Mουντιάλ 2022, το μεγάλο στοίχημα!

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Mουντιάλ 2022, το μεγάλο στοίχημα!

bet365

Η Αργυρώ Γιαννουδάκη γράφει από την Ντόχα του Κατάρ, για τα όσα ειπώθηκαν στην Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Οργανωτική Επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022!

Η παρουσίαση είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον, με δεδομένο ότι δόθηκαν απαντήσεις σε θέματα όπως το πότε θα γίνει το Μουντιάλ του 2022, η διαφθορά, οι συνθήκες εργασίας και όχι μόνο. Σε ότι αφορά στην συνέντευξη Τύπου αρχικά έγινε παρουσίαση των πέντε σταδίων, τα οποία θα είναι έτοιμα το αργότερο έως το 2018. Ο τελικός αριθμός των σταδίων θα είναι μεταξύ 8-12, αριθμός που θα οριστικοποιηθεί κατόπιν συνεννόησης με την FIFA στο άμεσο μέλλον.

Πέρα από τα στάδια, στόχος είναι η κατασκευή προπονητηρίων, κέντρου Τύπου, 60.000 δωματίων, τα οποία θα φιλοξενήσουν όσους εμπλέκονται με τη διοργάνωση και τους επισκέπτες, και φυσικά σύστημα μεταφοράς, το οποίο περιλαμβάνει μετρό.

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ

Al Wakrah Stadium

Το στάδιο αυτό θα απέχει μόλις 15 χλμ από το κέντρο της Ντόχα, θα είναι χωρητικότητας 40.000 θέσεων, με σκοπό να μειωθούν στις 20.000, μετά την ολοκλήρωση του Μουντιάλ. Η συνολική έκταση που θα καλύπτει θα είναι 580.000 τετραγωνικά μέτρα. Τα εγκαίνια θα γίνουν το 2018.

Αl Bayt Stadium

Tο στάδιο αυτό θα βρίσκεται στην πόλη Αλ Κορ και θα είναι χωρητικότητας 60.000, με δυνατότητα να μειωθεί ο αριθμός στις 32.000 θέσεις. Η απόσταση από την Ντόχα είναι μόλις 35 χλμ και η συνολική έκταση που θα καλύπτει είναι μόλις… 1.300.000 τετραγωνικά μέτρα. Η εγκατάσταση αυτή προορίζεται για τη διεξαγωγή των ημιτελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 και θα είναι έτοιμο να παραδοθεί το 2018.

Khalifa International Stadium

Σε απόσταση μόλις 5χλμ από την Ντόχα το Khalifa International Stadium θα είναι χωρητικότητας 40.000 ατόμων, ενώ μετά τους αγώνες θα διατηρηθούν οι 25.000 θέσεις. Η συνολική έκταση που θα καλύπτει θα είναι 477.000 τετραγωνικά μέτρα και θα παραδοθεί το 2016. Στο συγκεκριμένο γήπεδο, όπως και στα υπόλοιπα προβλέπεται ανοικτός κλιματιζόμενος χώρος, ο οποίος στο Κhalifa θα είναι δυναμικότητας 15.000 ατόμων.

Qatar Foundation Stadium

Το στάδιο αυτό θα είναι επίσης χωρητικότητας 40.000 θέσεων, με την προοπτική να μειωθούν στις 25.000 θέσεις μετά το Μουντιάλ. Η συνολική του έκταση θα είναι 213.000 τετραγωνικά μέτρα και θα παραδοθεί το 2018. Το Ίδρυμα Qatar Foundtation Stadium δημιουργήθηκε το 1995 από τον πατέρα του σημερινού Εμίρη, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, Χαμάντ μπιν Καλίφα Αλ Θανί και τη δεύτερη σύζυγο του Μοζάχ μπιντ Νάσερ Αλ Μισνέντ και σκοπός του είναι όπως είναι το επίσημο σλόγκαν του, «να υποστηρίξει το Κατάρ στο ταξίδι από την οικονομία των υδρογονανθράκων σε μία οικονομία γνώσης, ξεκλειδώνοντας τις ανθρώπινες δυνατότητες για το καλό όχι μόνο του Κατάρ, αλλά και ολόκληρου του κόσμου».

Αl Rayyan Stadium

Πρόκειται για ένα στάδιο χωρητικότητας 40.000 θέσεων, του οποίου το πάνω διάζωμα μετά τους αγώνες θα ξηλωθεί και τα καθίσματα θα δοθούν σε συνεννόηση με τη FIFA για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων σε χώρες αδύναμες οικονομικά. Και σε αυτό το στάδιο έχει προβλεφθεί κλιματισμός και πιο συγκεκριμένα η θερμοκρασία στον αγωνιστικό χώρο θα μπορεί να φτάσει τους 24-28 βαθμούς Κελσίου, όταν εκτός σταδίου θα είναι 50 ή και περισσότερους.

Lusail Stadium

Το μεγαλύτερο γήπεδο, το οποίο θα φιλοξενήσει και τον τελικό της διοργάνωσης θα είναι χωρητικότητα τουλάχιστον 80.000 θέσεων, όπως ορίζει η FIFA, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη η παρουσίαση της μακέτας.

Κλιματιζόμενοι εξωτερικοί χώροι

Oι κλιματιζόμενοι χώροι δεν είναι κάτι που θα λανσάρουν για πρώτη φορά στο Μουντιάλ οι Καταριανοί. Την τεχνογνωσία για να το πετύχουν τη γνωρίζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, απλώς στο πλαίσιο του Μουντιάλ θα πρέπει να την εφαρμόσουν σε μεγαλύτερους χώρους. Για παράδειγμα το διάστημα διεξαγωγής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Βραζιλίας το περασμένο καλοκαίρι είχαν δημιουργήσει έναν ανοικτό κλιματιζόμενο χώρο στην περιοχή Κατάρα, στον οποίο οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε γιγαντοθόνες τη διοργάνωση από τα προημιτελικά και έπειτα (διάστημα 10 ημερών) σε θερμοκρασία κατά 12 βαθμούς χαμηλότερη από το περιβάλλον.

Ο χώρος είχε δυνατότητα να φιλοξενήσει 1.500 άτομα. Αυτό το τεστ λειτούργησε ως μοντέλο για το τι πρόκειται να δημιουργήσουν σε μεγαλύτερη απλώς κλίμακα. Σε ότι αφορά στα στάδια στόχος είναι η επιθυμητή θερμοκρασία να είναι κάτω των 30 βαθμών Κελσίου το χρονικό διάστημα των αγώνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους αρμοδίους οι τεχνολογίες που εφαρμόζονται είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Συνθήκες Εργασίας

Οι συνθήκες εργασίας αποτελούν ένα κομμάτι για το οποίο η Οργανωτική Επιτροπή του Κατάρ έχει δεχθεί πολεμική από μερίδα του διεθνούς Τύπου και πιο συγκεκριμένα από το Guardian. Τα τελευταία δημοσιεύματα ήθελαν ένα νεκρό Νεπαλέζο κάθε δύο ημέρες μέσα στο 2014.

Για το λόγο αυτό η Επιτροπή υιοθέτησε κάποια πρότυπα, τα οποία αφορούν, τις πληρωμές, τη διαμονή, τις συνθήκες εργασίας και τον επαναπατρισμό των εργαζομένων.

Στην παρουσίαση που έγινε σχετικά με το θέμα αυτό, τα δημοσιεύματα διαψεύστηκαν κατηγορηματικά, ως αβάσιμα, με τους αρμοδίους να εγκαλούν τον αγγλικό μέσο, αναφορικά με την εγκυρότητα των πηγών του.

Βάσει των προτύπων αυτών, λοιπόν, η Οργανωτική Επιτροπή ελέγχει στενά την κατασκευαστική εταιρεία για τις πληρωμές, τις συνθήκες εργασίας, τον τόπο διαμονής που εξασφαλίζει στους εργάτες και την υγιεινή των χώρων αυτών.

Μία από τις προτεραιότητες της Οργανωτικής Επιτροπής είναι να διασφαλίζεται ότι οι εργαζόμενοι πληρώνονται στην ώρα τους και με τα χρήματα που έχουν συμφωνήσει με τον εργοδότη τους, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι κατώτατος μισθός δεν προβλέπεται στο Κατάρ.

Στην περίπτωση που δεν καταβάλλονται κανονικά οι μισθοί, η Οργανωτική Επιτροπή παρεμβαίνει καταβάλει τα δεδουλευμένα και στη συνέχεια τα αξιώνει από την κατασκευαστική εταιρεία. Οι πληρωμές των εργαζομένων γίνονται ηλεκτρονικά μέσω τραπέζης, προκειμένου η Οργανωτική επιτροπή να είναι σε θέση να ελέγξει ανά πάσα στιγμή αν γίνονται κανονικά. Βέβαια, φαινόμενα τέτοια είναι ικανά να οδηγήσουν μία εταιρεία στη μαύρη λίστα της οργανωτικής επιτροπής, το οποίο σημαίνει διακοπή συνεργασίας και αυτό είναι κάτι που έχει συμβεί.

Παράλληλα, η Επιτροπή διασφαλίζει ότι παρέχετε πρόσβαση των εργαζομένων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με wifi, ώστε να έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με τις οικογένειες τους, που βρίσκονται μακριά.

Στο μεταξύ, ο νέος κώδικας που προστατεύει την εργασία, προβλέπει τον ορισμό ενός εκπροσώπου εργαζομένων από κάθε εθνικότητα, ο οποίος προστατεύεται από απόλυση και μπορεί να εκφράσει οποιοδήποτε από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Πέρα από τη διαμονή και την πληρωμή και τις συνθήκες εργασίας οι υπεύθυνοι φροντίζουν με τη λήξη του συμβολαίου του εργαζομένου και για τον επαναπατρισμό του, τονίζοντας ότι εξακολουθεί να ισχύει το σύστημα Καφάλα, σύμφωνα με το οποίο απαιτείται άδεια εξόδου από τη χώρα σε όσους βρίσκονται με visa στη χώρα.

Αυτή τη στιγμή εργάζονται 1.500 εργάτες με τον αριθμό να προβλέπεται να φτάσει τις 74.000 όταν οι εργασίες θα βρίσκονται στο πικ.

Τέλος, οι αρμόδιοι της επιτροπής, έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης μέσω ειδικά εγκατεστημένων καμερών την πορεία των εργασιών σε ζωντανό χρόνο σε κάθε ένα από τα εργοτάξια

Σκάνδαλα

Για το θέμα των κατηγοριών περί διαφθοράς στη διαδικασία ανάληψης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θέλησε να δώσει απαντήσεις ο Νάσερ Αλ Κατέρ, υπεύθυνος επικοινωνίας και μάρκετινγκ της Aνώτατης Επιτροπής Παράδοσης και Κληρονομιάς του Μουντιάλ του 2022, η οποία θα μετονομαστεί σε οργανωτική επιτροπή.

«Δουλεύουμε πολύ σκληρά με την ίδια συγκέντρωση και ένταση προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας. Όσο για τις έρευνες από τη στιγμή που γίνονται με γνώμονα το δίκαιο και την ηθική δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και είμαστε χαρούμενοι με τα συμπεράσματα αυτών. Είναι σκληρό να κατηγορείσαι κατ’ αυτόν τον τρόπο από μερίδα του Τύπου, αλλά σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου δεν είναι κάτι που δεν περιμένεις.

Τώρα σε ότι αφορά στην αναφορά Γκαρσία, που εξετάζεται από το FBI είναι κάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν υπάρχει κάποιο πόρισμα», σημείωσε ο Νάσερ Αλ Κατέρ προσθέτοντας ότι, «ο πρόεδρος της Ασιατικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Μοχάμεντ μπιν Χαμάντ ουδέποτε επισήμως ή ανεπισήμως είχε οποιαδήποτε συνεργασία με την επιτροπή διεκδίκησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2022».

Ο Μοχάμεντ μπιν Χαμάντ, αποκλείστηκε δια βίου από τη FIFA τον Ιούλιο του 2011 για διαφθορά, στην συνέχεια όμως η ποινή αναιρέθηκε, αφού δεν στοιχειοθετούνταν οι κατηγορίες.

Πότε θα γίνει το Μουντιάλ;

Αναφορικά με τη διεξαγωγή του Μουντιάλ χειμώνα ο επικεφαλής επικοινωνίας και μάρκετινγκ, Νάσερ Αλ Κατέρ ξεκαθάρισε: «Αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί στις 24-25 Φεβρουαρίου εδώ στη Ντόχα στη συνάντηση που έχουμε με τη FIFA. Θέλω όμως να καταστήσω σαφές ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο οποιαδήποτε στιγμή μας ζητηθεί. Αν και δεν έχουμε πρόβλημα επαναλαμβάνω, να φιλοξενήσουμε οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου τη διοργάνωση, αφού έχουμε τεχνολογία κλιματισμού των γηπέδων, άλλωστε είναι κάτι που έχει δοκιμαστεί στο Κατάρ, δεν είναι μυστικό ότι η τουριστική περίοδος του Κατάρ βρίσκεται στο μέγιστο την περίοδο από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο.

Αυτό νομίζω θα έδινε την ευκαιρία στον επισκέπτη να απολαύσει το Κατάρ. Ναι, το Κατάρ είναι ζεστό το καλοκαίρι, αλλά πολλές διοργανώσεις Μουντιάλ έχουν πραγματοποιηθεί σε χώρες με υψηλές θερμοκρασίες. Εμείς έχουμε λύσεις για να διασφαλίσουμε ιδανικές συνθήκες τόσο για τους αθλητές, όσο και τους επισκέπτες».

 

Τελευταία Νέα