Ο Γκιρτζίκης θα ξεπεράσει τον Σαρρή!

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Γκιρτζίκης θα ξεπεράσει τον Σαρρή!

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το πρώτο μεγαλείο του νέου προέδρου της ΕΠΟ, ο οποίος τηρεί τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και δείχνει ικανός για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες από τον προκάτοχο και φίλο του.

Αυτό ήταν, αυτό είναι, αυτό θα είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ενα ποδόσφαιρο που λειτουργεί, συσκέπτεται (;), αποφασίζει, λειτουργεί πίσω από κλειστές πόρτες. Ποδόσφαιρο που κινείται στο σκοτάδι, στο παρασκήνιο, και πάντως ποτέ στο φως με διαδικασίες διαφανείς. Ποδόσφαιρο που συνήθως συνεδριάζει μόνο δια περιφοράς, δηλαδή μέσω τηλεφωνικών συνομιλιών, που είναι πάντως πιο προσεκτικές υπό τον φόβο του Κοριού, αφού πολλοί – ως κατηγορούμενοι ή ύποπτοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση – ανησυχούν. Ποδόσφαιρο που αποφασίζει νύχτα, που αναβάλει συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων, που δεν καταφέρνει ούτε υποτυπωδώς να κρατά τους τύπους και να έχει μια φαινομενική συνέπεια στις αποφάσεις του. Ποδόσφαιρο που άλλοτε ορίζει αγώνες κυπέλλου και μεταθέτει αγώνες πρωταθλήματος, και άλλοτε φοβάται να ορίσει αγώνα κυπέλλου και να μεταθέσει αγώνα πρωταθλήματος, δίχως να δίνει ποτέ εξηγήσεις και πειστικές απαντήσεις στην φίλαθλη κοινή γνώμη.

Ποδόσφαιρο που κρύβεται πίσω από κλειστές πόρτες γραφείων, και που φυσικά δεν έχει το σθένος να εμφανιστεί δημοσίως και να δώσει απαντήσεις. Ποδόσφαιρο που τοποθετείται μόνο μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις που μοιάζουν με πληρωμένες καταχωρήσεις. Ποδόσφαιρο που δεν διστάζει να προκαλεί την κοινωνία των ποδοσφαιρόφιλων και των Ελλήνων γενικότερα, διότι δεν νοιάζεται για αυτό. Ποδόσφαιρο που δεν φοβάται ούτε τις εισαγγελικές έρευνες, ούτε την αλλαγή στην κυβέρνηση, ούτε το ενδεχόμενο νέου αθλητικού νόμου, ούτε την πιθανότητα να βρει ένας Υπουργός την άκρη με την UEFA και την FIFA. Ποδόσφαιρο που όχι τυχαία την ίδια ημέρα που ανακοινώνει ακόμη μια θολή απόφαση με σκοτεινή πρακτική και διαδικασία σπεύδει να ανακοινώσει ότι ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ θα συναντήσει τον πρόεδρο της FIFA και τον πρόεδρο της UEFA που τον προσκάλεσαν. Ποδόσφαιρο που σήμερα, μετά από όλα όσα έχουν προηγηθεί, κι ενώ έχει μπροστά του ένα σωρό από δικαστικές υποθέσεις διαφθοράς και βίας ανοικτές συνεχίζει να στέλνει το μήνυμα ότι δεν σκοπεύει, δεν διανοείται να αλλάξει.

Αυτό είναι το σημερινό ποδόσφαιρο, ή τουλάχιστον αυτή την εικόνα επιμένουν να εκπέμπουν με τις πρακτικές τους οι επικεφαλής του. Αυτά τα μηνύματα επιλέγουν να στείλουν τόσο η διοίκηση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας όσο και αυτή της λίγκας των επιχειρηματιών του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Και το κάνουν με θράσος, για να στείλουν το μήνυμα στη νέα κυβέρνηση ότι την αντιμετωπίζουν όπως την προηγούμενη, και την προπροηγούμενη, και την προπροπροηγούμενη. Φωνάζουν με τη συμπεριφορά τους ότι παραμένουν απτόητοι και συνεχίζουν να λειτουργούν ανεμπόδιστοι. Πιθανόν επειδή είδαν την ευκαιρία που τους δίνει η συγκυρία: την ώρα που η νέα κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να έχει στραμμένο το βλέμμα της σε ζητήματα ζωτικής σημασίας για την χώρα, βρίσκουν χώρο και χρόνο για να κάνουν τα δικά τους, να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους, να εξυπηρετήσουν τα μικροσυμφέροντά τους και – κυρίως αυτό – να στείλουν προς όλο τον κόσμο του ποδοσφαίρου το μήνυμα ότι “τίποτα δεν άλλαξε και τίποτα δεν θα αλλάξει” προκειμένου να μην αμφιβάλει κανείς σχετικά με το προς τα που φυσάει ο άνεμος. Ο παρατηρητής οφείλει να τους χειροκροτήσει, για το θράσος, το κουράγιο αλλά και τη συνέπειά τους. Ο Γιώργος Γκιρτζίκης δείχνει ξεχωριστή συνέπεια μεταξύ προεκλογικού λόγου και μετεκλογικών πράξεων. “Θα βαδίσω στον δρόμο του Σαρρή” δήλωσε προεκλογικά με καμάρι, και ήδη το πράττει. Δείχνει ότι έχει όλα τα φόντα για να τον ξεπεράσει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.