Όταν οι Τζόλε, Τζιοβάνι κ.α. σάρωναν στα ντέρμπι

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Όταν οι Τζόλε, Τζιοβάνι κ.α. σάρωναν στα ντέρμπι

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος θυμάται μέσα από το blog του στο gazzetta παλιές…καλές εποχές του Ολυμπιακού στα ντέρμπι.

Είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει αυτό που λέμε και τα καλύτερα αποτελέσματα στα ντέρμπι αυτής της τριετίας. Κι αρκετοί φίλοι του αναπολούν, όπως λένε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και γράφουν στα social media και στις εφημερίδες, τις εποχές του Τζόλε, του Τζιοβάνι, του Γεωργάτου κ.α.

Απλά επειδή ξεχνάμε εύκολα, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι κι εκείνη η ομάδα του Ολυμπιακού, είχε δύσκολες εποχές στα ντέρμπι. Είχε περιόδους που τα αποτελέσματά της σε αυτά τα παιχνίδια δεν ήταν κι αυτό που λέμε «τα καλύτερα». Πολύ απλά, γιατί έτσι είναι τα ντέρμπι. Έχουν τους δικούς τους κανόνες και παγκοσμίως είναι αμφίρροπα παιχνίδια.

Από περιέργεια έψαξα λίγο μία περίοδο που θυμόμουν τον Ολυμπιακό σε ζόρια με τα ντέρμπι. Και η έρευνα έβγαλε ότι σε μία τριετία ο Ολυμπιακός είχε ακριβώς, μα ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα (!) στα ντέρμπι, με αυτά που έχει αυτή την τριετία! Ναι ο Ολυμπιακός της τριετίας 2003-05, με Τζόλε, Γιαννακόπουλο, Αλεξανδρή, Τζιοβάνι, Καρεμπέ, Ζέτερμπεργκ, Ζε Ελίας, Γεωργάτο, Άντζα, Μαυρογενίδη, Στολτίδη, Καστίγιο, Νικοπολίδη, Ριβάλντο, Σούρερ (άλλοι από αυτούς έπαιξαν και τα τρία χρόνια, άλλοι τα δύο, άλλοι τον ένα χρόνο).

Ας δούμε εκείνη την τριετία (με την ΑΕΚ αντί του ΠΑΟΚ, που τότε τερμάτιζε πολύ χαμηλά)…

2002-03

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-1, Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 3-2, Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-2, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-0

2003-04

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-1, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1, Ολυμπιακός-ΑΕΚ 0-1, Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2-2

2004-05

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-0, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0, Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-1, Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-0

Απολογισμός σε 12 ντέρμπι: 3 νίκες (μία ανά σεζόν), 5 ισοπαλίες, 4 ήττες. Όλα τα ντέρμπι είχαν κριθεί στο γκολ.

Στο κύπελλο ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε το 2003 από τον ΠΑΟΚ (με δύο ήττες), έχασε στον τελικό του 2004 από τον Παναθηναϊκό 1-3 και κέρδισε στον τελικό του 2005 την ΑΕΚ 3-0.

Ας δούμε τώρα αυτή την τριετία (με τον ΠΑΟΚ αντί της ΑΕΚ, βέβαια)…

2012-13

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-1, Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2-2, Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 0-0, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1

2013-14

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 0-1, Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 4-0, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-3, ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 2-1

2014-15

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-2, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0, ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-0, Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2-1

Απολογισμός σε 12 ντέρμπι: 3 νίκες, 5 ισοπαλίες, 4 ήττες. Όλα τα ντέρμπι κρίθηκαν στο γκολ. Εξαίρεση ένα υπέρ 4-0 κι ένα εις βάρος 0-3.

Στο κύπελλο ο Ολυμπιακός κέρδισε το 2013 τον Αστέρα, αποκλείστηκε το 2014 από τον ΠΑΟΚ και φέτος έχει φέρει 1-1 εντός έδρας στο πρώτο ματς με την ΑΕΚ.

Κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι τότε ο Ολυμπιακός είχε παίξει μία διετία στη Ριζούπολη. Κάποιοι άλλοι ότι τότε ο Παναθηναϊκός κι η ΑΕΚ είχαν πολύ καλύτερες ομάδες. Μα κι ο Ολυμπιακός δεν λέμε ότι είχε τότε πολύ καλύτερο ρόστερ, με όλους αυτούς τους παίκτες που μνημόνευσα; Δεν είχαν νοοτροπία και μέταλλο νικητή εκείνα τα παιδιά; Όχι φίλοι μου, δεν συγκρίνω τον Τζόλε και τους άλλους παίκτες, με τους νυν. Δεν μπαίνω καν στη διαδικασία, για πολλούς λόγους. Απλά επισημαίνω τι μπορεί να συμβεί σε ένα διάστημα τριετίας στα λεγόμενα ντέρμπι ανεξαρτήτως ρόστερ.

Στην δε Ευρώπη ούτε ο Παναθηναϊκός, ούτε η ΑΕΚ είχαν κάνει τίποτα σε ολόκληρη εκείνη την τριετία. Όπως κι ο Ολυμπιακός την πρώτη διετία τότε ήταν 4ος στον όμιλο του και στην τελευταία σεζόν ως 3ος από τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ πέρασε στο ΟΥΕΦΑ και προκρίθηκε ένα γύρο. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός αυτής της τριετίας, έχει μία πρόκριση στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ και δύο περάσματα στο Γιουρόπα Λιγκ ως 3ος από τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Που θέλω να καταλήξω: Υπάρχουν και περίοδοι στις οποίες για τον άλφα η, βήτα λόγο δεν θα σε «πάει» στα ντέρμπι και θα πάει τους άλλους. Έτσι είναι αυτά. Αν η τωρινή ομάδα χρειάζεται μεγαλύτερη ποιότητα; 100%. Αν έχουν γίνει λάθη; 100%. Αλλά αυτό τι σημαίνει, ότι είναι τόσο χάλια, ότι πρέπει να την ισοπεδώσεις την ομάδα; Να παίξεις το παιχνίδι των άλλων;...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.