Football Tactical Analysis: Ρεάλ Μαδρίτης - Ατλέτικο Μαδρίτης (pics)

Gazzetta team
Football Tactical Analysis: Ρεάλ Μαδρίτης - Ατλέτικο Μαδρίτης (pics)

bet365

Ο Μιχάλης Τσοκακτσίδης, προπονητής και συγγραφέας βιβλίων προπονητικής, αναλύει στο gazzetta.gr με γραφήματα τη μεγάλη νίκη-πρόκριση της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Ατλέτικο!

Του Μιχαήλ Τσοκακτσίδη

Ο Μιχάλης Τσοκακτσίδης γεννήθηκε στη Γερμανία και ζει στη Δράμα. Είναι κάτοχος προπονητικού διπλώματος UEFA A’, όπως επίσης και πτυχίου καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα το ποδόσφαιρο. Έχει γράψει 2 βιβλία προπονητικής ποδοσφαίρου, με το πρώτο να έχει μεταφραστεί ήδη σε 3 γλώσσες κάτι που είναι σε διαδικασία να γίνει και για το δεύτερο. Το βιβλίο ’’Jose Mourinho Attacking Sessions’’, (ελληνικός τίτλος Ρεάλ Μαδρίτης Προπόνηση Επίθεσης) ψηφίστηκε ως το δεύτερο καλύτερο βιβλίο προπονητικής ποδοσφαίρου από την ιταλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου για το 2014. Στο ξεκίνημα της φετινής αγωνιστικής περιόδου ήταν προπονητής της ΔΟΞΑΣ ΔΡΑΜΑΣ.

Σε συνεργασία με την ιστοσελίδα soccerteamtactics.com που ειδικεύεται σε τακτικές αναλύσεις ενώ περιέχει προς ανάγνωση άρθρα και ασκήσεις σχετικά με την προπονητική του ποδοσφαίρου.

ΑΡΧΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

1ο Ημίχρονο: Νέα πρόσωπα, αλλά ίδιοι σχηματισμοί και τακτικοί στόχοι

ΑΤΛΕΤΙΚΟ: O Diego Simeone ξεκίνησε με τον συνήθη σχηματισμό 4-4-2, αλλά με κάποιες αλλαγές σε πρόσωπα σε σχέση με το 1ο ματς, κάτι που οδήγησε σε διαφοροποίηση τόσο της αριστερής του πλευράς όσο και των 2 κεντρικών μέσων. Έτσι στα αριστερά οι Gamez και Saul πήραν τις θέσεις των Siqueira και Koke, με τον τελευταίο να μετατοπίζεται ως κεντρικός μέσος στη θέση του τιμωρημένου Suarez, ενώ ο Tiago ήταν ο 2ος κεντρικός μέσος στη θέση του Gabi. Η χρησιμοποίηση των Gamez και Tiago κυρίως, πιθανόν να σχετίζεται με το γεγονός ότι η Ρεάλ θα έπαιζε με James αντί Bale και Ramos αντί Modric και με γνώμονα τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά αυτών των παικτών.

Μπορεί να άλλαξαν τα πρόσωπα, αυτό που παρέμεινε το ίδιο όμως, ήταν η τακτική προσέγγιση των φιλοξενούμενων σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού. Δείτε ΕΔΩ την ανάλυση του πρώτου αγώνα.

Έτσι λοιπόν με μία άμυνα χώρου προσανατολισμένη στην μπάλα και με έντονα τα στοιχεία της συνοχής των γραμμών, των μικρών αποστάσεων, της συγχρονισμένης εφαρμογής πίεσης, κάλυψης, αλληλοκαλύψεων και μετατοπίσεων, την δημιουργία αριθμητικής υπεροχής και δυνατής πλευράς, ο βασικός στόχος στην φάση άμυνας ήταν ο περιορισμός του χώρου και χρόνου δράσης των γηπεδούχων με την αποφυγή της κάθετης τους ανάπτυξης και με την απομόνωση του αντιπάλου όταν η μπάλα πήγαινε στις πλευρές.

Ο Simeone δεν ήθελε να δώσει καθόλου χώρο στην πλάτη της άμυνας του, φοβούμενος τυχόν προβλήματα που μπορούσαν να δημιουργηθούν με την ταχύτητα και δημιουργικότητα που βγάζει η Ρεάλ σε ανοικτό γήπεδο, και προτίμησε και πάλι να παίξει άμυνα στη χαμηλή ζώνη με πολύ μικρές αποστάσεις των γραμμών και με συμμετοχή και των 2 επιθετικών σε αυτή.

Η τοποθέτηση της αμυντικής 4αδας ήταν στα 16-20 μέτρα από την εστία και η μεσαία γραμμή σε απόσταση 5-7 μέτρων από αυτήν.

Μόνο στην περίπτωση που η μπάλα ήταν στον Casillas, (όπως επίσης και σε αράουτ αντιπάλου) η πίεση άρχιζε από ψηλά για να μην ξεκινήσει εύκολα η ανάπτυξη της Ρεάλ από πίσω, αλλά να πάει σε μεγάλη διεκδικούμενη 1η μπαλιά.

Όταν η μπάλα πήγαινε στους 3 μέσους της Ρεάλ, ο στόχος ήταν η αποφυγή της κάθετης πάσας και του περάσματος της μπάλας στην πλάτη της μεσαίας της γραμμής, για αυτό οι μέσοι και ειδικά οι Tiago και Koke χαμήλωναν πολύ και μίκραιναν τις αποστάσεις από τους Miranda και Godin, αναγκάζοντας τους παίκτες της Ρεάλ να παίζουν παράλληλα και να οδηγούν την μπάλα στις πλευρές.

Ενώ όταν η μπάλα πήγαινε στις πλευρές εκεί υπήρχε πάντοτε η έντονη πίεση-κάλυψη και η συγκέντρωση 3 & 4 παικτών (με τη συμμετοχή ανάλογα της φάσης του πλάγιου αμυντικού, του κεντρικού αμυντικού, του πλάγιου μέσου, ενός κεντρικού μέσου και ενός επιθετικού) οι οποίοι δημιουργούσαν αριθμητική υπεροχή και απομόνωναν τον αντίπαλο, διατηρώντας παράλληλα ισορροπία και αριθμητική υπεροχή και μέσα στην περιοχή.

Στην άμυνα πάνω στον Ronaldo είχαμε την πίεση από τον Juanfran με την κάλυψη να δίνεται από τον κεντρικό αμυντικό Miranda και στην θέση του τελευταίου να έρχεται και να κλείνει ο Tiago, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις μετατρέπονταν σε κεντρικό αμυντικό.

Στις λίγες περιπτώσεις που παίκτης της Ρεάλ βγήκε στις πλάτες των πλάγιων (αμυντικών & μέσων) στην κάλυψη τους πήγαινε ή ο κεντρικός μέσος της πλευράς ή ο κεντρικός αμυντικός της πλευράς. Στη 2η περίπτωση τον κεντρικό αμυντικό τον κάλυπτε άμεσα ο κεντρικός μέσος (στην εικόνα στο παράδειγμα 2 ο Tiago στον Godin),

Όταν το ίδιο συνέβη πιο ψηλότερα με κάποιον από τους μέσους Isco ή Ramos να κινούνται στην πλάτη των 2 πλάγιων αμυντικών, την κάλυψη την έδινε άμεσα ο κεντρικός μέσος της πλευράς, ενώ στο παρακάτω παράδειγμα στην κίνηση του Ramos συμμετέχει ενεργά στην κάλυψη μέχρι και ο Mantzukic.

Η απομόνωση των παικτών στα πλάγια είχε ως αποτέλεσμα η μπάλα να ξαναέρχεται στον άξονα για να αλλάξει η κατεύθυνση του παιχνιδιού προς την άλλη πλευρά, με την άμυνα της Ατλέτικο σε πλήρη οργάνωση και με τους παίκτες της Ρεάλ σε αρκετές περιπτώσεις απομονωμένους και με κακές τοποθετήσεις.

Λόγο της υπεραριθμίας 3v2 την οποία είχε η Ρεάλ στον κέντρο του γηπέδου από το 15’ και μετά ο Griezman ήρθε πιο πίσω και αριστερά με τον Saul να πηγαίνει πιο μέσα και τον σχηματισμό στη φάση άμυνας να μετατρέπεται σε 4-5-1.

Στη φάση επίθεσης η Ατλέτικο δεν ξεκινούσε ανάπτυξη από πίσω, με τα κτυπήματα από τον Oblak να ψάχνουν το κεφάλι του Mantzukic και εκεί να τον υποστηρίζουν 2 παίκτες για να πάρουν το σπάσιμο του ή τις 2ες μπάλες. Στόχος της ήταν να κρατήσει.

καλύτερα την μπάλα σε σχέση με το 1ο ημίχρονο του 1ου ματς και να παγώσει τον ρυθμό. Κάτι τέτοιο επεδίωκε έντονα και στις επαναφορές παιχνιδιού (φάουλ, αράουτ, άουτ), τις οποίες οι παίκτες της εκτελούσαν όσο πιο αργά μπορούσαν.

Χαρακτηριστική όμως τακτική ενέργεια και στόχος στη φάση επίθεσης, ήταν το να θέλει να φορτώσει την μία πλευρά με πολλούς παίκτες (με μεταφορά και του αντίθετου πλάγιου μέσου Turan ή και Griezman από την στιγμή που έγινε αριστερός μέσος), να δημιουργήσει αριθμητική υπεροχή εκεί και να καταφέρει να σεντράρει την μπάλα μέσα στην περιοχή σε Mantzukic ή και έναν 2ο παίκτη που ερχόταν από πίσω.

Ενώ πάρα πολλές ήταν οι περιπτώσεις που ακόμη και ο Mantzukic στήριζε την πλευρά με συγκέντρωση 6-7 παικτών της Ατλέτικο εκεί και με στόχο να κρατήσουν την μπάλα, να δημιουργήσουν την αριθμητική υπεροχή να βγάλουν συνεργασίες και κάποιον παίκτη στην πλάτη της άμυνας της Ρεάλ και με τους άλλους να κινούνται άμεσα στην περιοχή για να τον υποστηρίξουν.

Βασικός στόχος επίσης η εκμετάλλευση των στημένων (φάουλ και κόρνερ) με την δυναμική που έχει στον αέρα, ή ακόμη και με τα μεγάλα αράουτ που εκτελούνταν προς την περιοχή.

ΡΕΑΛ: O Carlo Ancellotti έχοντας να αντιμετωπίσει τις απουσίες των Benzema, Bale, Marcelo και Modric, επέλεξε να ξεκινήσει με τον Pepe στο κέντρο της άμυνας μαζί με τον Varane μετατοπίζοντας τον Ramos στη μεσαία γραμμή μαζί με Kroos και Isco. Σε σχέση με το πρώτο ματς ο James πέρασε στα δεξία και ο Hernandez στην κορυφή με τον Ronaldo να ξεκινάει μεν στα αριστερά, άλλα να έχει έναν πιο ελεύθερο ρόλο από τους άλλους 2 και να κινείται σε όλες τις θέσεις τις επίθεσης.

Από τους 2 πλάγιους αμυντικούς ο Coentrao ήταν αυτός που προσπάθησε να βγάλει μεγαλύτερη επιθετικότητα ενώ ο Carvajal, λόγο του ότι ο James έπαιρνε περισσότερο το πλάτος, ανέβαινε πιο πολύ για να δώσει υποστήριξη ή να σεντράρει από μέση απόσταση στην πλάτη της άμυνας της Ατλέτικο.

Ο Ronaldo όπως είπαμε αντιμετώπισε δυσκολίες στα πλάγια και όταν κινήθηκε στα μεσοδιαστήματα των γραμμών μεταξύ μεσαίας και αμυντικής γραμμής εγκλωβίστηκε και περιορίστηκε. Ενώ μεγάλη ενέργεια και κινητικότητα έβγαλε κυρίως ο Hernandez.

Η Ρεάλ μην μπορώντας να παίξει κάθετα, κυκλοφορούσε την μπάλα μεταφέροντας την από πλευρά σε πλευρά, προσπαθώντας να αλλάξει γρήγορα την κατεύθυνση του παιχνιδιού για να βρει τον κατάλληλο χώρο την στιγμή που μετατοπίζονταν οι παίκτες της Ατλέτικο και να μπορέσει να εκμεταλλευτεί μια αμυντική ανισορροπία που πιθανόν να δημιουργούταν προς στιγμήν. Πίεσε την άμυνα τις Ατλέτικο (θέλοντας να μεταφέρει την μπάλα μέσα στην περιοχή) ακόμη και με σέντρες από όλα τα ύψη ενώ το ίδιο έγινε και με τις στημένες φάσεις μέσα από τα πολλά κερδισμένα κόρνερ αλλά και φάουλ έξω από την περιοχή.

Οι 2-3 πιο σημαντικές ευκαιρίες της όμως ήρθαν στη φάση της μετάβασης, εκεί οπού εκδήλωσαν άμεση επίθεση τόσο με την συνεργασία James με Hernantez στο 12’ και το σουτ του τελευταίου, όσο κυρίως στη μεγάλη φάση του ημιχρόνου στο 44 όταν ο Carvajal έκλεψε από τον Saul και πάσαρε άμεσα στον Ronaldo το πλασέ του οποίου αποσόβησε ο Oblak.

Στην απώλεια μπάλας πίεζαν άμεσα και επανακτούσαν σχετικά εύκολα την μπάλα, λόγο και του γεγονότος ότι οι παίκτες της Ατλέτικο ήταν χαμηλά στην άμυνα και οι περισσότεροι πίσω από την μπάλα και έτσι ο κάτοχος της δεν είχε επιλογές στήριξης.

2ο Ημίχρονο:

Το 2ο ημίχρονο ξεκίνησε με αλλαγή για την Ατλέτικο, με τον Gabi να παίρνει την θέση του Saul κάτι που έφερε και την αλλαγή του σχηματισμού σε 4-3-3 και το όποιο μετατρέπονταν σε 4-1-4-1

Η Ρεάλ όμως μπήκε με ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια έγινε ακόμη πιο πιεστική γιατί βελτιώθηκε η κίνηση των παικτών της με και χωρίς μπάλα, και κυρίως ανέβασε την απόδοση του ο Isco ο όποιος ήρθε και προς τα μέσα παίζοντας κάθετα (χαρακτηριστική η φάση στο 49’ με την πάσα του στον Hernandez στην πλάτη της άμυνας), ενώ μαζί με τους Coentrao και Ronaldo, εβγαλαν συνεργασίες και πίεσαν πολύ από τα αριστερά με πλαγιοκοπήσεις και σέντρες την άμυνα της Ατλέτικο. Ενώ συνέχισε να είναι πολύ αποτελεσματική την στιγμή που έχανε την μπάλα, εφαρμόζοντας άμεση πίεση στο χώρο απώλειας της μπάλας και επανακτώντας την άμεσα.

Στο 64 ο Simeone βλέποντας αυτό και θέλοντας να δυναμώσει την δεξιά του πλευρά, πέρασε τον R. Garcia στη θέση του Griezman (τον οποίο είχε αλλάξει νωρίτερα πλευρά με τον Turan), ενώ στο 76 έχουμε την καθοριστική φάση του αγώνα με την αποβολή του Turan, κάτι που οδήγησε την Ατλέτικο σε ακομη πιο παθητικο ρόλο. Ο σχηματισμος της άλλαξε σε 4-4-1 με τον Koke αριστερά R. Garcia δεξιά και Tiago Gabi στον άξονα.

Η πίεση έγινε πιο έντονη, η Ατλέτικο δεν μπορούσε να κρατήσει μπάλα και η φάση με το τετ α τετ του Hernandez στο 80’ ήταν η προειδοποίηση. Η αλλαγή του Jimenez με τον Tiago στο 85’ και το πέρασμα του ως 3ος κεντρικός αμυντικός (με 5 πίσω) είχε ως στόχο να κλειδώσει το αποτέλεσμα και να πάει το παιχνίδι στην παράταση.

Όμως Rοnaldo, James και Hernandez είχαν άλλη άποψη μιας και δύο λεπτά αργότερα με την εξαιρετική συνεργασία τους εκμεταλλεύτηκαν (αδικαιολόγητη για το χρονικό σημείο και την έκβαση της αναμέτρησης) την αμυντική ανισσοροπία που δημιουργήθηκε στην άμυνα της Ατλέτικο και έστειλαν τη Ρεαλ στα ημιτελικά.

Συμπέρασμα: Σε 2 πανομοιότυπους αγώνες από άποψη τακτικής προσέγγισης, η Ατλέτικο μπορεί να εφάρμοσε και να παρουσίασε για μια ακόμη φόρα εξαιρετική αμυντική λειτουργιά, άλλα η ομάδα που ήταν η πιο ολοκληρωμένη σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού δικαιωματικά πήρε την πρόκριση, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φόρα ότι για να πρωταγωνιστήσεις και να κατακτήσεις τίτλους χρειάζεται πολύ περισσότερα πράγματα, ενώ κάθε φορά που μια ομάδα μπορεί να τα καταφέρει μόνο με αυτό τον τρόπο, απλά είναι η εξαίρεση στον κανόνα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα