Η σκανδαλώδης σιωπή της ΕΠΟ για την “εγκληματική οργάνωση” (poll)

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Η σκανδαλώδης σιωπή της ΕΠΟ για την “εγκληματική οργάνωση” (poll)

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την βουβή ΕΠΟ την ώρα που διαιτητές και στελέχη της κατηγορούνται, και για την ανάγκη να ζητήσει ο Κοντονής την παρέμβαση των UEFA – FIFA.

Στις πρώτες δύο ημέρες που ο ειδικός ανακριτής διαφθοράς Γιώργος Ανδρεάδης κάλεσε κατηγορούμενους για την υπόθεση “εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο” παρέλασαν ήδη από το γραφείο του ένα σωρό πρόσωπα του ποδοσφαίρου. Για την ώρα, και μέχρι να μάθουμε τα υπόλοιπα ονόματα των κατηγορούμενων, ας επικεντρώσουμε την κουβέντα στην στάση που έχει τηρήσει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μπροστά στην υπόθεση “εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο”.

Ας θυμηθούμε προηγουμένως ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο η ΕΠΟ, όπως όλοι μας, γνωρίζει ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος 16 προσώπων που εμπλέκονται σε στημένους αγώνες και έδρασαν παρανόμως από το 2011 ως και το 2013, με βάση το πόρισμα 173 σελίδων που συνέταξε ο αρμόδιος αντεισαγγελέας Αριστείδης Κορέας. Από τότε η ΕΠΟ γνωρίζει επίσης ότι, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που είχε κάνει προς τους δημοσιογράφους ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ζαγοραίος, ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι τέσσερις παράγοντες της ΕΠΟ, δύο πρόσωπα από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και αρκετοί διαιτητές. Τον Δεκέμβριο η ΕΠΟ γνώριζε ότι ανάμεσα στους 16 κατηγορούμενους βρίσκονται 3 διαιτητές, αλλά τώρα που λόγω των ευρημάτων του ανακριτή Ανδρεάδη ο αριθμός των κατηγορούμενων αυξάνεται έχουμε ήδη φτάσει στους πέντε διαιτητές που έχουν περάσει από το γραφείο του.

Η ΕΠΟ γνωρίζει ακόμη, από τον Δεκέμβριο, ότι οι 7 εκ των 16 αρχικών κατηγορούμενων (σήμερα οι κατηγορούμενοι έχουν φτάσει τους 21) πρόκειται να κατηγορηθούν για κακουργήματα. Οι 7 εκ των 16 αρχικών κατηγορούμενων είναι γνωστό από τον Δεκέμβριο ότι θα ακούσουν από τον ανακριτή κατηγορία για συγκρότηση, ένταξη, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και ηθική αυτουργία ως προς την εγκληματική οργάνωση, που είναι όλα τους κακουργήματα, ενώ και οι υπόλοιποι ακούν και θα ακούσουν σοβαρές κατηγορίες όπως για απάτη κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, καθώς και ηθική αυτουργία με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος. Στα αδικήματα συγκαταλέγεται και αυτό της δωροδοκίας - δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα.

Σχετικά με την ΕΠΟ θέλω ακόμη να υπενθυμίσω ότι παρ' όλο που έκανε εντελώς το κορόιδο από τον Ιούλιο και για πέντε μήνες, τον Δεκέμβριο, προφανώς κατ' εντολή της ΕΠΟ, οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς επικοινώνησαν με τον εισαγγελέα Κορέα και του ζήτησαν τα στοιχεία της υπόθεσης προκειμένου, όπως του είπαν, να κινηθούν και να επιβάλλουν πειθαρχικές ποινές. Κάτι που δεν είχαν κάνει όλο τον προηγούμενο καιρό που ήταν γνωστό ότι ο εισαγγελέας έχει πειστεί για την ύπαρξη και δράση εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο, όταν είχε φωνάξει τους ύποπτους για να του δώσουν εξηγήσεις, όταν είχαν διαρρεύσει τηλεφωνικές συνομιλίες.

Τι έκαναν από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, δηλαδή εδώ και τέσσερις μήνες οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς; Ούτε το ελάχιστο, δηλαδή ούτε μια τυπική έρευνα για το θεαθήναι. Δεν φώναξαν κανέναν για εξηγήσεις, δεν κάλεσαν κανέναν σε απολογία και φυσικά δεν άσκησαν καμία δίωξη. Διότι η διοίκηση του ποδοσφαίρου επέλεξε να κάνει μέχρι σήμερα ακριβώς αυτό: ότι δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν διαβάζει, δεν παρακολουθεί την δράση της Δικαιοσύνης. Το μήνυμα της στάσης των ποδοσφαιρικών εισαγγελέων προς την κοινωνία του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ότι θεωρούν την έρευνα Κορέα ως αδιάφορη και άδεια από ενοχοποιητικά στοιχεία για την ΕΠΟ και το ποδόσφαιρο. Διότι αλλιώς, δηλαδή αν την θεωρούσαν σοβαρή, θα είχαν ήδη κάνει έρευνα και θα είχαν ασκήσει πειθαρχικές διώξεις.

