Οι λόγοι της κατάρρευσης της Ντόρτμουντ

Οι λόγοι της κατάρρευσης της Ντόρτμουντ

Οι λόγοι της κατάρρευσης της Ντόρτμουντ

bet365

Ο Γερμανός δημοσιογράφος Φίλιπ Πέτερς, αναλύει στο gazzetta.gr του λόγους της φετινής κατάρρευσης της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Τι γράφει για τον Παπασταθόπουλο που δεν γελάει και τον Κλοπ που δεν πρόκειται να απολυθεί.

Η εξήγηση του Φίλιπ Πέτερς στο gazzetta.gr για την φετινή... κατηφόρα της Μπορούσια Ντόρτμουντ:

Η κρίση στη Ντόρτμουντ δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί, καθώς η ομάδα είναι αρκετά δυνατή για να προκριθεί από τους ομίλους του Champions League.

Σίγουρα η απώλεια του τοπ σκόρερ Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι είναι πιο επώδυνη απ' αυτή του Γκέτσε πριν ένα χρόνο. Η μετακίνησή του στην Μπάγερν Μονάχου δεν έχει συγχωρεθεί ακόμη από την Ντόρτμουντ. Ενας από τους κορυφαίους δημοσιογράφους, του Μέσου Süddeutsche Zeitung, ο Hans Leyendecker, έκανε λόγο για «προδοσία» της Ντόρτμουντ στην περίπτωση του Γκέτσε. Με τον Λεβαντόφσκι ήταν διαφορετική η κατάσταση. Ο παίκτης έμενε ελεύθερος και απλά ήθελε να πάει στο Μόναχο, δεν μπορούσε να πουληθεί σε Τσέλσι ή Ρεάλ Μαδρίτης που ήταν οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι.

Παρόλα αυτά, η Ντόρτμουντ έκανε αγορές αξίας 50.000.000 ευρώ αυτό το καλοκαίρι. Κορυφαία μεταγραφή ήταν ο Ιταλός διεθνής και ο κορυφαίος σκόρερ της Serie A Τσίρο Ιμόμπιλε όπου στοίχισε 19.700.000 ευρώ. Αν δεν είναι κατανοητό ακόμη και στους ειδικούς σχολιαστές της γερμανικής Τηλεόρασης Καν και Ματέους, αρκετοί φίλαθλοι της Ντόρτμουντ ήξεραν πριν ξεκινήσει η σεζόν ότι ο Τσίρο Ιμόμπιλε είναι διαφορετικός τύπος παίκτη απ' ότι ο Λεβαντόφσκι. Ο Ιμπόμπιλε χρειάζεται περισσότερο χώρο για το στιλ παιχνιδιού του, αλλά χρειάζεται πολύ λιγότερες φάσεις απ' ότι ο Λεβαντόφσκι για να σκοράρει. Εχει σημειώσει σε όλες τις διοργανώσεις έξι γκολ. Επίσης, ο άλλος επιθετικός Αντιάν Ράμος αγοράστηκε με 9.700.000 ευρώ από την Χέρτα και έχει παρόμοιο τρόπο παιχνιδιού με τον Λεβαντόφσκι αλλά παρουσιάζει έλλειψη στον αμυντικό τομέα.

Ο Σωκράτης δεν γελάει

Για την άμυνα πήραν τον παγκόσμιο πρωταθλητή Ματίας Γκίντερ, από την Φράιμπουργκ ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις για 10.000.000 ευρώ. Επιπλέον, η Ντόρτμουντ αγόρασε το Νούρι Σαχίν από τον Ρεάλ Μαδρίτης ύστερα από το τέλος του δανεισμού του για 7.000.000 ευρώ και πήρε τον Σίντζι Καγκάβα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 8.000.000 ευρώ.

Ο Σωκράτης ήταν μία από τις καλύτερες μεταγραφές τα τελευταία χρόνια. Είναι πολύ καλύτερος απ' ότι ήταν ο Φελίπε Σαντάνα στο παρελθόν. Είναι πιο σταθερός από τον Σαντάνα και μπορεί να ανοίγει το παιχνίδι με περισσότερους τρόπους. Κάποιοι φίλοι της ομάδας λένε ότι δεν μπορεί να γελάσει επειδή ποτέ δεν το κάνει στις φωτογραφίες. Ο κόσμος τον αγαπά για τον τρόπο που παίζει.

Επιπλέον, ήρθε ελεύθερος από την Άουγκσμπουργκ ο Κορεάτης Τζι Ντονγκ - Γονγκ, ένας παίκτης που μπορεί να παίξει τόσο ως μέσος όσο και ως επιθετικός. Τα τελευταία χρόνια, πάντα, οι νέοι παίκτες αν είναι καλά χρειάζονται έξι με εννιά μήνες για να παίξουν το ποδόσφαιρο του Κλοπ.

Στο πρώτο ματς η ήττα (0-2) από τη Μπάγερ Λεβερκούζεν μπορούσε να συμβεί, ειδικά όταν το σκορ άνοιξε με το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία της Budesliga. Ακολούθησε η νίκη με την Άουγκσμπουργκ και η εντός έδρας νίκη με την Φράιμπουργκ. Αλλά από τότε η Μπορούσια άρχισε να παρουσιάζει τα δυο της πρόσωπα. Στο Champions League είναι εκπληκτική η πορεία της (4 νίκες - 1 ισοπαλία), στην Budesliga έφερε μία ισοπαλία και πέντε ήττες στη σειρά από ομάδες που έμοιαζαν εύκολο να νικηθούν. Εδώ, στη BVB αναδείχθηκαν μερικά σοβαρά ατομικά λάθη (του Ράμος στο ντέρμπι του Ρουρ και στο ματς με το Αμβούργο) ή ήρθαν πολλά ανέλπιστα γκολ από αντιπάλους σε ματς που όμως δεν είχε παίξει ιδιαίτερα καλά.

Σ' αυτά τα δύο ματς πρωταθλήματος που ηττήθηκε, η ομάδα, έδειξε περισσότερο ανασφαλής, κάτι που έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρο στο ματς με το Ανόβερο όπου παρόλο που η Ντόρτμουντ είχε κυριαρχήσει, δέχθηκε γκολ με εκτέλεση φάουλ. Για πέντε με δέκα λεπτά η ομάδα έμοιαζε να είναι αβέβαιη σε ό,τι κάνει. Στο Champions League ήρθε η μία νίκη μετά την άλλη. Κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου έπαιξε καλύτερα, αλλά έχασε τον βαθμό από ένα εντυπωσιακό διάστημα καταιγίδας της Μπάγερν, επειδή ο Νέβεν Σούμποτιτς προκάλεσε ένα πέναλτι στον Ριμπερί που όμως δεν μπορούσε να αποφύγει.

Αλλά αυτό ακριβώς το ματς και τα παιχνίδια στο Champions League έκαναν ξεκάθαρο το πρόβλημα της Ντόρτμουντ. Εκτός από τους αρκετούς μακροχρόνια τραυματίες (Κούμπα, Κιρχ, Σαχίν, Γκουντογκάν) και των μονίμως Χούμελς, Σμέτσλερ και Ρόις έπαιξε κόντρα σε Μπάγερν Μονάχου, Αντερλεχτ, Γαλατασαράι και Άρσεναλ, το πλάνο να παίξουν ανοιχτή επίθεση δεν έπιασε.

Οι περισσότερες ομάδες στη Budesliga αντιμετωπίζουν την Ντόρτμουντ πολύ αμυντικά, ώστε να είναι πολύ συμπαγείς και να «χτυπούν» στις αντεπιθέσεις. Έτσι, η Ντόρτμουντ έχει τα τελευταία χρόνια αρκετά συχνά προβλήματα σ΄αυτόν τον τομέα. Ακόμη δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για να αντιμετωπίζει αυτά τα ματς. Επιπλέον, σ' αυτό προστέθηκε και το ότι η πίεση του κέντρου και των άκρων δεν δούλεψαν και δεν πήρε την βέλτιστη εκμετάλλευση αυτού του τομέα.

Όμως, υπήρχαν κάποιες παρόμοιες φάσες τα τελευταία δύο χρόνια, αν και αυτές δεν ήταν πολλές. Επίσης ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, είχε δείξει νευρικότητα μπροστά στο γκολ ακόμη και όταν φορούσε την κίτρινη φανέλα. Και τότε ήρθε Γκλάντμαπχ, που είναι ακόμη σε πολύ καλή φόρμα. Παρόλο που δεν έχει χάσει εδώ και 18 ματς και ξεπέρασε ένα ρεκόρ του συλλόγου που κρατούσε από το 1970, στο ματς με την Ντόρτμουντ δεν είχε τον χώρο να αναπτύξει το παιχνίδι της. Το μόνο σουτ που έκαναν για γκολ κόντρα στην Ντόρτμουντ ήταν στο δεύτερο ημίχρονο και αυτό από τα 8-10 μέτρα. Η Ντόρτμουντ, ωστόσο, τελείωσε το πρώτο ημίχρονο με 13 σουτ. Τελικά ήρθε η νίκη από το αυτογκόλ του Κρίστοφ Κράμερ. Ωστόσο, Λεβ και Φαβρ μίλησαν για μια άξια νίκη της Ντόρτμουντ. Όμως, κανένας από την Ντόρτμουντ δεν ήθελε να κάνει λόγο για το πρώτο βήμα εξόδου της ομάδας από την κρίση.

Ο Κλοπ θα αποφασίσει το μέλλον του

Παρόλο την κατάσταση, καμία στιγμή δεν αμφισβητήθηκε ο προπονητής Γιούργκεν Κλοπ. Ο γενικός διευθυντής Χαν Γιόακιμ Βάτσκε, εξήγησε ότι ακόμη και σ' αυτή τη φάση το συμβόλαιο του προπονητή λήγει το 2018 - δεν απολύεται. Ο Κλοπ είναι αυτός που θα αποφασίσει το μέλλον του στη Ντόρτμουντ. Ενώ, η αντίπαλος Σάλκε, απέλυσε τον πάντα αμφιλεγόμενο Γενς Κέλερ και τον αντικατέστησε με τον Ρομπέρτο ντι Ματέο, που είναι επίσης υπό πίεση. Στη Ντόρτμουντ υπάρχει πολλή ησυχία. Αρκετοί φίλαθλοι, όπως και στο περιβάλλον της ομάδας έχουν τη βεβαιότητα ότι θα επιστρέψει η γαλήνη στην ομάδα. Οι φίλαθλοι στο Südtribüne, το διάσημο Κίτρινο Τοίχος, χειροκρότησαν την ομάδα ύστερα από παιχνίδια που ήταν αδύναμη, όπως με το Αμβούργο και το Ανόβερο. Ο Σμέλτσερ, δήλωσε, κατά τη διάρκεια ενός ζωντανού talk show στις 11 Νοεμβρίου έκπληκτος με το πόσο πιστοί είναι οι φίλαθλοι.

Όμως, θέλουν γρήγορα να επιστρέψουν στις νίκες. Το «ευχαριστώ» του Γιούργκεν Κλοπ μετά το ματς με την Γκλάντμπαχ έκανε κατανοητή σε όλους την σχέση οπαδών - προπονητή. Με την κίνησή του έδειξε ότι η οι φίλαθλοι βοήθησαν με τη συμπεριφορά τους να διαχειριστεί η Ντόρτμουντ την κρίση. Όμως, η Μπορούσια Ντόρτμουντ πρέπει να αποδείξει μετά το διάλειμμα των υποχρεώσεων του Champions League, ότι η νίκη επί της Γκλάντμπαχ δεν ήταν μια απροσδόκητη επιτυχία. Η κύρια προτεραιότητα είναι να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς μέχρι τα Χριστούγεννα. Μόνο τότε θα μιλάμε για νέους στόχους.

Η Ντόρτμουντ, θα μπορούσε να σώσει την χρονιά χωρίς ευρωπαϊκά παιχνίδια. Πριν την κρίση, οι τρεις βασικοί σπόνσορες Evonik, Puma και Signal Iduna αύξησαν το ποσοστό τους κατά 15% και 5% αντίστοιχα και έγιναν μέτοχοι μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. 141.000.000 ευρώ που μπήκαν στα ταμεία του συλλόγου θα επενδυθούν ότι σε παίκτες αλλά στο μέλλον του συλλόγου. Με την αφοσίωση των τριών χορηγών, οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις χορηγίας συνδέονται άμεσα με τη βελτίωση των συνθηκών. Ο στόχος είναι επίσης να έρθουν επιπλέον έσοδα της τάξης των 300.000.000 ευρώ τα επόμενα χρόνια. Γι αυτό το σκοπό επεκτάθηκε η Ντόρτμουντ στην Ασία, όπου ένα γραφείο στη Σιγκαπούρη άνοιξε πρόσφατα. Επίσης αναμένονται να λάβουν χώρα ταξίδια στο εξωτερικό στο μέλλον, όπως έχουν ήδη κάνει αγγλικοί σύλλογοι σε Αερική και Ασία. Με όλα αυτά τα μέτρα που παίρνει, η Μπορούσια Ντόρτμουντ, ελπίζει ότι παίκτες του επιπέδου του Μάρκος Ρόις θα δεσμεύσουν το μέλλον τους στην ομάδα με μακροχρόνια συμβόλαια. Ο Ρόις θα ήθελε να αλλάξει πρώτα απ' όλα την αθλητική κατάσταση.

Ενα μικρός σημάδι από την ομάδα τού στάλθηκε πριν ξεκινήσει η σεζόν όταν και έγινε δεύτερος αρχηγός. Ίσως η Ντόρτμουντ θα πρέπει να «πονέσει» για να τον ικανοποιήσει στο οικονομικό κομμάτι. Συζητιέται το ποσό των 8.000.000 ευρώ. Οι πιο υψηλά αμειβόμενοι στο σύλλογο παίρνουν 4.000.000 - 5.000.000 ευρώ. Μερικοί φίλοι της ομάδας ελπίζουν στη σύνδεση με την Puma, επειδή ο Ρόις είναι ένας παίκτης που συνεργάζεται η εταιρία στη Γερμανία. Αν θα πρέπει να φύγει, οι φίλαθλοι εύχονται να πάει στην Ρεάλ Μαδρίτης ή σε άλλο σύλλογο της Αγγλίας και όχι στην Μπάγερν.

* Ο Φίλιπ Πέτερς είναι freelance δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας «Newspaper Rheinische», ενώ παράλληλα γράφει για το Transparent Magazine. Από το 1999 είναι μέλος του θρυλικού Südtribüne (Yellow Wall) και συνδέσμου οπαδών της Ντόρτμουντ.

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα