Ο Σαββίδης θα γράψει χρυσή ιστορία στον ΠΑΟΚ αν σταματήσει να ασχολείται με το ποδόσφαιρο

Ο Σαββίδης θα γράψει χρυσή ιστορία στον ΠΑΟΚ αν σταματήσει να ασχολείται με το ποδόσφαιρο

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Σαββίδης θα γράψει χρυσή ιστορία στον ΠΑΟΚ αν σταματήσει να ασχολείται με το ποδόσφαιρο

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την δυναμική που αναπτύσσει η ΠΑΕ χάρη και στην οικονομική εξυγίανσή της και την ιστορική στιγμή που ο ΠΑΟΚ ψάχνει, επιτέλους, να αποκτήσει αγωνιστικό σχέδιο.

Πριν από περίπου 11 μήνες παρενέβη για τελευταία φορά στα βασικά ζητήματα του αγωνιστικού μάνατζμεντ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης. Ηταν τότε που είχε την ιδέα να προσκαλέσει τον Αγγελο Αναστασιάδη για να του προτείνει τη θέση του επίτιμου προέδρου και στη διάρκεια αυτής της συνάντησης γνωριμίας ο παρορμητισμός τον οδήγησε στην επιλογή να του προτείνει τη θέση του προπονητή, σοκάροντας ακόμη και αυτούς που περίμεναν έξω από την αίθουσα του “Μακεδονία Παλλάς”.

Είναι αλήθεια ότι στη διάρκεια των τελευταίων επτά μηνών, δηλαδή από την ώρα που προσέλαβε τον Ιάκωβο Αγγελίδη και του έδωσε το μάνατζμεντ της ΠΑΕ, ο Σαββίδης έχει κρατήσει εαυτόν ήσυχο. Εχει σταματήσει να παρεμβαίνει και κυρίως να εκτελεί αποφάσεις που λαμβάνει στη μια στιγμή, στη μια βραδιά, στη μια συζήτηση, στο πόδι. Η αγωνιστική εικόνα του ΠΑΟΚ, ο οποίος πλήρωσε το κόστος εκείνης της τρέλας του Σαββίδη τον περασμένο Μάιο, όταν σε μια νύχτα και σε ένα ραντεβού με τον Αγγελο και τον πνευματικό του του έδωσε το τιμόνι της ομάδας, δεν έχει ακόμη δείξει πόσο ευεργετική είναι για την ομάδα αυτή η σιγή του Σαββίδη. Λογικά αυτό θα αρχίσει να φαίνεται μετά από 6-7 μήνες, όταν θα αρχίζει να ωριμάζει η εκτέλεση του επόμενου αγωνιστικού σχεδίου, δηλαδή όταν ο ΠΑΟΚ θα έχει κάνει έναν κύκλο ζωής υπό κανονικές συνθήκες και χωρίς τις ατυχείς ποδοσφαιρικές εμπνεύσεις του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ.

Για να συμβεί αυτό πρέπει προηγουμένως ο Αγγελίδης να διακρίνει το καλύτερο από τα αγωνιστικά projects που του παρουσιάζονται, να το επιλέξει και φυσικά συγχρόνως να επιλέξει και τον εμπνευστή του για να του εμπιστευθεί τη θέση του τεχνικού διευθυντή ώστε εν συνεχεία ο τελευταίος να επιλέξει προπονητή και επιτελείο συνεργατών. Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ζωή της η ΠΑΕ ΠΑΟΚ προσπαθεί τούτες τις μέρες να λειτουργήσει τεχνοκρατικά και μάλιστα με τεχνογνωσία αιχμής, δηλαδή εφαρμόζοντας την κυρίαρχη μέθοδο αγωνιστικής διοίκησης των συλλόγων που συμμετέχουν στα κορυφαία πρωταθλήματα.

Εγγύηση ότι ο Αγγελίδης θα βρει το πιο “έξυπνο σχέδιο” και τον αποτελεσματικότερο τεχνικό διευθυντή για μια ελληνική ομάδα δεν υπάρχει. Ανεξάρτητα από την εμπειρία και την ικανότητα του Αγγελίδη ως μάνατζερ να επιλέγει σχέδια και συνεργάτες, εγγυήσεις δεν κυκλοφορούν στο ποδόσφαιρο. Είναι όμως βέβαιο ότι αν ο Σαββίδης μείνει έξω από τον χορό σε έναν χρόνο από σήμερα ο ΠΑΟΚ θα έχει πολύ καλύτερη αγωνιστική προοπτική από την σημερινή. Θα αρκεί και μόνο η ύπαρξη ενός σχεδίου που εκτελείται με συνέπεια. Είναι τόσο χαμηλά ο πήχης και έγιναν όλα τόσο λάθος από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα που είναι πολύ εύκολο για έναν σοβαρό επαγγελματία του ποδοσφαίρου να περάσει από πάνω. Θα αρκεί να κάνει και μόνο τα βασικά.

Μου λένε ότι ο Σαββίδης έχει ζεσταθεί τούτες τις ημέρες με τον ΠΑΟΚ όσο και την πρώτη ημέρα που αποφάσισε να μπει. Συμβαίνει επειδή πληρώνει και απαλλάσσεται από τα χρέη που είχε βρει ώστε να φτάσει στην ημέρα της οικονομικής εξυγίανσης της ΠΑΕ, βγάζοντας από το κεφάλι του το εφιαλτικό σενάριο της Γ' Εθνικής. Τώρα είναι λοιπόν ώρα να τον προσέξουν περισσότερο όλοι στον ΠΑΟΚ. Διότι στην χαρά του ο Σαββίδης είναι επικίνδυνος. Ικανός να προσλάβει σε μια νύχτα έναν τεχνικό διευθυντή ή έναν προπονητή που θα του πουν σε μια κουβέντα, δίχως να αναρωτηθεί αν αυτός είναι συμβατός με τον ΠΑΟΚ, αν έχει σχέδιο, αν είναι κατάλληλος για να υπηρετήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ποιο είναι το σχέδιο.

Η στιγμή είναι ιστορική, διότι είναι η πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ απαλλάσσεται οριστικά από τα βάρη του παρελθόντος και ετοιμάζεται να βρει και επιτέλους να εφαρμόσει ένα ταιριαστό στα χαρακτηριστικά του αγωνιστικό σχέδιο. Γι' αυτό και είναι ευχή για τον ΠΑΟΚ να μην ξαναμπλεχτεί στα αγωνιστικά ο Σαββίδης και επαναλάβει ένα μεγάλο λάθος, που θα αποδειχθεί κι αυτό ιστορικό. Αν ο Σαββίδης κάνει μόνο αυτά που σήμερα λέει, δηλαδή να πληρώσει τα χρέη, να ανεβάσει το μπάτζετ και να χρηματοδοτήσει επενδύσεις για την δημιουργία υποδομών, θα κερδίσει μια θέση στην καρδιά και του τελευταίου ΠΑΟΚτσή είτε κατακτήσει το επόμενο πρωτάθλημα είτε όχι. Αντιθέτως, αν συνεχίσει να μπερδεύεται με το ποδόσφαιρο, το οποίο η ιστορία του σε Ρωσία και Ελλάδα διδάσκει τεκμηριωμένα ότι δεν κατέχει, θα συνεχίσει να μειώνει την προσφορά του στον σύλλογο και να πηγαίνει στο γήπεδο για να πικραίνεται με εικόνες σαν αυτή που βλέπει από τον ΠΑΟΚ των τελευταίων μηνών.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.