Πεσέιρο στο gazzetta.gr: «Δεν στήριξε τον Παναθηναϊκό ο κόσμος του»

Πεσέιρο στο gazzetta.gr: «Δεν στήριξε τον Παναθηναϊκό ο κόσμος του»

Γιάννης Γεωργόπουλος
Πεσέιρο στο gazzetta.gr: «Δεν στήριξε τον Παναθηναϊκό ο κόσμος του»

bet365

Ο Ζοζέ Πεσέιρο εξηγεί στο gazzetta.gr εφτά χρόνια μετά την αποχώρηση του από τον Παναθηναϊκό γιατί χάθηκε το πρωτάθλημα τη σεζόν 2007/08. Τι λέει για την έκρυθμη ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο «τριφύλλι», το περιορισμένο μπάτζετ, το ροτέισον, τον Βίτορ Περέιρα αλλά και τον φίλο του Μουρίνιο.

Η πρόσληψη του Ζοζέ Πεσέιρο την 1η Ιουνίου 2007, αποτέλεσε προπομπό για το «κύκνειο άσμα» του Γιάννη Βαρδινογιάννη στην ιδιοκτησία του Παναθηναϊκού.

Ο Πορτογάλος τεχνικός, ο οποίος είχε διατελέσει ασίσταντ του Κεϊρόζ στη Ρεάλ Μαδρίτης, αφίχθη στην Αθήνα ως ένα από τα πλέον σεβαστά ονόματα της πορτογαλικής σχολής ποδοσφαίρου.

Την σεζόν 2004/05 οδήγησε την Σπόρτινγκ Λισαβόνας στον τελικό του Κυπέλλου UEFA χάνοντας από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας το τρόπαιο.

Ο νυν τεχνικός της Αλ Γουάχντα (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) διαδέχθηκε τον Βίκτορ Μουνιόθ σε μία κομβική περίοδο για τους «πράσινους» καθώς συμπλήρωναν 100 χρόνια ιστορίας.

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ήταν πιο διχασμένοι από ποτέ ζητώντας επιτακτικά την αποχώρηση της οικογένειας Βαρδινογιάννη από τα ηνία της ομάδας κάτι που όπως υποστηρίζει ο Πεσέιρο κόστισε στην ψυχολογία των παικτών.

Το «τριφύλλι» μέχρι την 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος προπορεύονταν στην βαθμολογία, όμως οι ήττες από Skoda Ξάνθη και ΟΦΗ είχαν ως συνέπεια να χυθεί η καρδάρα με το γάλα.

Ο Ζοζέ Πεσέιρο μιλώντας στο gazzetta.gr ανακαλεί στη μνήμη του όσα συνέβησαν εκείνη την σεζόν στο «τριφύλλι», κάνοντας λόγο για έλλειψη υποστήριξης και «εμφύλιο» με μόνο ζημιωμένο τον Παναθηναϊκό.

Παράλληλα στέκεται στην οικονομική στενότητα που υπήρχε σε ότι αφορά τις μεταγραφές συγκριτικά με τον Ολυμπιακό, αναφέροντας τα παραδείγματα των Σιμάο και Μανούτσο Γκονσάλβες.

«Όταν ήρθα στον Παναθηναϊκό είχε τερματίσει τρίτος. Προσπάθησα να βελτιώσω την ομάδα και νομίζω κάναμε φανταστική δουλειά. Έκανα ότι καλύτερο μπορούσα και ήμασταν πρώτοι λίγες αγωνιστικές πριν το τέλος.

Ήρθαν όμως οι ήττες από Skoda Ξάνθη και ΟΦΗ και χάσαμε το πρωτάθλημα. Υπήρχε διχόνοια στην εξέδρα. Προσπαθούσαν να φάνε τον πρόεδρο Βαρδινογιάννη.

Οι συνθήκες ήταν εχθρικές κάποιες φορές και δεν είχαμε την απαραίτητη στήριξη από τους οπαδούς μας.

Ο κόσμος δεν ερχόταν στο γήπεδο. Αλλά ακόμα και έτσι ήμασταν μια δυνατή ομάδα, με ποιότητα, με πάρα πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα. Δεν κατακτήσαμε δυστυχώς το πρωτάθλημα, παρόλο που το θέλαμε πάρα πολύ.

Δεν μας υποστήριζαν οι οπαδοί μας όπως έπρεπε, ή όπως για παράδειγμα συνέβαινε στον μπασκετικό Παναθηναϊκό. Αξίζαμε κάτι καλύτερο. Δίναμε μεγάλο αγώνα. Επίσης δεν είχαμε το ίδιο μπάτζετ με τον Ολυμπιακό, ούτε μπορούσα να κάνω μεταγραφές όπως έγινε αργότερα με την αλλαγή ιδιοκτησίας στην ομάδα όπου ήρθαν μεγάλα ονόματα.

Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τις ισορροπίες και παρακολουθούσαμε με τον Βέλιτς συνέχεια παίκτες.

Θυμήσου την περίπτωση του Σιμάο που τον δοκιμάσαμε αφού μου τον πρότεινε τον Κεϊρόζ. Τσάμπα ήρθε ο Σιμάο, ενώ επίσης δεν ξοδέψαμε λεφτά για τον Μανούτσο.

Έπειτα, όταν αποχώρησα ήρθε προπονητής με τριπλάσιο μισθό από τον δικό μου (σ.σ.: Τεν Κάτε) και επένδυσαν στον Παναθηναϊκό φέρνοντας σπουδαίους παίκτες.

Ποιος ξέρει αν έμενα, ενδεχομένως να είχα κατακτήσει το πρωτάθλημα. Ήταν δύσκολο όμως να ανταγωνιστείς τον Ολυμπιακό κάτω από αυτές τις συνθήκες. Γνωρίζω τις δυνατότητες μου και μέχρι που μπορώ να φτάσω και υπό αυτές τις συνθήκες κάναμε καλή δουλειά».

Ο Ζοζέ Πεσέιρο για μεγάλο χρονικό διάστημα φρέσκαρε τους παίκτες του κάνοντας το περιβόητο ροτέισον.

«Όταν παίζεις σε πολλές διοργανώσεις παράλληλα, τότε το ροτέισιον είναι απαραίτητο για να φρεσκάρεις την ομάδα. Τα πάντα κρίνονται από το τελικό αποτέλεσμα. Άλλοτε αποδεικνύεται καλό και άλλοτε όχι.

Αν ομάδα δεν παίζει καλά χρειάζονται αλλαγές. Καταλαβαίνω πως αν αλλάξεις πέντε ή έξι παίκτες κινδυνεύει να χαθεί η χημεία, όταν όμως πρόκειται για μία δύο αλλαγές δεν είναι αρνητικό».

Ο έμπειρος προπονητής σε καμία περίπτωση δεν μετανιώνει για την επιλογή του να αποδεχθεί την πρόταση του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του 2007.

«Ήταν μία φανταστική εμπειρία για μένα και απόλαυσα τόσο εγώ, όσο και η οικογένεια μου την παρουσία μου στην Αθήνα. Θυμάμαι ο κόσμος με πλησίαζε στο δρόμο και προσπαθούσε να μου μιλήσει και να μου πει, τι έκανα καλά και τι δεν του άρεσε. Σίγουρα ήταν μία ωραία εμπειρία».

Θα επέστρεφε όμως στο ελληνικό πρωτάθλημα;

«Εξαρτάται από πολλά πράγματα. Από την ομάδα και τις συνθήκες που σου προσφέρουν. Θα μιλούσα ωστόσο με οποιαδήποτε ομάδα, ειδικά αν πρόκειται για μεγάλο σύλλογο της Ελλάδας ή την εθνική ομάδα. Αν είναι κάτι καλό για την καριέρα μου γιατί όχι».

Ο Ζοζέ Πεσέιρο από τον Νοέμβριο του 2013 βρίσκεται στον πάγκο της Αλ Ουάχντα (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) δίνοντας τόπο στα νιάτα...

«Ανέλαβα την Αλ Ουάχντα τον Νοέμβριο του 2013 και την οδήγησα στην κατάκτηση της δεύτερης θέση στην περυσινή σεζόν κάτι που συνιστά επιτυχία, καθώς υπάρχουν πιο δυνατές ομάδες από εμάς με μεγαλύτερο μπάτζετ όπως είναι οι Αλ Τζαζίρα και η Αλ Νασρ.

Χάσαμε δύο παίκτες και διατηρήσαμε τον κορμό μας δίνοντας βάρος στα τμήματα υποδομής της ομάδας. Είμαστε σύλλογος που δεν αγοράζει, παρά μόνο πουλάει έτσι προσπαθούμε να αναδείξουμε τα ταλέντα του συλλόγου. Ήμασταν πρώτοι, αλλά στην παρούσα φάση βρισκόμαστε στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας με δύο βαθμούς διαφορά από την κορυφή.

Δεν είμαστε φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος καθώς υπάρχουν 5-6 καλύτερες ομάδες από εμάς, όμως παλεύουμε για το καλύτερο δυνατόν πλασάρισμα».

Ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού εξήγησε γιατί αποδέχθηκε την πρόταση που του κατέθεσε ο αραβικός σύλλογος.

«Προτού έρθω εδώ βρισκόμουν στην Μπράγκα μία από τις καλύτερες ομάδες στην Πορτογαλία. Με την Μπράγκα προκριθήκαμε στους ομίλους του Champions League κάτι που έγινε για δεύτερη φορά στην ιστορία της ομάδας, ενώ κατακτήσαμε το Λιγκ Καπ.

Για να εργαστώ σε μία ομάδα θέτω κάποιες προϋποθέσεις. Από την στιγμή που οι προτάσεις δεν με ικανοποιούσαν και δεν ήταν από ομάδες της πρώτης πεντάδας του πορτογαλικού ποδοσφαίρου αποφάσισα να αποδεχθώ την προσφορά της Αλ Ουάχντα».

Σύμφωνα με τον Πεσέιρο το επίπεδο στο πρωτάθλημα της χώρας βελτιώνεται συνεχώς.

«Έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος και οι συνθήκες είναι πολύ καλές. Διαφορετικές θα έλεγα, όχι σαν της Ευρώπης αλλά την ίδια στιγμή η διαφορά πλέον δεν είναι τόσο μεγάλη. Υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη και κάθε μέρα το ποδόσφαιρο μεγαλώνει. Άλλωστε εδώ βρίσκονται ποδοσφαιριστές και προπονητές από Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία αλλά και άλλες προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες».

Ο φιναλίστ του Κυπέλλου UEFA με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας μίλησε στο gazzetta.gr και για την φιλία του με τον Ζοζέ Μουρίνιο. Άλλωστε με τον Special One αποφοίτησαν στις αρχές της δεκαετίας του '90 από την ίδια προπονητική σχολή.

«Ο Μουρίνιο είναι ο καλύτερος στον κόσμο. Τον γνωρίζω ως άνθρωπο στην καθημερινή ζωή του. Είναι φίλος μου. Πρόκειται για έναν φανταστικό άνθρωπο, κεφάτο. Ο Μουρίνιο δεν φοβήθηκε

να πει αυτό που σκέφτεται κάτι που δεν κάνουν πάντα μεγάλοι ποδοσφαιριστές.Έχει το θάρρος να πει αυτό που σκέφτεται και πολλές φορές αυτό δεν αρέσει. Φυσικά δεν κάνει τα πάντα σωστά. Ούτε εγώ, ούτε κανείς. Όλοι κάνουμε λάθη.

Ξέρεις μετά από τόσες επιτυχίες είναι δύσκολο να παραμείνεις ίδιος άνθρωπος καθώς υπάρχει μεγάλη πίεση, όμως λέει αυτά που πιστεύει χωρίς να γίνεται διπλωμάτης. Δεν συμφωνώ πάντα μαζί του, αλλά τον παραδέχομαι».

Ο Ζοζέ Πεσέιρο εμφανίστηκε ενήμερος για την πρόσληψη του συμπατριώτη του, Βίτορ Περέιρα από τον Ολυμπιακό πλέκοντας το εγκώμιο του.

«Πρόκειται για έναν καλό προπονητή που ξεκίνησε από τα χαμηλά και διένυσε αρκετό δρόμο μέχρι να φτάσει ψηλά. Προπονούσε ομάδες Νέων και στη συνέχεια συλλόγους χαμηλότερων κατηγοριών

μέχρι να 'ψηθεί' κάτι που σέβομαι. Πριν βρεθεί στην Πόρτο ήταν σε ομάδα Β ́ κατηγορίας αλλά δούλεψε πολύ. Έκανε φανταστική δουλειά στο πλευρό, ενώ όταν του δόθηκε η ευκαιρία απέδειξε πόσο ικανός προπονητής είναι κατακτώντας δύο πρωταθλήματα.

Μάλιστα άφησε πίσω του την Μπενφίκα που ήταν πολύ δυνατή και είχε καλύτερο ρόστερ. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Έκανε πολύ καλή επιλογή ο Ολυμπιακός. Ξέρω πως για τον Ολυμπιακό οι πιθανότητες να κατακτά το πρωτάθλημα στην Ελλάδα είναι 90% όμως πέρα από αυτό θα δείξει έργο και θα προσφέρει στην ομάδα».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα