«Λάθος προπονητής σε λάθος ομάδα ο Ρανιέρι!»

«Λάθος προπονητής σε λάθος ομάδα ο Ρανιέρι!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Λάθος προπονητής σε λάθος ομάδα ο Ρανιέρι!»

bet365

Ο επικεφαλής της ακαδημίας της Γιουβέντους στην Ελλάδα, Κρίστιαν Μικόνο, που συνεργάστηκε με τον Κλαούντιο Ρανιέρι στην “Βέκια Σινιόρα”, καταθέτει στο gazzetta.gr την άποψή του για την επιλογή της ΕΠΟ.

Οι δρόμοι τους στο Τορίνο, χώρισαν σχεδόν ταυτόχρονα με τον 63χρονο τεχνικό να αντικαθίσταται στις 19 Μαϊου του 2009 από τον Τσίρο Φεράρα και τον πολύ νεότερο συμπατριώτη του, να μετακομίζει λίγους μήνες αργότερα στην Αθήνα, για να “τρέξει” την πρωτοποριακή συνεργασία των ακαδημιών της Γιουβέντους με τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα και την επέκτασή τους για πρώτη φορά εκτός Ιταλίας.

Ο λόγος για τον Κλαούντιο Ρανιέρι, που στη διάρκεια της διετούς θητείας του στην “Μεγάλη Κυρία” (2007-2009), συνεργάστηκε με τον συμπατριώτη του, Κρίστιαν Μικόνο, που ήταν επικεφαλής των τμημάτων υποδομής του συλλόγου. Οι δυό τους ξαναβρέθηκαν μετά από 5 χρόνια στην Ελλάδα, αλλά η πρόωρη απομάκρυνση του έμπειρου προπονητή από το πόστο του ομοσπονδιακού τεχνικού, δεν τους επέτρεψε να ξανασυναντηθούν. Το gazzetta.gr επικοινώνησε με αρχιπροπονητή του JuventusSoccerSchool>Greece, Κρίστιαν Μικόνο και εκείνος δεν αρνήθηκε να μας τη γνώμη του γύρω από την εξέλιξη της συνεργασίας του με την Ελληνική Ομοσπονδία.

«Εξαιρετικά καταρτισμένος, απόλυτα σεβάσμιος και επαγγελματίας!»

«Τον γνώρισα το 2007, όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Γιούβε, που μόλις είχε “ανέβει” από την Serie B, διαδεχόμενος τον Ντιντιέ Ντεσάν. Ως υπεύθυνος των ακαδημιών της ομάδας στο Βινόβο, είχα την ευκαιρία να “οικοδομήσω” μία επαγγελματική σχέση μαζί, καθώς παρακολουθούσε συχνά-πυκνά τα νέα ταλέντα και μαζί με τον συνεργάτη του, Κριστιάν Νταμιάνο, συζητούσαμε για την πρόοδό τους. Οφείλω να ομολογήσω ότι η εντύπωση που έχω αποκομίσει από τη συνεργασία μας, είναι ότι πρόκειται για έναν προπονητή με σπουδαία θεωρητική κατάρτιση, πολλές εμπειρίες και ο οποίος κέρδισε αυτόματα τον σεβασμό όλων στο Τορίνο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι στην πρώτη του χρονιά, οδήγησε την ομάδα στην κατάληψη της 3ης θέσης στο Καμπιονάτο, ενώ στην δεύτερη, πέτυχε την πρόκριση στους ομίλους του Champions League, μετά από δύο προκριματικούς γύρους και νίκησε δύο φορές τη Ρεάλ Μαδρίτης!», μας είπε αρχικά ο Κρίστιαν Μικόνο και συνέχισε:

«Άλλος σύλλογος, άλλο Εθνική ομάδα!»

«Στην περίπτωση της συνεργασίας του με την Εθνική Ελλάδας, νομίζω ότι ήταν ο λάθος άνθρωπος γι’ αυτή τη θέση! Ο Ρανιέρι δεν είναι ο κατάλληλος τεχνικός για να καθοδηγήσει αποτελεσματικά ένα αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, γιατί δεν έχει χρόνο να δουλέψει στην προπόνηση, για να ταιριάξει παίκτες που έχουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά και δεν έχουν μάθει να παίζουν μαζί, στοχεύοντας παράλληλα στο αποτέλεσμα εδώ και τώρα! Ξέρω πολλούς ικανούς προπονητές, που άφησαν μεγάλη παρακαταθήκη και κατέκτησαν τίτλους στους πάγκους συλλόγων, αλλά δεν κατόρθωσαν να αφήσουν σπουδαία δείγματα δουλειάς, όταν εργάστηκαν σε Εθνικές ομάδες... Τρανό παράδειγμα ο Καπέλο, που ήταν εξαιρετικός στη Μίλαν, τη Ρεάλ και τη Ρόμα και στην Εθνική Ρωσίας, κανείς δεν θυμάται ότι είναι ακόμη εκεί... Στους συλλόγους, ο προπονητής είναι πραγματικός coach, ενώ στις Εθνικές ομάδες κάτι σαν... manager! Στις ομάδες, έχει χρόνο να δοκιμάσουν τακτικές και να δουλέψει με τους παίκτες, στις Εθνικές μοιάζει με... σεφ, που χρησιμοποιεί τα καλύτερα υλικά και καλείται με σύντομο χρόνο να “μαγειρέψει” ένα γευστικό πιάτο...», υπερθεμάτισε ο Ιταλός προπονητής, που αρχικά, είδε με καλό μάτι την πρόσληψη του Ρανιέρι στην Εθνική Ελλάδας.

«Προφανής η έλλειψη συνεννόησης ανάμεσα σε ΕΠΟ και Ρανιέρι!»

«Η αλήθεια είναι ότι χάρηκα πολύ, όταν έμαθα ότι ένας τόσο επαγγελματίας - από όλες τις απόψεις - προπονητής, θα έρθει στην Ελλάδα να δουλέψει για την Εθνική ομάδα. Ζω εδώ και πέντε χρόνια, βέβαια και ξέρω τις δυσκολίες που έχει η ελληνική πραγματικότητα και νοοτροπία, αλλά πίστευα ότι ο Ρανιέρι θα είχε ένα μεγάλο πλεονέκτημα στο κομμάτι της προσαρμογής και αυτό έχει να κάνει με τις πολλές και διαφορετικές εμπειρίες που έχει αποκομίσει, δουλεύοντας στην Αγγλία, την Ισπανία, και τη Γαλλία! Συν τοις άλλοις, το γεγονός ότι δεν ξαναδουλέψει ποτέ σε αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, αποτελούσε ένα έξτρα κίνητρο γι‘ αυτόν... Το σύστημά του, πάντως, βασίζεται σε σταδιακή μελέτη και αξιολόγηση του υλικού που έχει στην διάθεσή του και ακολούθως στην βελτίωση της ομαδικής δουλειάς. Δεν είναι ο προπονητής που θα πετύχει θαύματα σε μικρό χρονικό διάστημα και επιλέγοντας αυτή τη δουλειά, ίσως να πίστευε ότι η εικόνα που παρουσίασε η Ελλάδα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, του παρείχε την ασφάλεια για να βγάλει χωρίς απώλειες το πρώτο καθοριστικό τρίμηνο της θητείας του! Πιστεύω ειλικρινά, ότι ούτε η ελληνική ομοσπονδία ήξερε ποιον προσέλαβε, ούτε και ο ίδιος ο Ρανιέρι, σε ποια ομάδα ήρθε!», κατέληξε ο επικεφαλής προπονητής της ακαδημίας της Γιουβέντους στην Ελλάδα, που φέτος βρίσκεται στον 6ο χρόνο λειτουργίας της στην Παλλήνη και είναι απόλυτα ικανοποιημένος, με την ανταπόκριση των νέων παιδιών που “ταυτίζονται” ολοένα και περισσότερο με την αγωνιστική φιλοσοφία και τον τρόπο εκμάθησης των βασικών του ποδοσφαίρου, όπως τα αντιλαμβάνεται ένας σύλλογος του μεγέθους της Γιούβε.

Διάβασε αυτό προτού σχολιάσεις!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EURO Τελευταία Νέα