Σώθηκε η Στουτγκάρδη, ελπίζει το Αμβούργο, Ευρώπη η Ντόρτμουντ

Gazzetta team
Σώθηκε η Στουτγκάρδη, ελπίζει το Αμβούργο, Ευρώπη η Ντόρτμουντ

bet365

Ο Στέφενς έσωσε τη Στουτγκάρδη και ο Κλοπ στο... αντίο του έστειλε Ευρώπη τη Ντόρτμουντ! Στα μπαράζ θα επιδιώξει να σώσει τη χρονιά το Αμβούργο!

Μπορεί ο Στέφενς να αποχωρεί από τον πάγκο της, ωστόσο φεύγει... ήρωας, αφού ήταν ο προπονητής που την κράτησε στη Bundesliga. Στα ματς που... έκαιγαν έδειξε μέταλλο νικητή, αποφασιστικότητα και με τρεις διαδοχικές νίκες πανηγυρίζει μια τεράστια επιτυχία! Βέβαια, για να καταφέρει να μείνει απευθείας χρειάστηκε ακόμα μια μεγάλη ανατροπή. Το έκανε με το Αμβούργο την προηγούμενη αγωνιστική, το πέτυχε και σήμερα κόντρα στη Πάντερμπορν, την οποία και... έριξε! Οι γηπεδούχοι άνοιξαν στο σκορ μόλις στο 4' με τον Βουτσίνοβιτς, ωστόσο η διαφορά ποιότητα ήταν εμφανής! Με κορυφαίο τον Κόστιτς, η ομάδα του Στέφενς πίεσε, αλλά ο Χάρνικ σε δυο περιπτώσεις έχασε τεράστιες ευκαιρίες να ισοφαρίσει. Ωστόσο, στο 36' το λάθος του Χούνεμαϊερ εκμεταλλεύθηκε άψογα ο Ντίνταβι που με σουτάρα δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Κρούζε. Δυνατό ξεκίνημα και στην επανάληψη, αλλά Κόστιτς και Χάρνικ δεν μπορούσαν να βρουν τον δρόμο προς τα δίχτυα. Η πίεση της Στουτγκάρδης ασφυκτική και στο 72' ο Γκίντζεκ με άψογο τελείωμα έστειλε στα ουράνια την ομάδα του, διαμορφώνοντας το 2-1!

Το τέλειο «αντίο» για Κλοπ
Οι οπαδοί της Ντορτμουντ φρόντισαν να κάνουν γιορτή το τελευταίο ματς του Κλοπ με τον σύλλογο, ενώ «αντίο» είπε και ο αρχηγός -επί 13 χρόνια παίκτης της Μπορούσια- Σεμπάστιαν Κελ. Danke Jurgen έγραφε το ανατριχιαστικό κορεό και η ομάδα του Γερμανού τεχνικού πέτυχε άνετη νίκη σε βάρος της Βέρντερ Βρέμης (3-1) εξασφαλίζοντας την έξοδο στο Europa League (μέσω της 7ης θέσης αφού η Αουγκσμπουργκ πέρασε με 1-2 από την Γκλάντμπαχ).

Από νωρίς έδειξε της προθέσεις της η BvB αφού στο 2’ ο Μχιταριάν έκανε διαγώνιο σουτ που απέκρουσε ο Κάστελς και στο 9’ ο Ομπαμεγιάνγκ είχε δοκάρι μετά τη συνεργασία Καγκάβα-Ρόις από αριστερά. Η υπεροχή των γηπεδούχων ήταν κάτι ξεκάθαρο στο μάτι και δεν άργησαν να πάρουν προβάδισμα και μάλιστα καθαρό. Στο 15’ μετά το λάθος του Βέστεγκαρντ ο Μχιταριάν έκλεψε, έδωσε στον Καγκάβα και ο Ιάπωνας τελείωσε τη φάση με το αριστερό (1-0) για να κάνει δύο λεπτά αργότερα το 2-0 ο Ομπαμεγιάνγκ με πλασέ μέσα από την περιοχή ύστερα από την ασίστ του Καγκάβα. Αυτό ήταν το γκολ Νο16 στη φετινή Bundesliga για τον Γκαμπονέζο. Στο 20’ η Μπορούσια είχε κατοχή 62% και 8 σουτ, όμως αυτή που πέτυχε το επόμενο γκολ ήταν η Βέρντερ. Στο 26’ ο Γιουνούζοβιτς έδωσε μέσα στην περιοχή στον Οζτουνάλι, εκείνος απέφυγε τον Χούμελς και εκτέλεσε από κοντά τον Βάιντενφελερ (2-1) και δέκα λεπτά μετά ο Ντι Σάντο θα μπορούσε να έχει ισοφαρίσει αν είχε πάρει καλά τη μπάλα μπροστά του, όμως το κακό κοντρόλ του τα κατέστρεψε όλα. Στο 42’ η Ντόρτμουντ έκανε το 3-1 καθαρίζοντας ουσιαστικά το ματς από το πρώτο μέρος με μία σεμιναριακή αντεπίθεση. Σούμποτιτς-Γκουντογκάν-Ρόις-Καγκάβα έβγαλαν τρομερή κόντρα από την γραμμή του άουτ μέχρι την επίθεση και ο Μχιταριάν με ψύχραιμο πλασέ νίκησε τον Κάστελς.

Το δεύτερο μέρος ήταν σαφώς πιο απλή υπόθεση για την ούτως ή άλλως πολύ ανώτερη BvB. Ο Ρόις είχε καλή στιγμή (53’) για να απαντήσει ο Ουζτουνάλι για την Βέρντερ (57’) αλλά ο Βάιντενφελερ ήταν εκεί. Το ματς ήταν μονόλογος για τους γηπεδούχους που έδωσαν την τελευταία παράσταση μπροστά στο κοινό τους για φέτος πριν τον τελικό του Κυπέλλου με την Βόλφσμπουργκ. Στο 61’ ο Ομπαμεγιάνγκ με ψαλιδάκι έστειλε τη μπάλα μόλις έξω και τρία λεπτά αργότερα μετά τη σέντρα του Ρόις γύρισε στον Μχιταριάν, ο οποίος με αριστερό σουτ έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. Στο 67’ ο Γκαμπονέζος βγήκε για ακόμα μία φορά στην κόντρα -από πάσα του Μχιταριάν- αλλά το σουτ του απέκρουσε ο Κάστελς. Στο τελευταίο κομμάτι του ματς η Μπορούσια είχε τον έλεγχο, όμως οι φάσεις δεν ήταν πολλές με το πάρτι για την έξοδο στην Ευρώπη και το «αντίο» στον Γίργκεν Κλοπ να έχει μεγαλύτερη σημασία. Στο 85’ η Βέρντερ σε μία από τις ελάχιστες επιθετικές της ενέργειες μείωσε σε 3-2 με προβολή του Γκέμπρε Σελασιέ μετά το φάουλ και τη δεύτερη ασίστ του Γιουνούζοβιτς και προσπάθησε να πιέσει στο τέλος όμως τίποτα δεν άλλαξε.

Χ-αλαρή 2η...
Η Βόλφσμπουργκ είχε εξασφαλίσει την συμμετοχή στους ομίλους του Champions League και στην Κολωνία ήθελε να κλειδώσει και τη 2η θέση. Το πέτυχε, τελικά, με το 2-2, το οποίο άφησε ικανοποιημένους και τους γηπεδούχους καθώς παρέμειναν αήττητοι για 10ο σερί εντός έδρας ματς (τρεις νίκες, επτά ισοπαλίες). Το ματς άρχισε με τον καλύτερο τρόπο αφού στο 3' ο Οσάκα με σουτ έκανε το 1-0 για την Κολωνία, με την Βόλφσμπουργκ να απαντάει άμεσα. Στο 8' ο Λουίς Γκουστάβο από κοντά, μετά από εκτέλεση κόρνερ, ισοφάρισε (1-1), για να έρθει στο 15' το 1-2 από τον Πέρισιτς μετά την προσπάθεια από αριστερά και την ασίστ του Καλιγκιούρι.

Ο ρυθμός του παιχνιδιού, όπως ήταν λογικό, έπεσε κάπως μετά το δυνατό πρώτο 20λεπτο, με τις δύο ομάδες να έχουν κάποιες ακόμη καλές φάσεις στο πρώτο 45λεπτο, το οποίο έκλεισε στο 1-2. Στην επανάληψη οι γηπεδούχοι μπήκαν πιο δυνατά, πίεσαν και τελικά ισοφάρισαν στο 61' με τον Πέζκο, ο οποίος κινήθηκε πιο γρήγορα από όλους μετά τη σέντρα που έγινε (2-2). Ο ίδιος παίκτης είχε την ευκαιρία στη συνέχεια να δώσει και τη νίκη στην Κολωνία αλλά δεν τα κατάφερε, όπως δεν κατάφερε και ο Σίρλε να σκοράρει στην καλύτερη ευκαιρία της Βόλφσμπουργκ στο δεύτερο μέρος.

Ολα στο πρώτο μέρος
Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Λεβερκούζεν δεν είχαν ιδιαίτερο κίνητρο και αυτό βοήθησε στο να παίξουν ελεύθερα και από εκεί και πέρα, ό,τι ήθελε προκύψει... Τελικά προέκυψε νίκη για τους γηπεδούχους, με τους φιλοξενούμενους πάντως να μην ενδιαφέρονται αφού πέτυχαν τον στόχο της εξόδου στο Champions League (έστω μέσω προκριματικών). Ο αγώνας άρχισε με δύο γκολ στα πρώτα λεπτά καθώς ο Σεφέροβιτς στο 4' με σουτ έκανε το 1-0 για τους γηπεδούχους, για να γίνει άμεσα το 1-1, στο 6', με το σουτ του Μπελαράμπι. Στο επόμενο λεπτό η Μπάγερ θα μπορούσε να ανατρέψει την κατάσταση αλλά η μπάλα πήγε στο δοκάρι από το σουτ του Μπραντ, για να ακολουθήσει ακόμη μία καλή ευκαιρία του Τσαλχάνογλου. Το γκολ, πάντως, το πέτυχε η Άιντραχτ, στο 39', όταν η άμυνα των φιλοξενούμενων δεν κατάφερε να απομακρύνει μετά από κόρνερ και ο Μάντλουνγκ με δυνατό σουτ έκανε το 2-1. Από εκεί και πέρα, παρά τις όποιες προσπάθειες των δύο ομάδων στο δεύτερο μέρος, κάποιο άλλο γκολ δεν μπήκε, με την Άιντραχτ να πανηγυρίζει όχι τόσο για τη νίκη όσο για το γεγονός ότι ο Αλεξ Μάιερ βγήκε πρώτος σκόρερ στη φετινή Bundesliga με 19 γκολ σε 26 ματς!

Ευρωπαία με 3άρα!
Οι οπαδοί της Γκλάντμπαχ πανηγύριζαν για την έξοδο στο Champions League και η Αουγκσμπουργκ πανηγύρισε για την έξοδο της στην Ευρώπη με το επιβλητικό 1-3 στο Μένχεγκλάντμπαχ! Οι δύο ομάδες ήταν αρκετά προσεκτικές στο πρώτο ημίωρο, για να ανοίξει κάπως ο ρυθμός μετά το 30' και να έρθει και το πρώτο γκολ. Ηταν στο 36', όταν ο Χέρμαν έφυγε από αριστερά και έκανε το γύρισμα, ο Χιτς απέκρουσε στην προσπάθεια του Τσάκα αλλά ο Ράφαελ με δυνατό σουτ έκανε το 1-0 για τους γηπεδούχους.

Η Μπορούσια ήλεγχε το ματς και στην επανάληψη αλλά στο 61' Νόρντβάιτ είδε κόκκινη κάρτα και από εκείνο το σημείο η Αουγκσμπουργκ πήρε τα πάνω της και ανέτρεψε την κατάσταση! Στο 72' ο Χόιμπιεργκ με τρομερό σουτ, το οποίο κόντραρε και σε αντίπαλο, έκανε το 1-1, για να ακολουθήσει στο 77' η πολύ ωραία κεφαλιά του Μάταβζ -μετά την σέντρα από δεξιά- για το 1-2! Οι Βαυαροί είχαν αρχίσει να πανηγυρίζουν για την έξοδο στο Europa League και το κερασάκι στην τούρτα ήταν το 1-3 στο 94', μετά την λόμπα του Μέλντερς και την λάθος εκτίμηση του τερματοφύλακα Ζόμερ.


Νίκησε και περιμένει τους... Τελικούς!

Μια από τις πέντε ομάδες στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα που δεν έχει υποβιβαστεί το Αμβούργο και το ρεκόρ μπορεί να μείνει... Βέβαια, για να σωθεί και να παίξει και την επόμενη σεζόν στη Bundesliga πρέπει να υπερκεράσει το εμπόδιο της Καρλσρούης ή της Λάουτερν στα μπαράζ! Πέρσι, ήταν η Γκρόιτερ Φιρτ στο ίδιο σκηνικό, όπου με δυο ισοπαλίες είχε έρθει η σωτηρία! Το Αμβούργο επικράτησε 2-0 της Σάλκε στο μεγαλύτερο ραντεβού της σεζόν και πήρε παράταση ζωής, αφού βρέθηκε στην 16η θέση! Η ομάδα του Λαμπαντία επικράτησε 2-0, αν και για να μην πέσει χρειάστηκε η ήττα της Φράιμπουργκ από το Ανόβερο. Κακό α' μέρος, αρκετό άγχος, χαμένες ευκαιρίες με τον Ολιτς. Ωστόσο, ο Κροάτης λύτρωσε την ομάδα του και με γκολ στο 49' πέτυχε το 1-0. Ο Ραϊκοβιτς στο 58΄ σφράγισε τη νίκη και πλέον το Αμβούργο θα περιμένει τους δυο... τελικούς για να έρθει η πολυπόθητη σωτηρία.

Λίγο ήθελε η Χόφενχαϊμ, σώθηκε η Χέρτα

Η Χόφενχαϊμ έλπιζε σε ήττα της Ντόρτμουντ, ώστε με δική της νίκη να έπαιρνε εκείνη την 7η θέση. Τελικά εκείνη έκανε αυτό που έπρεπε και πήρε το ματς με τη Χέρτα (2-1), αλλά το ίδιο συνέβη και με τη Μπορούσια, με συνέπεια η Χόφενχαϊμ στο -2 να μείνει οριστικά εκτός Ευρώπης. Ο Μοντέστ (8') άνοιξε νωρίς το σκορ, αλλά ο Μπέερενς (72') ισοφάρισε για τους Βερολινέζους που πάλευαν για να σωθούν τους. Ο Φιρμίνο (80') χάρισε το τρίποντο» στους γηπεδούχους, με τους φιλοξενούμενους να παραμένουν όμως στην κατηγορία παρά την ήττα τους. Και αυτό συνέβη χάρη στην ήττα της Φράιμπουργκ.

Επεσε η Φράιμπουργκ
Δεν ήταν το γρήγορο γκολ του Κιγιοτάκε (3'), μα το αυτογκόλ του Κρμας (84') εκείνο που ουσιαστικά έριξε τη Φράιμπουργκ. Εκείνος διαμόρφωσε προσωρινά το 2-0 υπέρ του Αννόβερο, με τον Πέτερσεν στις καθυστερήσεις (90'+2') να μειώνει στο τελικό 2-1, το οποίο έστειλε τους ηττημένους για 4η φορά στον υποβιβασμό (1997, 2002, 2005). Παράλληλα έτσι σώθηκαν όμως οι γηπεδούχοι. Για την ακρίβεια εκείνος που τους γλίτωσε ήταν ο Μίχαελ Φρόντσεκ, ο οποίος τους ανέλαβε μέσα στον Απρίλιο και με δύο νίκες στα ισάριθμα τελευταία παιχνίδια, τους κράτησε στη Μπουντεσλίγκα.

Αποτελέσματα

Μπάγερν - Μάιντζ 2-0

Ντόρτμουντ - Βέρντερ 3-2

Γκλάντμπαχ - Αουγκσμπουργκ 1-3

Χοφενχάιμ - Χέρτα 2-1

Ανόβερο - Φράιμπουργκ 2-1

Αϊντραχτ - Λεβερκούζεν 2-1

Αμβούργο - Σάλκε 2-0

Κολωνία - Βόλφσμπουργκ 2-2

Πάντερμπορντ - Στουτγκάρδη 1-2

Τελική Βαθμολογία

1. Μπάγερν 79 (Τσ. Λιγκ)
2. Βόλφσμπουργκ (Τσ. Λιγκ)
3. Γκλάντμπαχ (Τσ. Λιγκ)
- - - -
4. Λεβερκούζεν (Προκρ. Τσ. Λιγκ)
- - - -
5. Αουγκσμπουργκ (Γιουρόπα Λιγκ)
6. Σάλκε (Γιουρόπα Λιγκ)
7. Ντόρτμουντ (Γιουρόπα Λιγκ)
- - - -
8. Χοφενχάιμ
9. Αϊντραχτ
10. Βέρντερ
11. Μάιντζ
12. Κολωνία
13. Ανόβερο
14. Στουτγκάρδη
15. Χέρτα

- - - - -

16. Αμβούργο (Μπαράζ παραμονής)

- - - - -
17. Φράιμπουργκ (Υποβιβασμός)
18. Πάντερμπορν (Υποβιβασμός)

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα