Η Μπαρτσελόνα μέσα απ' τα μάτια και τα λόγια του Πεπ

Η Μπαρτσελόνα μέσα απ' τα μάτια και τα λόγια του Πεπ

Η Μπαρτσελόνα μέσα απ' τα μάτια και τα λόγια του Πεπ

bet365

Το gazzetta.gr θυμάται πως ο Γκουαρντιόλα προσέγγιζε κάθε πρόκληση στον πάγκο της Μπαρτσελόνα μέσα από τα κατά καιρούς λεγόμενα του ιδίου.

Ο πρωτομάστορας των μεγάλων επιτυχιών των «μπλαουγκράνα» την τετραετία 2008-2012, προετοιμάζεται ψυχολογικά για την επιστροφή του στο κατάμεστο «Καμπ Νόου», όπου αναμένεται να χειροκροτηθεί από τους πρώην ποδοσφαιριστές του και τους οπαδούς του συλλόγου της Καταλονίας, προτού αρχίσει η πρώτη από τις δύο «μάχες» με τη Μπάγερν Μονάχου για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι μεν Καταλανοί υποστήριξαν ότι είναι αβαντάζ για τους Βαυαρούς το γεγονός πως ο Γκουαρντιόλα γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις από τη Μπαρτσελόνα, ενώ ο ίδιος έκανε λόγο για πλεονέκτημα της πρώην ομάδα του που γνωρίζει τον ίδιο και τον τρόπο που σκέφτεται...

Οι Ινιέστα, Τσάβι, Πικέ και Μέσι ήταν οι «κολώνες» της Μπαρτσελόνα στους 14 τίτλους επί ηγεσίας Γκουαρντιόλα και παρά το γεγονός πως πλέον η ομάδα έχει αλλάξει τακτική και ταυτότητα, όσα γνωρίζουν αυτοί οι τέσσερις μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Φυσικά, η δυνατή φιλία με τον Λουίς Ενρίκε και η συνεργασία τους στην ποδοσφαιρική τους καριέρα, κάνει ιδιαίτερη και την κόντρα των πάγκων.

Ο πρώην προπονητής των «μπλαουγκράνα» σέβεται απεριόριστα τον ισπανικό σύλλογο, τον θεωρεί δεύτερο σπίτι του, όμως καλείται να δώσει προτεραιότητα στον επαγγελματισμό του απόψε και στη ρεβάνς της επόμενης εβδομάδας.

Το gazzetta.gr λίγες ώρες πριν από την πρώτη κόντρα Μπαρτσελόνα – Μπάγερν Μονάχου στο «Καμπ Νόου», θυμάται και θυμίζει τη θητεία του Γκουαρντιόλα στο καμάρι της Βαρκελώνης, μέσα από τα κατά καιρούς λεγόμενά του στις αξιομνημόνευτες στιγμές...

-Το 2008, στην πρόσληψή του: «Δεν μπορώ να υποσχεθώ τίτλους γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται, όμως μπορώ να υποσχεθώ ότι οι οπαδοί μας θα είναι περήφανοι για την ομάδα. Σας δίνω το λόγο μου για την τεράστια προσπάθεια που θα κάνουμε σε όλους τους τομείς και για τις μάχες που θα δώσουμε. Δεν ξέρω αν θα βγούμε νικητές, όμως ξέρω ότι θα επιμείνουμε με πείσμα. Δέστε τις ζώνες σας γιατί ξεκινάμε και θα διασκεδάσουμε...».

-Μετά το Τσάμπιονς Λιγκ του 2009: «Πετύχαμε κάτι εκπληκτικό. Φτάσαμε στο ταβάνι! Δεν ξερω τι άλλο μπορεί να υπάρχει για να το ξεπεράσουμε... Δεν είμαστε η καλύτερη Μπαρτσελόνα όλων των εποχών, όμως κάναμε εκπληκτική σεζόν. Θα ήθελα να συγχαρώ τους ποδοσφαιριστές μου αλλά και τους οπαδούς του συλλόγου για τη στήριξή τους. Ήταν πολύ ωραίο που σαν ποδοσφαιριστής πήρα το ευρωπαϊκό και τώρα που έχουμε πλέον τρία, προχωράμε για να γίνουμε μια από τις ομάδες που θα μείνουν στην ιστορία».

-Στην ανανέωση του συμβολαίου του, το 2011: «Δεν θέλω να μείνω σε αυτά που έχουμε ήδη καταφέρει. Θέλω να συνεχίσουμε με νίκες και επιτυχίες.Δεν υπάρχει πουθενά καλύτερα από τη Μπαρτσελόνα».

-Πριν από τον τελικό του ΤσάμπιονςΛιγκ, το 2011: «Πρέπει να παίξουμε πολύ καλύτερα από το 2009. Ας είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να εμφανιστούμε ακόμα καλύτεροι απ' ότι το κάναμε πριν από δύο χρόνια για να πάρουμε το τρόπαιο. Χρειαζόμαστε ταχύτητα και σταθερότητα. Το έχω επισημάνει πολλάκις στους ποδοσφαιριστές μου τις τελευταίες μέρες για να εμφανιστούν όσο γίνεται καλύτεροι στον τελικό και να γιορτάσουμε ξανά. Αν παίξουμε όπως το κάναμε το 2009 στη Ρώμη, είμαστε χαμένοι».

-Τη στιγμή της αποχώρησής του, το 2012: «Έπειτα από τέσσερα χρόνια και τόσα κατορθώματα, ήρθε η φθορά στο κίνητρο... Ίδιοι ποδοσφαιριστές κάθε μέρα στην προπόνηση, ίδιοι αντίπαλοι, ίδιοι δημοσιογράφοι, ίδια παιχνίδια...».

-Για τον τρόπο σκέψης του γύρω από το ποδόσφαιρο: «Κάθε μέρα κάθομαι και βλέπω βίντεο με αγώνες. Τότε έρχεται η έμπνευση, είναι η στιγμή που αντιλαμβάνομαι την ουσία στην επιλογή που έκανα για το επάγγελμα. Ξέρω πως να κερδίζω. Μόλις αντιλαμβάνομαι ότι έχω μάθει κάτι χρήσιμο για το ποδόσφαιρο και μπορεί να με βοηθήσει, τότε αποκτά νόημα η δουλειά μου».

-Για το τίκι-τάκα, το οποίο απεχθανόταν: «Σιχαίνομαι τον χαρακτηρισμό τίκι-τάκα. Δεν θέλω ν'ακούω για τίκι-τάκα, είναι χάλια ορισμός. Σημαίνει ότι απλά μεταβιβάζει τη μπάλα ο ένας στον άλλον απλά για να το κάνει δίχως απώτερο σκοπό ή πρόθεση για επίθεση και γκολ. Δεν θέλω να υιοθετήσουν οι ποδοσφαιριστές μου αυτό τον αισχρό χαρακτηρισμό τίκι-τάκα για το παιχνίδι που κάνουμε».

BONUS

-Για τον Λιονέλ Μέσι: «Δεν χρειάζεται να γράφετε λέξεις για τον Λιονέλ, ούτε να αναλύετε το παιχνίδι του και τις κινήσεις του. Απλά παρακολουθείστε τον και απολαύστε τον...».

-Ο Μέσι για τον Πεπ: «Από την πρώτη μέρα κέρδισε την εμπιστοσύνη μας και μας έκανε να είμαστε περήφανοι για τη δουλειά μας, να διψούμε για τίτλους και επιτυχίες και να έχουμε συνεχές ισχυρό κίνητρο. Όταν όλα άρχισα να μπαίνουν σε μια σειρά και να βλέπουμε τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς μέσα από τις νίκες και τους τίτλους, έτσι δυνάμωνε και η αυτοπεποίθησή μας».

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα