Κανακούδης: Λίγο πριν το… american dream!

Κανακούδης: Λίγο πριν το… american dream!

bet365

Ο Πέτρος Κανακούδης μιλάει στο gazzetta.gr για την υπογραφή του στην Ίντερ Τούρκου, την υπέροχη Φιλανδία, το MLS που τον περιμένει, αλλά και την λύση στην Ελλάδα που μπορεί να δώσει ο… Σταμάτης Βελλής.

Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στην καριέρα του, θα διαπιστώσει πως σε όποια ομάδα κι αν αγωνιζόταν, η φανέλα του βασικού ήταν στο… σπίτι του. Γι’ αυτό άλλωστε έβρισκε συνεχώς συμβόλαιο, γι’ αυτό και από τη στιγμή που τον περασμένο Νοέμβριο έλυσε το συμβόλαιό του με την Κέρκυρα, οι προτάσεις που ήρθαν στα χέρια του και από τις τρεις κατηγορίες ήταν πολλές. Ο Πέτρος Κανακούδης επέλεξε να… ρισκάρει. Να αρνηθεί όλες τις προτάσεις από την Ελλάδα και να περιμένει το εξωτερικό και τα πρωταθλήματα που είχαν δικαίωμα μεταγραφής και μετά τον Γενάρη.

Μαζί με τον μάνατζέρ του αποφάσισαν να πάνε για το… american dream, αποδεχόμενοι την πρόταση της Philadelpia Union, που αγωνίζεται στο MLS. Η ομάδα δεν είχε θέση ξένου, με αποτέλεσμα ο 30χρονος μπακ από την Αμερική να βρεθεί στην Φιλανδία και συγκεκριμένα την Ίντερ Τούρκου. Υπέγραψε συμβόλαιο για ένα χρόνο, ξεκίνησε προετοιμασία με την ομάδα και μίλησε αποκλειστικά στο gazzetta.gr για την επιλογή του, το τι συνάντησε εκεί, τα όνειρά που κάνει, αλλά και για την κρίση που υπάρχει στην ποδοσφαιρική Ελλάδα, προτείνοντας ως λύση τον… Σταμάτη Βελλή.

Είναι πολύ περίεργο για όλους μας που ακούσαμε πως ένας Ελληνας πήγε στη Φιλανδία. Πως προέκυψε η Ίντερ Τούρκου;

«Με το που έλυσα το συμβόλαιο μου με την Κέρκυρα, μίλησα με τον μάνατζέρ μου και ήταν από κοινού απόφαση να εξαντλήσω οποιαδήποτε πιθανότητα είχα για το εξωτερικό. Είχα προτάσεις απ’ την Ελλάδα και απ’ τις 3 κατηγορίες, αλλά δεν το σκεφτόμουν. Περίμενα πως και πώς να βγει κάτι απ’ το εξωτερικό και προέκυψε η πρόταση απ’ την Αμερική. Με κάλεσαν απ’ την Philadelphia Union, πήγα εκεί και συνάντησα μια τρομερή κατάσταση και τεράστιο ενδιαφέρον. Είχα όμως την ατυχία την περίοδο που πήγα εγώ να μην υπάρχει διαθέσιμη θέση ξένου. Μου έκαναν μια πρόταση και μου πρόσφεραν συμβόλαιο εκεί, αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα μπορούσα να αγωνιστώ επίσημα μέχρι να ανοίξει η μεταγραφική περίοδος και να αδειάσει μια θέση. Για να μην μείνω χωρίς επίσημα παιχνίδια προτιμήθηκε να βρω μια ομάδα και να πάρω ματς και απ’ τη στιγμή που βρέθηκε η Ίντερ Τούρκου και στην Φιλαδέλφεια δεν είχαν πρόβλημα, αποφάσισα να δεχτώ. Η συμφωνία είναι για ένα χρόνο, αλλά με την προϋπόθεση να φύγω για το MLS».

Στο οποίο θα γυρίσεις σίγουρα;

«Εξαρτάται από το αν θα λυθεί κάποιο συμβόλαιο ξένου παίκτη. Είναι λίγο περίεργη η κατάσταση εκεί, είναι άλλοι οι κανόνες. Σκέψου πως ένας ακόμα από τους λόγους που δεν έκατσα, είναι γιατί συζητούν το ενδεχόμενο να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα και να κάνουν απεργία οι παίκτες, όπως συνέβη στο ΝΒΑ. Κι αυτό γιατί δεν έχουν κανένα δικαίωμα και θέλουν να το διεκδικήσουν. Οι παίκτες είναι σαν σκλαβωμένοι, δεν μπορεί αν θέλουν για παράδειγμα οι Γκάλαξι έναν παίκτη απ’ την Φιλαδέλφεια, να διαπραγματευτεί ο ίδιος. Περιορίζουν πολύ τους ποδοσφαιριστές και σκέφτονται να μην ξεκινήσουν το πρωτάθλημα. Στην απεργία δεν πληρώνεσαι και δεν μπορούσα να το ρισκάρω. Θεωρήσαμε κι εγώ και ο μάνατζέρ μου πιο σοφή απόφαση να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που μας δίνει η Ίντερ».

Αλήθεια, πως σε ανακάλυψε η Ίντερ Τούρκου; Το λέω γιατί ποτέ στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον για Ελληνες από φιλανδική ομάδα.

«Τους ενημέρωσε ο μάνατζέρ μου, γιατί ψάχναμε ομάδα στο εξωτερικό και χώρα που να μπορεί να κάνει μεταγραφές. Έπαιξα ένα φιλικό με την Φιλαδέλφεια και ήρθαν να με δουν εκεί. Με είδαν, τους άρεσα και έδειξαν αμέσως ενδιαφέρον. Είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που είναι ανοιχτή η αγορά αυτή την περίοδο, γιατί ακόμα δεν έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα».

Φαντάζομαι και τα χρήματα είναι καλά.

«Είναι πάρα πολύ καλά. Καλύτερα απ’ την Ελλάδα. Αισθάνομαι δικαιωμένος και απόλυτα ικανοποιημένος. Να ξέρεις, παίζει ρόλο το οικονομικό γιατί αυτό μας ζει, αλλά από μικρός εγώ είχα το όνειρο και την επιθυμία να δω κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που ζω στην Ελλάδα και αυτό που βιώνω αυτές τις λίγες μέρες εδώ είναι πολύ όμορφο. Τώρα καταλαβαίνω όσους φεύγουν απ’ την Ελλάδα και έχουν ως δεύτερη επιλογή τους την επιστροφή τους. Έχω συναντήσει μια χώρα η οποία είναι οργανωμένη σε όλα τα επίπεδα».

Καταλαβαίνεις φαντάζομαι ότι αρκετοί θα μιλήσουν για ένα πισωγύρισμα της καριέρας σου, ακούοντας Φιλανδία. Πως το βλέπεις εσύ;

«Δεν με ενδιαφέρει τι θα πει ο καθένας. Εγώ αυτό που ζω και το πόσο με καλύπτουν εδώ, ξέρω ότι είναι κάτι που θα το ήθελε ο κάθε ποδοσφαιριστής. Βρήκα μια κατάσταση που ονειρεύεται ο κάθε παίκτης. Οργάνωση παντού. Μου έκανε τεράστια εντύπωση πως ότι είπαμε, αυτά ισχύουν. Δεν άλλαξαν τίποτα την τελευταία στιγμή, δεν μπήκαμε σε άλλη διαπραγμάτευση, παρά μόνο σε όσα συμφωνήσαμε. Αυτά που συνάντησα θα τα ήθελε ο καθένας. Σίγουρα κάποιος θα σκεφτεί πως θέλει να πάει σε κάποιο καλύτερο πρωτάθλημα ή μεγαλύτερη ομάδα, αλλά δική μου επιθυμία ήταν να αγωνιστώ οπουδήποτε στο εξωτερικό γι’ αυτό και πήρα το ρίσκο και δεν πήγα σε άλλη ελληνική ομάδα».

«Ο προπονητής με εμπιστεύεται»

Στόχος το πρωτάθλημα;

«Το πρωτάθλημα ξεκινά τον Απρίλιο, τώρα είμαστε σε περίοδο προετοιμασίας, αλλά την Κυριακή έχουμε το πρώτο επίσημο ματς για το Κύπελλο. Η ομάδα πήρε προπονητή τον άνθρωπο που είχε πριν τέσσερα χρόνια και πήρε το πρωτάθλημα, ενώ την είχε οδηγήσει και σε προκριματικά του Europa League. Είναι ο πιο επιτυχημένος. Οι τελευταίες δύο χρονιές δεν είχαν την εξέλιξη που είχαν συνηθίσει και έχουν βάλει σκοπό να επανέλθουν. Έχουν φέρει παίκτες από Γαλλία και Αγγλία, ο προπονητής είναι Ολλανδός και παίζει 4-3-3 και 4-4-2. Σίγουρα ο πρωταθλητισμός είναι κάτι που μ’ αρέσει και μένα».

Μίλησες με τον προπονητή; Που σε υπολογίζει;

«Ναι έχω μιλήσει και προχθές έπαιξα ένα φιλικό για 90 λεπτά στη φυσική μου θέση, αριστερός μπακ. Μου έχει μιλήσει με πάρα πολύ κολακευτικά και ζεστά λόγια, μου έχει δείξει ότι με υπολογίζει. Την Τρίτη ταξιδεύω για Ελλάδα, θα γυρίσω Παρασκευή και μου είπε ότι την Παρασκευή θα με βάλει στο ματς Κυπέλλου με την Τάμπερε. Έχει συγκεκριμένο σκεπτικό, όπως μου έχει εξηγήσει. Κατοχή μπάλας, όχι αβίαστα λάθη και υπομονή στο παιχνίδι».

Οι εγκαταστάσεις της Ίντερ Τούρκου πως είναι;

«Όλα εκπληκτικά. Και το γήπεδο και οι εγκαταστάσεις. Έχουν δύο γήπεδα κανονικών διαστάσεων, ένα κλειστό με χόρτο και ένα με συνθετικό 6ης γενιάς και έχει και τρία γήπεδα έξω απ’ αυτό με το χόρτο. Συν το κεντρικό που είναι χωρητικότητας περίπου 15.000 θέσεων».

«Χώρα που σέβεται τον άνθρωπο»

Η Φιλανδία πως σου φαίνεται αυτές τις πρώτες μέρες; Φαντάζομαι δεν είχες ξανά πάει.

«Όχι πρώτη φορά είναι. Μου έχει κάνει εντύπωση η ευγένεια των ανθρώπων. Είναι μία χώρα οργανωμένη και μου δίνει την εντύπωση ότι λόγω και των καιρικών συνθηκών είναι έτοιμη ανά πάσα ώρα και στιγμή. Πήγα στο νοσοκομείο να περάσω από ιατρικά και αρκεί να δεις την καθαρότητα του ασανσέρ. Νομίζεις ότι είσαι σε ξενοδοχείο και όχι σε νοσοκομείο. Είμαι τέσσερις μέρες εδώ και δεν έχω ακούσει ένα κορνάρισμα, λες και τα αυτοκίνητα φτιάχνονται χωρίς κόρνες. Όλα κυλούν αρμονικά. Αυτό που αποπνέω είναι ότι ο κάθε άνθρωπος σέβεται τον απέναντί του και όλα λειτουργούν βάσει νόμου. Μου έχει κάνει τεράστια εντύπωση πως σε κανέναν δημόσιο χώρο δεν καπνίζουν. Είτε με χιόνια, είτε με βροχή, βγαίνουν έξω. Σέβονται τους νόμους και τον άνθρωπο. Δεν θα δεις άνθρωπο που θα περάσει με κόκκινο, που θα καπνίσει σε καφετέρια. Άλλη κουλτούρα απ’ τη δική μας κι αυτό με γοητεύει. Μ’ αρέσει. Μακάρι να ήταν έτσι και στην Ελλάδα, θα ήταν η καλύτερη χώρα του κόσμου με τον ήλιο που έχουμε. Εδώ δεν υπάρχει ήλιος, είναι σαν την Αγγλία. Αλλά σέβονται τον άνθρωπο. Σκέψου πως αν μια γυναίκα μείνει έγκυος, σταματά τη δουλειά και πληρώνεται κανονικά. Και μόλις γεννήσει και αφού νιώσει καλά, επιστρέφει στη δουλειά της που την περιμένει. Σεβασμός στον άνθρωπο»

Μ’ αυτά που μου περιγράφεις, καταλαβαίνω ότι δύσκολα θα γυρίσεις στην Ελλάδα.

«Ευχαριστώ τον Θεό για όσα μου έχουν παρουσιαστεί στη ζωή μου και με αυτό που μου παρουσιάζεται τώρα. Να δω κάτι διαφορετικό, να γνωρίσω έναν άλλον τρόπο ζωής. Μακάρι να είναι όλα έτσι όπως τα φαντάζομαι και να έρχομαι στην Ελλάδα για να βλέπω την οικογένειά μου, τους φίλους μου και για να κάνω διακοπές. Είναι στενάχωρο που το λέω και είναι και για κάθε Έλληνα που έχει ξενιτευτεί για τους δικούς του λόγους. Είδα και στην Αμερική κάποιους Έλληνες οι οποίοι λατρεύουν τη χώρα μας, αλλά οι καταστάσεις τους οδήγησαν στην ξενιτιά».

«Να ασχοληθούν όσοι ξέρουν και ο… Βελλής»

Στην Ελλάδα δεν κυλούν τα πράγματα τόσο ήρεμα, όπως ξέρεις. Τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει για να έχουμε επιτέλους ένα άλλο ποδόσφαιρο;

«Να ασχοληθούν οι καλύτεροι, όσον αφορά τις γνώσεις στο ποδόσφαιρο. Είτε στο μάρκετινγκ, είτε στο θέμα της οργάνωσης ενός ρόστερ, είτε στον τρόπο λειτουργίας μια ομάδας. Να ασχοληθούν άνθρωποι που έχουν φάει τη ζωή τους μέσα στα γήπεδα, δηλαδή ποδοσφαιριστές. Μόνο έτσι θα πάει μπροστά το ποδόσφαιρο. Και φυσικά να υπάρξει δικαιοσύνη, γιατί η αδικία γεννάει τη βία. Αν υπάρξει δικαιοσύνη για όλους θα φτιάξουν τα πράγματα. Νομίζω ότι ο κανείς δεν θέλει να βρίζει, να πετάει μπουκάλια, να προκαλεί κίνδυνο για οποιονδήποτε. Υπάρχει πάθος στην Ελλάδα για το ποδόσφαιρο και αν ο Έλληνας φίλαθλος δει δικαιοσύνη και ότι δεν υπάρχει δόλος, νομίζω ότι θα αλλάξει. Θα παίρνει την οικογένεια και θα πηγαίνει να χαρεί. Άλλωστε είναι ένα άθλημα, είναι ψυχαγωγία. Αν θέλει ο άλλος να πάει στο ρινγκ να παίξει ξύλο. Όχι να απειλεί παίκτες, δημοσιογράφους, κάμεραμαν, ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό. Πρέπει να αγαπήσουμε το ποδόσφαιρο. Στο σπίτι του ο άλλος όταν έχει νεύρα το σπάει; Ρίχνει ξύλο στη γυναίκα και το παιδί του ή σπάει το σπίτι που έχει φτύσει αίμα για να το φτιάξει; Έτσι είναι και οι ποδοσφαιριστές, οι δημοσιογράφοι, οι διαιτητές. Όλοι κάνουν λάθη, αλλά στο λάθος στην Ελλάδα τον σταυρώνουμε τον άλλον και αυτόν που βάζει γκολ τον αποθεώνουμε.

Θέλεις να σου πω την πρόταση μου για να υπάρξει εξυγίανση; Σταμάτης Βελλής. Να πάνε, να τον βρουν και να τον παρακαλέσουν γονυπετής να γυρίσει και να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Μόνο αυτός μπορεί να το σώσει και σου μιλάω εγώ που έχω περάσει από δέκα ομάδες και έχω συναντήσει τόσους προέδρους. Έχω καλά λόγια να πω για πολλούς, για τον Μπάκο, τον Καϋμενάκη, τον Βαρουξάκη. Ο Βελλής είναι ένα άνθρωπος που όλο το φίλαθλο κοινό της Ελλάδας τον γνώρισε μέσα απ’ τον Απόλλωνα και είδα ότι λειτουργεί σαν άντρας. Ας πάνε στον Βελλή να τον ρωτήσουν και να τους βοηθήσει».

Μου κάνει εντύπωση που μιλάς για τους δημοσιογράφους. Δεν το κάνουν συχνά οι ποδοσφαιριστές.

«Καταλαβαίνω απόλυτα αυτούς που πάνε στο γήπεδο. Σας καταλαβαίνω που φοβάστε να γράψετε την αλήθεια γιατί μπορεί κάποιος να έρθει στο σπίτι σας και να σας βρει. Καταλαβαίνω τους παίκτες. Έχω πολλούς φίλους σε όλες τις ομάδες, μιλάμε κάθε μέρα και είναι αηδιασμένοι με αυτό που συναντούν. Όταν αγωνιζόμασταν από μικρά παιδιά, κανείς δεν ονειρευόταν να του βρίζουν τη μάνα, τον πατέρα, να τους σπάνε τα αυτοκίνητα και να τον απειλούν με τα χείριστα. Όλοι θέλουμε το καλύτερο. Οι πρόεδροι για τις ομάδες τους, οι δημοσιογράφοι για τις δουλειές τους. Και αυτό θα γίνει μόνο με αγάπη και με δικαιοσύνη, δεν υπάρχει άλλη λύση. Λένε να τους βάλουν φυλακή. Αν τους βάλουν φυλακή δεν θα γεννήσουν τη βία; Αν κάποιος κάνει κάτι ακραίο, ναι να μπει φυλακή, αλλά δεν είναι λύση αυτή. Ακόμα δεν έχει γίνει μια αρχή. Ας γίνει μια αρχή πρώτα».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα