ ομάδες από το Champions League να κληρώνονταν αποκλειστικά μεταξύ τους; Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να έφτανε μόνο μια από τις οκτώ στα ημιτελικά της διοργάνωσης, όμως, μέχρι τότε, σε κάθε φάση θα υπάρχουν ζευγάρια... επιπέδου Champions League (κάτι που θα ήθελαν σίγουρα οι τηλεθεατές). Κάτι που θα ήταν, ταυτόχρονα, δίκαιο και για τις ομάδες, που έχουν ξεκινήσει από την αρχή του Europa League και δε θα υποστούν την «αδικία» να συναντήσουν από το πρώτο κιόλας νοκ άουτ κάποιο μεγαθήριο από το Champions League.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα