«Ένας νησιώτης δεν φοβάται τα βαθιά νερά!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Ένας νησιώτης δεν φοβάται τα βαθιά νερά!»

bet365

Ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, αποκαλύπτει στο gazzetta.gr πως προσανατολίζεται να λύσει τα “χέρια” της Πολιτείας στο δύσκολο εγχείρημα της πάταξης της βίας στα γήπεδα και επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες στους παράγοντες των μεγάλων ομάδων.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Ζάκυνθο, ο 51χρονος δικηγόρος, που από τις 27 του περασμένου Ιανουαρίου, είναι ο νέος πολιτικός προϊστάμενος του αθλητισμού, από κοντά δείχνει πολύ σοβαρός, μετρημένος και ευγενικός άνθρωπος. Αν και για πολλά χρόνια, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, από τη στιγμή που ανέλαβε υφυπουργός Αθλητισμού της νέας κυβέρνησης, βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο της επικαιρότητας... Μοιραία, η πρόσφατη νέα έξαρση της βίας στα ελληνικά γήπεδα, τον έφερε στο προσκήνιο, λόγω της απόφασής του να διακόψει για τουλάχιστον μία εβδομάδα το πρωτάθλημα της Superleague... Μία απόφαση, που έτυχε σκληρής και κάθε άλλο παρά εγκωμιαστικής κριτικής από το σύνολο των ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ο λόγος για τον κ. Σταύρο Κοντονή, ο οποίος μας υποδέχθηκε στο γραφείο του, την επομένη της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή, πριν ανακοινώσει τα προσωρινά μέτρα της Πολιτείας για την πάταξη της βίας στον αθλητισμό. Αφού μας καλωσόρισε, του ευχηθήκαμε καλή επιτυχία στο αν μη τι άλλο δύσκολο έργο του και πριν μπούμε στη ροή των ερωτήσεων, μας υπενθύμισε με νόημα την καταγωγή του! «Ένας νησιώτης άλλωστε, δεν φοβάται ποτέ τα βαθιά νερά...», μας είπε έστω κι αν χρειαστεί να έρθει σε αντιπαράθεση με την UEFA και το κατεστημένο δεκαετιών στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Από τις διαρροές που υπήρξαν πριν από την ανακοίνωση της απόφασής σας για διακοπή του πρωταθλήματος, δημιουργήθηκε η εντύπωση-προσδοκία, ότι τα μέτρα που θα λαμβάνατε, θα ήταν αυστηρότερα... Γιατί μία αγωνιστική;

«Εκείνο που πρέπει να αντιληφθούν όλοι, σε σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, είναι δεν έχουμε μπροστά μας μόνο αυτά τα ακραία φαινόμενα παράλογης αγριότητας, αλλά ότι υπάρχει ένα σαθρό νομοθετικό πλαίσιο, που από τη μία πλευρά, έχει παραχωρήσει το δικαίωμα του πειθαρχικού ελέγχου στην διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, δηλαδή στις ΠΑΕ που αποτελούν και την διοίκηση και από την άλλη, οι δυνατότητες της κυβέρνησης και της Πολιτείας, να παρέμβει σε τέτοιου είδους παθογένειες, είναι από ελάχιστες έως μηδενικές. Με την αναστολή του πρωταθλήματος για μία αγωνιστική, εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια που μας δίνει ο Νόμος. Εμείς δεν μπορούμε να τον υπερβούμε, ωστόσο, όπως ανακοινώσαμε, θα φέρουμε νομοθετικές ρυθμίσεις στο άμεσο διάστημα, ούτως ώστε να βρούμε τα “εργαλεία” εκείνα, που θα μας δώσουν την ευχέρεια, να παρέμβουμε και να λάβουμε σκληρά μέτρα. Γιατί η απόφαση που πήραμε δεν ήταν ενταγμένη στη στρατηγική μας κατά της βίας, ήταν ένα προληπτικό μέτρο που εφαρμόσαμε ύστερα από εισήγηση της Αστυνομίας και της Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας, για να μην δούμε τα χειρότερα την επόμενη Κυριακή και θα εξετάσουμε αν υπάρξουν ανάλογες εισηγήσεις για την μεθεπόμενη. Επομένως, η κυβέρνηση δεν έκανε σε τίποτε πίσω και κινήθηκε με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και για ο,τιδήποτε εμείς κρίνουμε ότι είναι αναγκαίο να θεσπιστεί νομικά, θα το κάνουμε τις επόμενες ημέρες. οφείλουμε να παρέμβουμε νομικά. »

Δίνετε δηλαδή στους φορείς του ποδοσφαίρου μία τελευταία ευκαιρία να συμμορφωθούν πριν λάβετε αυστηρότερα μέτρα;

«Οι φορείς του ποδοσφαίρου μπορούν να κάνουν ό,τι θεωρούν σωστό. Από την ημέρα που έχουμε αναλάβει, δεν έχουμε δει καμία κίνηση προς την κατεύθυνση που τους είχαμε θέσει. Επομένως, δεν θα περιμένουμε την καλή τους θέληση, αλλά θα θεσπίσουμε νόμους στους οποίους θα κληθούν να πειθαρχήσουν! Αυτοί που διοικούν το ελληνικό ποδόσφαιρο, επί δεκαετίες, είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν να σταματήσουν αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο της βίας. Γι' αυτό και το κράτος οφείλει να αντιδράσει και να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν... Βασικό μας μέλημα, είναι να έρθουμε σε μία συνεννόηση με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία, γιατί πιστεύουμε ότι σ' αυτό το έργο που θέλουμε να επιτελέσουμε – της πάταξης της βίας, της διαφάνειας και του εκδημοκρατισμού στον χώρο του ποδοσφαίρου – θα την βρούμε αρωγό και θα σταθεί στο πλευρό μας! Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι θα κάνουμε πίσω, ακόμη κι αν κάποιοι θεωρήσουν ότι επεμβαίνουμε απαραδέκτως σ' αυτό που χαρακτηρίζουν αυτοδιοίκητο! Δεν οπισθοχωρήσουμε ακόμη κι αν επιβληθεί αποκλεισμός των ελληνικών συλλόγων και της Εθνικής ομάδας από τις διεθνείς διοργανώσεις. Είμαι, όμως, αισιόδοξος ότι θα συναντήσουμε κλίμα συνεργασίας και δεν θα φτάσουμε σ' αυτό το το σημείο, γιατί δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση και η UEFA να μην το επιθυμεί...»

Σχεδόν ταυτόχρονα με τη συνάντηση που είχατε με τον πρωθυπουργό για το θέμα της βίας, γίνονταν επεισόδια σε αγώνα της Football League στη Λαμία, ενώ λίγες ώρες αργότερα, οι διοικήσεις των δύο “αιωνίων αντιπάλων”, δεν μπήκαν καν στη λογική της “εκεχειρίας” και μοίραζαν “non-papers” με τα οποία, η μία ομάδα, έκανε επίθεση στην άλλη...

«Αυτό είναι ένα, πραγματικά, θλιβερό φαινόμενο, που με δυσαρεστεί βαθύτατα! Το αποκορύφωμα αυτής της συμπεριφοράς, είναι όλα όσα διημείφθησαν στην συνεδρίαση της Superleague... Είναι απαράδεκτο, οι παράγοντες του ποδοσφαίρου, οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ΠΑΕ, να φτάνουν σ' αυτό το σημείο και μάλιστα, λίγες μέρες μετά τις συναντήσεις που είχαν μαζί μου. Η υπόθεση, βέβαια, έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, αλλά η ουσία δεν είναι εκεί... Το δυστύχημα είναι ότι όλοι αυτοί, που συμπράττουν στην διαμόρφωση αυτού του ζοφερού κλίματος, δεν αναλογίζονται τις ευθύνες τους, απέναντι στις ομάδες τους αλλά και απέναντι στην κοινωνία. Εμείς, νέα παιδιά, που κατά κύριο λόγο, προέρχονται από φτωχές και λαϊκές οικογένειες, δεν θα τ' αφήσουμε να πέσουν σ' αυτή την “μαύρη τρύπα” του οπαδισμού, του τυφλού φανατισμού και της αλληλοεξόντωσης. Θα τα προστατεύσουμε τα νέα παιδιά, ακόμη και τα άμυαλα παιδιά.»

Γι' αυτό και επιδιώκετε την διάλυση των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών;

«Μα είναι δυνατόν να τα αφήσουμε να επηρεάζονται, να φανατίζονται και να εξοπλίζονται για να προκαλούν αυτά τα φαινόμενα; Γι' αυτό και ο υφιστάμενος νόμος προβλέπει την δημιουργία λεσχών φιλάθλων των ομάδων, την ευθύνης λειτουργίας των οποίων, θα έχουν οι ίδιες οι ΠΑΕ. Αλλά αυτό έχει μείνει γράμμα κενό περιεχομένου για τις περισσότερες των περιπτώσεων... Δηλαδή έχουμε νόμους, που δεν εφαρμόζονται, όπως νόμος που δεν έχει εφαρμοστεί, αν και το ελληνικό κράτος τον πλήρωσε πολύ ακριβά, είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Δαπανήθηκαν πάνω από 13 εκατομμύρια Ευρώ και όταν αναλάβαμε και ρωτήσαμε τι γίνεται με αυτό το σύστημα που νομίζαμε ότι λειτουργεί κανονικά, πληροφορηθήκαμε ότι δεν υπάρχει πουθενά. Αυτή είναι η κατάσταση... Είναι σαφές ότι με το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που είναι ονομαστικό, μπορεί να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και φυσικά η βία, γιατί αυτόματα θα είναι γνωστό ποιος είναι ο καθένας και που κάθεται...»

Ναι αλλά οι περισσότερες μεγάλες ΠΑΕ, έχουν συνεργασία με εταιρίες ticketing και εφαρμόζουν εδώ και χρόνια το μέτρο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου...

«Απαιτείται ένα ενιαίο σύστημα για το όλο το πρωτάθλημα, που θα στέλνει όλες τις πληροφορίες σε έναν κεντρικό υπολογιστή, που θα είναι συνδεδεμένος με την Αστυνομία, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτό δεν έχει γίνει, αυτή είναι η κεντρική φιλοσοφία του νόμου...»

Επομένως να αναμένουμε άμεσα σχέδιο νόμου που θα εφαρμοστεί από πότε;

«Ίσως να προλάβουμε και την εφετινή αγωνιστική περίοδο! Γι' αυτό και θα ζητήσω άμεσα σύντμηση των προθεσμιών, έτσι ώστε αυτό το περιορισμένης κλίμακας σχεδιο – θα περιλαμβάνει άρθρα που θα είναι τροποποιήσεις και προσθήκες στις υφιστάμενες διατάξεις – να ψηφιστεί πολύ σύντομα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα... Δεν είναι δυνατόν να πέφτουν στα γήπεδα φωτοβολίες σε ευθεία γραμμή (σ.σ.: Λεωφόρος), να ανοίγει το κεφάλι παράγοντα (σ.σ.: Παπαβασιλείου) και να εκδίδονται ανακοινώσεις που να παραπέμπουν σε πρόσκληση για ανθρωποκτονία (σ.σ.:Θύρα 4) και να μην μπορεί η κυβέρνηση να κάνει τίποτε...»

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα