Ο Σαρρής μετράει ψήφους για να μείνει στην ΕΠΟ!

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Σαρρής μετράει ψήφους για να μείνει στην ΕΠΟ!

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τον πρόεδρο της ΕΠΟ που νοιάζεται μόνο για την εξασφάλιση των ψήφων προκειμένου να αποκρούσει μια πρόταση μομφής από Ενώσεις – μέλη της ομοσπονδίας.

Στη διάρκεια των τελευταίων περίπου πέντε μηνών στη ζωή του ελληνικού ποδοσφαίρου και πιο ειδικά στη ζωή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έχουν συμβεί τα εξής:

- Ο Αθλητικός Εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας άσκησε δίωξη (και) σε τέσσερα μέλη της διοίκησης της ΕΠΟ σε βαθμό κακουργήματος, ενώ άσκησε διώξεις και σε άλλα στελέχη της Ομοσπονδίας για μια σειρά από αδικήματα που προκύπτουν από την έρευνά του για την ύπαρξη και δράση εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο.

- Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας διέλυσε την Εθνική ομάδα που κινδυνεύει να μείνει εκτός Euro 2016, πρόλαβε να απολύσει τον προπονητή που επέλεξε και προσέλαβε ως διάδοχο του Φερνάντο Σάντος και μάλιστα ακριβώς επειδή δεν κατάφερε να πάρει προηγουμένως την υπογραφή του Κλαούντιο Ρανιέρι σε μια συμβιβαστική λύση συμβολαίου με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος για την ΕΠΟ σήμερα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να “καθίσει” ο Ιταλός πάνω στο συμβόλαιό του και να πάρει πολύ μεγάλη αποζημίωση.

- Ο αρχιδιαιτητής που επέλεξε η διοίκηση της ΕΠΟ Χιού Ντάλας ευνουχίστηκε στην πρώτη στιγμή που τόλμησε να διαπιστώσει λάθη που τα αντιλαμβάνεται ως αδικαιολόγητα στην απόδοση των διαιτητών (Σπάθας), αφού προηγουμένως άδειασε τον πρόεδρο της ΕΠΟ διαψεύδοντας ότι έχει δεχθεί απειλές από Ελληνες παράγοντες.

- Πέντε πρόεδροι Ενώσεων – μελών της ΕΠΟ έχουν ήδη σταθεί “απέναντι” στη διοίκηση της ΕΠΟ, ενώ μία από τις Ενώσεις (ΕΠΣ Θεσσαλίας) αποφάσισε να καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και αγωγή στα πολιτικά δικαστήρια για την έκπτωση των μελών του δ.σ. της ΕΠΟ και δύο Ενώσεις (ΕΠΣ Μακεδονίας και ΕΠΣ Κυκλάδων) απαίτησαν με επιστολές τους προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ δημόσιες εξηγήσεις για τις εισαγγελικές διώξεις.

- Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός επιχειρεί να “επέμβει”, ζητώντας απαιτητικά από την ΕΠΟ να αλλάξει καταστατικό προκειμένου να αλλάξει την εκλογική διαδικασία και να διευρύνει επαρκώς το εκλογικό σώμα. Και σε αναμονή της συνάντησής του με στελέχη των FIFA και UEFA έχει δημοσίως χαρακτηρίσει πλήρως απαξιωμένο το ελληνικό ποδόσφαιρο και έχει ετοιμάσει σχέδιο νόμου με στόχο να σπάσει το κατεστημένο ΕΠΟ.

Θα μπορούσα να καταγράψω συμπληρωματικά τα ονόματα αρκετών παραγόντων και συλλόγων που έχουν δημοσίως τοποθετηθεί και μάλιστα με βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τον πρόεδρο της ΕΠΟ.

Τι απαντούν σε όλα τα παραπάνω ο πρόεδρος και τα βασικά διοικητικά στελέχη της ΕΠΟ;

Επιχειρούν να γαντζωθούν στις καρέκλες τους

Δημοσίως σιωπούν. Σαν να μην τους αφορά, να μη τους νοιάζει η δημόσια εικόνα τους και η εντύπωση της κοινής γνώμης του ποδοσφαίρου και της ελληνικής κοινωνίας για την διοίκηση της ΕΠΟ. Σαν να μη προσβάλλονται, αλλά και να μην νοιάζονται να αποδείξουν ότι βρίσκονται στην ΕΠΟ για να υπηρετήσουν το ποδόσφαιρο και όχι τα συμφέροντά τους. Για το μόνο που δείχνουν ότι νοιάζονται είναι για να εκμεταλλευτούν την τύχη τους (εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας – πάγωμα των συζητήσεων για τον νέο αθλητικό νόμο) προκειμένου να φροντίσουν να γαντζωθούν στις καρέκλες τους και να εξασφαλίσουν ότι θα εξαντλήσουν την 4ετία τους (μέχρι τον Οκτώβριο του 2016).

Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΠΟ, πρόταση μομφής αποκτά οντότητα μόνο αν φέρει την υπογραφή από τουλάχιστον 10 Ενώσεις – μέλη της ΕΠΟ, και γίνεται δεκτή μόνο εφόσον υπερψηφισθεί από τα 2/3 των (57) Ενώσεων – μελών της ΕΠΟ. Με αυτή τη δουλειά λοιπόν ασχολούνται ο Σαρρής και βασικοί συνεργάτες του (ο πρόεδρος της ΕΠΣ Καρδίτσας και ο πρόεδρος της ΕΠΣ Λακωνίας): έχουν αμοληθεί στις Ενώσεις, από τις οποίες ζητούν επιστολές στήριξης προς τη διοίκηση της ΕΠΟ ώστε να είναι προετοιμασμένοι να αποκρούσουν μια πρόταση μομφής. Με απλά λόγια μετρούν τα κουκιά προκειμένου να βεβαιωθούν ότι δεν θα υπάρξουν 38 Ενώσεις – μέλη που θα ψηφίσουν υπέρ μιας πρότασης μομφής, στην περίπτωση που αυτή υποβληθεί. Και φυσικά τρομάζουν τους προέδρους που σκέφτονται να “περάσουν απέναντι”. Διότι αντιλαμβάνονται ότι η δυναμική είναι σε βάρος τους. Κι αν κανείς σκεφτεί ότι στις εκλογές του 2012 ήταν 20 οι “απέναντι” Ενώσεις, δεν φαντάζει πολύ δύσκολο να βρεθούν σήμερα οι 38 που θα υπερψηφίσουν μια πρόταση μομφής.

Δεν έχουν αντίπαλο

Η τύχη του Σαρρή και των υπολοίπων όμως δεν εξαντλείται στην εύνοια της συγκυρίας των πολιτικών εξελίξεων. Η σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ έχει την τύχη να μην έχει αντίπαλο, αφού οι μόνοι που φέρονται να μετρούν αυτή την εποχή ψήφους για μια πρόταση μομφής είναι ο Βασίλης Γκαγκάτσης και ο Βίκτωρας Μητρόπουλος.

Οσο δεν εμφανίζεται στην ζωή του ποδοσφαίρου μια προσωπικότητα με διάθεση να αναλάβει την διοίκηση του εθνικού ποδοσφαίρου και όραμα που θα εμπνεύσει και θα ενώσει προκειμένου να δημιουργήσει το ρεύμα που θα συμπαρασύρει και τους προέδρους των Ενώσεων, ο Σαρρής και οι υπόλοιποι που διώκονται από τον Εισαγγελέα εξακολουθούν να σφυρίζουν δημοσίως αδιάφορα και την ίδια ώρα να δουλεύουν στο παρασκήνιο την μακροημέρευσή τους στην ΕΠΟ.

