Μπόλονι στο gazzetta.gr: «Είμαι σαν... πατέρας του Ρονάλντο» (vids + pics)

Μπόλονι στο gazzetta.gr: «Είμαι σαν... πατέρας του Ρονάλντο» (vids + pics)

bet365

Ο «ποδοσφαιρικός πατέρας» του Κριστιάνο Ρονάλντο, Λάζλο Μπόλονι μίλησε στο gazzetta.gr για τον Πορτογάλο αστέρα που γνώρισε. Τι λέει για τον ΠΑΟΚ και τις δύσκολες αλλά ωραίες στιγμές που πέρασε στην Ελλάδα.

Τότε περπατούσε στο δρόμο και δεν αναγκαζόταν να κρύβεται για να μην προκαλεί πανικό στους θαυμαστές του.

Χαμογελούσε στο φακό και δεν τον ένοιαζε για την όχι τέλεια οδοντοστοιχία του. Δεν δίσταζε να περπατάει με παντόφλες φορώντας από πάνω παντελόνι.

Ήταν μόλις 16 ετών, έστελνε ακόμη λεφτά στη μητέρα του για να διευκολύνει την οικογένειά του να βιοποριστεί και το τελευταίο πράγμα που τον ενδιέφερε ήταν να βάλει ζελέ στα μαλλιά του.

Σήμερα είναι ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο. Έχει κατακτήσει την Χρυσή Μπάλα τρεις φορές και σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Αν και το 2015 δεν έχει μπει καλά για τον ίδιο και την Ρεάλ, δεν παύει να είναι, μαζί με το Μέσι, ό,τι καλύτερο βλέπουμε στα γήπεδα.

Πριν ξεκινήσει την λαμπρή καριέρα του, πριν μπει στο δρόμο της δόξας, πέρασε δύσκολα. Επρεπε να αποδείξει ότι είναι κάτι ξεχωριστό. Και το έκανε. Ο Λάζλο Μπόλονι, ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ είναι ο «ποδοσφαιρικός του πατέρας». Είναι ο άνθρωπος που του έδωσε την ευκαιρία να παίξει στην πρώτη ομάδα της Σπόρτινγκ Λισαβώνας και από εκεί να βγάλει εισιτήριο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία...

Ο Λάζλο Μπόλονι θυμάται στο gazzetta.gr τα στοιχεία που διέκρινε στον Πορτογάλο σούπερ σταρ, μιλάει για τον καθόλου αλαζονικό χαρακτήρα του και την πρόβλεψη που δεν δίστασε να κάνει: «Ο Ρονάλντο μπορεί να ξεπεράσει τον Φίγκο ή τον Εουσέμπιο».

Παράλληλα, ο Ρουμάνος δηλώνει ότι «αν ο ΠΑΟΚ με θέλει, ξέρει που θα με βρει», ενώ θυμήθηκε και τις δύσκολες, αλλά ωραίες μέρες του στη Θεσσαλονίκη.

«Η Σπόρτινγκ τότε είχε αρκετούς παίκτες στα κλιμάκια της εθνικής Πορτογαλίας. Από την αρχή που είχα δει τον Κριστιάνο Ρονάντο μού άρεσε και του έδωσα την ευκαιρία στην πρώτη ομάδα. Αυτά που έκανε μέσα στον αγωνιστικό χώρο, η ποιότητά του κι οι ικανότητές του δεν σου άφηναν πολύ χρόνο για να διαπιστώσεις το ταλέντο του», λέει αρχικά στο gazzetta.gr ο Λάζλο Μπόλονι και στη συνέχεια συνεχίζει για το τι τύπος είναι ο Πορτογάλος σούπερ σταρ:

«Είναι εκπληκτικό παιδί, πολύ καλός χαρακτήρας. Έχει ακουστεί ότι είναι αλαζόνας αλλά σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό. Είναι πολύ εργατικός, αποτελεί παράδειγμα κι η προσωπική του ζωή είναι αυτή που πρέπει να έχει ο κάθε αθλητής που θέλει να είναι στο κορυφαίο επίπεδο».

Θυμάστε τι συμβουλές του είχατε δώσει;

«Ήταν πάρα πολλές. Όμως, η πιο σημαντική είναι ότι του είχα πει να αλλάξει θέση. Όταν ήταν πολύ νέος έπαιζε ως στράικερ, αλλά τα χαρακτηριστικά του ταίριαζαν καλύτερα σε έναν παίκτη που μπορεί να δημιουργήσει στον αντίπαλο περισσότερα προβλήματα από τα άκρα».

Η μητέρα του Ρονάλντο δούλευε ως καθαρίστρια για να μπορεί να αντεπεξέλθει στην οικογένειά της και να μεγαλώσει τα τέσσερα παιδιά της (δύο γιους και δύο κόρες της). Ο σύζυγός της ήταν κηπουρός αλλά το αλκοόλ δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην καθημερινότητα της οικογένειας. Μοιραία ο «CR7» έχει αδυναμία στη μητέρα του. Για τη σχέση του με την οικογένειά του μάς λέει ο Ρουμάνος προπονητής:

«Είναι πολύ δεμένος με την οικογένειά του, ειδικά με τη μητέρα του και τις αδερφές του. Θυμάμαι, μια φορά είχε έρθει η μαμά του από τη Μαδέιρα στο ξενοδοχείο όπου ήταν η ομάδα και ζήτησε να με δει προσωπικά. Με ευχαρίστησε που φρόντιζα το γιο της. Η σχέση τους είναι πολύ δυνατή».

Όταν τον είχατε δει τότε, σκεφτήκατε ποτέ ότι θα γίνει ο παίκτης που βλέπουμε σήμερα;

«Ήταν εύκολο να δεις ότι πρόκειται για έναν ξεχωριστό παίκτη, ένα ιδιαίτερο ταλέντο. Δεν ήξερα τι εξέλιξη θα είχε. Θυμάμαι ότι είχα πει πως μπορεί να ξεπεράσει τον Φίγκο ή τον Εουσέμπιο. Είχε όλα τα στοιχεία από τότε για να γίνει ένας από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου ή ο καλύτερος. Σήμερα με δικαιώνει, τον σέβομαι για την εξυπνάδα του».

Στο μεγαλύτερο σύγχρονο ποδοσφαιρικό δίλημμα «Μέσι ή Ρονάλντο» τι απαντάτε;

«Δεν θα είμαι 100% ρεαλιστής, η επιλογή μου δεν θα είναι πραγματική. Είμαι λιγάκι κάτι σαν πατέρας του, είμαι περήφανος γι αυτόν. Αν έπρεπε να επιλέξω θα έλεγα "Ρονάλντο". Στον κόσμο αρέσει το ποδόσφαιρο, θέλει να το βλέπει και να το απολαμβάνει. Για σένα μπορεί καλύτερος να είναι ο Μέσι, για μένα ο Ρονάλντο, για τον γείτονά μου ο Μέσι, για κάποιον άλλον πάλι ο Ρονάλντο και πάει λέγοντας. Σημασία έχει ότι είμαστε τυχεροί που βλέπουμε αυτούς τους δύο σπουδαίους παίκτες να παίζουν μαζί, την ίδια εποχή».

Ας πάμε τώρα στον ΠΑΟΚ. Εχετε φύγει από το 2012, πλέον στην ομάδα υπάρχει οικονομική υγεία. Αν σας γίνει πρόταση να επιστρέψετε ποια θα ήταν η αντίδρασή σας;

«Δεν μ' αρέσει να μιλάω γι αυτό το θέμα. Δεν έχω μιλήσει με κάποιον από την ομάδα αυτή τη στιγμή πάντως. Αν με θέλουν, ξέρουν που θα με βρουν».

Πως θυμάστε την παρουσία σας στον ΠΑΟΚ;

«Πέρασα πολύ δύσκολες στιγμές στον ΠΑΟΚ, αλλά ήταν ωραία. Είναι σημαντικό για κάποιον να είναι σε ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ, που έπαιζε σε διεθνές επίπεδο. Σημειώσαμε μια σημαντική επιτυχία για το Europa League επί της Τότεναμ και δώσαμε στον φανταστικό κόσμο της ομάδας ικανοποίηση. Προσπαθήσαμε να δίνουμε το καλύτερο δυνατόν για την ομάδα. Ο σύλλογος είναι πιο σημαντικός από την ευχαρίστησή μας. Είχαμε, όπως είπα και δύσκολες στιγμές. Οι παίκτες μου ήταν για καιρό απλήρωτοι ενώ αργότερα έφυγαν σημαντικοί παίκτες όπως οι Κοντρέρας και Βιεϊρίνια. Η ομάδα δεν ήταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση αλλά πιστεύω ότι έδωσα κάποια ευχαρίστηση στον κόσμο και αυτό με κάνει χαρούμενο».

Τα σχέδιά σας για το μέλλον ποια είναι; Θέλετε να επιστρέψετε στην Ευρώπη;

«Είμαι επαγγελματίας προπονητής. Αυτό που λέω πάντα στον εαυτό μου είναι "να κάνω τη δουλειά μου κάθε μέρα όσο καλύτερα γίνεται για την ομάδα στην οποία βρίσκομαι είτε αυτή είναι στο Κατάρ είτε στην Ευρώπη. Θα είμαι σίγουρα μέχρι τον Ιούνιο στο Κατάρ, μετά θα δω τι θα γίνει».

Ελλάδα (τελευταία) και Ρουμανία (πρώτη) είναι στον ίδιο όμιλο για το προκριματικά του Euro 2016. Πιστεύετε ότι μπορούν να περάσουν κι οι δυο ομάδες; Φυσικά για την ομάδα της πατρίδας σας είναι πολύ πιο εύκολο.

«Πρόκειται για έναν όμιλο αποδείξεων, υπάρχουν δυνατές ομάδες όπου οποιοσδήποτε μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε.Η μέχρι τώρα παρουσία της Ελλάδας αποτελεί μεγάλη έκπληξη για όλους, κανείς δεν πίστευε ότι θα έκανε κάτι τέτοιο. Πλέον είναι πολύ αργά για εκείνη η απευθείας πρόκριση. Δεν εξαρτάται μόνο από εκείνη αυτό, αλλά θα κοιτάζει και τι κάνουν οι αντίπαλοί της. Πιστεύω ότι η Ρουμανία θα είναι πρώτη, εσείς θα πάρετε την τρίτη θέση πιστεύω».

 

LA LIGA Τελευταία Νέα