Την ημέρα ψήφισης του νόμου ανακοινώνεται ο διεθνής ποδοσφαιρικός αποκλεισμός

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Την ημέρα ψήφισης του νόμου ανακοινώνεται ο διεθνής ποδοσφαιρικός αποκλεισμός

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την ειλημμένη απόφαση των UEFA&FIFA να ανακοινώσουν τον αποκλεισμό της Ελλάδας μόλις περάσει από τη Βουλή ο νόμος Κοντονή που παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο.

Μέχρι εδώ, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, θεωρητικολογούσαμε κάθε φορά που αναφερόμασταν στο σενάριο της αποβολής του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις διεθνείς διοργανώσεις. Μέχρι σήμερα, που ο υφυπουργός Αθλητισμού κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο με τίτλο “Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις”. Αυτή η πράξη έβαλε την υπόθεση στην επόμενη διάσταση. Διότι πλέον είναι δεδομένο ότι την ημέρα που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο και θα μετατραπεί σε ελληνικό νόμο η UEFA και η FIFA θα ανακοινώσουν δίχως συζητήσεις/διαπραγματεύσεις/επαφές/ζυμώσεις τον αποκλεισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή είναι η ειλημμένη απόφασή τους.

Ο Σταύρος Κοντονής επιμένει να επαναλαμβάνει την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει αποκλεισμός επειδή η UEFA και η FIFA θα δείξουν κατανόηση, αλλά το σχετικό ρεπορτάζ που καταγράφει την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, η οποία είναι πλήρως συντονισμένη με την Παγκόσμια Ομοσπονδία επί του θέματος, οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα: η UEFA θεωρούσε τις τελευταίες ημέρες ότι με τις κινήσεις του ο Ελληνας υφυπουργός Αθλητισμού της έδειχνε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει τις επισημάνσεις των νομικών επιτελείων των UEFA&FIFA και να αλλάξει το νομοσχέδιο. Πλέον όμως η UEFA δεν έχει καμιά απολύτως αμφιβολία, δεδομένου ότι ενημερώθηκε σήμερα για την επιλογή Κοντονή να καταθέσει το νομοσχέδιο που καταργεί το αυτοδιοίκητο και πληροφορήθηκε ότι αυτό δεν έχει αλλαγές στα άρθρα που είχαν επισημάνει οι UEFA&FIFA. Είναι ειλημμένη απόφαση των δύο Ομοσπονδιών να ανακοινώσουν την αποβολή της Ελλάδας από το διεθνές ποδόσφαιρο την ημέρα της ψήφισης του νόμου.

Πότε θα γίνει αυτό; Βάσει διαδικασίας, το νομοσχέδιο περιμένει ημερομηνία ανάγνωσής του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Την επομένη της ανάγνωσης περνά στην ολομέλεια της Βουλής και ψηφίζεται μετά από τρεις ημέρες. Συνεπώς είναι κυριολεκτικά ζήτημα ολίγων ημερών.

Στη δεδομένη στιγμή δεν έχει μεγάλο νόημα να επιχειρήσει κανείς μια ιστορική αναφορά όλων όσων έχουν προηγηθεί ανάμεσα σε UEFΑ και Κοντονή μέχρι το σημερινό βήμα του υφυπουργού Αθλητισμού. Είναι όμως σαφές ότι τα στελέχη της UEFA έχουν εκ των προτέρων επιχειρήσει να κάνουν ξεκάθαρη τη θέση τόσο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας όσο και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας προς τον υφυπουργό Αθλητισμού σε σχέση με τα αποδεκτά όρια κρατικής παρέμβασης στο ποδόσφαιρο. Είναι λοιπόν σαφές ότι ο Κοντονής ξέρει καλά τι κάνει και γνωρίζει ότι η σημερινή πράξη του θα έχει ως συνέπεια την αποβολή του ελληνικού ποδοσφαίρου και τον αποκλεισμό του από τον πλανήτη ποδόσφαιρο. Οσο και αν δηλώνει το αντίθετο, δηλαδή την αισιοδοξία του ότι δεν θα αποκλειστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, στην πραγματικότητα έχει πλήρως αντιληφθεί ότι με τη σημερινή επιλογή του φτάνει στην ρήξη με τις UEFA&FIFA και προκαλεί την απόφαση αποκλεισμού. Και εκτός των άλλων έχει προειδοποιηθεί από τον πρόεδρο της UEFA Μισέλ Πλατινί σε γραπτή επιστολή με την οποία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας απαντούσε στην επιστολή συγχαρητηρίων του Σταύρου Κοντονή για την επανεκλογή του.

Υπάρχει ελπίδα να αποφευχθεί ο αποκλεισμός; Μόνο στην περίπτωση που ο υφυπουργός Αθλητισμού παγώσει την ψήφιση του νομοσχεδίου και συνεργαστεί με την UEFA για την αλλαγή των επίμαχων άρθρων. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι στη δεδομένη στιγμή ο Κοντονής δεν δείχνει τέτοια διάθεση. Είτε επειδή κάποιος τον έχει πείσει ότι για κάποιον λόγο οι διεθνείς ομοσπονδίες θα διστάσουν να αποβάλλουν την Ελλάδα (φοβούμενες την προσφυγή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, σύμφωνα με τον Υφυπουργό), είτε επειδή είναι απολύτως συνειδητή η επιλογή του για τον αποκλεισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.