Ανδριανός στο gazzetta.gr: "ΕΠΟ ή αλλάζεις καταστατικό, ή νόμος"!

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ανδριανός στο gazzetta.gr: "ΕΠΟ ή αλλάζεις καταστατικό, ή νόμος"!

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος διαβάζει την γραπτή τοποθέτηση – τελεσίγραφο του υφυπουργού Αθλητισμού προς την διοίκηση της Ομοσπονδίας για καταστατικές αλλαγές οικειοθελώς ή δια του νέου νόμου.

Μετά την αντίδραση της ΕΠΟ και την επιστολή ανησυχίας των UEFA – FIFA για το σχέδιο του νέου αθλητικού νόμου και την παραβίαση του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου, ζήτησα την τοποθέτηση του υφυπουργού Αθλητισμού επί των εξελίξεων και ενόψει της συνάντησής του με UEFA και FIFA. Ο Γιάννης Ανδριανός, ο οποίος έχει απαντήσει στην ΕΠΟ ότι είναι ανοικτός σε μια συνάντηση με εκπροσώπους της UEFA και της FIFA προκειμένου να συνεννοηθούν πάνω στα ζητήματα ποδοσφαίρου που θίγει ο νέος νόμος, ανταποκρίθηκε στο αίτημα μου και τοποθετείται γραπτώς επί των εξελίξεων.

Σε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση, ο υφυπουργός Αθλητισμού μας διαφωτίζει και σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει στην επικείμενη συνάντηση με τα στελέχη της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Το μήνυμα είναι καθαρό και σαφές: αντιλαμβάνεται ως πρόφαση το αυτοδιοίκητο και προ(σ)καλεί την ΕΠΟ να αλλάξει μόνη το καταστατικό της προτού ψηφιστεί ο νέος νόμος. Αυτό ακριβώς είναι και το μήνυμα προς την UEFA και την FIFA: ότι η ΕΠΟ δεν έχει πρόβλημα με τη διαδικασία αλλά με τις αλλαγές. Οτι δεν θέλει να τις κάνει ακριβώς επειδή η διοίκησή της θέλει να κρατά το ποδόσφαιρο δέσμιο των μικροσυμφερόντων της.

Στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Αθλητισμού χαρακτηρίζει ως πλήρως απαξιωμένο το ελληνικό ποδόσφαιρο, κάνοντας αναφορές στις εισαγγελικές διώξεις, τις επιθέσεις και τη γηπεδική βία, επιμένει ότι οι αλλαγές στο ποδόσφαιρο είναι συμβατές με τους κανονισμούς των UEFA – FIFA και αναφέρεται στην νέα διαδικασία εκλογών για την ΕΠΟ με 5 χιλιάδες εκλέκτορες.

Διαβάστε την τοποθέτηση του υφυπουργού Αθλητισμού, και επειδή με ενδιαφέρει η τοποθέτησή σας, ψηφίστε στο γκάλοπ που την ακολουθεί.

"Ο νέος αθλητικός νόμος απαντά στην υπαρκτή και επιτακτική ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, την οποία αναγνωρίζει ολόκληρη η ελληνική αθλητική οικογένεια. Στόχος είναι η διασφάλιση της διαφάνειας, της νομιμότητας, όλων των προϋποθέσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του κοινωνικού αγαθού του αθλητισμού και την κατοχύρωση του για όλους τους Έλληνες.

Το κείμενο του σχεδίου νόμου που σήμερα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση είναι το αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς και μακράς διαδικασίας που ακολούθησε η αρμόδια Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κλήθηκαν και κατέθεσαν τις προτάσεις τους.

Σ’ αυτή τη φάση της διαβούλευσης έχουν ήδη διατυπωθεί αρκετές εποικοδομητικές προτάσεις για την βελτίωση επιμέρους προβλέψεων. Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα τόσο της διαβούλευσης, όσο και της επεξεργασίας από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή που ακολουθεί.

Ταυτόχρονα όμως, ακούστηκαν και αντιδράσεις οι οποίες δεν απαντούν στο κρίσιμο ερώτημα, που είναι το εξής: «Οι προβλέψεις του νέου νόμου διορθώνουν ή χειροτερεύουν την σημερινή κατάσταση;». Στο ποδόσφαιρο για παράδειγμα είχαμε αυτή την εβδομάδα την δίωξη προσώπων. Είχαμε τους προηγούμενους μήνες δολοφονικές επιθέσεις σε διαιτητές και παράγοντες ομάδων. Έχουμε θύματα οπαδικής βίας. Υπάρχει μια τεράστια απαξίωση, 10 μόλις χρόνια μετά τον θρίαμβο του 2004.

Στη ρίζα αυτών των προβλημάτων είναι η ανάγκη για διαφάνεια. Είναι χρέος όλων μας να διαλύσουμε τις σκιές που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο. Κι αυτό αφορά την εκάστοτε διοίκηση της ΕΠΟ, τους εκάστοτε παράγοντες των ομάδων, την εκάστοτε διαιτησία. Δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή σκιά, η παραμικρή αφορμή για τον οποιονδήποτε να πει ότι κάτι στραβό συμβαίνει. Η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να είναι τίμια, και να φαίνεται.

Το πραγματικό ερώτημα λοιπόν σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του νέου νόμου για το ποδόσφαιρο είναι αν θέλουμε να διασφαλίσουμε θεσμικά τη διαφάνεια και τη νομιμότητα, ή αν προτιμάμε τα πράγματα να παραμείνουν όπως είναι.

Το αυτοδιοίκητο είναι, για να το πω ξεκάθαρα, απλώς και μόνο μια πρόφαση. Δεν γίνεται από την μία να καλείται η πολιτεία να παρέμβει, κι όταν η πολιτεία παρεμβαίνει, οι ίδιοι αυτοί που την κάλεσαν να φέρνουν προσκόμματα. Άλλωστε καμία από τις προβλέψεις του νέου νόμου δεν δίνει τάχα στο κράτος έλεγχο επί της διοίκησης της ΕΠΟ. Αντιθέτως, ανοίγει η εκλογική διαδικασία, με 5000 εκλέκτορες αντί για τους σημερινούς 50, και διασφαλίζεται ότι κανείς δεν θα μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι η διαιτησία επηρεάζεται από τον οποιονδήποτε. Και να τονίσω εδώ πως οι προβλέψεις του νόμου είναι καθαυτές συμβατές με τους κανονισμούς της FIFA και της UEFA καθώς υπάρχουν εθνικές ομοσπονδίες μέλη της FIFA και της UEFA όπου αυτά ισχύουν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Αν υπάρχει άλλωστε αμφιβολία, ο ίδιος ο νόμος δίνει τη δυνατότητα προσφυγής στο ανώτατο αθλητικό δικαστήριο στη Γενεύη, το CAS.

Αν το θέμα λοιπόν της ΕΠΟ και των διεθνών ομοσπονδιών είναι το ποιος θα φέρει αυτές τις αλλαγές, αν το πρόβλημά τους είναι να μην νομοθετήσει το κράτος για την ΕΠΟ, τότε ιδού πεδίο δόξης λαμπρό: να φέρουν τις αλλαγές αυτές οι ίδιοι, πριν ψηφιστεί ο νόμος, αλλάζοντας οικειοθελώς το καταστατικό της ΕΠΟ. Διαφορετικά οφείλουν να εξηγήσουν, πρώτα και κύρια στον ελληνικό φίλαθλο κόσμο, γιατί επιμένουν στην διατήρηση της σημερινής κατάστασης που έχει οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση το λαοφιλέστερο των αθλημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, καθένας είναι πλέον προ των ευθυνών του".

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.