Αυτό το Grexit δεν φοβίζει καθόλου τον Τσίπρα (poll)

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Αυτό το Grexit δεν φοβίζει καθόλου τον Τσίπρα (poll)

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος εξηγεί από πού αντλεί ο Σταύρος Κοντονής την αισιοδοξία για συμφωνία με UEFA&FIFA αλλά και για ποιο λόγο δεν κάνει πίσω και σκοπεύει να φτάσει στα άκρα για βία και διαφθορά. ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΓΚΑΛΟΠ!

Πριν από περίπου 20 ημέρες, δηλαδή πριν από την πρώτη συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Αθλητισμού με την συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΠΟ, UEFA, FIFA, καταγράφοντας τα δεδομένα της στιγμής έκανα την εκτίμηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται ποδοσφαιρικά πιο κοντά από ποτέ στο Grexit. Σήμερα, περίπου 15 ημέρες πριν από την δεύτερη και πιο καθοριστική συνάντηση εργασίας των ίδιων μερών στο υπουργείο Αθλητισμού η αποβολή του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις διεθνείς διοργανώσεις είναι ακόμη πιο πιθανή. Στα μάτια αρκετών μοιάζει βέβαιη. Στην πραγματικότητα ο Σταύρος Κοντονής είναι ο μόνος από τον οποίο ακούω αυτές τις ημέρες την “δεν θα αποβληθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο από τις διεθνείς διοργανώσεις” εκτίμηση. Ολοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στον διάλογο, οι οποίοι αποφεύγουν αυτές τις μέρες τις δημόσιες τοποθετήσεις, έχουν ήδη αρχίσει να διατυπώνουν ιδιωτικά την εκτίμηση ότι το Grexit έρχεται. Κι αυτή η εκτίμηση πηγάζει από την εντύπωση που σχηματίζουν για την πρόθεση του υφυπουργού Αθλητισμού: τον βλέπουν να συνεχίζει ακάθεκτος στον δρόμο που χάραξε με το πρώτο νομοσχέδιο, τον ακούν να δηλώνει ότι δεν κάνει πίσω και δεν σκοπεύει να κάνει τις αλλαγές που του ζητούν οι UEFA & FIFA, εικάζουν ότι η άτεγκτη στάση του Κοντονή πηγάζει από την στήριξη που έχει από την κυβέρνηση και οδηγούνται μπροστά στην εκτίμηση ότι, δεδομένου ότι δεν θα κάνουν πίσω ούτε οι διεθνείς ομοσπονδίες, η μετωπική σύγκρουση δεν θα αποφευχθεί και συνεπώς η Ελλάδα θα αποβληθεί.

Η αισιοδοξία Κοντονή

Ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν παριστάνει τον αισιόδοξο περί αποφυγής του διεθνούς αποκλεισμού. Πιστεύει ότι οι διεθνείς ομοσπονδίες δεν θα αποβάλουν τις ελληνικές ομάδες, διότι ακόμη και σήμερα πιστεύει ότι τόσο η ΕΠΟ όσο και οι UEFA & FIFA δεν έχουν πειστικά επιχειρήματα για να τεκμηριώσουν την απαίτηση για αλλαγή στο νομοσχέδιο. Τον πονηρεύει βεβαίως η κυβίστηση της ΕΠΟ, η οποία αρχικώς δήλωνε έως και ότι χαιρετίζει την αντικατάσταση των συνταξιούχων δικαστών με τακτικούς δικαστές σε όλα της τα πειθαρχικά όργανα και εκ των υστέρων, όταν προφανώς της έβαλαν χέρι οι διεθνείς ομοσπονδίες δήλωσε την διαφωνία της. Στο τέλος της κουβέντας όμως καταλήγει με την “δεν γίνεται οι διεθνείς ομοσπονδίες να δηλώσουν ότι αποβάλουν μια ποδοσφαιρική χώρα από τις διεθνείς διοργανώσεις μόνο επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να νομοθετήσει τα αυτονόητα για την πάταξη της διαφθοράς και της βίας βαδίζοντας στο πνεύμα των διακηρύξεων των UEFA&FIFA για την ποδοσφαιρική βία και τον πόλεμο εναντίον του στησίματος” εκτίμηση.

Πού ποντάρει ο Κοντονής; Πιθανόν σε κάτι που έχει ακούσει από τον διευθυντή εθνικών ενώσεων και αναπληρωτή γενικό γραμματέα της UEFA Θόδωρο Θεοδωρίδη, ο οποίος προσπαθεί να πείσει τον υφυπουργό Αθλητισμού ότι λειτουργεί υπέρ μιας ελληνικής λύσης που θα ικανοποιεί την κυβέρνηση και δεν θα οδηγήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο στην έξοδο. Ισως να ποντάρει και στην σκέψη ότι οι διεθνείς ομοσπονδίες θα προτιμήσουν να αποφύγουν μια δικαστική διαμάχη με ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Χωρίς να ανοίγει πλήρως τα χαρτιά του ο Κοντονής δίνει την εντύπωση ότι έχει σχέδιο και λόγους για να πιστεύει ότι θα πείσει τις διεθνείς διοργανώσεις να δεχθούν τις πιο βασικές αλλαγές που θέλει να περάσει η ελληνική κυβέρνηση για την βία και τη διαφθορά, γι' αυτό και παραμένει αισιόδοξος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης στο τέλος του μήνα.

Δεν έχει plan b

Ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν έχει ούτε ψάχνει εναλλακτικό σχέδιο στην υπόθεση του ποδοσφαίρου. Και προφανώς δεν θα το κάνει όσο δεν ενοχλείται από τον Πρωθυπουργό. Μάλιστα εκεί κρύβεται και το αστείο της υπόθεσης: το ποδόσφαιρο και το παραποδόσφαιρο ποντάρουν στο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάτι πολύ πιο σοβαρό για να ασχοληθεί, δηλαδή το πραγματικό Grexit και όχι το ποδοσφαιρικό και πιστεύουν/ελπίζουν ότι θα ζητήσει κάποια στιγμή από τον Κοντονή να κάνει πίσω προκειμένου να μην ανοίξει ακόμη ένα μέτωπο που θα απαιτεί σπατάλη κυβερνητικής ενέργειας. Για τον ίδιο λόγο όμως όσοι παρακολουθούν στενά τη δράση του Κοντονή πιστεύουν ότι θα φτάσει μέχρι το τέλος την προσπάθειά του, εκτιμώντας ότι ένας Πρωθυπουργός που έχει πολύ πιο καυτό ζήτημα να διαχειριστεί θα αφήσει εν λευκώ τους ποδοσφαιρικούς χειρισμούς στον συνεργάτη που επέλεξε για τον αθλητισμό. Το γεγονός είναι πάντως ότι ο Κοντονής δεν ανησυχεί καν για την πιθανότητα να κληθεί να αλλάξει την κυβερνητική στάση απέναντι στο ποδόσφαιρο επειδή η κυβέρνηση θα έχει δεχθεί επιχειρηματικές πιέσεις. Κι επειδή καθημερινά αντιλαμβάνεται ότι η πλατιά μάζα της ελληνικής κοινωνίας, και όχι μόνο η ποδοσφαιρική, επιδοκιμάζει την προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης για την πάταξη της διαφθοράς και της βίας δεν βρίσκει λόγο να ανησυχεί για την πιθανότητα να αναγκαστεί να κάνει πίσω.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.