Η ΑΕΚ μετατρέπει την Ν. Φιλαδέλφεια σε χώρο άθλησης των Ρομά

Η ΑΕΚ μετατρέπει την Ν. Φιλαδέλφεια σε χώρο άθλησης των Ρομά

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Η ΑΕΚ μετατρέπει την Ν. Φιλαδέλφεια σε χώρο άθλησης των Ρομά

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος αποκαλύπτει το τελευταίο σενάριο του σίριαλ “γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια” και περιμένει γεμάτος περιέργεια να δει πώς θα το αντιμετωπίσει ο “wannabe Τσίπρας” δήμαρχος Βασιλόπουλος.

Θα ξεκινήσω με τα αυτονόητα, κυρίως επειδή κυκλοφορούν πολλοί που ζητούν να διαβάζουν τα αυτονόητα, ίσως επειδή δεν τα αντιλαμβάνονται όλοι ως αυτονόητα: προτού αναπτύξω τον συλλογισμό μου σχετικά με την υπόθεση “γήπεδο της ΑΕΚ” προφανώς πρέπει να τονίσω την καταδίκη των επιθέσεων προς κατοίκους και δημοτικούς συμβούλους της Νέας Φιλαδέλφειας. Και επειδή πολύ πρόσφατα διάβασα τον λόγο του δημάρχου, ο οποίος σε συνέντευξή του στο gazzetta χαρακτήριζε ηθικό αυτουργό των επιθέσεων τον Δημήτρη Μελισσανίδη, θα ήθελα να υπογραμμίσω ακόμη ένα αυτονόητο: αν ο Αρης Βασιλόπουλος έχει στοιχεία που συνδέουν τον Μελισσανίδη με τις επιθέσεις, τα περιμένουμε. Το gazzetta και σε αυτή την περίπτωση θα έκανε το αυτονόητο: θα τα έφερνε στο φως.

Επειδή αναγκάστηκα, λόγω ημερών και γεγονότων, να πιάσω το νήμα του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια από εδώ, θα σημειώσω συνοπτικά και την αντίληψή μου για αυτό που συμβαίνει με τα επεισόδια: με κάθε επίθεση και κάθε πράξη βίας οπαδών της, η ΑΕΚ χάνει το δίκιο της και βλέπει τις πιθανότητες να μην ξαναποκτήσει σπίτι στη φυσική έδρα της να αυξάνονται. Διότι είναι νόμος της φύσης αυτός, η δράση προκαλεί αντίδραση. Κι επειδή απέναντί της έχει έναν “αντίπαλο” ο οποίος αυτή την αντιλαμβάνεται ως μια χρυσή ευκαιρία ζωής για να γίνει διάσημος και να χτίσει πάνω στο οικόπεδο μια λαμπρή πολιτική καριέρα, η ΑΕΚ θα βγει χαμένη. Διότι ο Βασιλόπουλος εκμεταλλεύεται κάθε τέτοιο λάθος με στόχο να χτίζει το προφίλ του “επαναστάτη δημάρχου που πάει κόντρα στα συμφέροντα και τα κατεστημένα”, με συνέπεια να αποκτά μεγαλύτερο έρεισμα και να συσπειρώνει γύρω του όσους για οποιονδήποτε λόγο δεν θέλουν να ξαναδούν το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Κάπως έτσι θα γίνονται όλο και περισσότεροι αυτοί που θα ενεργούν κατά της κατασκευής γηπέδου. Με κάθε νέα πράξη βίας, η ΑΕΚ θα χάνει πιθανότητες. Είτε ευθύνεται είτε όχι για τα επεισόδια.

Ο Βασιλόπουλος προφανώς μελετά την πολιτική ιστορία. Και βλέπει στον δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας μια ευκαιρία ίση ή και μεγαλύτερη από αυτή που είχε ο Αλέξης Τσίπρας το 2006 στον δήμο της Αθήνας. Εχει γίνει πλέον πασιφανές ότι κάνει αντίσταση για την αντίσταση και για την προβολή και όχι για την ουσία. Εχει στήσει μια σπουδαία επικοινωνιακή πλατφόρμα πάνω στην “αντίσταση στα συμφέροντα” και έχει καταφέρει να γίνει γνωστός και μάλιστα με το προφίλ που επεδίωκε εξαρχής να χτίσει. Είναι βέβαιο ότι έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ δημόσιου λόγου στη διάρκεια των 4 μηνών της ζωής του ως δήμαρχος. Δεν υπάρχει προηγούμενο αντίστοιχης προβολής σε τόσο μικρό διάστημα, το οποίο μάλιστα είναι μετεκλογικό. Μοιάζει να επιχειρεί να κάνει μια πολιτική καριέρα εξπρές, για να προλάβει να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερη και μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα ως “αντιστασιακός” και να την εξαργυρώσει σε εκλογές – αυτές ή τις επόμενες – προκειμένου να γίνει βουλευτής και να ανελιχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Απέναντι σε έναν τέτοιο συνομιλητή η ΑΕΚ δεν πρόκειται να βρει ποτέ σημείο προσέγγισης και συμφωνίας. Θα το είχε βρει αν ο Βασιλόπουλος οραματιζόταν να αφήσει στη Νέα Φιλαδέλφεια ένα γήπεδο από το οποίο θα έβγαινε ωφελημένη η τοπική κοινωνία. Ο δήμαρχος όμως δεν νοιάζεται γι' αυτό. Δεν έχει κάνει ούτε μια ρεαλιστική πρόταση προκειμένου να φέρει τον Μελισσανίδη σε δύσκολη θέση. Αν έβαζε ρεαλιστικά αιτήματα στο τραπέζι, ακόμη και αν αυτά είχαν μεγάλο οικονομικό κόστος, ο Βασιλόπουλος θα ανάγκαζε τον Μελισσανίδη να βρει κονδύλια υλοποίησης, να βάλει περισσότερα λεφτά από την τσέπη του ώστε να προχωρήσει στην κατασκευή. Ο δήμαρχος όμως δεν θέλει αυτό. Θέλει να μην γίνει γήπεδο. Διότι θέλει “να νικήσει τα συμφέροντα” και να βάλει αυτό το παράσημο στο πολιτικό βιογραφικό του.

Η ΑΕΚ έχει διαπιστώσει ότι δεν θα βρει άκρη με τον Βασιλόπουλο. Το έχει ακούσει από τα πιο αρμόδια χείλη, αυτά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν βγάζει άκρη με τον δήμαρχο, δεν συνεννοείται. Τι μπορεί πλέον να κάνει; Της απομένει μόνο αυτό: με τεκμηριωμένο λόγο και αποδείξεις να φωνάξει προς τον κόσμο της αλλά και προς την τοπική κοινωνία ότι αυτός ο δήμαρχος δεν θέλει το γήπεδο.

Τα επεισόδια είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν. Διότι κάφροι και πιτσιρικάδες που διψούν για βία κυκλοφορούν κατά εκατοντάδες. Και ο δήμαρχος μετατρέπει σε ριάλιτι τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και καλεί με δημόσιες ανακοινώσεις τους δημότες να προστατέψουν και να υπερασπιστούν, λέει, τη δημοκρατία. Να προστατεύσουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου από κάφρους που μπορεί να εμφανιστούν για να τους δείρουν; Για να παίξουν ξύλο με τους κάφρους;

Αν τον ενδιέφερε η ομαλή και πολιτισμένη διεξαγωγή της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, ο δήμαρχος δεν θα χρειαζόταν να κάνει τίποτα παραπάνω από το να ζητήσει από το αστυνομικό Τμήμα της περιοχής να περιφρουρήσει το κτήριο με ισχυρή δύναμη. Αν τον ενδιέφερε μόνο να περιφρουρήσει τον θεσμό του δημοτικού συμβουλίου και τη δυνατότητα να λειτουργεί αυτό ελεύθερα και δημοκρατικά σε όφελος της πόλης και των πολιτών, δεν θα μετέτρεπε αυτή την υπόθεση σε ριάλιτι. Ο Βασιλόπουλος, που έχει σπουδάσει την Επικοινωνία στην εποχή της ψηφιακής κοινωνίας, νοιάζεται ακριβώς για αυτό: για να δημιουργεί και να συλλέγει πολύτιμο υλικό που θα τον βοηθήσει να πετύχει αυτό που επιδιώκει: την πολιτική σταδιοδρομία.

Αν και είναι περιττό, για ακόμη μια φορά υπογραμμίζω το αυτονόητο: όλα αυτά δεν δίνουν κανένα δικαίωμα σε κανέναν να ασκεί βία, να επιτίθεται σε κατοίκους ή/και δημοτικούς συμβούλους, να χρησιμοποιεί βία και να απειλεί προκειμένου να επιβάλει σε μια εκλεγμένη δημοτική αρχή την αλλαγή της θέσης της στο θέμα του γηπέδου. Πάμε όμως παρακάτω.

Οι Ρομά στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ακούω τελευταία όλο και πιο έντονα ότι η ΑΕΚ εξετάζει την ιδέα να παραχωρήσει την έκτασή της σε Ρομά προκειμένου αυτή να μετατραπεί σε υπαίθριο χώρο άθλησης των Τσιγγάνων μέχρι εκείνη να ξεκινήσει τα έργα κατασκευής γηπέδου. Μαθαίνω ότι οι επικεφαλής της ΑΕΚ έχουν έρθει σε επαφή και καταρχήν συμφωνία με ηγέτες των Ρομά προκειμένου αυτό να συμβεί άμεσα. Η ΑΕΚ δηλαδή σκοπεύει να καθαρίσει την έκτασή της, να την διαμορφώσει σε ανοιχτό στάδιο δίχως κερκίδες και να επιτρέψει στους Ρομά να ασκούνται δίχως αντίτιμο. Εχει πολύ ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε, στην περίπτωση που η ΑΕΚ υλοποιήσει αυτή τη σκέψη, πώς θα χειριστεί αυτό το θέμα ο δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας. Διότι σε αυτή την περίπτωση η ΑΕΚ θα του βάλει ένα πρόβλημα που δεν λύνεται με ανοικτές συνελεύσεις, τηλεοπτικές συνεντεύξεις, ψηφιακές σφυγμομετρήσεις και καμπάνιες στο facebook. Ενα πρόβλημα που προφανώς δεν θα ανεβάσει τον δείκτη της δημοφιλίας του και της απήχησής του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.