Ο Ντανιέλ Αμοκάτσι στο gazzetta.gr!

Γιάννης Γεωργόπουλος
Ο Ντανιέλ Αμοκάτσι στο gazzetta.gr!

bet365

Ο Ντάνιελ Αμοκάτσι μιλάει στο gazzetta.gr για τον αδικοχαμένο συμπαίκτη του Αγκμποναβμπάρε, θυμάται το εκπληκτικό γκολ κόντρα στην Ελλάδα (Μουντιάλ 1994) και αποκαλύπτει το ανεκπλήρωτο όνειρο του.

Η Ελλάδα ολοκληρώνει στις ΗΠΑ (1994) την πρώτη συμμετοχής της σε τελική φάση Μουντιάλ με τον πλέον αποκαρδιωτικό τρόπο. Έχει υποστεί ήδη δύο συντριβές από Αργεντινή (4-0) και Βουλγαρία (4-0). Στο τρίτο και τελευταίο ματς στέκεται αξιοπρεπώς στο «Φόξμπορο» απέναντι στη Νιγηρία.

Λίγο πριν το φινάλε το σκορ είναι 1-0. Σε εκείνο το σημείο ο Ντανιέλ Αμοκάτσι, αφού περάσει όποιον βρίσκει μπροστά του, εξαπολύει μία οβίδα αφήνοντας «άγαλμα» τον Χρήστο Καρκαμάνη. Ο άλλοτε άσος της Έβερτον και της Μπεσίκτας, 21 χρόνια μετά καθοδηγεί τους «Super Eagles» της Νιγηρίας ως ομοσπονδιακός τεχνικός.

Το gazzetta.gr με αφορμή τον πρόωρο χαμό του Μουντιαλικού γκολκίπερ, Γουίλφρεντ Αγκμποναβμπάρε συνομίλησε με τον θρυλικό φορ της Εθνικής Νιγηρίας. Ο Αμοκάτσι αναφέρθηκε στο εκπληκτικό τέρμα που σημείωσε εις βάρος της εθνικής Ελλάδας, στη σύντομη αλλά πετυχημένη καριέρα του, την Μπαρτσελόνα αλλά και τον Αγκμποναβμπάρε που εγκατέλειψε τα εγκόσμια σε ηλικία μόλις 48 ετών χτυπημένος από την επάρατο νόσο.

«Το γκολ κόντρα στην Ελλάδα δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Είναι μία από τις σπουδαιότερες στιγμές μου ως ποδοσφαιριστής.

Το θυμάμαι σαν χθες. Πήρα την μπάλα μεταξύ σέντρας και μεγάλης περιοχής και δεν κοίταξα πίσω. Ήταν τρεις-τέσσερις Έλληνες. Τους ντρίμπλαρα και την έστειλα στο 'παραθυράκι' του τερματοφύλακα.

Ξέρω πως θεωρείται ένα από τα πέντε κορυφαία γκολ στην ιστορία των Μουντιάλ αλλά δεν είναι το μοναδικό για το οποίο με θυμάται ο κόσμος. Είχα σκοράρει επίσης το πρώτο γκολ στην ιστορία του Champions League. Έζησα πολλές υπέροχες στιγμές».

Ο Αμοκάτσι αποκάλυψε στο gazzetta.gr πως είχε φτάσει κοντά στο να εκπληρώσει το παιδικό όνειρο του παίζοντας για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα.

«Πάντα υποστήριζα την Μπαρτσελόνα. Μάλιστα όσα έπαιζα πίστευα πως μία μέρα θα φορέσω τη φανέλα της και στη συνέχεια θα αποσυρθώ κάτι που φυσικά δεν έγινε.

Είχα φτάσει κοντά στη Μπαρτσελόνα αλλά δεν έμελλε να γίνει πράξη το όνειρο μου. Θα θαυμάζω για πάντα την Μπαρτσελόνα. Είναι ίσως η μοναδική ομάδα, η οποία ανέκαθεν έπαιζε επιθετικό ποδόσφαιρο δίχως σκοπιμότητες».

Ο Νιγηριανός ομοσπονδιακός προπονητής αμέσως μετά το Μουντιάλ συνέχισε την καριέρα του στην Έβερτον. Το 1996 μεταπήδησε στην Μπεσίκτας ενώ σε ηλικία μόλις 29 ετών αποσύρθηκε!

«Δυστυχώς η καριέρα μου ήταν πολύ σύντομη. Σταμάτησα το ποδόσφαιρο στα 29 μου αλλά δεν μετανιώνω γιατί το χάρηκα. Είχα μία συναρπαστική καριέρα και κατέκτησα τίτλους όπου αγωνίστηκα».

Στο επιμύθιο της κουβέντας, ο Ντάνιελ Αμοκάτσι αναφέρθηκε στον πρώην συμπαίκτη του στην εθνική Νιγηρίας, Γουίλφρεντ Αγκμποναβμπάρε.

«Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, ο οποίος στάθηκε άτυχος στη ζωή του. Έβαζε πάντα τον εαυτό του σε δεύτερη μοίρα για το καλό της ομάδας. Όλοι τον αγαπούσαν. Όπου και αν έπαιξε.

Ήταν ταπεινός και δούλευε σκληρά. Αποτέλεσε υπόδειγμα πατέρα και συζύγου, όμως η μοίρα είχε διαφορετικά σχέδια για εκείνον».

 

Τελευταία Νέα