Το μίσος μεταξύ Γιουβέντους και Φιορεντίνα! (pics+vids)

Θοδωρής Βασίλης
Το μίσος μεταξύ Γιουβέντους και Φιορεντίνα! (pics+vids)

bet365

Η Φιορεντίνα υποδέχεται την Γιουβέντους σε ένα παιχνίδι που θα πέσουν κορμιά και ο Θοδωρής Βασίλης σας θυμίζει γιατί οι «μπιανκονέρι» θα είναι πάντα μισητοί στην Φλωρεντία.

Η «αναγέννηση» της Φλωρεντίας

Στην Φλωρεντία μετά την περίοδο του Πραντέλι η οποία έφερε την Φιορεντίνα να αποκλείεται στο γκολ από την Μπάγερν Μονάχου στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, η ομάδα βυθίστηκε στην μιζέρια και στην απογοήτευση. Τα αδέρφια Ντέλα Βάλε αποφάσισαν να επαναφέρουν την Φιορεντίνα στις τοπ ομάδες και στις εποχές που έπαιζε με διαφορά την καλύτερη μπάλα στην Ιταλία. Το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να δώσουν τις τύχες της ομάδας στον Βιτσέντζο Μοντέλα, έναν προπονητή που την προηγούμενη χρονιά είχε οδηγήσει την Κατάνια στην καλύτερη χρονιά της ιστορίας της.

Η σημαντικότερη όμως κίνηση των αδερφών Ντέλα Βάλε ήταν η πρόσληψη του Ντανιέλε Πραντέ από την Ρόμα στην θέση του αθλητικού διευθυντή και μαζί με τον Εδουάρδο Μαθία-ναι ο παλιός τεχνικός διευθυντής του Ολυμπιακού-που θα αναλάμβαναν να αντικαταστήσουν τον επί χρόνια ισχυρό άνδρα των «βιόλα» Πανταλέο Κορβίνο.

Οι τρεις τους (Πραντέ-Μαθία-Μοντέλα) αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα η Φιορεντίνα να επιστρέψει στο ελκυστικό ποδόσφαιρο με την πίεση από την αντίπαλη περιοχή και τα υψηλά ποσοστά κατοχής μπάλας. Έτσι, το κατώφλι του Αρτέμιο Φράνκι πέρασαν ποδοσφαιριστές όπως ο Μπόρχα Βαλέρο, ο Αλμπέρτο Ακουιλάνι, ο Ματίας Φερνάντες και ο Νταβίντ Πιζάρο, παίκτες ικανοί να κρατήσουν την μπάλα (holders) που ταυτόχρονα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του παιχνιδιού.

Τα μπαμ όμως δεν σταματάνε εκεί αφού ακολουθούν οι Ρόσι και Γκόμες με τους Ντέλα Βάλε να κάνουν ξεκάθαρες τις προθέσεις τους. Ο ενθουσιασμός στην Φλωρεντία είχε επανέλθει. Ο κόσμος δέθηκε ξανά με την ομάδα, ο Αντρέα Ντέλα Βάλε πανηγυρίζει σαν μικρό παιδί κάθε γκολ, και η Φιορεντίνα παίζοντας θελκτικό ποδόσφαιρο τερματίζει στην 4η θέση της βαθμολογίας χάνοντας το εισιτήριο του Τσάμπιονς Λιγκ στο τελευταίο λεπτό του πρωταθλήματος από την Μίλαν.

Η δεύτερη σεζόν ήταν το ίδιο πετυχημένη αν αναλογιστεί κανείς τους σοβαρούς τραυματισμούς των Γκόμες και Ρόσι με την ομάδα να τερματίζει ξανά στην 4η θέση και να φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας (ήττα από τη Νάπολι).

Ζουν και αναπνέουν γι' αυτό τον αγώνα

Την φετινή σεζόν ο πήχης στην Φιορεντίνα έχει τοποθετηθεί ξανά ψηλά και στόχος είναι η τρίτη θέση και η έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η ομάδα του Μοντέλα με δύο συνεχόμενες εκτός έδρας νίκες είναι στο -4 από την τρίτη Νάπολι και η μεγάλη δοκιμασία για τους «βιόλα» έρχεται τώρα κόντρα στον μεγαλύτερό της εχθρό την Γιουβέντους. Μία Γιουβέντους που συνεχίζει από κει που σταμάτησε πέρυσι, δλδ στην κορυφή της βαθμολογίας.

Στην Φλωρεντία ζουν και κινούνται στους ρυθμούς του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Αποτελεί την μητέρα των μαχών για τους «βιόλα» οπαδούς, είναι το ματς της σεζόν, είναι το παιχνίδι εναντίον των μισητών εχθρών, εναντίον Εκείνων, και όποιος δεν έχει ζήσει την εμπειρία του εν λόγω αγώνα στο «Αρτέμιο Φράνκι» δεν μπορεί να καταλάβει το τι αναμένεται να γίνει το βράδυ της Παρασκευής. Εισιτήριο δεν υπάρχει για δείγμα, ενώ ακόμα και οι ίδιες οι ιστοσελίδες που ασχολούνται με τα θέματα της Φιορεντίνα εδώ και μέρες προσπαθούν να φανατίσουν ακόμα περισσότερο το κλίμα.

Ξανά στα μαχαίρια

Είναι γεγονός ότι με την είσοδο των αδερών Ντέλα Βάλε στην Φιορεντίνα οι σχέσεις των διοικήσεων των δύο ομάδων ήταν άριστες κάνοντας χρυσές δουλειές (Φελίπε Μέλο-Μούτου-Κιελίνι) ενώ μάλιστα στο γνωστό σκάνδαλο Calciopolis είχαν βρεθεί και οι δύο κατηγορούμενοι.

Τα τελευταία χρόνια όμως οι σχέσεις των δύο συλλόγων περνάνε κρίση. Όλα ξεκίνησαν από το καλοκαίρι του 2012 όταν η «Γηραιά Κυρία» είχε ως κύριο στόχο την απόκτηση του Στέβαν Γιόβετιτς, αλλά οι Ντέλα Βάλε αρνήθηκαν την πρόταση ύψους 25 εκατ. ευρώ του Μαρότα ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσουν τον Μαυρβούνιο αστέρα στην εν λόγω ομάδα. Αυτό φαίνεται πως δεν άρεσε στην Γιουβέντους η οποία απάντησε. Οι «μπιανκονέρι» αποφασίζουν να χαλάσουν την μεταγραφή του Μπερμπάτοφ ο οποίος είχε συμφωνήσει ήδη με τους «βιόλα» κατεβάζοντας τον από το αεροπλάνο.

Τελικά ο Βούλγαρος αποφάσισε να παραμείνει στην Αγγλία και την Φούλαμ αλλά το γυαλί είχε ραγίσει. Η Φιορεντίνα με ανακοίνωσή της κατηγόρησε δημόσια την Γιουβέντους για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά με τους ανθρώπους της πρωταθλήτριας Ιταλίας να τονίζουν ότι οι ίδιοι ενεπλάκησαν όταν και ο Μπερμπάτοφ είχε αρνηθεί την Φιορεντίνα.

Τα αδέρφια Ντέλα Βάλε δεν έκρυψαν ποτέ την ενόχλησή τους για την συμπεριφορά του υπεύθυνου των μεταγραφών της Γιουβέντους, Μπέπε Μαρότα, κι έτσι όταν αποφάσισαν να πουλήσουν τον Γιόβετιτς τον παραχώρησαν εκτός Ιταλίας και στην Μάντσεστερ Σίτι.

Πλέον είχε ανοίξει μέτωπο μεταξύ Φλωρεντίας και Τορίνο με τους ιδιοκτήτες να διασταυρώνουν συνέχεια τα ξίφη τους στην λίγκα για θέματα που αφορούν το ιταλικό ποδόσφαιρο, ενώ το νέο σήριαλ που έχει βγει στην επιφάνεια είναι αυτό του Κουαδράδο τον οποίο πολύ θα ήθελαν στο Τορίνο.

Το κλεμμένο πρωτάθλημα, ο τελικός του UEFA και ο Μπάτζιο

Μπορεί οι σχέσεις των διοικήσεων να χάλασαν φέτος, αλλά αυτές των οπαδών κρατάνε εδώ και τριάντα χρόνια. Όλα ξεκίνησαν τη σεζόν 1981-1982 όταν η Φιορεντίνα έχασε την τελευταία αγωνιστική το πρωτάθλημα από την Γιουβέντους με την βοήθεια της διαιτησίας. Η ομάδα της Φλωρεντίας έβλεπε να μην της κατοχυρώνεται κανονικό γκολ απέναντι στην Κάλιαρι, όταν την ίδια ώρα η Γιουβέντους με ένα αμφισβητούμενο πέναλτι επικρατεί της Καταντζάρο και «κλέβει» το πρωτάθλημα.

Το μίσος αυτό διογκώθηκε κι έφτασε στην αποκορύφωση το 1990 όταν ο αγαπημένος των οπαδών Ρομπέρτο Μπάτζιο παραχωρήθηκε στους «μπιανκονέρι» έναντι του ποσού των 10 εκατ. ευρώ-ποσό ρεκόρ για την εποχή-. Όπως ήταν φυσικό η πώληση του Μπάτζιο προκάλεσε ταραχές στους δρόμους της Φλωρεντία όπου υπήρξαν επεισόδια με την αστυνομία και τον τραυματισμό 50 ατόμων!

Από την πλευρά του ο Μπάτζιο ο οποίος δεν έχει κρύψει ποτέ τα «βιολετί» του αισθήματά του απευθυνόμενος στο κόσμο τόνισε: «Αναγκάστηκα να δεχτώ την μεταγραφή». Στην επιστροφή του στο «Αρτέμιο Φράνκι» με την φανέλα της Γιουβέντους έγινε χαμός. Ο κόσμος δεν σταμάτησε να τον αποδοκιμάζει, ενώ ο ίδιος αρνήθηκε να εκτελέσει πέναλτι και όταν έγινε αλλαγή προέβη σε μία κίνηση που έχει γραφτεί στην ιστορία του ιταλικού ποιδοσφαίου.

Οι οπαδοί του πέταξαν κασκόλ της Φιορεντίνα με τον ίδιο να το μαζεύει και να το φιλάει μπροστά από το πάγκο της Γιουβέντους κάνοντας ένα ολόκληρο γήπεδο να ξεχάσει για λίγο την έχθρα και να τον χειροκροτήσει. Επίσης, την σεζόν 1989-90 Φιορεντίνα και Γιουβέντους φτάνουν στο τελικό του τότε Κυπέλλου Uefa με την ομάδα του Πιεμόντε σε διπλούς τελικούς να κατακτά το τρόπαιο με τους «βιόλα» πάντως να δίνουν τον επαναληπτικό στο Αβελίνο και όχι στην Φλωρεντία.

Η έχθρα αυτή συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια με μικρότερης έντασης επεισόδια για να έρθει το 5-0 της ομάδας του Αντόνιο Κόντε μέσα στην Φλωρεντία το 2012 για να ρίξει στα τάρταρα την ομάδα του Ντέλιο Ρόσι προκαλώντας μικροεπεισόδια από τον κόσμο της Φιορεντίνα.

Το τέλος μίας παράδοσης

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι το «Αρτέμιο Φράνκι» αποτελεί κι εξοχικό της Γιουβέντους. Οι «μπιανκονέρι» μετρούσαν 16 συναπτά έτη χωρίς ήττα στην Φλωρεντία (σ.σ.: τελευταία νίκη της Φιορεντίνα το 1-0 με τον Μπατιστούτα το 1998) και με την προϊστορία στο πλευρό τους κατέβηκαν στην περσινή αναμέτρηση με τους «βιόλα».

Αυτό όμως που έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 2013 δεν το περίμενε ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός της Φιορεντίνα με την Γιουβέντους να ζει τον απόλυτο εφιάλτη. Μέχρι το 64′ ο Τζίτζι Μπουφόν περνούσε ένα υπέροχο ηλιόλουστο απόγευμα. Ηταν ένας ευχάριστος περίπατος για την Γιουβέντους. Η Γηραιά Κυρία προηγούνταν με 2-0 στο «Αρτέμιο Φράνκι» και τα πάντα συνηγορούσαν ότι θα έφευγε για άλλη μία χρονια από τη Φλωρεντία χωρίς ήττα.

Μέχρι εκείνο το λεπτό ο τερματοφύλακας της Γιούβε είχε ακουμπήσει τη μπάλα μόλις δύο φορές από χλιαρά σουτ των Ρονκάλια και Ματίας Φερνάντες. Ωστόσο, στα επόμενα 15 λεπτά θα ζούσε κάτι πρωτόγνωρο στην καριέρα του και θα μάζευε το τόπι τέσσερις φορές από τα δίχτυα του!!!

Η Φιορεντίνα εκεί που λιγότερο την περίμενε κανείς, εκεί που έδειχνε τελειωμένη, εκεί ήταν που έκανε μία απίθανη ανατροπή που συνιστά ποδοσφαιρικό θαύμα. Οι φιλοξενούμενοι που έλεγχαν άνετα το ματς, είχαν προηγηθεί λίγο πριν το ημίχρονο και αυτό όχι από δικές τους προσπάθειες, αλλά από δύο λάθη των «βιόλα». Στο 37′ ο Γκονσάλο έκανε την ανοησία να ακουμπήσει τον Τέβες εντός περιοχής. Δεν ήταν ο ορισμός της ανατροπής, αλλά ο Αργεντινός επιθετικός το πήρε έξυπνα. Το εκτέλεσε ο ίδιος και άνοιξε το σκορ.

Πριν καν προλάβουν να σκεφτούν πως θα αντιδράσουν, οι γηπεδούχοι δέχτηκαν και το 0-2. Ο Νέτο πήγε να μπλοκάρει εύκολα, αλλά για κάποιον ανεξήγητο λόγο ο Κουαδράδο έκανε τάκλιν και έστειλε τη μπάλα από την αγκαλιά του τερματοφύλακα του στον αμαρκάριστο Πογκμπά που σκόραρε ανενόχλητος από τη μικρή περιοχή. Το παιχνίδι έμοιαζε κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της διαχείρισης του Αντόνιο Κόντε… τελειωμένο. Αυτή η σκέψη επιβεβαιώθηκε στα πρώτα λεπτά της επανάληψης, όταν οι «βιόλα» δεν μπορούσαν καν να περάσουν τη μεσαία γραμμή.

Λίγο αργότερα θα έρχονταν τα πάνω κάτω με όλη τη σημασία της φράσης. Στο 65′ ο Ματίας Φερνάντες πάτησε περιοχή και ο Ασαμόα από πίσω του πήρε το πόδι. Λίγο, πολύ δεν έχει σημασία. Ο Τζουζέπε Ρόσι ευστόχησε από τα 11 βήματα και έβαλε ξανά την ομάδα του στο παιχνίδι. Η Γιούβε όμως δεν έδωσε τη μπάλα στη Φιορεντίνα για να πιέσει. Εκείνη συνέχισε να κάνει παιχνίδι. Ωσπου στο 76′ ο Ρόσι πήρε τη μπάλα έξω από την περιοχή, έκανε δύο προσποιήσεις και εξαπέλυσε τη φωτοβολίδα του στη δεξιά γωνία του Μπουφόν που αιφνιδιάστηκε σε ένα πολύ όμορφο γκολ ισοφάρισης.

Το momentum ήταν απόλυτα με τους γηπεδούχους και δύο λεπτά αργότερα ο Χοακίν (η αλλαγή του Μοντέλα που άλλαξε το ματς) μόνος του απέναντι στον Μπουφόν έκανε την ανατροπή και αυτό δεν ήταν το χειρότερο, καθώς είχε κι άλλο. Στο 80′ ο Κουαδράδο έτρεξε στην κόντρα το μισό γήπεδο και την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στον Ρόσι που με το αριστερό ολοκλήρωσε τη μυθική επαναφορά της ομάδας, αλλά και του ίδιου. Ο πίνακας του σκορ έγραφε 4-2 για έναν αγώνα που ακόμα και σήμερα μνημονεύεται τόσο στην Φλωρεντία όσο και στο Τορίνο.

Η εκδίκηση στο Europa League

Λίγους μήνες μετά οι δυο τους τα λένε στους «16» του Europa League. Ο φανατισμός κάνει ξανά την εμφάνισή του. Λίγο πριν την πρώτη αναμέτρηση για την Ευρώπη υπάρχει ο αγώνας πρωταθλήματος με την Γιουβέντους να επικρατεί με 1-0 στο Τορίνο.

Μετά το τέλος του αγώνα οι «μπιανκονέρι» αποφασίζουν να ρίξουν και άλλο λάδι στην φωτιά ενόψει της ευρωπαϊκής αναμέτρησης. Συγκεκριμένα στο επίσημο λογαριασμό του twitter της ομάδας ανέβηκε μήνυμα που έγραφε: «Καλή η Φιορεντίνα για μεσημεριανό. Τα ξαναλέμε σε τέσσερις ημέρες για το δείπνο».

Όπως ήταν λογικό το tweet αυτό προκάλεσε την αντίδραση όλων των «βιόλα» οπαδών. Έτσι, τέσσερις ημέρες μετά στο ίδιο γήπεδο ακούγονται συνθήματα των οπαδών της Φιορεντίνα για τους νεκρούς του Χέιζελ, ενώ ορισμένοι φοράνε μπλουζάκι με τον αριθμό 39 (ο αριθμός των νεκρών οπαδών της Γιουβέντους).

Το πρώτο ματς στο Τορίνο λήγει 1-1 και στον επαναληπτικό στο «Αρτέμιο Φράνκι» δεν πέφτει καρφίτσα. Η κλάση του Πίρλο κάνει την εμφάνισή της και γλιτώνει την Γιουβέντους από τα χειρότερα. Με τρομερή εκτέλεση φάουλ δίνει τη νίκη στην ομάδα του Κόντε και μία μικρή εκδίκηση για την τεσσάρα του πρωταθλήματος.

Το σίγουρο είναι ότι όσα χρόνια και να περάσουν το μίσος των οπαδών της Φιορεντίνα για την Γιουβέντους δεν θα περάσει ποτέ και το βράδυ στο «Αρτέμιο Φράνκι» δεν θα πέφτει καρφίτσα.

 

SERIE A Τελευταία Νέα