Η στάση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου

Μιμούμενη την ΕΠΟ, η διοίκηση του συνεταιρισμού των επιχειρηματιών του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, η Superleague δείχνει με τη δημόσια στάση και τη σιωπή της ότι ουδόλως την απασχολεί και την προβληματίζει που η διοίκηση της ΕΠΟ και τουλάχιστον δύο πρόεδροι ΠΑΕ διώκονται από τον εισαγγελέα με βαρύτατες κατηγορίες διαφθοράς του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Και φυσικά αφήνει μόνο τον υφυπουργό Αθλητισμού στην προσπάθεια που εκείνος κάνει για να πείσει την FIFA και την UEFA να απαιτήσουν κι αυτές από την ΕΠΟ να μπει σε διαδικασία αυτοκάθαρσης. Η Superleague δεν έχει κάνει ούτε το ελάχιστο, το τυπικό, δηλαδή να ζητήσει από τα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ, τους δύο υπεύθυνους ασκήσεως πειθαρχικών διώξεων ποδοσφαιρικών αδικημάτων (Κωνσταντίνος Πετρόπουλος – Παναγιώτης Καρράς) να κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή να εξετάσουν τα ευρήματα της εισαγγελικής έρευνας και να αποφασίσουν αν πρέπει ή όχι να διωχθούν πειθαρχικά από το ίδιο το ποδόσφαιρο οι κατηγορούμενοι για βαρύτατα ποδοσφαιρικά αδικήματα.

Το “χαρτί” Θεοδωρίδης

Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι μέχρι σήμερα ούτε ο υφυπουργός Αθλητισμού ούτε οι ΠΑΕ που κόπτονται για την διάλυση του κατεστημένου έχουν ασκήσει πίεση προς τον Θόδωρο Θεοδωρίδη. Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της UEFA, που βρίσκεται τόσο κοντά στον Μισέλ Πλατινί είναι το πρόσωπο κλειδί στην προσπάθεια μιας Ελλάδας που θέλει να πείσει την UEFA και την FIFA ότι πρέπει να αναγκάσουν την ΕΠΟ να αλλάξει καταστατικό και να αυτοκαθαρθεί. Διότι ο Θεοδωρίδης γνωρίζει παραπάνω από καλά την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου, και φυσικά διαθέτει και την πειθώ και την επιρροή προς την UEFA. Αν αισθανόταν ότι το κράτος και η πλειοψηφία της ποδοσφαιρικής αγοράς απαιτούν την αλλαγή, ο Θεοδωρίδης θα βοηθούσε. Διότι διαφορετικά θα ερχόταν αντιμέτωπος με το κόστος της στάσης όλων αυτών απέναντί του, το οποίο προφανώς δεν θα ήθελε να πληρώσει.

Ο Πρωθυπουργός

Σε μια πολύ πρόσφατη συζήτηση με στενούς συνεργάτες του, οι οποίοι του τόνισαν την ανάγκη να υποστηριχθεί ο Γιάννης Ανδριανός στην προσπάθεια που κάνει να πιέσει την ΕΠΟ να αλλάξει, ο Αντώνης Σαμαράς είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του να υποστηρίξει τον υφυπουργό του στην υπόθεση του ποδοσφαίρου. Αυτή η συζήτηση όμως προηγήθηκε των πολιτικών εξελίξεων, και τώρα ουδείς γνωρίζει αν ο Πρωθυπουργός θα βάλει σε αυτή την προεκλογική ατζέντα του την υπόθεση ποδόσφαιρο. Αν μάλιστα οι συνεργάτες του δεν έχουν καταφέρει να του δείξουν το πολιτικό όφελος που θα εισέπραττε ο πρώτος Πρωθυπουργός που θα έπειθε ότι ασχολείται με την πάταξη της διαφθοράς και της βίας στον αθλητισμό, είναι βέβαιο ότι ο Σαμαράς θα ξεχάσει αυτή την υπόθεση τουλάχιστον μέχρι να διαπιστώσει αν θα μείνει ή όχι ζωντανή η κυβέρνησή του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.