Οι 40 μέρες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενός γίγαντα με... γυάλινα πόδια,

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Οι 40 μέρες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενός γίγαντα με... γυάλινα πόδια,

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το τεντωμένο σχοινί στο οποίο θα περπατήσει για τις επόμενες 5 εβδομάδες με τον κίνδυνο να γκρεμοτσακιστεί...

Μόλις και μετά βίας διατηρεί την 4η θέση της βαθμολογίας, εδώ και μερικές εβδομάδες. Η περίοδος χάριτος του Φαν Χάαλ έχει τελειώσει προ πολλού, οι κόντρες του με τους Αγγλους δημοσιογράφους, όχι απλώς μεγαλώνουν, αλλά γίνονται καθημερινό φαινόμενο και το πλεονέκτημα που είχε σε σχέση με τους αντιπάλους (το ένα ματς την εβδομάδα) πήγε περίπατο χωρίς καν να το εκμεταλλευτεί, αφού η Λίβερπουλ αποκλείστηκε από την Ευρώπη, όπως και η Τότεναμ, ενώ το ίδιο θα συμβεί λογικά την επόμενη εβδομάδα για την Αρσεναλ και την Μάντσεστερ Σίτι.

Ολα αυτά θα είχαν όμως μικρή σημασία αν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπαιζε ποδόσφαιρο, παρουσίαζε στο χορτάρι μία σχετική βελτίωση. Το αντίθετο. Μάλλον χειροτερεύει η εικόνα της κι' ας λέει ο Φαν Χάαλ ότι η ομάδα του είναι αν όχι η πιο φορμαρισμένη, μία από τις πιο φορμαρισμένες στο πρωτάθλημα!!!

Οτι κι' αν συμβεί την φετινή σεζόν αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει είναι η ομάδα να επιστρέψει στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι η ξεκάθαρη οδηγία των ιδιοκτητών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και είναι μία οδηγία – απαίτηση των χορηγών του συλλόγου, αλλά και των ταμείων της ομάδας που αδειάζουν επικίνδυνα. Δεν είναι θέμα γοήτρου, είναι θέμα ζωτικής σημασίας. Αν η Μάντσεστερ χάσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα έσοδα άνω των 50 εκατ. ευρώ (τουλάχιστον) του Τσάμπιονς Λιγκ, η κατάσταση θα ζορίσει επικίνδυνα. Πρώτον θα υπάρξει σοβαρό θέμα σε σχέση με την μεταγραφική ενίσχυση του επόμενου καλοκαιριού. Μεταγραφές σχεδόν 200 εκατ. ευρώ όπως έκανε το περασμένο καλοκαίρι χωρίς Τσάμπιονς Λιγκ δεν μπορούν να υπάρξουν... Ακόμη κι' αν οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες θελήσουν να βάλουν τα λεφτά, το financial fair play της UEFA δεν θα το επιτρέψει.

Και η Γιουνάιτεντ χρειάζεται μεταγραφές. Ακόμη και για να κρατήσει τον Φαλκάο χρειάζεται 60 εκατ. ευρώ, κι' αν δεν τον κρατήσει χρειάζεται επιθετικό πρώτης γραμμής. Προσθέστε κεντρικό χαφ και τουλάχιστον έναν στόπερ και υπολογίστε ότι όλους αυτούς δεν τους θέλει απλώς για βασικούς, αλλά για να κάνουν την διαφορά και έχετε μπροστά σας ένα έξοδο της τάξης των 100 εκατ. ευρώ (τουλάχιστον) χωρίς να υπολογίζονται τα συμβόλαια των παικτών. Αν θέλει τον Χούμελς χρειάζονται 40 εκατ. ευρώ, αν θέλει τον Στρότμαν από την Ρόμα, άλλα τόσα, αν θέλει τον Μπέιλ όπως γράφεται, το κόστος φτάνει μόνο για αυτόν τα 100 εκατ. ευρώ...

Πριν δει όμως τι θα κάνει με μεταγραφές το καλοκαίρι, πρέπει να δει τι θα κάνει τις επόμενες 40 ημέρες μέσα στο χόρτο. Σε αυτό το διάστημα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει να ανέβει ένα... βουνό, την ίδια ώρα που το πρόγραμμα των ανταγωνιστών της (Αρσεναλ και Λίβερπουλ) είναι σαφώς πιο βατό... Η ομάδα του Φαν Χάαλ εκτός από το ματς με τη Νιουκάστλ για την εμβόλιμη αγωνιστική που θα δώσει άμεσα, στις επόμενες πέντε αγωνιστικές του πρωταθλήματος θα αντιμετωπίσει τις Λίβερπουλ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Τότεναμ και Αστον Βίλα... Ενδιάμεσα θα παίξει και με την μοναδική ομάδα κορυφής που δεν θα αντιμετωπίσει στο πρωτάθλημα, την Αρσεναλ, για το Κύπελλο σε νοκ άουτ ματς.

Πρόκειται για 40 ημέρες στις οποίες θα κριθούν σχεδόν τα πάντα για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και οι οποίες αν η εικόνα της δεν βελτιωθεί είναι πιθανόν να την σημαδέψουν για αρκετά χρόνια ακόμη. Διότι κάπως έτσι ξεκίνησε η αποδόμηση (έστω και αν είναι διαφορετικά τελείως μεγέθη, όχι η Μίλαν με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά το ιταλικό με το αγγλικό πρωτάθλημα) της Μίλαν. Μία, δύο, τρεις στη σειρά χρονιές εκτός Τσάμπιονς Λιγκ και μετά βρίσκεσαι να κυνηγάς ως Μίλαν την Νάπολι που αυτή είναι πλέον το μεγαλύτερο μέγεθος στο εγχώριο πρωτάθλημα...

Ο Φαν Χάαλ ως τώρα δεν έχει πείσει ότι θα καταφέρει όσα κατάφερε σε άλλα μεγάλα club. O Ολλανδός δυσκολεύεται να αναδείξει νέα πρόσωπα (μοναδική ίσως εξαίρεση και αυτή μικρή, ο ΜακΝέρ), αδυνατεί να εξελίξει τους υπάρχοντες ποδοσφαιριστές, έχει μεγάλο πρόβλημα στο να παρουσιάσει μία καλή ομαδική λειτουργία, ανεξάρτητη από τις διατάξεις και τα σχήματα και κυρίως δεν μπορεί να φέρει τους πρωτοκλασάτους παίκτες της ομάδας στο επίπεδο που μπορούν να φτάσουν. Με εξαίρεση τον Ρούνεϊ που συνήθως παίρνει υψηλό βαθμό σε όποια θέση κι' αν τον χρησιμοποιεί, οι υπόλοιποι σταρ της ομάδας (π.χ. Ντι Μαρία), ή οι υπόλοιπες πανάκριβες μεταγραφές του καλοκαιριού (π.χ. Ερέρα) δεν έχουν φτάσει ποτέ στο επίπεδο απόδοσης που είχαν στην προηγούμενη ομάδα τους (βλέπε Ρεάλ και Μπιλμπάο).

Οταν σε όλα αυτά ο βαθμός που παίρνεις είναι αρνητικός και όταν εξακολουθείς να στηρίζεσαι αποκλειστικά στην ποιότητα και την κλάση 3-4 ποδοσφαιριστών που βρήκες στην ομάδα (Ντε Χέα, Ρούνει, Φαν Πέρσι), παρά το γεγονός ότι ξόδεψες 200 εκατ. ευρώ για μεταγραφές, το πράγμα δυσκολεύει αφάνταστα όχι μόνο για το club, αλλά και για σένα.

Και τις επόμενες 40 ημέρες δεν θα κριθεί μόνο η χρονιά για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και ο Λουίς Φαν Χάαλ. Διότι ο Ολλανδός αν δεν μπορέσει να τερματίσει με την ομάδα εντός της πρώτης τετράδας, δύσκολα θα συνεχίσει να είναι ο προπονητής της...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.