Οι 14 λόγοι που θα θυμόμαστε την Πρέμιερ Λιγκ του 2014

Κώστας Ζάλιαρης
Οι 14 λόγοι που θα θυμόμαστε την Πρέμιερ Λιγκ του 2014

bet365

Το gazzetta.gr παρουσιάζει πρόσωπα, στιγμές και παιχνίδια του κορυφαίου πρωταθλήματος, που θα μας μείνουν αξέχαστα από το 2014.

Από την πρωτοπόρο Άρσεναλ, στις αρχές του έτους, στην απόλυση του Ντέιβιντ Μόγιες που δεν άντεξε το βαρύ φορτίο των ευθυνών και της ιστορίας στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Από το εκπληκτικό σερί της Λίβερπουλ που έφτασε μια ανάσα από τον τίτλο, στη γλίστρα του Τζέραρτ, το κλάμα του Σουάρες, την δημιουργία της εκπληκτικής φετινής Τσέλσι το καλοκαίρι, την ανατροπή που έκανε ο Σαμ Άλαρνταϊς, τον καυγά Μουρίνιο-Βενγκέρ και τον Γκρατσιάνο Πελέ που συστήθηκε στην Αγγλία κάνοντας... παπάδες.

Το gazzetta.gr παρουσιάζει τους 14 λόγους που έκαναν ξεχωριστό το 2014 στην Πρέμιερ Λιγκ!

Τα πρόσωπα:

Ντέιβιντ Μόγιες: Ήξερε που έμπλεκε με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όμως δεν μπόρεσε να παρουσιάσει αξιόλογο έργο. Ο διάδοχος του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον απέτυχε παταγωδώς, αντέχοντας όλους κι όλους οχτώ αγωνιστικούς μήνες στο«Ολντ Τράφορντ», μέχρι να απολυθεί τον Απρίλιο. Τι κι αν είχε τον προκάτοχό του σαν σύμβουλο όλο αυτό τον καιρό, τι κι αν είχε κάνει κανονικά προετοιμασία με την ομάδα όλο το καλοκαίρι, τι κι αν πήρε παίκτες της επιλογής του, θα μείνει στην ιστορία της Γιουνάιτεντ σαν αποτυχημένος. Μαζί του, η ομάδα του Μάντσεστερ πέρασε μια από τις πιο άσχημες σεζόν της σύγχρονης ιστορίας της, σημειώνοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ πίσω απ' το άλλο και φυσικά μένοντας εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Σεσκ Φάμπρεγας: Έπειτα από τρεις σεζόν στη Μπαρτσελόνα, πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Πρέμιερ Λιγκ. Και μάλιστα στο Λονδίνο, όπου από μικρό παιδί είχε συνηθίσει να βρίσκεται και να παίζει με τη φανέλα της Άρσεναλ. Ο Αρσέν Βενγκέρ αν και υπήρχε ο όρος που έδινε προτεραιότητα στους «κανονιέρηδες» να διαπραγματευτούν πρώτοι με τον παίκτη σε περίπτωση που αυτός αποχωρούσε από τη Βαρκελώνη, ο Αλσατός κόουτς υποστήριξε ότι «δεν τον έχουμε ανάγκη...». Η παρουσία του... Φάμπρε-pass στην Τσέλσι τον έχει κάνει να μετανιώνει πικρά για την ατάκα του και για την απόφασή του να μην τον πάρει ξανά πίσω στο «Έμιρεϊτς». Ο Ισπανός μέσος είναι... αφεντικό στο χώρο του κέντρου, μοιράζει τη μια ασίστ πίσω απ' την άλλη και διανύει ίσως την καλύτερη σεζόν της καριέρας του στο «Στάμφορντ Μπριτζ».

Μάριο Μπαλοτέλι: Όπως το έκανε ο Φάμπρεγας, έτσι και ο Μάριο Μπαλοτέλι φέτος το καλοκαίρι επέστρεψε στην Πρέμιερ Λιγκ. Έχοντας αφήσει το Νησί τον Ιανουάριο του 2013 και έχοντας τρελάνει τον Ρομπέρτο Μαντσίνι με τα καμώματά του, ο «super Mario» επανήλθε στην Πρέμιερ Λιγκ για να καλύψει το κενό του Λουίς Σουάρες στην επίθεση της Λίβερπουλ. Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του τρέχοντος πρωταθλήματος, ο Ιταλός φορ έχει μονάχα ένα γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ και κάθε νέα του εμφάνιση στο γήπεδο, είναι χειρότερη από την αμέσως προηγούμενη. Ο Μπρένταν Ρότζερς ξέρει βαθιά μέσα του πως έκανε λάθος το καλοκαίρι, αναζητά επιθετικό ενόψει της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου και ο τρελο-Μάριο πρόλαβε να τιμωρηθεί για χαζομάρα που έκανε μέσω των social media σε θέμα ρατσισμού.

Σαμ Άλαρνταϊς: Το καλοκαίρι του 2014 άλλαξε το μέλλον της καριέρας του, την άποψη των ιδιοκτητών της Γουέστ Χαμ και των οπαδών της ομάδας, ενώ έχει καταφέρει να διεκδικούν τα «σφυριά» μια θέση στην πρώτη τετράδα της φετινής Πρέμιερ Λιγκ, έχοντας μάλιστα κάνει Χριστούγεννα εκεί! Ο Σαμ Άλαρνταϊς, από την αβεβαιότητα, τη γκρίνια και τη... σχεδόν δεδομένη απόλυσή του από την τεχνική ηγεσία των Λονδρέζων το φετινό καλοκαίρι, έκανε μεταγραφές ουσίας, πήρε παίκτες που έχουν προσφέρει σημαντικά και έχει δικαιωθεί για την επιμονή του και την εμπιστοσύνη στις προπονητικές του ικανότητες. Δίκαια συγκαταλέγεται στα πρόσωπα της χρονιάς στο κορυφαίο πρωτάθλημα.

Γκρατσιάνο Πελέ: Λίρα εκατό για τη Σαουθάμπτον τη φετινή σεζόν. Σε 19 συμμετοχές την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, ο Ιταλός επιθετικός έχει σκοράρει οχτώ φορές (όσες και ο πολύ καλός Γουιλφρέντ Μπονί της Σουόνσι) και αποτελεί πλέον το βαρύ πυροβολικό στη γραμμή κρούσης των «αγίων». Άφησε τη Φέγενορντ για να μετακομίσει στην Αγγλία έναντι ποσού που πλησίασε τα 9 εκατ.λίρες και σε καμία περίπτωση δεν λησμονεί ο κόσμος της ομάδας τους Ρίκι Λάμπερτ και Άνταμ Λαλάνα που επέλεξαν να συνεχίσουν την καριέρα τους στη Λίβερπουλ. Αναμφίβολα από τα πρόσωπα της σεζόν και με τα όσα έχει δείξει στο πρώτο μισό, τον συμπεριλαμβάνουμε στα πρόσωπα του 2014.

Οι στιγμές:

Η επική γκάφα του Μάρινερ: Απίστευτη ήταν η απόφαση του Αντρέ Μάρινερ να αποβάλει τον Κίεραν Γκιμπς αντί του Άλεξ Όξλεϊντ Τσάμπερλεϊν στο ντέρμπι της Τσέλσι με την Άρσεναλ, τον περασμένο Απρίλιο. Στο 15ο λεπτό του εκπληκτικού 6-0 των «μπλε», ο Εντέν Αζάρ σούταρε σε κενή εστία για να δει τον Τσάμπερλεϊν να πέφτει σαν άλλος... Σέζνι και με το χέρι να απομακρύνει σε κόρνερ. Ο Άγγλος εξτρέμ περίμενε πλέον να δει τον Μάρινερ να του δείχνει την κόκκινη κάρτα, όμως, αντ' αυτού, την έδειξε στον Γκιμπς! Τους είχε μπερδέψει και φυσικά τα έκανε μαντάρα... Ο Γκιμπς δεν πίστευε στα μάτια του, με τον Τσάμπερλεϊν να φωνάζει συνεχώς στον διαιτητή «ρεφ εγώ το έκανα, εγώ πρέπει να αποβληθώ» και ο Μάρινερ ανένδοτος. Ήταν... θέμα χρόνου να αρχίσουν και τα σχετικά αστεία στα social media για την ομοιότητα των δύο παικτών και την αδυναμία του ρέφερι να τους ξεχωρίσει.

Το γλίστρημα του Τζέραρντ: Και να ήθελε να το ξεχάσει, δεν μπορεί. Ούτε ο ίδιος, ούτε οι οπαδοί της Λίβερπουλ. Στο ντέρμπι με την Τσέλσι στο «Άνφιλντ», προτού έρθει και η ισοπαλία με την Κρίσταλ Πάλας και τελειώσει το «παραμύθι» που έγραφε πέρυσι η ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς, ο Στίβεν Τζέραρντ γλίστρησε και μαζί του, γλίστρησε και ο τίτλος για τον σύλλογο του Μέρσεϊσαϊντ. «This doesn't slip...» φώναζε στους συμπαίκτες του λίγες μέρες νωρίτερα μετά τη νίκη επί της Μάντσεστερ Σίτι. Κι όμως, η μοίρα του έπαιξε τέτοιο παιχνίδι που όπως ακριβώς το είχε πει, έτσι συνέβη. Γλίστρησε μοιραία στο φινάλε του πρώτου μέρους του αγώνα, είδε τον Μπα να παίρνει τη μπάλα και να σκοράρει και στην επανάληψη, η Τσέλσι διαμόρφωσε το τελικό 2-0 του αγώνα.

Το κλάμα του Σουάρες: Ποιος μπορεί να το ξεχάσει; Όποια ομάδα κι αν υποστηρίζει κανείς, ακόμα κι αν απεχθάνεται τον Λουίς Σουάρες λόγω των όσων παραπτωμάτων έχει κάνει και της συμπεριφοράς του μέσα στο γήπεδο όταν χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του, βλέποντάς τον να κλαίει στο «Selhurst Park», τον περασμένο Μάιο, στεύρευες από λόγια. Έβλεπες ένα παιδί να έχει χάσει το όνειρό του. Με την απώλεια του τίτλου από τη Λίβερπουλ, ο Λουίς Σουάρες... καταρρακώθηκε. Το τελικό 3-3 στο ματς με την Κρίσταλ Πάλας έβαλε τέλος στις ελπίδες των «κόκκινων» και ο Ουρουγουανός επιθετικός με τη λήξη του αγώνα στο Λονδίνο, ξέσπασε σε λυγμούς. Βάζοντας τη φανέλα στο πρόσωπο για να μην τον δει κανείς να κλαίει, έδειξε ότι πραγματικά ήθελε πάρα πολύ τον περσινό τίτλο. Στιγμή που σε κάνει να καταλάβεις πόσα συναισθήματα μπορεί να χαρίσει αυτό το τόπι...

Η κόντρα Μουρίνιο – Βενγκέρ: Το είδαμε κι αυτό σε αγώνα Πρέμιερ Λιγκ. Η κόντρα Μουρίνιο – Βενγκέρ κρατάει καιρό και εκφράζεται με αρκετή ειρωνία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις αναμετρήσεις της Τσέλσι με την Άρσεναλ. Στην τρέχουσα Πρέμιερ Λιγκ και πιο συγκεκριμένα το παιχνίδι της 5ης Οκτωβρίου, οι δύο προπονητές ήρθαν στα χέρια! Τα δυνατά μαρκαρίσματα των παικτών τους μέσα στον αγωνιστικό χώρο, μετέφεραν την ένταση στους πάγκους, όπου ο Βενγκέρ δεν κρατήθηκε και... έσπρωξε τον Πορτογάλο ομόλογό του! Ο κόουτς της Άρσεναλ έκανε παράπονα στον διαιτητή, ο «special one» έκανε νόημα να καθίσει στη θέση του και να μην φωνάζει και κάπου εκεί... ήρθε η έκρηξη. Ο Μουρίνιο αντέδρασε αρκετά ήπια στο σπρώξιμο που δέχθηκε από τον Βενγκέρ, αρκέστηκε να του... κρατήσει τη γραβάτα για να μην φύγει πολύ πίσω και ο τέταρτος διαιτητής που ήταν μπροστά τους, τους χώρισε.

Τα ματς:

8/2/2014 Λίβερπουλ – Άρσεναλ 5-1: Έπειτα από 20 λεπτά αγώνα, η Λίβερπουλ είχε πάρει προβάδισμα με σκορ 4-0! Η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ, που μέχρι εκείνη την ημέρα ήταν πρώτη στη βαθμολογία και είχε δείξει πως πλέον τη χαρακτήριζε η αντοχή στα δύσκολα και η συνέπεια στα θετικά αποτελέσματα, λύγισε. Διαλύθηκε από τους «κόκκινους» σε ένα εφιαλτικό μεσημέρι στο «Άνφιλντ», έχασε την πρωτιά και στις επόμενες αγωνιστικές βγήκε εκτός κούρσας του πρωταθλήματος,αφήνοντας τη Λίβερπουλ να παλέψει μαζί με τις Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι για το στέμμα.

22/3/2014 Τσέλσι – Άρσεναλ 6-0: Το 1000ο παιχνίδι του Αρσέν Βενγκέρ στον πάγκο της Άρσεναλ, έμελε να είναι τέτοιο που να θέλει το ξεχάσει αμέσως μετά το σφύριγμα της λήξης από τον διαιτητή. Η Τσέλσι και ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν... χαμπάριασαν από το επίτευγμα του Αλσατού και δεν τον σεβάστηκαν ούτε στο ελάχιστο. Ο φωτεινός πίνακας στο φινάλε του παιχνιδιού έγραψε 6-0, με τους «μπλε» του Λονδίνου να κάνουν πάρτι μπροστά στο κοινό τους, να έχουν προβάδισμα τριών τερμάτων στο 17' και να κατεβάζουν αισθητά ταχύτητα στην επανάληψη, προκειμένου το αποτέλεσμα να μην είναι... εξωπραγματικό. Σε αυτό το ματς, η Άρσεναλ είχε μείνει με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Γκιμπς, με τον Αντρέ Μάρινερ να μην καταλαβαίνει ποιος έκανε το χέρι πάνω στη γραμμή σε σουτ του Αζάρ...

5/5/2014 Κρίσταλ Πάλας – Λίβερπουλ 3-3: Πήγαινε για τα πολλά κι έχασε και τα λίγα η Λίβερπουλ στο παιχνίδι του «Selhurst Park» για την 37η αγωνιστική της περσινής Πρέμιερ Λιγκ. Με το 3-0 στο 55ο λεπτό και με τους παίκτες του Ρότζερς να τρέχουν για να προλάβουν το χρόνο και να μειώσουν όσο περισσότερο μπορούν τη διαφορά τερμάτων από τη Μάντσεστερ Σίτι κυνηγώντας τον τίτλο, το φινάλε είχε δάκρυα για τους «κόκκινους». Στην κυριολεξία, όπως έδειξε και ο Λουίς Σουάρες... Τρία γκολ σε εννέα λεπτά από τους «αετούς» έφεραν την ισοπαλία και έσπρωξαν τον τίτλο στη Σίτι.

21/9/2014 Λέστερ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 5-3: Στον πιο... light δημοσιογραφικό τίτλο, σίγουρα θα έπρεπε να υπάρχει η λέξη ταπείνωση. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με προβάδισμα δύο τερμάτων στο 57ο λεπτό του παιχνιδιού με τους νεοφώτιστους, υπέστη μια από τις πιο ντροπιαστικές ήττες της ιστορίας της. Αντίστοιχα, για τη Λέστερ, ήταν ένα... κεφάλαιο ιστορίας από μόνο του αυτό το παιχνίδι. Κατάφερε να εκμεταλλευτεί το ανισόρροπο ξεκίνημα των «κόκκινων διαβόλων» και τη φετινή σεζόν με τον Λουίς Φαν Χάαλ στον πάγκο και την ισοπέδωσε με το τελικό 5-3 που αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και θαυμασμού στην ποδοσφαιρική Αγγλία κι όχι μόνο.

18/10/2014: Σαουθάμπτον – Σάντερλαντ 8-0: Πολλά ειπώθηκαν για τη Σαουθάμπτον το καλοκαίρι όταν ο ένας μετά τον άλλον περνούσαν την πόρτα της εξόδου, όμως, ο Ρόναλντ Κούμαν, κόντρα σε όλες τις προσδοκίες και δουλεύοντας σκληρά και προσεκτικά, παρουσίασε μια απόλυτα μαχητική και υπολογίσιμη ομάδα στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν. Τόσο, που απέναντι στην προβληματική Σάντερλαντ, πέτυχε 8 γκολ. Οι «άγιοι», με αυτό το αποτέλεσμα ξεπέρασαν το 6-3 επί της Γιουνάιτεντ από το 1996 και μπήκαν σε ένα κλειστό κλαμπ με τις Τότεναμ, Νιούκαστλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι και Μίντλεσμπρο που έχουν σημειώσει 8 ή περισσότερα τέρματα στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα