Ποιος είναι ο υποψήφιος για την Εθνική, Κριστόφ Ντάουμ

Ποιος είναι ο υποψήφιος για την Εθνική, Κριστόφ Ντάουμ

Gazzetta team
Ποιος είναι ο υποψήφιος για την Εθνική, Κριστόφ Ντάουμ

bet365

Το gazzetta.gr παρουσιάζει τον φερόμενο ως υποψήφιο ομοσπονδιακό προπονητή της Εθνικής μας, Κριστόφ Νταούμ και την ιστορία με την κοκαΐνη που τον στιγμάτισε.

Σε ενδεχόμενη επαλήθευση των ισχυρισμών του περί κατατεθειμένης πρότασης από την ΕΠΟ, ο Κριστόφ Νταούμ μπορεί να επαναφέρει το γερμανικό μοντέλο στη «γαλανόλευκη» μετά τον Ότο Ρεχάγκελ.

Ο 61χρονος προπονητής, έχει μείνει χωρίς δουλειά από τον περασμένο Μάρτιο, όταν και απολύθηκε από τη Μπούρσασπορ, στην τρίτη παρουσία του στο τουρκικό πρωτάθλημα. Έγινε γνωστός για την αφοσίωσή του στη δουλειά, το κίνητρο που έδινε στους παίκτες του, την ικανότητα να μεταλλάσσει μια ομάδα όταν αυτή του έκανε το «κλικ» και είχε ελευθερία να δουλέψει, αλλά έχει μείνει επίσης στην ιστορία το σκάνδαλο με τη χρήση κοκαΐνης, το οποίο και έχει παραδεχθεί...

Το gazzetta.gr τον παρουσιάζει:

Τους έβγαζε το... λάδι, όμως έδινε κίνητρο

Οι προπονητικές του μέθοδοι, από τις πρώτες μέρες της παρουσίας του στο χώρο της προπονητικής, εντυπωσίασαν και «κέρδισαν» τους ποδοσφαιριστές. Ειδικά αυτούς της Κολωνίας στην πρώτη του δουλειά. Ο Κριστόφ Νταούμ ήξερε πως να κάνει πολύ σκληρές προπονήσεις και να προετοιμάζει σωστά τους ποδοσφαιριστές του, με τον άλλοτε Δυτικογερμανό εξτρέμ, Πιέρ Λιτμπάρσκι, να έχει δηλώσει πως: «Κάποιες φορές, από το πάθος μας, το οποίο φυσικά ήξερε να βγάζει από τους ποδοσφαιριστές, ξεχνούσαμε πόσο ζόρικες ήταν οι προπονήσεις και πόση προσπάθεια κάναμε». Στα κέρδη του, το γεγονός πως έκανε τους παίκτες να θέλουν να παίξουν γι' αυτόν...

Τίτλο με τη Στουτγκάρδη

Από τη δεύτερη, κιόλας, δουλειά του στην προπονητική, κατάφερε να φτάσει σε σημαντικό επίτευγμα. Ξεκίνησε από την Κολωνία το 1996, όμως, τέσσερα χρόνια αργότερα, απομακρύνθηκε για να αναλάβει τα ηνία της Στουτγκάρδης και να αφήσει το όνομά του στην ιστορία του συλλόγου. Το καλοκαίρι 1992 τον βρήκε πρωταθλητή Γερμανίας για να τελειώσει όμως πολύ άδοξα η θητεία του στην ομάδα, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Η γκάφα στο Τσάμπιονς Λιγκ

Την πρώτη σεζόν που το Κύπελλο Πρωταθλητριών πήρε πλέον την γνωστή σε όλους μας ονομασία, Τσάμπιονς Λιγκ, ο Κριστόφ Νταούμ υπέπεσε σε... μεγάλη γκάφα. Στη ρεβάνς του υπέρ της 3-0 για τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης, απέναντι στη Λιντς, η Στουτγκάρδη παραδέχθηκε πως χρησιμοποίησε ξένο παίκτη χωρίς δικαίωμα συμμετοχής. Το σκορ του επαναληπτικού ήταν στο 4-1 υπέρ των «παγωνιών», όμως, λόγω του εκτός έδρας γκολ, η γερμανική ομάδα έπαιρνε την πρόκριση. Έπειτα από μεγάλη σύσκεψη η UEFA αποφάσισε τη διεξαγωγή και τρίτου παιχνιδιού και όχι αποκλεισμό της Στουτγκάρδης. Η Λιντς επικράτησε 2-1 και πήρε την πρόκριση, οδηγώντας σιγά – σιγά τον Νταούμ στην απόλυση.

Κόντραρε τη Μπάγερν

Η παρουσία του στην τεχνική ηγεσία της Μπάγερ Λεβερκούζεν από το 1996 έως και το 2000 θεωρείται επιτυχημένη παρά το γεγονός πως δεν κατάφερε να πάρει τίτλους με την ομάδα. Το επίτευγμά του ήταν η κατάληψη της δεύτερης θέσης στο γερμανικό πρωτάθλημα τις τρεις από τις τέσσερις σεζόν που βρέθηκε στον σύλλογο, κοντράροντας τη Μπάγερν Μονάχου.

Το σκάνδαλο με την κοκαΐνη...

Λίγο μετά το Euro του 2000, ο Νταούμ ήταν αδιαφιλονίκητο φαβορί για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της εθνικής ομάδας της Γερμανίας. Ωστόσο, δεν κράτησε ποτέ το «τιμόνι» της. Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν καταγγελίες περί χρήση κοκαΐνης και πάρτι οργίων... Ενώ αρχικά διέψευδε, ο 61χρονος κόουτς δέχθηκε να δώσει δείγμα DNA για ν' αποδείξει την αθωότητά του. Το δείγμα ήταν θετικό, όμως ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι κάτι πήγε λάθος και στο εργαστήριο δεν έφτασαν ποτέ οι δικές του τρίχες. Μπροστά στον κίνδυνο, όμως, της φυλάκισης, αποδέχθηκε τις κατηγορίες κι έτσι, έχασε τη θέση στον πάγκο των «πάντσερ». Στη Γερμανία άργησε πολύ να ξαναβρεί δουλειά, αφού το όνομά του συνοδευόταν από τον χαρακτηρισμό «ντροπιασμένος».

Πρωτάθλημα με Αούστρια, καλή δουλειά και στη Φενέρ

Η Τουρκία του πήγαινε πολύ. Δεν είναι τυχαίο πως έχει θητεύσει σε τρεις διαφορετικές ομάδες της χώρας. Αφού, λοιπόν, είχε προηγηθεί τίτλος με την Αούστρια Βιέννης το 20043 πήγε στη γειτονική μας χώρας και η Φενέρμπαχτσε ήταν αυτή που του ταίριαξε περισσότερο. Της έδωσε δύο τίτλους στην πρώτη του θητεία στην ομάδα. Το 2004 και το 2005 τερμάτισε στην κορυφή του πρωταθλήματος και παρά τα παράπονα που μπορεί να είχαν τα αφεντικά του συλλόγου στο θέμα του Τσάμπιονς Λιγκ, ήξεραν και έβλεπαν ότι η εικόνα της ομάδας ήταν αρκετά καλή και είχαν αλλάξει αρκετά πράγματα στον τρόπο λειτουργίας. Αποχώρησε στο φινάλε του 2006 κι επέστρεψε το 2009, χωρίς όμως να κάνει κάτι αξιόλογο στον ένα χρόνο που παρέμεινε...

Σε ρηχά νερά...

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια της προπονητικής του καριέρας δεν ήταν καθόλου καλά. Από την ανούσια δεύτερη θητεία στη Φενέρ, ανέλαβε για λίγο καιρό στο φινάλε της σεζόν 2010-2011 την Άιντραχτ Φρανκφούρτης για να τη δει να υποβιβάζεται, πήγε στη Μπριζ αφότου απείχε για έξι μήνες, δούλεψε καλά αλλά δεν «στέριωσε», ενώ πέρυσι βρέθηκε στη Μπούρσασπορ, χωρίς επιτυχία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα