Κοντονής: «Ολοι θα είναι υπό τον έλεγχο του νόμου»

Κοντονής: «Ολοι θα είναι υπό τον έλεγχο του νόμου»

bet365

Το gazzetta.gr είναι στη Βουλή και σας ενημερώνει για όσα γίνονται στην ψήφιση του αθλητικού νόμου που σχετίζεται με το Grexit. Κοντονής: «Δεν υπήρχε θέμα αποκλεισμού των ομάδων».

Αυτό που φάνηκε χθες, επιβεβαιώθηκε και σήμερα καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο του Grexit, μετά τη συνάντηση Κοντονή - Τσίπρα που αποκάλυψε το gazzetta.gr. O Yφυπουργός Αθλητισμού έκανε τις αλλαγές που φαίνεται ότι ικανοποιούν τις ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ και πλέον απομένει η ψήφιση του αθλητικού νόμου, που μπορεί να ολοκληρωθεί και σήμερα!

Κοντονής: «Στην ανυποληψία το ελληνικό ποδόσφαιρο»

Τη συζήτηση στην Βουλή ξεκίνησε ο επισπεύδων Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ο οποίος ξεκίνησε με περιγραφή της κατάστασης που βρήκε με μελανά χρώματα. Συγκεκριμένα είπε:

«Πρώτον υπήρχε εκτεταμένη ανυποληψία στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ανυποληψία μέσα από γεγονότα και καταστάσεις. Δεύτερον, Υπήρχε η αίσθηση στην κοινωνία για εκτεταμένη διαφθορά στο χώρο και τρίτον, μόνιμες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών και οπαδών και αστυνομίας, με αποτέλεσμα κάθε Σαββατοκύριακο να υπάρχει μόνιμη αιμορραγία έννομης τάξης. Ο Αθλητισμός ήταν πεδίο σύγκρουσης οικονομικών συμφερόντων και πεδίο στράτευσης οπαδών για να δημιουργηθούν καταστάσεις», είπε ο Κοντονής και πέταξε τα κερφιά του για το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ: «Σε κανέναν άλλο τομέα της δημόσιας ζωής δεν είναι τόσο ελαχιστοποιημένη η παρουσία και η δυνατότητα παρέμβασης της Πολιτείας. Κάνουμε πλέον σαφές σε όλους αλλά και στις ομοσπονδίες, ότι θα τηρηθούν όλα όσα αναφέρει ο νόμος. Ο αθλητισμός δεν θα είναι πλέον πεδίο άσκησης συμφερόντων και πεδίο σύγκρουσης οικονομικών συμφερόντων. Ας το αντιληφθούν όλοι, ότι θα είναι υπό τον έλεγχο του νόμου. Του νόμου που ποτέ δεν εφαρμόστηκε γιατί δεν υπήρχαν κυρώσεις.»

Οσο για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, επιγραμματικά είπε ότι θα καθιερωθούν το ηλεκτρονικό εισιτήριο, οι τακτικοί δικαστές, το περιουσιολόγιο, η αντιμετώπιση των ύποπτων αγώνων, η στελέχωση της ΔΕΑΒ ενώ καταργείται το άρθρο 29 με τη διάταξη η οποία προέβλεπε για το ποδόσφαιρο, όχι καθεστώς αυτοδιοίκητου, αλλά αυτονομίας!

Ο Κοντονής αναφέρθηκε και στην εγκληματική οργάνωση: «Αυτή την ώρα που συζητούσαμε για το αθλητικό νομοσχέδιο, παρακολουθούσαμε παρέλαση ύποπτων στον ανακριτή, στους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κακούργημα, ένα καθεστώς που έχει θεσμοθετηθεί τα τελευταία χρόνια, ένα καθεστώς φαυλότητας...»

Για το ενδεχόμενο του Grexit είπε: «Ελεγαν πολλοί ότι υπάρχει κίνδυνος αποκλεισμού. Η κυβέρνηση, όμως, είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι ούτε στις προθέσεις της είναι, ούτε στη διάθεση της, να γίνει ένα Grexit. Δεν το θέλαμε ποτέ, καθώς τονίζουμε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί για το καλό του ελληνικού λαού. Είχαμε επικοινωνία με την ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ και δεν συμφωνήσαμε σε τρία θέματα τα οποία σας τα εξηγώ: Η πρώτη παρατήρηση ήταν σχετική με τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων, η οποία ήταν τελικά ανώδυνη και δεν είχαμε πρόβλημα, γιατί υπάρχει αλλού στο νομοσχέδιο.

Επίσης επιμέναμε για το θέμα των τακτικών δικαστών, από τη στιγμή που αρκετοί από τους κατηγορούμενους το τελευταίο διάστημα, είναι δικαστές στο χώρο του ποδοσφαίρου. Τελικά καταθέσαμε νέα πρόταση και πήγα στη Γενεύη όπου είχαμε εποικοδομητικό διάλογο και μετά από πολύωρες συζητήσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις, βρήκαμε λύση. Δέχτηκαν τους τακτικές δικαστές, ενώ εμείς δεν δεχθήκαμε την πρόταση τους να τους επιλέγει η ΕΠΟ. Τελικά θα επιλέγονται από μία λίστα που θα προτείνουν οι προϊστάμενοι του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας.

Οσον αφορά στο άρθρο 15, ουδέποτε οι διεθνείς Ομοσπονδίες δεν ζήτησαν να συνεχιστεί η λειτουργία της ΕΠΟ με το καθεστώς της αυτονομίας. Τελικά καταλήξαμε σε μία κοινή πρόταση όπου προστέθηκε επιπλέον η διάταξη «λαμβανομένου υπόψη πως η ΕΠΟ διαχειρίζεται τις εσωτερικές της υποθέσεις ανεξάρτητα και χωρίς επιρροή από τρίτους». Δώσαμε μια σκληρή μάχη αλλά όχι με τις διεθνείς ομοσπονδίες αλλά με τα συμφέροντα που λυμαίνονται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τις διεθνείς ομοσπονδίες τις καλούμε να εμπλέκονται και να καταστείλουν παθογένειες, σε πρώτο χρόνο, και χωρίς να εμπλέκεται η Κυβέρνηση στο πλαίσιο των αυτοδιοικητικών τους λειτουργιών...».

Αίσθηση, όμως, προκάλεσε και η επίθεση που έκανε ο Υφυπουργός Αθλητισμού σε δημοσιογράφους: «Υπήρχαν κάποιοι έγκριτοι δημοσιογράφοι που τη μία μας έλεγαν να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ και από την άλλη μας συγκαλούσαν να μην πάμε για Grexit. Είναι κι αυτά ένα σημείο της παθογένειας του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Τέλος, ο υφυπουργός εξήρε τις προσπάθειες του προκατόχου του επί κυβερνήσεως ΝΔ, Γιάννη Ανδριανού, δηλώνοντας πως πολλές απ' τις ιδέες που περιλαμβάνονταν στο αθλητικό νομοσχέδιο που δεν πρόλαβε ο Γ. Ανδριανός να καταθέσει στη Βουλή, θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στο επόμενο αθλητικό νομοσχέδιο.

Η θετική αυτή αναφορά του Κοντονή, δεν απέτρεψε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, να τον εγκαλέσει για τη διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε: «Δεν είναι τιμητικό να πηγαίνετε άρον-άρον στη Γενεύη με τους νομικούς σας συμβούλους, τη στιγμή που μπορούσατε να αποφύγετε από την πρώτη στιγμή αυτόν τον μαραθώνιο» παρατήρησε ο Βρούτσης, καλωσορίζοντας «την επιστροφή της κυβέρνησης στη λογική» και την αποφυγή του «ποδοσφαιρικού grexit». «Μακάρι το πνεύμα της επιστροφής στη λογική να επικρατήσει και στην άλλη διαπραγμάτευση που κάνει η χώρα για την οικονομία της» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Η κυβέρνηση αυτή κινείται εντός της λογικής πάντα και για όλα τα θέματα» απάντησε ενοχλημένος ο Σ. Κοντονής.

Κουκοδήμος: «Κάνατε κωλοτούμπα...»

Για την Νέα Δημοκρατία μίλησε ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος, που ξεκίνησε την αγόρευση του με μια εκπληκτική ατάκα. «Κάνατε κωλοτούμπες κύριε Κοντονή! Αν η η κωλοτούμπα ήταν άθλημα τότε θα είχατε πάρει το πρωτάθλημα, αν ήταν εργόχειρο, θα είχατε κάνει την προίκα σας!»

Στη συνέχεια είπε: «Να σταθούμε πιο πολύ στους ανθρώπους που αφιέρωσαν την ζωή τους στον αθλητισμός και στην Βουλή υπάρχουν αρκετοί. Αυτούς έπρεπε να ακούσετε και όχι την UEFA, όχι να κάνετε κωλοτούμπα. Αν ήταν άθλημα, θα είχατε πάρει το πρωτάθλημα. Προς τι όλος ο θόρυβος δηλώσεων, ότι δε κάνετε πίσω; Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε την βία στα γήπεδα με ένα νομοσχέδιο. Δυστυχώς βία υπάρχει σε όλους τους τομείς, παράδειγμα το συμβάν με τον κ. Βαρουφάκη. Πρέπει να καταπολεμηθεί η βία μέσα από την μείωση της ανεργίας, αλλά και μέσα από την “Παδεία”. Φέρνεται δύο άρθρα “τσόντα” σε ένα νομοσχέδιο αντί για ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο που θα φέρει λύση».

Eκ μέρους της Χρυσής Αυγής μίλησε ο Αντώνης Γρέγος: «Τείνει να μετατραπεί σε νομοσχέδιο UEFA, καλή η συμβολή τους, αλλά όχι να μας επιβάλουν τι θα ψηφίσουμε. Μιλάτε για βία και την καταπολέμησή της, όταν παραμένει το άβατο των Εξαρχείων κ.α. Και κυκλοφορούν κουκουλοφόροι. Όλα είναι θέμα ενημέρωσης και παιδείας. Η πρόληψη θα έχει ελάχιστο κόστος, αλλά τεράστια οφέλη! Είναι δύσκολο να τοποθετηθούν κάμερες σε όλα τα γήπεδα, ακόμα και στα μικρά, όχι μόνο στα μεγάλα που ήδη υπάρχουν. Πρέπει να υπάρχουν πρόστιμα, αλλά όχι υπέρογκα και εισπρακτικού χαρακτήρα.

Ένα ακόμα θέμα είναι το πως θα κρίνεται το μέγεθος των επεισοδίων. Θα πρέπει να υπάρχουν αμερόληπτοι παρατηρητές, που θα κρατούν αρχείο. Απαιτούμε επίσης την παραδειγματική τιμωρία όταν θα ακούγονται αντεθνικά συνθήματα. Όσο για τα... ρατσιστικά συνθήματα, ποιος μπορεί να τα κρίνει; Αν κάποιος πει πως η Κων/πολη είναι Ελληνική, που εντοπίζεται ο ρατσιστικός χαρακτήρας; Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο το πως γίνονται οι εκλογές στην ΕΠΟ, είναι πολύ σημαντικό να το μάθουμε κ. Υπουργέ. Παράλληλα, πολλές φορές τα επεισόδια προκαλούνται από δηλώσεις παραγόντων και αποφάσεις διαιτητών, δε πρέπει να το παραβλέψουμε αυτό. Πρέπει να προστατέψουμε την Εθνική που μας έχει κάνει, τους περισσότερους, περήφανους. Γιατί υπάρχουν και κάποιοι από Αριστερές παρατάξεις που δεν νιώθουν περηφάνια».

Για το ΠΟΤΑΜΙ, ο Γιώργος Μαυρωτάς είπε:«Τόσο εγώ, όσο και το Ποτάμι, είμαστε ευαισθητοποιημένοι στο κομμάτι του Bulling και των επεισοδίων, πράγματα που θεωρούμε αλληλένδετα. Το ποδόσφαιρο νοσεί και αντί για οικογένειες, στα γήπεδα βλέπουμε στρατούς. Βασική μας ένσταση είναι στο Άρθρο 1 όπου δίνει εξουσία σε ένα ασαφές πλαίσιο και αυτοκρατορικές αρμοδιότητες στον Υπουργό. Και θα πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας πως, ακόμα κι αν ο ίδιος έχει το σθένος να καταπολεμήσει όλη αυτή την κατάσταση, δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί για τους επόμενους, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι νομοθετούμε και για το μέλλον. Πρέπει να παραδεχτούμε πως υπάρχουν σχέσεις μεταξύ διοικήσεων και οργανωμένων, αρκεί να δούμε ποιοι βρίσκονται στην διοίκηση των του Ερασιτέχνη σε πολλές ομάδες για να το καταλάβουμε».

Για το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει παρών: «Αν δεν αντιμετωπίσουμε την ρίζα του προβλήματος, δε θα έχουμε αποτέλεσμα και απλά, κάθε φορά, θα ερχόμαστε να συζητήσουμε τι πήγε στραβά. Μέτρα αυστηρά υπήρχαν αλλά αποτέλεσμα δεν είδαμε. Βία και στημένα παιχνίδια, είναι αυτό που συναντάμε, αντί για την ευγενή άμυλα που έπρεπε ο αθλητισμός να προάγει. Η κατάσταση ξέφυγε όταν το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό, όταν μπήκαν στον χώρο μεγάλοι επιχειρηματίες, τα λεφτά της UEFA και το στοίχημα. Όλα αυτά έκαναν τον κόσμο να γυρίσει αηδιασμένος την πλάτη του σε όλο αυτό. Το νομοσχέδιο επιχειρεί να χτυπήσει τις συνέπειες και όχι το ίδιο το πρόβλημα που τις προκαλεί. Και αυτό δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα. Οι προτάσεις του ΚΚΕ: α) Κατάργηση της συμμετοχής των Ελληνικών ομάδων στο στοίχημα. β) ΠΑΕ και ΚΑΕ στο Υπ. Ανάπτυξης, να ελέγχονται όπως όλες οι άλλες επιχειρήσεις και του Υπ. Παιδείας να είναι υπεύθυνο για τον πραγματικό αθλητισμό, τον μαζικό. γ) Καμία χρηματοδότηση, ούτε άμεση, ούτε έμμεση, ούτε μέσα από διαγραφή χρεών. δ) Απαγόρευση δανεισμού στην ίδια κατηγορίας, γιατί υπάρχει η γενική αίσθηση ομάδων-δορυφόρων και πρέπει να καταπολεμηθεί. Εμείς θα ψηφίσουμε «Παρών» γιατί δεν είναι σε αρνητική κατεύθυνση.»

Διαβάστε εδώ τι είπε ο Παύλος Χαϊκάλης που ζήτησε από την ΟΥΕΦΑ διαβεβαίωση ότι εγκρίνει το άρθρο 15.

Η Εύη Χριστοδουλοπούλου, για το ΠΑΣΟΚ, είπε: «Ακόμα δεν έχουμε υπογεγραμμένες τις ρυθμίσεις που πρέπει να ψηφίσουμε. Παραδεχόμαστε πως οι ρυθμίσεις που φέρνει ο κ. Κοντονής είναι σε σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει να γίνουν, όμως, ενέργειες. Θα πρέπει για παράδειγμα το Υπ. Ανάπτυξης να ελέγχει όλες τις Α.Ε. Οι ρυθμίζεις είναι άλλη μία αυστηροποίηση. Εμείς θα τις ψηφίσουμε, αλλά... το μετά είναι το θέμα. Πρέπει να τεθούν οι παράγοντες του Ελληνικού Αθλητισμού προ των ευθυνών τους. Να σπάσουμε το σπυρί της βίας, όλοι μαζί και ίσως αυτό να είναι το πρώτο βήμα για μεγάλες συναίνεσης που χρειάζεται η χώρα μας».

Στη συζήτηση παρενέβη μεταξύ άλλων και ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουϊκ: «Βάζυμε πλάτη όχι μόνο στην Κυβέρνηση, αλλά και στον ίδιο τον Υπουργό, ο οποίος έφερε ένα νομοσχέδιο για να χτυπήσει το κακό στη ρίζα του. Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι σε αυτό το νομοσχέδιο. Έφερε ένα νομοσχέδιο κατά τη δική του γνώμη και έγινε η διαβούλευση. Τηρήθηκαν με την τροπολογία οι επισημάνσεις Ινφαντίνο. Δεν θα παίξουμε με τις λέξεις. Να σταλεί στο κείμενο και να μας απαντήσει για να τελειώνουμε. Μέχρι το τέλος της ημέρας, το πρόσημο θα είναι θετικό. Γίνεται πολλή φασαρία για το τίποτα. Οι ΑΝΕΛ βάζουν πλάτη στον Υπουργό για να μπορώ και εγώ να πηγαίνω με τα εγγόνια μου στο γήπεδο.

Δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν στα ευρωπαϊκά παιχνίδια των ομάδων όλοι να κάθονται Παναγίες και να συμβαίνουν επεισόδια ακόμα και σε παιχνίδια ήσσονος σημασίας. Μπορεί να συνεχιστεί αυτή η αθλιότητα; Να καθυβρίζονται μάνες; Μόνο μια φορά ένας διαιτητής είχε τα κότσια να διακόψει παιχνίδι γι' αυτό το λόγο. Προσωπικά εμένα μ' απασχολεί και η παραποίηση του εθνικού ύμνου από την κερκίδα. Ο εθνικός ύμνος είναι εθνικός ύμνος».

«Μάχη» στην Βουλή για τον Τύπο

Έντονη κριτική άσκησε ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Μπουκώρος στο νομοσχέδιο για τον Αθλητισμό, κατηγορώντας την κυβέρνηση για παρέμβαση στον Τύπο.

Ο κ. Μπουκώρος, κατά την ομιλία του, εξέφρασε τις αντιδράσεις του για τα πρόστιμα σε ΜΜΕ, τονίζοντας ότι «το χέρι του κράτους στον Τύπο είναι επικίνδυνη υπόθεση», προσθέτοντας ότι «έπρεπε να κάνετε εξαντλητικό διάλογο».

Τόνισε δε ότι «βλέποντας τη σύντομη ιστορία αυτού του νομοσχεδίου, ξεκινήσατε με φουλ επίθεση και μετά πήγατε σε μία συζήτηση, βάζοντας πολύ νερό στο κρασί σας και έτσι αποφύγαμε το grexit από τις διεθνείς οργανώσεις».

Η τοποθέτηση αυτή της ΝΔ προκάλεσε την «έκρηξη» του κ. Κοντονή, ο οποίος ύστερα από παρέκκλιση του προεδρείου κατέβασε τους τόνους για να απαντήσει: «Θέλω να τονίσω ότι κάνουμε μία συζήτηση επί ενός σχεδίου, αυτό έχει συγκεκριμένες διατάξεις. Πρέπει να ερχόμαστε εδώ και να κάνουμε κριτική για διατάξεις που υπάρχουν, όχι που φανταζόμαστε ότι υπάρχουν» και πρόσθεσε «υπάρχει πουθενά στο νομοσχέδιο ότι επιβάλλονται πρόστιμα σε δημοσιογράφους; αν είναι δυνατόν, όχι μόνο δεν επιβάλλεται αυτό αλλά είχαμε διάλογο με τις δημοσιογραφικές ενώσεις, ασχέτως αν δεν συμφωνήσαμε». «Να κάνουμε κριτική, όχι έτσι για να λέμε κουβέντες», τόνισε ο κ. Κοντονής.

Επιμένει στην κριτική για τις τροπολογίες ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Βρούτσης και αναφέρθηκε εκ νέου στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να προτείνει τα ξημερώματα απόσυρσή τους, ενώ μετά αποφάσισε ονομαστική ψηφοφορία.

Αναρωτήθηκε τότε «γιατί να υπάρχει ο κανονισμός της Βουλής, να τον καταργήσαμε αν είναι». Εξαπέλυσε επίθεση κατά του υπουργού, αναφερόμενος στο επεισόδιο αντιπαράθεσης με τον κ. Μπουκώρο, υπογραμμίζοντας ότι στην εικόνα αυτή, έρχεται και υπουργός, ο οποίος παρεμβαίνει και διακόπτει την ώρα που μιλάει βουλευτής της αντιπολίτευσης και τον προσβάλλει και τον διορθώνει.

«Πού το είδατε να συμβαίνει αυτό κ. υπουργέ. Πού νομίζετε ότι βρισκόσαστε;», τόνισε ο κ. Βρούτσης. Επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ άσκησε κριτική τόσο στην εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, λόγω των αντιφατικών τοποθετήσεων.

 

Τελευταία Νέα