«Τι έγιναν οι επιχορηγήσεις στα ερασιτεχνικά σωματεία και τις Ενώσεις;»

Δημήτρης Τομαράς
«Τι έγιναν οι επιχορηγήσεις στα ερασιτεχνικά σωματεία και τις Ενώσεις;»

bet365

Ο Λευτέρης Αυγενάκης με παρέμβασή του σε Κοντονή και Μπαλτά ζητά... εξηγήσεις για την μη καταβολή των επιχορηγήσεων του 2014 στις Ενώσεις και τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία.

Στις επιχορηγήσεις που προορίζονταν για τα ερασιτεχνικά σωματεία, ύψους 1.43 εκ. ευρώ, για το 2014, αναφέρεται ο Τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης με παρέμβασή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά και τον Υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή. Πιο συγκεκριμένα τα χρήματα αυτά δεν καταβλήθηκαν στην ΕΠΟ για να διατεθούν στη συνέχεια στα σωματεία, καθότι η ΕΠΟ δεν ήταν φορολογικά ενήμερη. Ωστόσο, παρότι το θέμα λύθηκε νομοθετικά με τροπολογία στις 22 Δεκεμβρίου 2014, έκτοτε δεν έχει εκταμιευθεί το παραμικρό από τις τακτικές επιχορηγήσεις για το 2014.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό «για ποιο λόγο δεν έχουν ακόμη αποδοθεί οι επιχορηγήσεις προς τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία και τις ενώσεις, σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε και πότε προβλέπετε να καταβληθούν;». Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης: «Με την Υπουργική Απόφαση 27961/2-9-2014 του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιάννη Ανδριανού εγκρίθηκε η επιχορήγηση προς την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία 1.434.100,00€ για την καταβολή έκτακτης επιχορήγησης προκειμένου να διατεθούν μέσω ΕΠΣ, τακτικές επιχορηγήσεις σωματείων έτους 2014 τοπικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου.
Ωστόσο, με πλήρη και αποκλειστική υπαιτιότητα της ΕΠΟ, κινδύνευε η δυνατότητα εκταμίευσης της κρατικής επιχορήγησης για το 2014 στα ποδοσφαιρικά Σωματεία μέσω των ΕΠΣ ύψους 1.434.100 ευρώ καθώς η Ομοσπονδία δεν ήταν φορολογικά ενήμερη. Με τροπολογία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννη Ανδριανού που ψηφίστηκε την 22α Δεκεμβρίου 2014 στη Βουλή επιλύθηκε το κώλυμα της μη φορολογικής ενημερότητας που είχε ανακύψει με αποκλειστική υπαιτιότητα της ΕΠΟ και δεν επέτρεπε την εκταμίευση και την διάθεση από την Ομοσπονδία της κρατικής επιχορήγησης για το 2014 στα ποδοσφαιρικά Σωματεία μέσω των ΕΠΣ ύψους 1.434.100 ευρώ, καθώς και του υπόλοιπου του ποσού επιχορήγησης προς τις ΕΠΣ ύψους 160.500 ευρώ.
Παρ’ όλα αυτά, τα ποσά που πρέπει να αποδοθούν στα αθλητικά σωματεία και τις Ενώσεις, ακόμη δεν έχουν αποδοθεί, τη στιγμή που από την ψήφιση της τροπολογία έχουν περάσει ήδη περισσότερο από 3 μήνες. Τα ερασιτεχνικά σωματεία της περιφέρειας έχουν περιορισμένα έσοδα και καθίσταται απόλυτη ανάγκη να διατεθούν τα χρήματα που εγκρίθηκαν από το Υπουργείο προς την ΕΠΟ στα εκατοντάδες ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία και τους χιλιάδες ερασιτέχνες αθλητές και παράγοντες. Με όλα τα παραπάνω, ακόμη μια φορά έρχεται στο προσκήνιο το θέμα που έχει
απασχολήσει την κοινωνία και τον κόσμο του ποδοσφαίρου για το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ.
Είναι καιρός να ξεκινήσει μία συζήτηση για το κατά πόσον η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μπορεί να χειρίζεται τα του οίκου της με απόλυτη νομιμότητα και με τη σειρά της η πολιτεία να ασκεί πολύ σοβαρό και στενό έλεγχο. Κανένα αυτοδιοίκητο δεν μπορεί να γίνεται άσυλο ασυδοσίας και παρανομίας.Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 1. Για ποιο λόγο δεν έχουν ακόμη αποδοθεί οι επιχορηγήσεις προς τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία και τις ενώσεις, σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε και πότε προβλέπετε να καταβληθούν;».
 

Τελευταία Νέα