Οταν το αλογάκι ήταν σούζα (pics&vid)

Οταν το αλογάκι ήταν σούζα (pics&vid)

bet365

H Λάρισα ήταν η τελευταία επαρχιακή ομάδα που πήγε στον τελικό και κατέκτησε το Κύπελλο και το gazzetta.gr θυμάται την «βυσσινί θύελλα» με αφορμή την συμμετοχή της Ξάνθης.

Δεν είναι εύκολο. Και γι' αυτό είναι σπάνιο. Επαρχιακή ομάδα να φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου. Πόσω μάλλον να το κατακτάει. Συνήθως στους τελικούς είναι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Αρης. Ομως με τον υποβιβασμό της ΑΕΚ και του Αρη βρέθηκαν ευκαιρίες. Η Ξάνθη την έπιασε από τα μαλλιά...

Πριν από την Ξάνθη το είχε πετύχει ο Αστέρας Τρίπολης όταν κι έχασε στον τελικό του Κυπέλλου από τον Ολυμπιακό. Μπορεί να συμβαίνει σπάνια το σενάριο Δαυίδ εναντίον Γολιάθ αλλά συμβαίνει. Είτε μιλάμε για επαρχιακή ομάδα, είτε όχι (Ατρόμητος δύο σερί χρονιές στον τελικό). Ομως η τελευταία ομάδα που έφτασε στον τελικό και το κατέκτησε πάλι με το σενάριο του αδύναμου εναντίον του ισχυρού ήταν η Λάρισα!



Το αλογάκι ήταν σούζα την περίοδο 2006/07 έφτασε στον τελικό (η αλήθεια είναι πως είχε και καλές κληρώσεις μέχρι να φτάσει σ' αυτόν) και το κατέκτησε κόντρα στον Παναθηναϊκό παρά το γεγονός ότι είχε ταυτόχρονα και το άγχος της παραμονής της στην κατηγορία (την κλείδωσε τελευταία αγωνιστική κόντρα στον Απόλλωνα Καλαμαριάς).

ΤΡΕΝΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΒΟΛΟ
Χρειάζεται και η τύχη. Προφανώς. Η Λάρισα μέχρι να φτάσει στον τελικό στον Βόλο δεν είχε αποκλείσει κάποιον από τους «μεγάλους». Η ΑΕΚ είχε αποκλειστεί από το Χαϊδάρι, ο Ολυμπιακός από τον ΠΑΣ και ο Παναθηναϊκός είχε αποκλείσει τον ΠΑΟΚ.

Η Λάρισα από την μεριά της έκανε περίπατο μέχρι τον τελικό. Αρχικά νίκησε τον Πανθρακικό και στη συνέχεια άφησε εκτός τον ΟΦΗ (χρειάστηκε διπλό παιχνίδι), την Κέρκυρα (στα προημιτελικά) και τον ΠΑΣ Γιάννινα (στα ημιτελικά). Προφανώς αυτό δεν μείωσε τον θρίαμβό της μιας και κατέκτησε το Κύπελλο μετά από 22 χρόνια!

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ
Στις 5 Μαϊου του 2007 Παναθηναϊκός και Λάρισα βρέθηκαν αντιμέτωποι στο Πανθεσσαλικό με τους «πράσινους» να φαντάζουν το ακλόνητο φαβορί για τον τίτλο. Κι όμως οι ισορροπίες άλλαξαν με την έναρξη του αγώνα όταν ο Φωτάκης εκτέλεσε το φάουλ στο 3' και ο Κόζλεϊ με κοντινή κεφαλιά άνοιξε το σκορ για την ΑΕΛ.



Μπορεί ο Παναθηναϊκός να ισοφάρισε στο 44' με πέναλτι του Παπαδόπουλου αλλά η Λάρισα κατάφερε και πήρε το τρόπαιο χάρη στο γκολ του Αντσουέ στο 82'. Και πάλι ο Φωτάκης έβγαλε την ασίστ με βαθιά μπαλιά στην πλάτη της άμυνας του Παναθηναϊκού (Γκούμας και Μόρις κυνήγησαν αλλά δεν έφτασαν τον επιθετικό της Λάρισας) και η Λάρισα πήρε το τρόπαιο.


Οι συνθέσεις:
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Εμπεντε, Βύντρα, Γκούμας, Μόρις, Λεοντίου, Τζιόλης (86' Μπίσκαν), Ιβανσιτς, Νίλσον (83' Σέριτς), Νίνης (73' Ρομέρο), Παπαδόπουλος, Μάντζιος
Βίκτορ Μουνιόθ

ΛΑΡΙΣΑ: Κοτσόλης, Βενετίδης, Νταμπίζας, Γκαλίτσιος, Φέρστερ, Κλέιτον (85' Βάλλας), Φωτάκης, Μπασιλά, Διγκόζης, Αλωνεύτης (73' Καλαντζής), Κόζλεϊ (60' Αντσουέ)
Γιώργος Δώνης

ΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ

-
Τον Στέλιο Βενετίδη να κατακτάει το τρόπαιο με τρεις διαφορετικές ομάδες. Μετά τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό το κατέκτησε με την Λάρισα.

-
Τον πανηγυρισμό του Νίκου Νταμπίζα στο γκολ του Αντσουέ (θα τον βρείτε στο video). Αργότερα έγινε τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού.


-
Τον Νασίφ Μόρις να κυνηγάει τον Αντσουέ και να φωνάζει στον Εμπεντε να βγει (επίσης φαίνεται στο video)

-
Η απίστευτη χαμένη ευκαιρία του Μάντζιου στο τέλος του αγώνα (στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων) όταν σε κενό τέρμα δεν καταφέρνει να κάνει καν πλασέ και έστειλε την μπάλα κατευθείαν στα χέρια του Κοτσόλη ο οποίος είχε εξουδετερωθεί.


-
Τον Σίλβα Κλέιτον να κατακτά το πρώτο του Κύπελλο. Λίγα χρόνια μετά (το 2010) θα το κατακτούσε και με τον Παναθηναϊκό.

-
Τον Γκαλίτσιο να παίζει δεξί μπακ και να φοράει στην φανέλα το «7»

-
Τον Γιώργο Δώνη να γράφει ιστορία ως ο νεότερος προπονητής που κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος. Ηταν μόλις 38 ετών.

-
Οτι στον Παναθηναϊκό ήταν ο Βίκτορ Σάντσες (ναι ο βοηθός του Μίτσελ και τώρα προπονητής στην Ντεπορτίβο) ο οποίος ήταν εκτός αποστολής για τον τελικό.


-
Στις κερκίδες του γηπέδου ήταν ο Αντώνης Ρέμος μαζί με την Ζέτα Μακρυπούλια ενώ το ματς είδε και ο Πύρρος Δήμας.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα