Η ΕΠΟ θέλει να βγάλει από τη μύγα... ξύγκι

Νίκος Ρόλλας
Η ΕΠΟ θέλει να βγάλει από τη μύγα... ξύγκι

bet365

Την ώρα που η οικονομία του ελληνικού ποδοσφαίρου πάει από το κακό στο χειρότερο, η ΕΠΟ ζητάει για την εκπροσώπηση παικτών ποσά, πολλαπλάσια από τα αντίστοιχα σε Αγγλία, Ιταλία και Γερμανία.

Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι λογικό δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον χώρο του αθλητισμού και συγκεκριμένα του ποδοσφαίρου. Τα μπάτζετ των ομάδων έχουν πέσει δραματικά, οι απολαβές των παικτών μειώνονται, ενώ δεν αποτελεί έκπληξη για ένα σύλλογο η καθυστέρηση των πληρωμών...

Η ΕΠΟ όμως φαίνεται πως έχει μία διαφορετική άποψη, καθώς πιστεύει οτι τα συμβόλαια στην χώρα μας είναι καλύτερα και μεγαλύτερα από ότι τα αντίστοιχα στην Premier League, τηνSerie A και την Bundesliga. Δεν μπορεί να εξηγηθούν διαφορετικά άλλωστε, τα ποσά που όρισε πως θα πρέπει να πληρώνουν οι ατζέντηδες για την εξασφάλιση της εγγραφής τους στα μητρώα και την εκπροσώπηση των ποδοσφαιριστών.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή... Με απόφαση της FIFA, από 1/4 το επάγγελμα των ατζέντηδων πλέον «άνοιξε» και μπορεί να το εξασκήσει οποιασδήποτε. Κάτι που σημαίνει οτι πλέον ο ενδιαφερόμενος δεν χρειάζεται να δώσει εξετάσεις και να ακολουθήσει τις υπόλοιπες διαδικασίες, προκειμένου να έχει την σχετική άδεια και να μπορεί να λειτουργεί ως εκπρόσωπος κάποιου ποδοσφαιριστή.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να πάει στην ΕΠΟ και να γραφτεί στα μητρώα της, έχοντας τα απαραίτητα. Εδώ όμως αρχίζουν τα... ωραία. Η εγγραφή αυτή, σύμφωνα με την απόφαση που θα συζητηθεί στο επόμενο Δ.Σ, κοστίζει 2.000 ευρώ, την ώρα που σε άλλες χώρες, με πιο εμπορικά πρωταθλήματα, τα χρήματα που απαιτούνται είναι κατά πολύ λιγότερα. Θέλετε παραδείγματα; Στην Αγγλία και στην Γερμανία είναι δωρεάν. Στην Ολλανδία είναι 540 ευρώ, ενώ στην Ιταλία είναι 500. Και αν θέλετε να δείτε παραδείγματα χαμηλότερου επιπέδου πρωταθλημάτων, ας πάμε στην Κύπρο όπου και εκεί είναι δωρεάν.

Και δεν είναι μόνο αυτό το στοιχείο, που προκαλεί εντύπωση... Στο Ελληνική Ομοσπονδία αποφάσισαν πως κάθε ατζέντης για την κατάθεση ενός συμβολαίου χρειάζεται να καταβάλει 500 ευρώ. Θέλετε να μάθετε ποιο είναι το ανάλογο ποσό στις χώρες που αναφέραμε πιο πριν; Στην Αγγλία δωρεάν, στην Γερμανία δωρεάν, στην Ολλανδία δωρεάν, στην Ιταλία 150 ευρώ και στην Κύπρο 130.



Και να σκεφτεί κανείς πως με εξαίρεση την Κύπρο, τα συμβόλαια στα παραπάνω πρωταθλήματα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα αυτών που υπάρχουν στην Ελλάδα. Κάτι που σημαίνει οτι τα χρήματα που θα λάβει κάθε ατζέντης από το ποσοστό που του αναλογεί και το οποίο έχει πέσει από το 10% που είχε ορίσει η αγορά μέχρι πρότινος, θα είναι περισσότερα... Για παράδειγμα στην 3η κατηγορία της Ιταλίας ο μέσος όρος των συμβολαίων είναι 60.000 ευρώ. Φανταστείτε δηλαδή τι γίνεται στην Serie B ή στην Serie A...

Εδώ στην Ελλάδα και με εξαίρεση τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό, όλες οι υπόλοιπες ομάδες της SuperLeague έχουν ως... ταβάνι των συμβολαίων τους τα 150.000 ευρώ. Και αυτά σε εξαιρετικές περιπτώσεις, καθώς τις περισσότερες φορές περιορίζονται σε πενταψήφιο νούμερο. Για το τί γίνεται σε Football League και Γ' Εθνική δεν χρειάζεται να συζητάμε, καθώς εκεί οι περισσότεροι παίκτες αγωνίζονται για ένα... κομμάτι ψωμί.

Εκτός από όλα αυτά και τις μεγάλες οικονομικές ανισότητες, υπάρχει διαφορά και στις υπηρεσίες που προσφέρει η κάθε Ομοσπονδία, σε αντίθεση με την ελληνική. Στην Ιταλία ας πούμε, κάθε ατζέντης λαμβάνει κάθε χρόνο με αύξοντα και μοναδικό αριθμό, προτυπωμένα και επίσημα τα συμβόλαια που επιβεβαιώνουν την νόμιμη εκπροσώπηση του εκάστοτε ποδοσφαιριστή. Εδώ δεν υπάρχει κάποιο ανάλογο επίσημο έγγραφο...

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, η απόφαση από την ΕΠΟ σχετικά με τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλουν οι ατζέντηδες με έδρα την Ελλάδα, πάρθηκε χωρίς κριτήρια και αν υπήρχε κάποιο, αυτό ήταν το «πόσα χρήματα θα ήθελε η Ομοσπονδία να βάλει στα ταμεία της» από όλη αυτή την υπόθεση...

 

Τελευταία Νέα