Αλλάζει την επίθεση αλλά... λείπει από την άμυνα!

Αλλάζει την επίθεση αλλά... λείπει από την άμυνα!

Τάσος Νικολογιάννης Τάσος Νικολογιάννης
Αλλάζει την επίθεση αλλά... λείπει από την άμυνα!

bet365

Ο Τάσος Νικολογιάννης γράφει για τον καταπληκτικό Μάρκους Μπεργκ αλλά και την... χάρτινη άμυνα που κοστίζει στον Παναθηναϊκό!


Από την μία έβλεπα αυτό τον Μπέργκ στην παγωμένη Μόσχα και δεν είχα μάτια να τον χορτάσω για αυτά, που έκανε στο γήπεδο ειδικά μέχρι το 60, που είχε δυνάμεις(αφού για πρώτη φορά έπαιξε τόση ώρα μετά τον τραυματισμό του) και από την άλλη είδα για άλλη μία φορά τα γκολ, που δέχθηκε η ομάδα , με ανάλογο τρόπο σε ένα ακόμα παιχνίδι και δεν το πίστευα…. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση.

Ο Μπέργκ όταν μπαίνει στην ομάδα αλλάζει ένα επίπεδο την ποιότητά της και ανεβάζει και τους συμπαίκτες του στο δημιουργικό κομμάτι. Είναι απίστευτος παίκτης, μακράν του δεύτερου ο κορυφαίος επιθετικός του ελληνικού πρωταθλήματος και είναι ευλογία για τον Παναθηναϊκό, που τον έχει τον Σουηδό.

Με 10 γκολ παθητικό σε 5 παιχνίδια στην Ευρώπη στον όμιλο δεν μπορείς να πας πουθενά. Το πρόβλημα είναι φανερό και δεν μπορεί να …κρυφτεί με τίποτα. Υπάρχει έλλειμα ποιότητας στην άμυνα, απουσιάζει ένας …..Μπέργκ, για να καθαρίζει τις φάσεις και να διορθώνει τα λάθη , που γίνονται, όπως αυτό του Μέντες στο δεύτερο γκολ. Αλλά και στο πρώτο γκολ δεν επιτρέπεται ο Βενγκέρ να περνάει τρεις παίκτες, πριν σουτάρει ανεξάρτητα αν η μπάλα χτυπάει στον Τριανταφυλλόπουλο αλλάζει πορεία και πάει στα δίχτυα. Αν δει κανείς ΟΛΑ τα γκολ, που έχει δεχθεί φέτος ο Παναθηναϊκός είναι με τον ίδιο τρόπο.

Λάθη ατομικά, άρα έλλειψη ποιότητας. Και όταν θέλεις να πας καλά στην Ευρώπη πρώτα ξεκινάς από την άμυνά σου και μετά «χτίζεις» πάνω σε αυτή. Ο Παναθηναϊκός δεν το έχει κάνει αυτό και φυσιολογικά αποκλείστηκε. Μπορεί στην Ελλάδα να χρειάζεσαι να είσαι καλύτερος στην επίθεση, για να μπορείς να ανοίγεις τις κλειστές άμυνες, αλλά και στην Ελλάδα πληρώνεις την αμυντική αδράνεια. Μία ματιά να ρίξει κανείς στους χαμένους βαθμούς απ΄τον Λεβαδειακό, την Καλλονή, τον ΟΦΗ, θα καταλάβει τι εννοώ. Στην Ευρώπη , όπου το επίπεδο είναι καλύτερο η αμυντική δυσλειτουργία φαίνεται περισσότερο.

Και πάντα , όταν ο Παναθηναϊκός έκανε καλές πορείες στην Ευρώπη(η τελευταία το 2010, που απέκλεισε την Ρόμα), βασιζόταν στην καλή του άμυνα. Όταν δέχεσαι δύο γκολ σε κάθε παιχνίδι κατά μέσο όρο δεν μπορείς να προχωρήσεις και πάει τζάμπα όλη η προσπάθεια, που κάνεις και η πρόοδο, που έχεις παρουσιάσει στο επιθετικό κομμάτι.

Βεβαίως, για να είμαι ειλικρινής σε τέτοιο επίπεδο παίζει και κάποιο ρόλο η διαφορά ποιότητας. Ο Βενγκέρ το ένα από τα δύο αμυντικά χαφ της Ντιναμό Μόσχας-ενδεικτικά σας αναφέρω-ότι κόστισε , όσο είναι όλο το μπάτζετ του ποδοσφαιρικού τμήματος του Παναθηναϊκού. Δηλαδή 6 εκ.ευρώ. Αλλά τα μπάτζετ δεν παίζουν …..μπάλα, ούτε για μένα αυτή είναι η βασική αιτία της ήττας και προχθές στην Μόσχα. Είπα, ότι ο Παναθηναϊκός πληρώνει την …χάρτινη άμυνά του και δεν το λέω εγώ μόνο, αλλά και οι αριθμοί. Αν δεν μάθει η ομάδα να κρατάει το μηδέν στην άμυνα θα πάθει ζημιές και στο ελληνικό πρωτάθλημα σε παιχνίδια, που δεν το περιμένει.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Τάσος Νικολογιάννης
Τάσος Νικολογιάννης

Το σαράκι της δημοσιογραφίας του μπήκε από πιτσιρικάς, όταν γύρναγε από το σχολείο και άκουγε τις περιγραφές αγώνων στο ραδιόφωνο έλεγε ότι ήθελε να ασχοληθεί με την αθλητική δημοσιογραφία. Άρρωστος Παναθηναϊκός έγινε από τον πατέρα του και αρχισε από μικρός να πηγαίνει στα γήπεδα. Όταν τελείωσε την φοίτησή του στο εργαστήρι επαγγελματικής δημοσιογραφίας το όνειρό του ήταν κάποια μέρα να ασχοληθεί με το ρεπορτάζ της αγαπημένης του ομάδας. Η αρχή της καριέρας του έγινε από τα χαμηλά ρεπορτάζ στον «ΦΙΛΑΘΛΟ» το 1984. Τότε μεγάλο σχολείο, θυμάται πλέον με θλίψη αυτή την εφημερίδα και πως την οδήγησαν στον αφανισμό αυτοί που την διοικούσαν. Αφού πέρασε από ρεπορτάζ Πειραϊκών, Β' Εθνικής, διαιτησίας το καλοκαίρι του 1986 έγινε το όνειρό του πραγματικότητα και ανέλαβε το ρεπορτάζ Παναθηναϊκού. Το 2003 έφυγε από τον «ΦΙΛΑΘΛΟ» , πήγε στο SPORTIME και μετά στην SPORTDAY όπου δουλεύει μέχρι σήμερα.

Σταθμός για την καριέρα του ήταν η συνεργασία του με τον Novasport fm από το 2000. Όπως λέει χαρακτηριστικά , μέχρι τότε δεν τον ήξερε ούτε η μάνα του, από τότε τον έμαθε σταδιακά πολύς κόσμος. Είναι άρρωστος με την δημοσιογραφία και δεν μπορεί να σκεφτεί τον εαυτό του χωρίς να ψάχνει το ρεπορτάζ.