Τι κάνει η ΕΠΟ σήμερα, που βλέπει ήδη πέντε εν ενεργεία διαιτητές (Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, Ηλίας Σπάθας, Κώστας Ιωαννίδης, Γιάννης Κάμπαξης, Απόστολος Αμπάρκιολης) και δύο μέλη των δικαστικών επιτροπών της (Γιώργος Βλάσσης - μέλος Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, Μαρία Αναστασάκη - αναπληρωματικό μέλος Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ) να έχουν περάσει την πόρτα του γραφείου του ανακριτή ως κατηγορούμενοι; Πώς γίνεται να μην πράττει ούτε το ελάχιστο, δηλαδή να βγάλει μια – για το θεαθήναι – ανακοίνωση ότι θέτει σε διαθεσιμότητα και θα θέτει σε διαθεσιμότητα τους κατηγορούμενους μέχρι να αποδειχθεί η αθωότητά τους ή η ενοχή τους;

Η πρωτοφανής σιωπή

Πώς γίνεται να ανέχεται η κοινωνία της ΕΠΟ, δηλαδή τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και οι διοικήσεις των Ενώσεων – μελών της, αυτή τη σιωπή και την πειθαρχική αδράνεια της Ομοσπονδίας την ώρα που τουλάχιστον τέσσερις παράγοντες της ΕΠΟ βρίσκονται ανάμεσα στους κατηγορούμενους; Πώς γίνεται να ανέχεται η Superleague, της οποίας η μόνη αντίδραση μέχρι σήμερα ήταν μια επίσκεψη του προέδρου της (τον περασμένο Δεκέμβριο) στον υπουργό Δικαιοσύνης για να ζητήσει επιτάχυνση στην εκδίκαση των υποθέσεων, να συνεχίζεται το πρωτάθλημά της με ΚΕΔ και διαιτητές ανάμεσα στους κατηγορούμενους;

Εχει καταντήσει βαρετό να απαριθμώ σε κάθε τέτοια περίπτωση ένα σωρό παραδείγματα από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο για την λειτουργία των ομοσπονδιών σε αντίστοιχες υποθέσεις. Οπουδήποτε αλλού συμβαίνει το αυτονόητο: το ποδόσφαιρο λαμβάνει τα στοιχεία, κάνει την έρευνά του και επιβάλλει πειθαρχικές ποινές δίχως να περιμένει την κατάληξη των υποθέσεων στα πολιτικά δικαστήρια, διότι το ποινικό μέρος των υποθέσεων δεν αφορά το ποδόσφαιρο. Ακόμη και στην Ελλάδα του 2011 είχε συμβεί αυτό. Οχι όμως στην Ελλάδα του 2015. Στη σημερινή Ελλάδα η διοίκηση της ΕΠΟ νοιάζεται να βγάλει ανακοίνωση μόνο για θέματα που την καίνε, όπως η επιδότηση των Ενώσεων από το Κράτος.

Η ανάγκη παρέμβασης των UEFA – FIFA

Στην επόμενη συνάντησή του με στελέχη της UEFA και της FIFA ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής θα έπρεπε να αφήσει για λίγο στην άκρη το νομοσχέδιο που ετοίμασε και το επόμενο που ετοιμάζει για να βρει τον χρόνο να ρωτήσει τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ομοσπονδίας του ποδοσφαίρου παρουσία του προέδρου της ΕΠΟ Γκιρτζίκη για ποιο λόγο δεν παρεμβαίνουν για να απαιτήσουν από την ελληνική ομοσπονδία το αυτονόητο, δηλαδή να κάνει επιτέλους τη δική της έρευνα σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση διαφθοράς στο ποδόσφαιρο και να επιβάλλει ποινές προκειμένου να αποβάλει από το ποδόσφαιρο αυτούς που το έχουν διαφθείρει. O Κοντονής θα έπρεπε να το έχει κάνει στην πρώτη συνάντησή του με τον Μισέλ Πλατινί. Κι είναι η μόνη ελπίδα άμεσης κάθαρσης του ποδοσφαίρου, διότι έχει ήδη αποδειχθεί στη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών ότι η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει από την ΕΠΟ να ... πάρει την πρωτοβουλία να ερευνήσει αυτή την υπόθεση. Ο Γκιρτζίκης και οι σύμβουλοί του, δηλαδή η ΕΠΟ των τουλάχιστον τεσσάρων διοικητικών κατηγορούμενων και των πολλών διαιτητών και μελών της ΚΕΔ κατηγορούμενων, είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουν να κάνουν το κορόιδο και οι μόνοι που μπορούν να τους αναγκάσουν να κάνουν έρευνα είναι η UEFA και η FIFA.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.